Chronology peristiwa 2010

By Thursday, December 30, 2010 7 No tags Permalink 0

Salam,

2010 dah menghampiri penghujungnya dan selepas tu bermulalah tahun baru 2011. 365 hari telah berlalunya siang dan malam dan kita semua ni masih lagi bernafas sehingga hari ini. Banyak ler peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang 365 hari untuk dikenang sebagai sesuatu yang indah, atau untuk dilupakan dan menjadi kenangan pahit di tahun 2010.

Menyoroti kembali setahun yang lalu, bermula Januari 2010 aku kembali ke Kemaman setelah hampir setahun di sebelah Labuan dan Miri. Malas la nak ingat lagi cerita Labuan dan Miri tu, banyak sangat ceritanya.

17th January.
Aku joined new oil and gas company for HUC contract with Exxonmobil. Tukar position baru walaupun tasks nya sama dan tak banyak bezanya dari companies yang lalu. Hati memberontak sebab politikus management yang treat staff macam bebudak sekolah tadika. Cap ayam betul, company bagus tapi segelintir management ruler macam beruk dapat bunga.

February
Tak ada benda syiok yang berlaku sepanjang bulan ni. Tak berlaku cerita sadis sepanjang February 2010, ada Valentine day pun aku tak celebrate sebab hanya kutu-kutu je yang celebrate. Cumanya kalau di baca sebelah politik ni, ada 2 orang keluar parti PKR dan men declare kan diri mereka ahli parti bebas dan menyokong BN. Boleh gitu ekk..

March
Pun takde apa yang menarik sepanjang 31 hari di bulan March ni cuma banyak masa di habiskan di offshore. Life di company baru ni semakin mencengkam jiwa dengan protokolnya, dengan undang-undang kanggaro nye ler.. undang-undang paling cap ayam bila tidak di benarkan berada di pantry selain dari waktu break. Budak-budak tadika boleh lah kau nak titik bro..

April
Ahli rumah bertambah seorang, bibik Indon Jawa diambil untuk menjaga anak-anak aku. Bibik ni janda bro, anak takde, umur baru 22 tahun tapi body tak mantap la bro, banyak colestrol. Memang lah wife aku punya taste… adehh itu pun mau cerita kat sini ke.

May
Tempoh masa yang amat busy, gi KL every week untuk meeting dengan Exxonmobil dan presentation.

Cucukan jarum dari sebelah sana sudah mengenai boss aku, aku dah jadi mangsa politik kanggaro di parliment kanggaro cewahh.. mungkin sebab masa Ma aku ngandungkan aku dulu beliau tak minum air soya banyak-banyak so warna kulit aku ni tidak seperti warna kulit orang di sebelah sana.. cucuk punya cucuk, boss aku sudah termakan bro.. aku dah rasa bahangnya.

June
Perkhabaran yang tidak best, aku mungkin akan di relocate ke KL sebab client nak aku duk dekat dengan dia orang, senang nak meeting dan tak banyak abiskan duit dia orang .. agaknya lah. Aduhh aku baru je dapat kunci rumah baru, dah nak kena move to KL. Sian anak-anak aku ooo..

In June juga lah terjadi nya world cup 2010, tido pun tak lena, kerja pun merah mata ..

July
World cup masih berlangsung sehingga final on 12th July. Spain vs Germany. Spain champion.

July jugak banyak tarikh yang perlu aku ingati, antaranya birthday anak no 2, birthday wife and our anniversary. Bulan July ni banyak petabih pitih lerr.. :)

12th July
Secara rasminya aku menjadi warga kota Kolumpo bila aku terpaksa menerima perintah boss, position aku diperlukan di KL. So tinggal ler anak bini di Kemaman. Wah sadisnya, baru je moved to rumah baru dah kena duk KL. Di KL, company sediakan kondo di Wangsamaju, maka bermukim lah aku di sana sampai entah bila pun aku tak pasti cewah..

August
August datang lagi bro.. ingat August ingat la birthday aku. Takde apa yang menarik di hari ulang tahun Ma aku melahirkan aku di dunia ni.. makan ikan bakar jer. Aku pulak dah pesan kat wife, no birthday gift please hehe..

Ramadhan tahun ni pun bulan 8 juga.. so tahun ke dua aku berpuasa jauh dari anak bini. Bosan gila bila time sahur tu makan di kedai mamak bawah kondo.. situasi puasa di KL mengeringkan pahala puasa aku.. bila mata ni automatic duk skodeng awek kelabu asap pakai pakaian ketat time bulan puasa.. ohh tidakkkk.. sekali tengok tak sengaja tak apa.. dua kali tengok telan air liur la bro..

September
Aidilfitri, setelah sebulan berpuasa. Di sambut sederhana tetapi meriah.. ayat default.

September ini juga lah, Tuhan buka hati aku untuk terbaca tentang persoalan kehidupan dunia sebelum Nabi Adam dihantar ke dunia bumi. Selama ni, dah nak masuk 40 tahun aku ditipu oleh dunia bila aku sangkakan wujudnya zaman batu, orang-orang zaman batu hidupnya primitive, duduk dalam gua, pakai cawat dan sebagainya. Patut lah selama ni aku kadang-kala terfikir seandainya wujudnya puak2 zaman batu ni, masa bila pulak Nabi Adam ni turun, Baginda tak terserempak ke dengan puak-puak primitive ni.. lama betul persoalan ni duduk dalam kepala aku, lebih kurang di zaman aku di bangku sekolah menengah lagi tapi aku tak ada jawapan.

Dari sini lah berpunca nya aku mula faham apa itu freemason, illumminati, knight templar.. kaum bani Israel, yahudi.. wahhhh murni sungguh kegiatan aku habiskan masa di opis aku mendownload cerita tentang ni.. hehhe

Aku mula banyak membaca mengenai kehidupan para nabi, study salasilah nabi sehinggalah sampai ke keturunan Nabi Ibrahim.. bermula lah zaman bani israel.. bijak dan brillient nya di jadikan kaum Yahudi tu sehingga kini kita semua ni dah banyak sangat terpengaruh dengan israeliyat mereka tu.. jahil sungguh aku selama ni langsung tak tahu tentang semua hal-hal conspiracy ni.. termasuk lah selama ni aku duk tabik spring kat Osama Ben Laden.. rupa-rupanya beliau adalah CIA agent .. elehhh actually ramai lagi yang jahil dari aku hahahaha.. sorry just kidding bro.

October
Tragedi Oktober, harga rokok naik sampai RM10 untuk sekotak 20 batang, giler apa. Tak nak bagi aku hisap rokok pun jangan la naikkan harga sampai RM10..

October juge lah aku bertemu semula dengan kakak sangkut aku yang aku kenal 20 tahun yang lalu.. selepas dia nikah pada 1999, itu lah last sekali aku berhubungan dengan dia.. facebook punya pasal akhirnya kami berhubungan kembali, masing-masing dah berkeluarga, punyai carier masing-masing.. hmmm.. menarik juga sebab masing-masing saling mencari antara satu sama lain.

November
Life di KL semakin mencabar.. banyak abis duit bro.. 4 kali sebulan balik ke Kemaman, drive bro bukan naik flight.. slow-slow aku dah update CV dan sent to beberapa company lain. Hantar 5 companies, 4 ada responded. Wahh.. masih laku rupanya.

17th November
Aidiladha.. first time dalam hidup aku selepas berkahwin ni kena raya sorang-sorang di KL. Sadis sungguh, malam raya duk di kondo.. anak bini semua dah berlepas ke Kota Bharu. Layan TV sepanjang malam disusupi tabir raya dari masjid sesyen 2 Wangsamaju. Pagi raya bangun lambat, tak sempat nak solat sunat hari raya.. wakakakakka.. jahiliah betul. Pagi tu makan kedai mamak, tengahari kedai mamak, malam pun kedai mamak.. bayangkan bro hari raya makan kedai mamak jer.

December
Sebulan sebelum contract aku expire. Aku dah dapat job confirmation dari 3 buah companies. tapi takde offical letter lagi.. at least aku sudah boleh melepaskan nafas lega, Alhamdulillah.. boleh juga balik ke Kemaman semula dan stay closer dengan anak-anak and isteri. Next year, 2 anak aku masuk standard 1 and 2. Sian la Ummi dia nak handle semua tu.. so aku cuba sedaya upaya untuk balik ke Kemaman, dapat gaji sikit pun takpa asal anak-anak happy dan terjaga.. nak harapkan bibik pun buang karan jer, apa taknya siap boleh bergaduh dengan anak-anak yang nak tengok cerita kartun, dia nak tengok cerita indon.. apa kejadah malaun sorang ni..

December juga banyak yang leak bro.. wikileak.. aduhh panas bro.. kes bunuh Altantuya, kes liwat, kes menteri Malaysia rogol amah Indon.. panas-panas.. Teka-teki PR13 sudah bermula.. senang sangat nak baca politik Malaysia ni, bila sebelah sana timbulkan kes-kes panas, kes-kes zina, kes tangkap khalwat, yang tu kutuk yang ni, yang ni saman.. bila dah banyak sangat janji-janji manis nak bina tu nak bina ni, nak laksana project tu nak buat project ni.. bila sebelah sini dah buat convensyen dan keluarkan 100 hari agenda, well OK jugak agenda 100 hari tu, elok juga tunggu pihak sebelah sana komen, boleh kita check and balance bro.

Piala AFF suzuki berkesudahan Malaysia jadi juara untuk pertama kali dalam sejarah. Hmmm baru ada semangat nak tengok bola tempatan.. dah nak masuk 20 tahun dah bolasepak Malaysia ni macam cap ayam. Penghargaan boleh diberikan kepada penyokong Malaysia yang menggunakan laser di stadium Bukit Jalil tempohari, sebab Julia Perez pun nak melaser kan buah dada dia pada pemain skuad Malaysia.. keh keh keh murahan betul buah dada dia.. bukan mantap sangat pun, kalau bukak tu musti leper macam roti sardin mamak jer..

Dan begitu lah selama 365 hari sepanjang hidup aku untuk tahun 2010.. walaupun takde satu pun yang tersiar di dada akhbar at least aku boleh lah katakan life sepanjang 2010 ni tidak terlalu memberangsangkan.. banyak yang tak best dari yang best.. anyway bro live life to the fullest.. belasah je asalkan semuanya jalan..

So.. dah nak masuk tahun baru dah.. semoga hari-hari seterusnya akan lebih baik dari hari-hari semalam.

Aminnn…

1 person like this :)

I am leaving, again..

By Tuesday, December 14, 2010 24 No tags Permalink 0

eddyra

14th December 2010

Re: Request for early release

Dear Project Manager,

I realize that my contract of employment requires me to work until 16th January 2011, however I’d be grateful to be released earlier on 31st December 2010.

While I believe that I am moving for good reasons, I am sorry to leave, and I thank you for your support during my time with the company, which I have found enjoyable and fulfilling.

Please let me know the arrangements for handing back laptop, apartment keys etc, and handing over outstanding work and responsibilities.

Eddyra
Field Engineer – DU3744A2

Engineers – process, piping, planning, scheduler required

By Saturday, December 11, 2010 22 No tags Permalink 0

Salam,

Work location : KL main office or Paka.
Project: Plant Rejuvenation and Revamp 2 (PRR 2) Project, Paka.

Piping engineers,
Process engineers,
Planners and
Schedulers.

If you’re interested to join this NEW TEAM, kindly please email your cv to me at eddyra.net@gmail.com and I will forward your cv to this company.

Thanksss..

Agreement for Petronas Gas Bhd PRR 2 Project signed today
9/11/2010 – The Agreement for the Petronas Gas Bhd (PGB) Engineering, Procurement, Construction and Commissioning (EPCC) for Plant Rejuvenation and Revamp 2 (PRR 2) Project was signed today at the signing ceremony held at the Malaysian Petroleum Club.

The said ceremony which were represented by PGB and the consortium of Hyundai Engineering Corp. (HEC), Hyundai Engineering and Construction (HDEC) and PfcE was signed by Mr. Samsudin Miskon, , Mr. Kim Doong Wook, Mr. Im Jin Mo and Dato Abu Talib respectively.

The project which looks to rejuvenate and revamp of PGB facilities which has past its 20 year life for GPP 2, 3 and Export Terminal has started to commence since October 2010 and is aimed to be completed by 2013.