August 16, 5th year eddyra.net

August 16 is my actual blog anniversary, I have been officially blogging on and off since 2007. Kalau diimbas kembali, first time aku diperkenalkan dengan internet ni sekitar 1995. Masa tu duk layan irc. Belajar sikit-sikit command-command dalam irc tu, lepas tu mIrc pulak muncul. Selepas mIrc tu memang aku tak active dah. Masa tu ...

Seksyen 114A Akta Keterangan

Salam semua, Sekiranya anda menerbitkan berita, blog, forum atau apa sahaja melalui media internet yang bertentangan dengan undang-undang seperti memfitnah seseorang umpamanya, anda boleh di siasat dan akan dibawa ke muka pengadilan. Kebelakangan ini ramai blog owners yang telah disaman kerana menyiarkan entry yang dikatakan memfitnah seseorang. Bagus, elok lah kalau begitu. Undang-undang seperti ini adalah ...

Kisah aku dan clients

Salam semua, Sekurang-kurangnya aku dah pernah deal dengan 3 big clients di Malaysia ni, rata-ratanya semua OK lah. Kurang lebih sama saja cuma sudah tentu ada yang lebih professional antara satu dari yang lain. Pastinya ada yang lebih bagus dari yang tidak bagus dan begitulah seterusnya. Ketika aku mula-mula jadi fresh engineer dulu, aku pun belajar berhadapan ...

New theme for my blog

I have chosen a new simple theme for my blog. This is responsive theme which are flexible and resizable a website to fit any device mobile, smartphone, tablet etc.I am trying to integrate forum into blog so that readers can have a better discussion. OK, readers can scroll up and down and even click around ...

40 years old, yes I am.

Salam semua, Today is my 40th birthday. Yes bro dah 40 tahun sejak aku dilahirkan ke dunia ni. Di lahirkan di Kuala Terengganu pada hari ini dalam tahun 1972. Dibesarkan oleh dua orang yang sangat hebat yang tiada galang gantinya di dunia ini, Hajah Wan Chik dan Allahyarham Yusoff Mansor. Membesar sebagai anak kampung, seperti anak ...

..tiba-tiba teringat kenangan lama.

Salam tuan-tuan, Bangun pagi-pagi, gi sekolah pakai seluar pendek biru, sikat rambut belah tepi. Duit poket 30 sen, bawak bekal nasi ikan goreng dengan kicap. Jalan kaki ramai-ramai ke sekolah. Masuk bilik darjah, belajar dan terus belajar. Masa rehat main tengah panas sampai penuh daki di koler baju. Bila loceng berbunyi angkat kerusi atas meja, ...

Ramadhan datang lagi..

Salam semua, Setahun telah berlalu, Ramadhan datang lagi untuk sekelian kalinya. Bulan bulan yang penuh dengan rahmat, bulan pengampunan dan bulan pembebasan dari api neraka. Telah dijanjikan Allah kelebihan kepada hambaNya yang menghidupkan malam-malam dengan tarawih dan amalan-amalan yang dilipat-gandakan pahalanya. Seperti biasa, Ramadhan di Malaysia ni macam tahun-tahun sudah, sama saja. Sebelum datangnya facebook, twitter blog ...

10th anniversary tribute

We did not do everything right in our marriage when we first started but we have made it anyway. Yes, we have been on the verge of throwing our hands up in surrender on this relationship. There have been times that have really challenged us and times when we felt like giving up. But we ...

Jawatan kosong di PFCE

Good luck. Sila bawa CV, gambar, salinan kad pengenalan, beserta salinan sijil asal ke alamat: PFC Engineering Sdn.Bhd, Kompleks Industri Perwaja, Kaw. Perindustrian Teluk Kalong, 24007 Kemaman, Terengganu. Tel. Pejabat: 09-8602800 (ext:2833) NURUL 016-3359628 ZULHAIDA 016-9809628 MISBAH 011-14950739

Solat Jumaat ketika di offshore

Salam tuan-tuan, Ada pertanyaan sekiranya kita yang bekerja di offshore sana tu terpaksa meninggalkan solat Jumaat, apa hukumnya. So aku embed di sini jawapan Ustaz Azhar Idrus sebagaimana yang pernah ditanyakan oleh seseorang. Ini merupakan jawapan dari beliau.