Bubar PAS bubar UMNO

By Sunday, July 27, 2008 9 No tags Permalink 0

Tok Guru Nik Aziz kata bubar UMNO bubar PAS, kita bentuk parti baru yang berteraskan Islam.

Abis cerita. Sorok dulu cerita liwat dan cerita Altantuya.. tau takpa.

World's Billionaires 2008

By Sunday, July 27, 2008 0 No tags Permalink 0

Recent survey by Forbes for The World’s Billionaires 2008 that was held on 3 May 2008.

[TABLE=6]

According to the Forbes, Mark Zuckerberg 23 years old the founder of social networking site Facebook is the world?s youngest US billionaire. Worth 1.5 billion dollars, he has secured the 785th rank. Mmm.. why didn?t I think of Facebook first..

Duit .. Pak Lah bagi.

By Thursday, July 17, 2008 19 No tags Permalink 0

Pak Lah bagi duit minyak kat aku.. RM625.00 untuk setahun. Nak nampak lagi banyak convert kepada Rupiah.. Rp 1,791,000.00 wow kaya banget gue..

Muzakarah PAS – UMNO

By Wednesday, July 16, 2008 24 No tags Permalink 0

Muzakarah bermaksud perbincangan dan pertukaran pandangan yang berdasarkan ilmu pengetahuan. PAS dan UMNO akan duduk semeja untuk berbincang dan bertukar-tukar pendapat pandangan di atas nama Melayu dan Islam. Kenyataan ini disahkan oleh Dato Seri Tuan Guru Hadi Awang sendiri di dalam harakahdialy.net.

Secara peribadi aku bersetuju dengan usul untuk bermuzarakah kedua-dua parti ni. Aku tidak pernah menjadi ahli mana-mana parti, termasuk PAS dan UMNO. Jadi adakah aku ni tidak menyokong PAS dan UMNO, tidak juga. Sebagai rakyat yang bebas, sudah tentu aku ada kecenderungan sendiri.

Pas terdiri dari ahli-ahlinya yang majority berbangsa Melayu dan berugama Islam, juga kaum lain yang beragama Islam. Setakat hari ini nak jadi ahli PAS perlu beragama Islam, kalau nak jadi ahli kelab penyokong PAS ianya terbuka kepada semua kaum.

UMNO pula satu parti yang majoritinya terdiri dari bangsa Melayu yang beragama Islam, namun ada juga kaum lain yang di Sabah dan Sarawak yang menjadi ahli UMNO. Kalau aku salah tolong perbetulkan.

Di sini lah adanya titik pertemuan dan persamaan PAS dan UMNO, iaitu bangsa Melayu dan Islam. Namun matlamat dan dasar perjuangan sudah pasti tidak sama, kalau sama dah lama parti ni bergabung. Benar PAS dan UMNO pernah bergabung tetapi mampu bertahan lama.

PAS dan UMNO bercakaran, PAS dan UMNO bermusuhan, jangan nafikan kenyataan ini. Melayu Islam PAS dan Melayu Islam UMNO bertumbuk, berkelahi, bermasam muka, caci-mencaci, fitnah, carut marut, fuck you fuck me. Cakaplah apa saja kedua-dua parti ini ada pengalamannya. Malang sungguh, Melayu berpecah atas nama ugama, Islam aku mengajar begini dan bukan begitu. Islam aku mengatakan ini salah dan bukan tidak salah seperti cara kau. Ini tidak islamic, yang islamic mesti begini dan begini.

Ini hukum Allah yang jelas lagi nyata, eh yang ini pun hukum yang di ambil dari pendapat ini, dan ini. Bila ini berlarutan, maka timbullah itu imam sembahyang kamu, ini imam sembahyang aku. Itu kenduri rumah hijau itu kenduri rumah biru. Masyarakat Melayu lalu berpecah dua, eh tiga dah sekarang. Kita ada PKR pulak. Melayu di Malaysia ada 3 parti, PAS UMNO dan PKR.

Kaum Cina pun berpecah, kaum India pun berpecah, tapi mereka berpecah BUKAN atas nama ugama. Mereka berpecah atas dasar pandangan dan pendapat yang berbeza. Takde kedengaran di dalam politik kaum India dan Cina, Hindu aku betul, Hindu kau tak betul, atau Buddha kau salah Buddha aku betul. Dan juga tak kedengaran aku lebih India dari kau, aku lebih cina dari kau. Takde. Yang ada orang kita Melayu ni je yang bodoh sombong, macam lagu Anak Kecil Main Api…

Sudah-sudah lah.. kau mati aku jugak yang hantar kau ke kubur, aku mati kau jugak yang kapankan aku.

Kenapa mereka nak berbincang, perkara apa yang akan mereka bincangkan. Aku lebih suka meneka-neka KENAPA mereka nak berbincang berbanding APA yang mereka nak bincangkan.

Live debate on Astro Awani 501 & TV9

By Tuesday, July 15, 2008 37 No tags Permalink 0

The debate on fuel price hikes between Dato? Ahmad Shabery Cheek and Dato? Seri Anwar Ibrahim LIVE from Dewan Bahasa & Pustaka.

The debate title:

“Form the government today, reduce the fuel prices tomorrow”

(Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak”)

Let’s find out:

Why was the price of petrol increased in such an abrupt manner when Malaysia is a net oil producer?
How would the Opposition decrease it overnight without compromising the country’s development agenda?

This LIVE debate will be moderated by DBP Chairman, Dato Johan Jaaffar. Duration – one and a half hour 50 minutes.

My first and last adsense cheque

By Monday, July 14, 2008 15 No tags Permalink 0

After blogging for 10 months, I have finally got my first earning from Google Adsense program. It is not much but it is enough to pay my hosting for 1 year. OK lah better than nothing. I?m pretty sure that many bloggers out there are making hundreds of dollars a month with Adsense. There are also many success stories about people earning thousands of dollars a month with this program.

Yeah this is the first and last Google Adsense cheque for me, my adsense account have been disabled on May 22, 2008. I believe I have not done anything wrong with my google adsense, and I wanted to know why I have been penalized.

The reason given was their specialists found that many of my sites are not in compliance with Google’s webmaster quality guidelines.

No adsense, no problem.

Cerita layan kepala..

By Sunday, July 13, 2008 40 No tags Permalink 0

Aku ke Institut Jantung Negara (IJN) di KL selama 4 hari, bertolak hari Isnin 8th July 2008 dan balik ke Terengganu hari Khamis 10th July 2008. Mmm.. banyak cerita yang nak aku kongsi bersama anda semua.

Malam pertama tu aku lepak depan Hotel Putra, depan IJN tu lah. Sedang aku duk menunggu kawan aku datang ambik aku, aku bersembang dengan seorang Sarjan Polis yang telah berkhidmat dengan PDRM selama hampir 25 tahun di Balai Polis xxx di KL. Mungkin dia tengok aku ni bukan dari kalangan warga KL, slang pun slang Ganu jadi dia tidak ada masalah untuk bercerita kepada orang yang baru sampai ke KL seperti aku. Banyak yang beliau ceritakan dari cerita Botak Chin, Bentung Kali, Prebet Adam, Reformasi 1998 sampailah cerita terbaru iaitu isu Balasubramaniam dan DS Anwar Ibrahim punya isu liwat.

Semua yang dia cerita tu aku tak mampu nak ingat semua, banyak sangat cuma ada satu soalan yang membuatkan dia agak tersentak, aku tanya pendapat dia, adakah DS Anwar Ibrahim benar-benar meliwat… jawapan beliau dari semua siasatan dan kajian yang dibuat semenjak DS Anwar Ibrahim di MCKK dulu memberikan satu gambaran bahawa ‘itu’ sudah menjadi tabiie DS Anwar Ibrahim. Wallahuaklam, jangan tembak aku. Aku cuma quote pandangan dari seorang Sarjan yang aku tidak tahu latar belakangnya.

Aku tak sempat nak tanya nama beliau, kawan aku dah datang ambik aku. OK abis part tu, jangan diperbesarkan kes tadi, anggaplah ianya satu pembukaan.

Kereta Proton Iswara aeroback membawa kami ke Restoran Rasa Sayang di tengah-tengah KL tu. Lepak sambil minum kopi O, tetiba aku terpandang kawan lama masa sama-sama belajar di KUSZA dan di Newcastle Upon Tyne dulu. Dia datang dengan kawan dia, orang Dungun. Mai aiii sudah mabuk.. bau arak yang cukup kuat. Aku ajak dia duduk sekali sambil borak-borak.

Takde apa sangat yang kita orang bualkan dan selepas kawan aku yang satu kolej tu blah, maka kawan yang sorang lagi pun start bercerita. Ceritanya berkisarkan kawan aku yang baru blah sebentar tadi.

Nasir (bukan nama betul, kena sue nanti bang) bercerita tentang kawan aku tu, tiap-tiap malam tonggang arak. Orang bujang katakan, umur awal 30an. Abis kerja jam 5 petang turun office terus order arak, office pulak kat Jalan P.Ramlee, The Beach ada, Modestos ada, Rum Jungle ada.. tak payah susah-susah drive. Turun office jer kat bawah dah tersedia pub, bar dan disco. Sekali minum sampai malam abis RM700.00 – RM1000.00 .. mak aii.. for sure sebulan sekitar RM20,000.00 untuk tonggang arak sahaja. Awek keliling pinggang, time minum sedang stone tu nampak awek yang baikk punya dia akan tackle, bawak balik rumah dan hantam. Dapat awek, bawak balik rumah dan.. hantam.

Life mann.. life. Aku ni ibarat orang kampung datang ke kotaraya yang terpegun mendengar ceritanya, walhal cerita macam ni memang aku biasa dengar. Hidup di KL. Aku cuba nak menyelami life kawan aku ni, apa yang dia cari, apa yang dia kejar dalam life dia. Oil and gas engineer macam dia, gaji sebulan lebih kurang RM40,000.00 selepas convert sekitar ?7,000.00 tapi duit sentiasa tak cukup. Orangnya muda lagi, ada rupa, ada gaya, ada pangkat, ada nama, ada duit yang bertimbun tapi jiwanya kosong. Dia cakap dia boring, sunyi, bila orang suruh kahwin dia kata sapa nak ka dia, yang nak kat dia semua jenis nak kikis duit.

Nasir bercerita lagi, sesekali bau arak menggangu perbualan, busuk yang amat. Aku pasti apa yang Nasir cerita tu adalah benar belaka, orang tengah mabuk ni ceritanya lurus.. layann.

Nasir ni pun awal 30an, dah berbini, anak 4 orang paling kecik setahun setengah. Cerita Nasir, dia pun lebih kurang sama ceritanya dengan kawan aku tadi. Seminggu 3-4 malam tonggang arak, abis RM400.00 – RM500.00 semalaman. Dapat awek, bawak balik hotel dan hantam.. aku tanya ada pakai sarung ke, dia jawab mana sempat nak fikir itu semua.. wahaha apa punya orang semua sapu.. macam DBKL.

Aku tanya ada artis yang pernah mabuk sekali dengan dia, dia jawab si polan si polan si polan dan si polan. Aduhaii.. minah tu rupa cantik, cakap punyalah lembut tak sangka pulak jenis layan air kencing jugak. Menariknya bukan dia orang yang bayar bil, tapi lembu-lembu yang bayar. Nasir sebut lembu-lembu, aku tolong tulis jer. Menteri pun ada yang pernah minum semeja dengan dia tak yah la aku tulis nama, biasa lah nak project nak contract kena la join datuk-datuk kan.

Apa lagi cerita Nasir malam tu.. bebudak Melayu seawal umur 14 tahun sudah masuk disco pub etc, dah kena lanyak dengan lelaki. Hancus gelebeh bang.. yang pakai salib pun ada yang bertatto pun ada, bila di tanya katanya style bang.. style. Style kepala lutut..

Sambung Nasir lagi, kalau bebudak perempuan Melayu pub disco tu boleh mengucap pun dah dikira syukurlah, kira OK la tu. Kalau tengah-tengah mabuk tu kaki terpeliot boleh terpancul ‘Allah’ kat mulut tu kira sudah baik, kalau tak default word akan keluar fcuk, shit semua tu lah.

Nasir ni cerita lagi walaupun mabuk tapi dia tahu asas ugama sebab dulu masa sekolah dia sekolah ugama. Tahu basic halal haram walaupun dia tonggang arak, tapi tak lah sampai pakai rantai salib semua tu. Wahaha orang mabuk bercerita apa saja. Kalau balik rumah, dia akan pakai kopiah dan ajar anak mengaji, kalau balik rumah mak ayah, mak ayah ajak gi surau, dia akan ikut. At least dia tahu asas. Tu dia cerita dia..

Aku tanya Nasir, mak bapak dia orang tak tahu ke kegiatan anak-anak muda jantan betina dia orang, kebanyakkannya tahu dan dia orang tak mampu nak marah lagi especially anak-anak perempuan, kalau marah bimbang lari dari rumah. Nak buat camana lagi.. tengok je lah. Jangan terkejut ada kalangan mak ayah yang takut anak-anak mereka tertangkap dengan penguatkuasa lalu menyuruh anak lelakinya bawak balik jer awek tu ke rumah mereka. Nak hantam, hantam je kat rumah. Biasanya golongan VIP yang ada nama, bimbang nama mereka tercemar macam si polan dengan anak menteri tersebut. Lagu tu pun ada ekk..

Mungkin anda rasa cerita aku ni macam cerita orang kampung yang terlepas ke bandar dan membawa cerita pengalaman di bandar ke kampung untuk orang-orang kampung terpegun. Itu tidak menjadi masalah, cerita Nasir memang cerita benar segelentir kehidupan orang KL, walaupun mungkin sebesar bunga kuku jer namun bagi orang kampung seperti aku, sudah cukup untuk membuatkan aku rasa kekok. Rasa janggal.. but I am proud of it.

Aku rasa satu anugerah yang tiada nilainya Tuhan letakkan aku di Terengganu jauh dari kotaraya seperti KL ni. Walaupun nampak kolot dan tidak bertammadun. Sesekali aku ke KL, jalan-jalan layan kepala melihat kehidupan orang KL ni. Jalan-jalan di tepi lorong belakang mati, Lorong Pak Haji Taib, rumah urut Brickfields, red light Bukit Bintang. Lihat mat pet yang jaga parking, mintak seringgit dua. Tak beri alamat calar lah kereta. Jalan-jalan ke Chokit tengok kaum Indon jual buah, tengok orang kita angguk kepala sebagai signal mau barang ka.. adehh.. life man.. life.

Jalan-jalan di Bintang Walk, sesekali di sapa bapak ayam, ‘mau amoi ka..?’
Mau lah. Melayu ada?
‘Ada-ada..!’ Melayu ada, Philipin ada, China ada..

Nak makan nasi pun susah, situ kari mamak sini kari mamak. Aduhai.. nak makan di kedai Melayu ori pun gi Kg Baru je lah, indon jugak yang mintak order.

Sesekali duduk depan Modestos jam 3.00 pagi tengok adik-adik kita terhuyung-hayang keluar dari disco. Aku pernah tengok seorang perempuan Melayu di papah keluar dari Modestos ke kereta yang sedang menunggu.

Perempuan tersebut disandarkan di seat belakang, pintu kereta tak tutup rapat mungkin sebab nak tunggu orang lain, lalu perempuan tersebut terjatuh menjulur kepala keluar dari kereta lalu terhentak ke atas jalan.. huhuhu mabuk punya pasal. Kepala terhentak ke jalan pun masih tak sedar lagi, over dose agaknya. Aku mengiling-ngiling kepala melihat aksi yang cukup sedih tu.

Apa lagi eh.. nanti lah aku sambung.

Part 2..

A day after that, aku ke IJN hantar brader in law aku. Punya lah ramai orang yang queue untuk register, appointment dan follow-up. Maknanya punyalah ramai yang ada masalah dengan jantung. Pukul 11.00 am register, pukul 4.30 pm baru dapat masuk ward, bayangkan lah punya lah slow service di IJN ni, masuk pulak ward ICU sebab ward biasa sudah full house. Nak critic lebey-lebey pun nanti kalu aku sakit jantung pun kat sini gak aku kena gi kan.. huhuhu.

Sekitar 7.00 petang aku terima SMS dari wife aku, dia punya tok (nenek) sudah masuk ICU di hospital Kuala Terengganu ekoran dari masaalah jantungnya. Dia punya tok, kira aku punya tok juga lah, dan beliau lebih mesra dengan panggilan Mok (Mak).

Actually Mok aku ni ada appointment dengan Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu pada hari tersebut. Mok ke sana hanya untuk appointment tetapi pihak hospital mengarahkan Mok ditahan di ward disebabkan masaalah jantungnya.

Selepas Mok solat Asar, Mok dah tidak berapa stabil dan bergantung kepada bantuan pernafasan. Aku dah suspen dah, nak balik Ganu tapi aku di IJN kena tengok abang ipar aku, wife aku pulak ada di KB sedang menziarahi abahnya.

Allah maha kuasa, Dia lah yang menentukan segalanya. Tak siapa sangka kedatangannya ke sana rupanya untuk menghembuskan nafasnya yang terakhir. Mok pergi buat selama-lamanya jam 3.30 am. Aruah Mok pernah berkata, kalau boleh dia tak mahu sakit yang berpanjangan, dia tak mahu susahkan orang lain. Yes, Allah perkenankan doa aruah Mok. Sekitar jam 10.30 am keesokan harinya, jasad Mok selamat di semadikan di sisi pusara Allahyarham suaminya.

Well.. that’s life my friends. This is hard time for us after losing our loving and caring grandma / mom at the age of seventy eight. May Allah grant her the highest jannah and re-unite her with her family. Amin!

I am back..

By Saturday, July 12, 2008 0 No tags Permalink 0

Salam semua..

I am back… after being offline for almost 1 week.
I am glad I am finally online..

Anyway, keep visiting.

Protes sejuta rakyat

By Monday, July 7, 2008 18 No tags Permalink 0

Buat pertama kalinya aku join ‘demonstrasi’ bersama dengan parti pembangkang. Bertolak dari Kemaman jam 11.30 malam seramai 42 orang dengan menaiki bas sewa. Ada ler 5-6 tahun aku tak naik bas. Masing-masing layan blues, aku pun layan blues sampai lah aku tertido. Setiba di highway Pantai Timur, sekitar Temerloh itu bas punya belts sudah putus lah. Kadavaleii..

Pukul 2.00 pagi bas broke down, pukul 4.00 pagi bas gantian pun sampai. Aku tertidur lagi. Sedar-sedar sudah sampai di RR Gombak. Kena kopi jantan dan nasi lemak. Solat Subuh.

Perjalanan diteruskan dan kami dihantar ke Putra bus Terminal. Lama dah aku tak lepak kat Putra ni, dulu masa belajar kat Uitm Shah Alam selalu sangat ler naik turun kat sini.

Naik LRT dan tiba di Masjid Jamek. Dari Masjid Jamek tukar ke Kelana Jaya Lane. Sampai Kelana Jaya naik bas terus ke MBPJ. Set-set Ganu mari KL. Wahaha..

Mmm.. sekitar pukul 9.00 pagi tak lah nampak macam nak jadi 1,000,000 rakyat pun. Kalau stadium MBPJ tu penuh semua seat aku agak ada ler 50 ribu kut.. maaf kalau salah. Kalau penuh atas padang pun mungkin 5 ribu kut. So kalau betul-betul 1,000,000 rakyat yang datang aku pasti nak berjalan pun terpaksa berhimpit-himpit.


Takpe lah alang-alang dah datang ke sini. Jalan terus.. tengok sekeliling ramai yang pakai t-shirt warna merah. Lambang nozzle minyak. Geram pasal minyak naik harga, memang geram bila minyak naik harga. Semua orang geram..

Lebih kurang jam 10.00 pagi gang-gang Hindraf started berdemo di luar stadium dengan menayangkan sepanduk hindraf mereka beserta slogan-slogan supaya minyak turun. Makal Sakhti.. makal sakti.. macam tu lah lebih kurang.

Orang semakin ramai yang datang, macam-macam orang ada. Golongan veteran yang dah tak larat tapi masih bersemangat pun ada, golongan ibu mengandung pun ada, ibu dukung baby kecik pun ada, golongan orang muda macam aku pun ada, Melayu Cina India ada.

Dari Penang, Perak, Kelantan, Terengganu, Johor semua ada. PAS, PKR, DAP, UMNO, BN dan SB pun ada. Mesti ada SB punya lah. Polis kepala merah takde. Adeh demo apa takde FRU! Water canon pun tak nampak batang hidung..


Ha ha ha .. adik-adik U ni.

Aku dah agak, demo kali ni adalah bukan demo yang biasa pembangkang adakan. Ini macam sure heboh jer, atau macam family day, atau macam fun fair.. aduhai.. polis tak ganggu pun. Polis bagi satu kawasan, dalam stadium.. korang pembangkang nak jerit.. jerit lahh.. nak berdemo, berdemo lah.. siap ada gigs lagik tuh.. ada nama underground band tu Karburetor Dung.. sampai terlondeh seluar.. apa cerita ni nak protes pun kena londeh kan seluar ke.. apa kejadah. Sampai kena belasah.. apa kaitan minyak dengan tunjuk punggung dia aku pun tak tau ..

Pukul 1.00 tengahari 5-6 orang dari kumpulan kami blah dari kawasan stadium, malas lah nak berdemonstrasi kalau ini caranya. Aku ingat kan berdemonstrasi ni kita perlu public kan demo kita supaya masyarakat nampak, jelas rakyat tengok depan mata, buat macam BERSIH dulu, walaupun aku tak gi demo BERSIH. Buat kat KLCC ke, Kg Baru ke, depan Sogo ke.. baru best ada water canon, kejar mengejar dengan FRU. Lari sana sini.. ini kalau setakat duduk dalam stadium jerit sana jerit sini ‘turun turun minyak turun, turun turun BN turun..’ siapa yang dengar.. siapa yang nampak. Aku rasa kalau buat demo kat tempat awam macam BERSIH dulu tu lagi lah menarik perhatian rakyat, serta dunia sekali.

Sambung yang tadi, kita 5-6 orang ni naik LRT gi Masjid Jamek, mandi manda dan sembahyang Zohor + Asar. Pusing-pusing KL sampai leguh kaki. Terserempak dengan gang-gang baju merah Protes, dia orang pun blah awal jugak sebab protes dengan program protes, terutamanya gang-gang PAS. PAS mana boleh ada concert-concert ni.. nak berdemo ala PAS tak main lah concert-concert..

Puas pusing KL, kita orang balik semula ke stadium MBPJ. Orang dah penuh di tengah padang, masa tu Lim Kit siang sedang berucap.. ok lah penyampaiannya boleh sampai kepada audiences. Lepas tu DS Anwar Ibrahim sampaikan ucapannya.. masa ni stadium dah panass.. reformasi, lawan tetap lawan.

Nasib baiklah ucapan di sessi sebelah malam tu tak membosankan, kalau bosan jugak.. aku rasa rugi yang teramat rugi aku join demo ni. Malas nak ulas apa yang penceramah tu sampaikan, banyak terdapat kat blog lain..

Program protes tamat sekitar 11.00 malam.. ramai yang bersungut.. bengang dan tak puas hati dengan pengisian program. Bas kami sampai sekitar 12.30 malam.. naik bas.. layannnn.. sampai di Kemaman jam 6.00 pagi.

Kalau ini lah yang di katakan demo.. baik aku duduk rumah.