Harga minyak naik 40 sen 1.1.2008?

By Monday, December 31, 2007 5 No tags Permalink 0

SMS dari member-member aku sekitar Kemaman, harga minyak akan naik esok, hari pertama tahun baru 2008. So jadi berapa ringgit satu liter? RM2.32?

Kalau benar-benar berlaku alhamdulillah lah, naik juga harga minyak petrol. Bila harga minyak dah naik boleh lah kita ramai-ramai naik basikal atau pakat-pakat jalan kaki.

Kalau boleh biarlah sampai RM5.00/liter.
:)

ebookmatters.com launched..

By Monday, December 31, 2007 2 No tags Permalink 0

Well this is my 3rd site. I know I still need to improve it further. That is why I am so busy these days. My site is a affiliate business type and most of the content are publishing other’s ebooks.

ebookmatters.com

Any thoughts, suggestions? I appreciate any constructive input.
Thanks

Benazir Bhutto killed in attack

By Thursday, December 27, 2007 2 No tags Permalink 0

Pakistan opposition leader Benazir Bhutto has died after a suicide attack at a political rally.
She was shot in the chest and neck shortly after her speech in Rawalpindi. Ms Bhutto, 54, was attacked as she got into her car and the gunman then blew himself up.

The explosion went off just after the former prime minister left the rally, minutes after her speech to thousands of people.

Her supporters smashed windows and doors at the hospital where she was treated, some calling “Dog, Musharraf, dog,”

It is the first major attack since President General Pervez Musharraf lifted emergency rule two weeks ago.

General Musharraf has asked the nation to stay peaceful after Ms Bhutto’s death, Pakistan state TV reports.

About 20 people were killed in the attack in the heart of Pakistan’s military and parliamentary district.

“At 6.16 p.m. she expired,” said Wasif Ali Khan, a member of Bhutto’s party at Rawalpindi General Hospital.

“She has been martyred,” said party offical Rehman Malik.

Rehman Malik, Ms Bhutto’s security advisor said: “We repeatedly informed the government to provide her proper security and appropriate equipment including jammers, but they paid no heed to our requests”.

News

Bandaraya Kuala Terengganu

By Monday, December 24, 2007 78 No tags Permalink 0

16929439.jpg

Kuala Terengganu akan dinaikkan taraf sebagai sebuah bandar raya berkuatkuasa 1hb January 2008. Majlis Bandaraya Kuala Terengganu merupakan pihak berkuasa tempatan ke-12 yang bertaraf bandar raya selepas Kuala Lumpur, Johor Baharu, Ipoh, Shah Alam, Melaka, Alor Star, Petaling Jaya, Kota Kinabalu, Kuching Utara, Kuching Selatan dan Miri.. aikk mana Bandaraya Islam Kota Bharu?

Bandar Kuala Terengganu akan dinaik taraf kepada sebuah Majlis Bandaraya dengan tema “Bandar Raya Warisan Pesisir Air“.

Apa criteria untuk mendapat taraf bandaraya?
Untuk mendapat taraf bandaraya, bandar tersebut perlu merupakan sebuah pusat pentadbiran negeri, jumlah penduduk lebih daripada 300,000 orang, mempunyai pembangunan yang pesat, pusat perniagaan dan perindustrian, mempunyai institusi kewangan yang kukuh, pusat pengajian tinggi yang lengkap, mempunyai ciri-ciri istimewa sejarah yang panjang, pusat aktiviti kebudayaan dan pendapatan tidak kurang daripada RM80 juta.

Kuala Terengganu dikatakan memenuhi semua kriteria tersebut kecuali pendapatan yang kurang daripada RM80 juta. Pusat perindustrian tu kat mana eh, Gong Badak dengan Chendering kut. Kat mana aku copy criteria ni.. lupa la pulak.

Apa pendapat aku sebagai anak Terengganu..
Aku mengalu-alukan bandar Kuala Terengganu dinaik-tarafkan sebagai sebuah bandaraya, secara tak langsung menaikkan taraf pandangan orang luar terhadap rakyat Terengganu. Baru-baru ni aku balik ke Kuala Terengganu untuk berhari raya Aidiladha, macam supo skalo keadaan bertukar menjadi sesak terutamanya di bandar Kuala Terengganu, rasanya yang ramai tu bukan rakyat Terengganu atau mungkin juga rakyat Terengganu yang bermastautin di luar Terengganu.

Pasal apa aku kata gitu, pasal pakaian dia orang especially kaum perempuan tidak menunjukkan ciri-ciri orang Terengganu, pehh tengok pakaian pun boleh tahu ke. Tidak juga tetapi boleh lah di buat petunjuk.

Sesekali aku balik ke Kuala Terengganu, aku duk perhati peel orang Terengganu ni, orang negeri aku ni lah. Bukanlah bermaksud aku ni riak sebab dah keluar jauh dari kampung, namun ada beberapa perkara yang membuatkan aku rasa ada perbezaan antara mentaliti orang Bandaraya Kuala Terengganu dengan orang dari bandaraya di negeri-negeri lain.

Perkara yang paling selekeh yang aku biasa nampak ialah slow drive sebelah fast lane. Bawa kereta kancil, awek ada kat sebelah ngek ngek ngek tak sedar kereta lain berbaris di belakang. Sama juga time bawak kereta tu asal boleh masuk lane, tak kira dah orang lain kena brek mengejut ke atau tak, asal kereta dia boleh masuk lane je. So apa masalahnya? Takde masalah pun cuma bila dah naik taraf jadi orang bandaraya, kena la berubah ikut cara orang bandaraya bawak kereta. Nak bawak slow-slow duduk ler sebelah kiri. Kalau depan trafic light tu, bila dah hijau terus jalan jangan tunggu lama-lama. Orang KL bila lampu hijau terus tekan minyak.. orang kita bila lampu bertukar hijau pun slow sangat nak jatuhkan hand brake, lepas cluth dan tekan minyak.. huhuhu.

Mungkin juga Terengganu ni kurang persaingan dengan bangsa lain seperti Cina dan India menyebabkan menyebabkan mentality orang Terengganu (macam aku lah) jadi jenis macam aku ni. Kalau jalan-jalan kat Kg Tanjung ka, Kg Ladang ka, Kuala Ibai ka masih boleh tengok keluarga yang masih miskin, cukup makan pakai jer.

Duk lepak kat bus stand Kuala Terengganu, pun masih ada saki baki peel kampung yang asal berselisih je nak bergocoh. Kalau ada pesta pantai ada je lah geng kampung ni gocoh dengan geng kampung tu. Set darat gocoh dengan set bandor. Set-set deber jumpa set-set gong. Tak abih-abih..

Pakai selipar Jepun, kain pelikat dengan baju Pagoda masuk Astaka atau Hock Kee Seng. Setakat ni tak nampak lagi yang pakai kain pelikat masa shopping kat Maidin atau kat Giant. Menarik juga kalau identity ini diteruskan di Bandaraya Kuala Terengganu.. aku pakai kain pelikat dengan selipar Jepun di Shah Alam pun orang duk pandang-pandang. Hahaha..

So guana agaknya selepas peristiharan ni nanti, boleh ke kita jumpa Tea O dengan harga 50 sen lagi? Roti canai 60 sen? Rokok Dunhill separuh dengan separuh harga? Atau lepas ni semua harga dah jadi harga bandaraya.. Manalah tahu, orang Kuala Terengganu dah kaya-kaya sekarang bila MPKT bayar pampasan nak besarkan jalan. Juta-juta dapat tu.

Pemuda Gerakan vs Pemuda UMNO

By Monday, December 24, 2007 2 No tags Permalink 0

Isu terkini yang melanda politik tanahair, bagi aku agak panas dan menikam kalbu. Aku tak hairan kalau isu tersebut di antara PAS, UMNO dan Keadilan. Itu biasa, biasaaa la tu. Kalau tak UMNO pukul PAS, PAS pukul UMNO, UMNO pukul BA dan begitu lah sebaliknya.

Terkini, masih panas dan berasap lagi, Ketua Pemuda Gerakan S. Paranjothy mengeluarkan kenyataan yang telah disiarkan dalam Internet mendakwa UMNO merupakan salah satu punca mengapa kaum India terpinggir di negara ini.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mahu pucuk pimpinan parti Gerakan memberi penjelasan terhadap kenyataan yang padanya berunsur perkauman. Beliau kata kalau takde penjelasan atau penjelasan yang tidak memuaskan, tidak mustahil Pemuda UMNO serta BN akan memutuskan hubungan dengan parti Gerakan. Putus kawan..

Semalam dalam TV3 Tan Sri Dr Koh Tsu Koon agak terkilan dengan ugutan yang dikeluarkan oleh Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Aduhai..
Secara tak langsung isu ini dah menjadi isu perkauman. Bahaya ni, boleh memudaratkan keharmonian negara. Sendiri tau tak payah aku ulas panjang-panjang.

Pada pandangan seorang rakyat bawahan merangkap kuli seperti aku ni, isu ni kalau tak di handle betul-betul boleh terus membengkak dan meletup di masa akan datang. Soal kaum memang sensitif. Tersalah cakap tersalah komen boleh bergaduh bang..

So tunggu dan lihat apa kesudahan episod ini, adakah Gerakan akan meminta maaf, atau Dato Seri Hishammuddin akan menarik balik ucapannya, atau Pak Lah masuk campur atau settle secara tertutup. Dah dekat dah election ni, banyak nak kena cover ni..

So aku tak nak cakap lagi..

Isu bakal doctor pegang babi dalam Mastika

By Sunday, December 23, 2007 9 No tags Permalink 0

Siapa sangka isu bakal doctor memegang babi ini mendapat liputan yang luas di negara ni. Terbaru, di dalam majalah Mastika keluaran December 2007 juga memuatkan isu yang sama, walaupun isu tersebut berlaku beberapa bulan yang lalu.


Cayalah.. glamer dik..

Click link untuk download petikan dari majalah Mastika December 2007.

Link

Apa ler.. sudah-sudah lah tu, maafkan je lah adik-adik kita tu.

Safety issue..

By Monday, December 17, 2007 20 No tags Permalink 0

Semalam aku kena duty, weekend duty. So aku ke helibase untuk berjumpa dengan crew yang akan ke offshore. Macam orang lain juga lah yang kena duty pada hujung minggu, boring nak mampus.

Apa cerita, takde apa-apa cerita sekadar bercerita tentang safety sikit-sikit, yang banyaknya keluhan dan luahan perasaan mereka terhadap kerja mereka. Biasa la tu.

Kelakar betul bila one of them kena banned seminggu, seminggu tak boleh ke offshore sebab over joking!

Ada ke patut, masa tengah scan luggage tu dia pi tanya polis yang jaga scanner tu.

‘Cik, kalau ada pistol boleh nampak tak?’

Apa ler.. nak tanya nak bergurau tak bertempat. Polis tersebut lalu membawa mamat berkenaan berjumpa dengan helibase incharge, kena warning dan ban seminggu.

So, remember.. dont play-play.

Quotes on marriage..

By Monday, December 17, 2007 8 No tags Permalink 0

These are quotes on marriage by some well known people. Lets read together..

When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her – Sacha Guitry

After marriage, husband and wife become two sides of a coin; they just can’t face each other, but still they stay together. – Hemant Joshi

By all means marry. If you get a good wife, you’ll be happy. If you get a bad one, you’ll become a philosopher. – Socrates

Woman inspires us to great things, and prevents us from achieving them. – Dumas

The great question… which I have not been able to answer… is, “What does a woman want? – Sigmund Freud

I had some words with my wife, and she had some paragraphs with me. – Anonymous

Some people ask the secret of our long marriage. We take time to go to a restaurant two times a week. A little candlelight, dinner, soft music and dancing. She goes Tuesdays, I go Fridays. – Henny Youngman

I don’t worry about terrorism. I was married for two years. – Sam Kinison

There’s a way of transferring funds that is even faster than electronic banking. It’s called marriage. – James Holt McGavran

I’ve had bad luck with both my wives. The first one left me, and the second one didn’t. – Patrick Murray

Two secrets to keep your marriage brimming
1. Whenever you’re wrong, admit it,
2. Whenever you’re right, shut up.
– Nash

The most effective way to remember your wife’s birthday is to forget it once… – Anonymous

You know what I did before I got married? Anything I wanted to. – Henny Youngman

My wife and I were happy for twenty years. Then we met. – Rodney Dangerfield

A good wife always forgives her husband when she’s wrong. – Milton Berle

Marriage is the only war where one sleeps with the enemy. – Anonymous

A man inserted an ‘ad’ in the classifieds: “Wife wanted”. Next day he received a hundred letters. They all said the same thing: “You can have mine.” – Anonymous

First Guy (proudly): “My wife’s an angel!”
Second Guy: “You’re lucky, mine’s still alive.”

Love at first sight is easy to understand; it’s when two people have been looking at each other for a lifetime that it becomes a miracle. – Sam Levenson

The middle years of marriage are the most crucial. In the early years, spouses want each other and in late years, they need each other. – Rebecca Tilly

Clone cats glow in the dark

By Sunday, December 16, 2007 2 No tags Permalink 0

Pussy that glows in the dark.. hahaha..

South Korean scientists have cloned cats by manipulating a fluorescent protein gene, a procedure which could help develop treatments for human genetic diseases. In a side-effect, the cloned cats glow in the dark when exposed to ultraviolet beams.

A team of scientists led by Kong Il-keun, a cloning expert at Gyeongsang National University, produced three cats possessing altered fluorescence protein (RFP) genes, the Ministry of Science and Technology said. More…