Puisi buat scandal

By Thursday, December 20, 2012 8 No tags Permalink 0

Dia ni dah berkahwin hampir 10 tahun dan dikurniakan dua orang anak. Bekerja dan menetap di KL, berasal dari sebelah utara tanahair. Usia lingkungan 30an. Laki dia seorang executive, usia awal 40an. Diawal perkahwinan mereka, laki dia buat hal. Laki dia masih berhubung dengan janda lamanya beberapa tahun selepas perkahwinannya dengan dia ni. Perhubungan intim mereka ditafsirkan dengan status mereka di facebook, gambar-gambar percutian mereka dipublish. Bodo, nak berscandal tak pandai simpan elok-elok, kabaret sungguh. Laki dia kena belajar dengan aku kalau nak berscandal, aku ada bukak tuisyen.

So, dia ni bercerita lagi.. janda tu tak juga kahwin-kahwin selepas mereka berpisah sebab masih duk tunggu duda dia tu, masih duk mengharap agaknya. Dua orang perempuan ni saling berchit-chat dan bercerita tentang apa yang berlaku. Di pendekkan cerita lah, malas aku nak tulis panjang-panjang la bro.. si janda ni baru tau bahawa bekas laki dia ni dah kahwin dengan dia nih, sedangkan duda tu tak pernah ngaku dia dah kahwin untuk kedua kalinya. Itu lah, tak pandai nak berscandal.

Masuk bab horny sikit, kata janda ni tak ada apa-apa yang berlaku sepanjang perhubungannya dengan bekas lakinya, cuma geli-geli cam tu jer. Rilex la bro, aku perlu tanya dengan detail sebab aku nak tau apa masalah dia ni kan.. kalau tak, aku tak boleh nak faham apa yang dah berlaku, betul tak. Orait.. laki dia akhirnya mengaku bahawa dia masih berhubungan dengan ex bini dia. Mengamuk lah dia, habis terbang barang-barang dalam rumah.. mental betul dia nih. Pastu, dia gi ngadu kat rumah mertua dia. Mertua dan ipar dia tak pulak terkejut, rilex jer seolah-olah tau apa yang berlaku antara anak dia dan ex bini dia, lagi lah tensen bro. Nak ngadu kat mak ayah di kampung, tidak sama sekali. Maka pendamlah seribu duka dalam hati. Laki dia, minta maaf atas apa yang berlaku dan berjanji tak akan ulangi lagi. Biasalah, janji seorang jantan kabaret.

Sebagai pendengar, aku beri pandangan aku pada dia. Laki dia tak bersalah dalam hal ini, itu hak laki dia nak ada perempuan lain selain dia. Dia nak bawak balik madu untuk dia pun, takde salahnya. Bawak la madu 3 sekalipun.. tak de masalah. Lain la kalau laki dia ada buat maksiat kan. Aku cuba sekolahkan dia, sebab dia ni macam dah sakit mental. Sambil aku sekolah kan dia, aku tanya sikit sikit.. then aku perasan ada something yang tak kena dengan cerita dia ni, ada yang dia sembunyi beberapa info penting. Betul bro, firasat aku macam ada yang tertinggal sebab dari apa yang dia ni cerita, macam dah critical sangat dah. Dia tak dapat lari dah, terperangkap dengan cerita dia sendiri. Rupa-rupanya mereka ni dah cerai sekali disebabkan kes ni, tapi rujuk semula. Adoyai..

Dan cerita ini bersambungan lagi rupanya bro.. letih gua nak tulis ni. Selepas kejadian itu, laki dia berubah la sikit kekaberetannya. Ex bini dia pun dah berkahwin tak lama selepas tau bekas laki dia ni berkahwin lagi. Abis lah cerita pasal mak janda itu. Dia akui laki dia ni baik, cuma nakal sikit. Tergelak lah juga aku, di mana yang nakalnya kalau ada scandal, biasa la kan.. bukan dia ‘tapau’ pun janda dia.

Setelah kejadian ini, dia mengambil keputusan untuk melupakan peristiwa tersebut. Dia cuba jadi yang terbaik, mungkin selama ini dia tak beri layanan yang sepenuhnya pada laki dia. Banyak yang dia cuba ubah, semata-mata untuk memperbaiki keadaan rumahtangga dia yang pernah berkecai. Dengan tubuh badan dia sekali dia kasi upgrade bro. Tak payah la aku detail, gi google lah cara-cara nak upgrade jadi cam wowwwww tu. Sekali lagi dia mengandung. Anak no 2. Anak no 2 ni dibuat khas untuk laki dia, nak amik hati laki dia.

Pas tu, anak no 2 tu pun selamat lah dilahirkan kedunia. Bagai tiada apa-apa yang berlaku, rumahtangga mereka aman damai. Makan minum anak-anak dan laki terurus dengan sempurna. Bagus la kan.. aku pun tumpang gumbira.. Tiba-tiba suatu hari dia menerima call dari seseorang perempuan … jeng jeng bermulalah cerita seterusnya.

Perempuan itu perkenalkan dirinya sebagai girlfriend laki dia. Wah.. aku suka bab ni. Bercerita lah perempuan tersebut, dia dan laki dia dah lama berhubungan dan saling cintai menyintai, aku tambah je ni. Lebih menghancurkan hati, perempuan tu sanggup menjadi isteri no 2 kepada dia. Ini pun aku suka. Maka bengang lah dia dengan cerita perempuan tersebut, dan yang lebih menyayat hatinya bila ditanya, perempuan tu jawab dah buat semuaaaa sekali dengan lakinya, kecuali yang itu sahaja belum. Apa kejadah, budak tadika boleh lah ko kelentong..

Berbalik kepada lakinya yang kabaret ni, secara gentleman dia mengakui bahawa cerita perempuan itu adalah benar. Benar perempuan itu scandal dia, dan benarlah apa-apa yang dia orang dah buat kecuali tuut.. laki dia menangis. Menangis atas apa yang berlaku, memohon maaf dari dia. Tak nak ulang lagi, janji untuk perbaiki keadaan itu. Tapi, bini ni dah tak boleh terima keadaan ini. Nak mengadu pada siapa? Takde tempat nak mengadu. Mak ayah jauh sekali lah. Pendam lah seribu derita di dalam jiwa. Sekali lagi macam kena rasuk di hantu, pecah abis barangan dalam rumah. Siap dengan pukul dan tumbuk laki dia bro.. perghhh ngeri wa nak imagine. Mesti siap dengan tumbukan pada kat mana-mana yang patut. Senak.

Lafaz cerai terucap lagi untuk kali kedua, pastu rujuk semula … zzzzz.. apa lah korang ni.

Derita. Pilu dan macam-macam perasaan menghiris. Rumahtangga kian terabai, kasihan anak-anak. Mandi tak basah, makan tak kenyang.. sampai kurus dia. OK apa.. slim woww.. macam model London Weight Management tu bro.. tak lah cam tu kan.

Bila dah derita sampai body kurus camtu, jadi menarik la pulak kan. Betul tak bro.. mungkin dulu dia ni berisi sangat kut, gedebeh, perut terjurai ke bawah dan dada sampai ke pusat.. wakaka saje je wa nak kasi panas line. Entah camana, secara tak sengaja dia boleh berbaik-baik dengan seorang lelaki ni. Mula dengan senyum-senyum, hai hai .. dipendekkan cerita mereka pun bertukar no henpon.. hubungan whatsapp pun bermula. Lelaki ni dah berkahwin, tapi bini duk jauh. Umur lebih kurang aku lah, muda lagi la dalam 40an cam tu.

Aku rasa korang boleh agak apa yang berlaku seterusnya. Yes, dia meluahkan masalahnya kepada lelaki tersebut. Cerita lah apa yang berlaku dari awal sampai akhir. Ketika dia cerita ni pada aku, aku macam boleh agak apa yang akan berlaku sepanjang hubungan mereka ni. Tak apa lah, biarlah dia cerita dulu kan..

Dia telah dicounseling kan oleh lelaki beriman niiii.. tak tau lah apa yang lelaki ni dah nasihat pada dia, boleh agak la kan jangan gitu jangan gini.. standard orang beri semangat dan nasihat. Akhirnya, dia jatuh hati pada lelaki yang beriman ni, solat tak tinggal, nasihat-nasihat ugama. Katanya ini lah lelaki yang dia cari selama ini, ada rupa, ada ugama dan berstatus dalam career. Dia sanggup meminta cerai lagi untuk sekalian kalinya kalau lelaki ini sedia untuk fuck eh silap, untuk mengawini dia.. Masalah di rumah, biarkan. Dia dah tak layan laki dia, tak lagi sediakan makanan, gosok baju dan seumpamanya. Dia dah takde perasaan lagi pada laki dia yang sah ni. Tapi, tanggungjawab atas katil berjalan seperti biasa, kata dia. Apa punya cerita la dia ni.

Dia stop bercerita dan aku sekolah kan dia pulak.. tak baik lah duk ada affair di belakang suami. Camana pun, laki dia tetap laki dia yang sah walau apa dah laki dia buat. Dia perlu taat, selagi laki dia tu tak suruh buat benda yang berlawanan dengan syarak..

Untuk sekalian kalinya, aku agak ada sesuatu yang tak kena bila dia kata, dia syok tengok body lelaki itu yang tinggi, hensem etc. Sekali lagi, dia tak dapat nak sembunyi dari aku. At last, dia mengaku hubungan dia dan lelaki ‘beriman’ ini dah sampai ke atas katil. WTF..

Akhirnya, hubungan mereka ni tak lama sebab dia tahu lelaki beriman ni nak amik kesempatan di atas masalah yang berlaku. Bengang giler dia, dah lah ajak kahwin tak nak, atas katil nak, maka dia slow-slow tinggalkan lelaki tersebut, walau dalam hati masih ada sayang. Cerita dia la kan. Pada masa yang sama, hati dia benar-benar dah tak nak lagi pada laki dia yang sah tu. Benci dan kalau boleh nak tinggalkan dia. Hanya ada satu talak sahaja lagi bro..

Bro, masalah menjadi semakin kusut bila laki dia tahu pasal scandal bini dia dengan ‘lelaki beriman’ ni. Sekali lagi laki dia menangis, menangis sebab menyedari semua kejadian yang berlaku adalah berpunca darinya. Masing-masing dah buat silap, masing-masing ada scandal.

Hari ini setelah hampir 5 tahunn berlalu, keadaan dia masih begitu.

Eh malas la aku nak sambung.. sorry title tak kena haha..

PCSB 2013 major shutdown – Job vacancy

By Wednesday, December 5, 2012 11 No tags Permalink 0

Salam,
Sesiapa berminat untuk participate dalam PCSB 2013 major shutdown dengan PFCE Sdn Bhd, Telok Kalong (TSM) bolehlah hadir ke company yang tertera di bawah ini. Bawa CV, gambar, dan IC copy. Ada copy NIOSH card dan BOSIET pun bawak sekali bang.

Segala pertanyaan sila tanya dia orang, jangan tanya aku ya..

Aku dah letih..

By Thursday, November 8, 2012 32 No tags Permalink 0

Salam semua,

Setiap hari aku ke opis, sandang bag laptop, kadangkala bersama-sama 2-3 files di bawa keluar dari kereta, blackberry dalam poket dan 2 kotak Dunhill. Aku patut masuk opis jam 8.00am, kadangkala 8.30am adakalanya terbabas pukul 9.00am baru jejak kaki di opis. Memang dari dulu pun aku bukan seorang yang punctual ke tempat kerja. Letak bag bawah meja, keluarkan laptop dan letakkan atas meja. Click MS Outlook untuk download semua email yang belum masuk, walaupun di blackberry aku dah tau apa email yang dah masuk. Buat air di pantry, letak air di meja aku. Pakai safety helmet, berjalan ke fabrication yard, check apa-apa yang patut berkenaan dengan progress.

Blackberry ringing .. client tanya status..
Blackberry ringing .. crew di terminal tanya pasal fabrication, bila bole hantar ke site.

Masuk opis semula, check dengan procurement. PO dah issued pada supplier ke? Kenapa belum issue, oh boss belum sign. Kalau PO dan issue, check dengan material coordinator pulak, dah sampai semua ke?

Email masuk di blackberry .. client email drawings, urgent katanya. Issue drawings pada fabrication supervisor, ini urgent! Cari material coordinator, tolong cari material, urgent nih!
Masuk opis, submit request to procurement untuk beli pipe fitting.

Blackberry ringing .. client follow-up pasal drawings tadi. I dah submitted pada fabrication, tengah cari barang untuk start fabrication.

Balik semula ke meja, reply email. Dear client, Noted, I will update you later.

Blackberry ringing .. wife call, saje call geli-geli..

Gi semula kat logistic department, bila boleh hantar spool/structure ke site? Petang sikit boh, lorry ada kerja. Ambik kunci kereta, bawak drawings sekali, start kereta drive slow-slow melalui Kijal, Kerteh dan sampailah akhirnya di Paka. Stop di Kerteh, breakfast nasi lemak kerang.

Masuk TCOT jumpa crew, tanya khabar. Camana dangan progress.. gini lah gitu lah.. bila spool/structure sampai bohh? wat naik gaji sikit lagi bohh.. OK chow.. keluar TCOT, masuk OSC pulak, tengok progress.. !@#$#$%^%..

Blackberry ringing .. opis call tanya bila nak masuk opis, banyak document nak kena sign nihhhh.. OK letak atas meja nanti saya sign.

Blackberry ringing .. Crew OGT call, guana kalau gini.. guana kalau gitu.. OK boh.. terima kasih.

Email masuk di blackberry.. info only.
Email masuk di blackberry.. client nak tu nak ni.. Noted, thank you.

12.30pm drive home. Laju sikit, tapau nasi untuk anak-anak. Mandi. Solat Zohor. Hantar anak ke KAFA. Masuk opis semula 2.30pm.. check fabrication status yang urgent, update client, update crew terminal. Received email, blackberry ringing, reply SMS bla bla bla…

Boss panggil meeting.. tup-tup client hantar invitation meeting esok, balik ke meja buat preparation untuk meeting. Copy drawings, copy itu copy ini… update status tu dan ini, update project planning.

Client fuck me WTF you too slow bro??? Call sub contractor WTF are you doing so slowww mannn..

Bro, bila barang nak sampai?
Boh coverall ni koyak, nak replacement.
Boh esok kasi hantar 5 set scaffoldings to TCOT.
Boh lorry takdok, esok la kita hantor deh?

Pukul 5.30pm aku shutdown laptop, blah. Kalau boleh blah awal, pukul 4.30pm aku dah blah, itu pun bila aku dah rasa tepu sangat.

Malam, buka laptop semula. Siapkan MOM, siapkan workpack, siap kan update untuk boss dan untuk client..

Blackberry ringing .. “Ada keje kosong tak?” Siapa bagi no saya ni? Si polan si polan..
Blackberry ringing .. bla bla bla… ok esok saya hantar..

Hmm.. aku dah letih bro. Seriously aku dah letih. Tenaga pun dah slow-slow takde macam lampu lip lap ultraman. Apa yang aku story di atas tu, betul dan bukan rekaan pun, macam tu lah boleh dikatakan hari-hari. Seminggu 2-3 kali aku perlu ke Paka, check itu dan ini, discussion, meeting dan sesekali buat spot check. Everything is on me.. aku boleh jadi Field Engineer, adakala aku akan jadi kerani cabuk untuk fotocopy drawings, copy itu ini.. paling bodo pun gunting kertas kecik-kecik untuk buat penanda divider. Mana clerk aku? Aku takde clerk bro. Assistant? Jangan harap.

Ada kala aku akan jadi rigger untuk angkat barang-barang kalau payyahhh sangat barang tu nak bergerak sendiri, kalau seterusnya payah juga aku akan secara automatic akan jadi driver untuk hantar barang-barang tersebut ke site. Aku tak kisah.. sebab kalau aku tak buat ni, takde orang yang akan buat.. dan aku mesti kena buat. Kalau aku tak buat, aku akan bermasalah.

Dulu pun macam ni juga, sama saja tapi mungkin dulu lain sikit, masih muda. Entah la bro, akhir-akhir ni aku rasa letih sangat, tido pun lewat nak siapkan kerja opis. Stress sampai tak leh tido.. itu yang kadang-kadang kat opis aku tetiba hilang mood. Kemas barang terus blah.

Mungkin, mungkin sudah sampai masa untuk aku update resume.

New Requirement – Carigali HESS

By Wednesday, November 7, 2012 3 No tags Permalink 0

(From email)

Dear All,
Please be informed that at this moment, we received new requirement from Client & the details as per below :-

If you interested, please contact the sender with details below latest by 9th November 2012 :-

Updated CV
Expected salary: RM______/permonth (gross salary)
Letter of Consent (must have your signature. Cannot use the computerized)
Availability
Height
Weight
Birth place

Really appreciate your prompt reply.

Best Regards,

Siti Norbaiyah bt Hussin
Unit 203,205 & 206,
2nd Floor, Wisma TKT,
2/4 Jalan Dang Wangi,
50100 Kuala Lumpur
email : siti_norbaiyah@epintl.com
contact no : 03-26932255 ext 109

Aku Dia dan Lagu

By Saturday, October 6, 2012 5 No tags Permalink 0

Salam sejahtera semua,

Dah lama aku nak bercerita tentang lagu.. lagu-lagu yang mengiringi kita sedari kita kecil sampai lah dah masuk usia 40 ni. Not because the song is good bro but because it reminds us of specific times in our lives.. sebab ada juga lagu yang tak sedap tapi kalau kita dengar semula pada hari ini maka kita akan teringat sesuatu pada zaman itu. Kita tau lagu-lagu tersebut dan kita mendengarnya di dalam jiwa kita ni, so sebab itu lah andaikata kita terdengar lagu-lagu lama tu, maka secara automatic men-trigger-kan memori lama. Kalau menurut kajian, di dalam otak kita ni ada prefrontal cortex yang mampu call back semua cerita lama ni. Apa benda prefrontal cortex tu sila gi google.

Bro, aku yakin sesiapa yang seusia aku pernah dengar lagu-lagu lama ni dari corong radio mahupun dari TV hitam putih sebab kita tak ada pilihan lain ketika itu, takde internet takde ASTRO dan hanya bergantung kepada RTM. Masa kita kecik, sebelum masuk sekolah rendah sekitar 1978 dan sebelum tahun-tahun tersebut rasanya antara lagu yang pernah kedengaran ialah lagu-lagu Flybaits, Quinary M, Uji Rashid, DJ dave etc manakala lagu-lagu P.Ramlee tu tak usah cakap la sampai hari ni pun masih kedengaran lagi.

Setelah memasuki alam sekolah rendah, sekitar penghujung 70an lagu-lagu Jamal Abdillah, lagu-lagu Alleycats seperti, Hingga Akhir Nanti dan Sekuntum Mawar Merah Sebuah Puisi mengiringi kita sambai masuk sekolah menengah. Micheal Jackson – Beat it, Lionel Richie – All Night Long dan banyak lagi lah. Aku sendiri tak boleh nak ingat satu-satu tapi yang pasti memang kenangan zaman sekolah akan muncul kembali.

So, apa yang menarik pasal lagu-lagu ni, bukan sebab tunes atupun liriknya tetapi otak kita (otak aku la, korang aku tak pasti) akan trigger ke zaman itu. Kadang-kadang masa-masa free tu aku ter-click lagu lama di youtube.. rasa macam baru lagi aku dengar lagu tu dan kenangan pun satu-satu bermain di minda. Itu yang kadang-kadang sampai sejam duk browse dan layan lagu-lagu lama. Penting sangat ke nak ingat semula zaman tu, tak la macam tu tapi bagi aku zaman tu adalah zaman yang paling paling indah dalam hidup aku. Zaman budak-budak sekolah yang clean, happy dan yes sudah tentu berbeza dengan kehidupan kita hari ini.. see bukan sebab lagu sedap atau tak tapi kenangan tersebut. Kalau baca comments di youtube tu memang ada yang kata lagu-lagu dulu best, lagu hari ni macam entah apa-apa, actually pada aku bukan sebab lagu, tapi kenangan yang ada ketika lagu-lagu itu didengar. Lain orang lain lah ceritanya kan, mungkin ada orang yang bila terdengar surah al quran boleh mengembalikan nostalgia lalu, wallahuaklam.

Anak-anak kita sekarang ni mungkin duk hafal lagu Najwa Latif Cinta Muka Buku, atau pun tampal gambar Justin Bieber kat dinding bilik.. err aku tepek gambar Ella bro. Ini zaman anak-anak kita dan kalau umur mereka panjang mungkin mereka akan ingat 40 tahun akan datang lagu-lagu zaman mereka ni. Cuba tanya mak ayah kita lah aku percaya mereka masih terngiang-ngiang lagu Pop yeh yeh, walau pun tak ingat lirik tapi sedikit sebanyak mereka terkenang ketika pakai kain ketat, seluar ketat zaman muda mereka. He he selongkar semula album lama mereka. Surat cinta aruah ayah aku untuk Ma aku, masih tersimpan rapi dalam almari, biarpun setelah hampir 50 tahun berlalu!

Usia terus meningkat dan kita memasuki alam remaja. Sekitar pertengahan 1980an Yahudi berjaya menyerap irama rock ke Malaysia, dan aku turut sama hanyut. Hanyut bro.. kenangan berkasut Aliph, seluar ketat dan baju lambang matahari Jepun.

Masing-masing cuba untuk mengikut identiti rockers, rambut panjang, seluar sekolah hijau tu ditempah macam seluar jean poket kat luar, kepala tali pinggang tengkorak, baju sekolah style western ada bucu kat bahu. Bag sekolah warna hijau tali panjang lepas tu penuh dengan lukisan lambang loudness. Haram jadah bro.. cikgu dicipline potong rambut sampai ‘sepeng’ orang Ganu kata. Cikgu gunting kaki seluar kalau tak telus botol kicap.

Bayangkan waktu sekolah macam tu, di luar waktu persekolahan lagi lah macam hippies punya pakaian. Kenapa sampai jadi macam tu bro, no comment tapi itu lah zaman remaja aku dan aku yakin ramai yang macam tu. Aku siap panjat pagar hostel, semata-mata nak gi stadium Sultan Ismail nak tengok concert Search dan Gersang..

Ketika irama rock menjadi gila babi sekitar penghujung 80an, aku sempat jadi mat rock kampung. Kalau gi bandar Kuala Terengganu masa tu, pasti ramai yang nampak mat-mat rock ni lepak di bus stand KT tu. Duit takde tapi duk ngepau duit-duit budak-budak sekolah bro. Masa tu motor pun tak mampu apatah lagi kereta, mat rock ni naik bus je dari Jerteh, dari Marang dan set-set kampung Kg Batu Enam, Kg Manir, Chabang Tiga, budak-budak Kg Losong, set-set Kg Ladang dan macam-macam puak kampung ni memenuhi bus stand KT. Kadang-kadang terfikir juga tengah-tengah panas duk pakai jacket kulit hitam, rock sangat la tu.

Kalau nak follow 100% macam artis rock, memang tak mampu. Maka mat-mat rock kapak cari pakaian kat bundle. Jean lusuh, t-shirt tak kisah lah asalkan ada gambar rock band dari oversea, Metallica, DIO, Loudness, Iron Maiden, ACDC.. kalau ada gambar hantu kubur lagi best. Nak beli seluar kulit tak mampu, beli kiwi hitam dan sapu seluar jean sampai jadi kilat macam seluar kulit.


Gambar aku amik di internet.. – Gambar Hiasan

Lagu-lagu rock Melayu muncul selepas rock bands Melayu banyak terbentuk. Lefthanded, Wings, Search, May, SYJ, semua tu otai-otai rock kapak zaman awal 90an. Apa lagu kita bro.. Langit dan bumi, Kejora, Isabella, Misteri Mimpi Syakilla, Sejati, Intan ku kesepian, Srikandi Cintaku, Tiada lagi Kidungmu. Siap hafal lirik. Kalau kaset mahal, bole dubbing lima posen satu lagu. Lepas tu bagi hadiah kat awek atau balak dia orang. Aku tak buat la macam tu, dia orang je lah buat kerja bodo tu.

Rock yang kotor, penganut irama rock berpakaian selekeh, rambut panjang, berpuak-puak, dan ramai yang dipengaruhi dengan dadah. Ketika itu jugak kalau tak silap aku muncul geng-geng baru yang lebih selekeh dari mat rock ni. Hancur bandar KT masa tu dengan mat rock dan mat trash ni. Pakaian dah berubah, kalau dulu seluar ketat dari konek sampai ke buku lali, masuk puak-puak giler ni ketat sampai lutut lepas tu besar di bawah, bell bottom giteww.. Tapi aku tak sempat berubah jadi macam tu, sebab aku tengok buruk sangat pakaian dia orang, macam puak-puak homeless. Siap bersubang telinga dan sudah tentu ada rantai hippies di leher. Giler betul, aku sempat pakai rantai hippies ni.. cuma tak sempat cucuk hidung jer. Kalau lah malaikat amik nyawa aku masa tu, payah nak menjawab dengan Tuhan wooo..


Ketika zaman jahiliah ni..

Lepas tu muncul pulak geng-geng GQ dan mat bros. Geng-geng ni nampak clean sikit, lepak kat restoran A&W. Kumpulan mat bros ni anti mat rock dan begitulah sebaliknya, contra bro maka sering sangat lah bus stand KT tu menyaksikan pergaduhan tumbuk menumbuk antara mat rock dan mat bros ni. Banyak pulak muncul puak-puak rappers selepas rap song bertapak di Tanah Melayu ni, namun aku tetap memilih rock sebagai gaya hidup.. phuiii. Sakit mata tengok pakaian mat-mat bros, mat GQ dan puak-puak rappers nih, apa tah lagi kalau terdengar lagu gagap rap dia orang. Sakit telinga..

Operasi pembersihan mat rock berambut panjang di jalankan sekitar bandar KT maka ramai la mat rock yang berambut pendek. RTM turut banned artis yang berambut panjang untuk keluar di TV. Perlahan-lahan imej rocker berubah jadi rock bersih. Jeans dan t-shirt, rambut dah pendek paras bahu. Lagu masih lagi berirama rock tapi rock meleleh gitew. Suci dalam debu, Masih aku terasa, C.I.N.T.A, Cinta Untuk Nabila, Umpama Mimpi dalam Mimpi dan banyak lagi.

Usia aku mencecah 18 pada tahun 1990, aku keluar dari Terengganu belajar di ITM Shah Alam. Aku dah tak selekeh lagi dah, smart pakai slack dan kemeja, sesekali pakai jean local, mana ada duit nak beli ori bro. Baju-baju rock dan seluar fit dah dibuang. Sampai di KL ni rupanya lagi la giler bro.. pusat segala fesyen. Tapi aku dah berubah jadi orang normal dengar lagu slow rock jer. Itu lah sedikit sebanyak kenangan lagu-lagu ketika aku remaja dulu. Yang pasti, kalau terdengar lagu-lagu lama ni terbayanglah masa-masa lalu.

Vacant Position For Snr Structural Engineer at EPIC Mushtari

By Monday, October 1, 2012 8 No tags Permalink 0

(From email)

Bro, Need your kind of asisstance to advertise this below vacant Position:

Position – Snr Structural Enginerr (1 Pax)
Qualification : Bachelor in Civil & Structural Engineering
Experience – 8-10 Years and above in Oil & Gas especially with Hook-up & Commissioning related to structural works.

Project : Booster Compressor Project Carigali Hess
Duration : 2 & 1/2 years
Salary- More than 10K
Others Remark: Willing to work offshore and onshore PMT Office – EPIC Mushtari Office Teluk Kalong
Required : A.S.A.P

Forward your cv to: hashim@epicgroup.com.my or hashimw@yahoo.com

Petronas smartcard

By Sunday, September 2, 2012 68 No tags Permalink 0

Salam semua,

Ada sesiapa nak apply Petronas smart card ke.. mudah je bro, macam nak apply credit card ke? Tak pun, takde perlu hantar statement gaji semua tu. Gurau je, nak dapatkan card ni bukan la mudah, banyak perkara perlu dilakukan sebelum card tersebut sampai ke tangan kita.

Apa kebender nya Petronas smartcard ni.
Petronas Smartcard ni ialah sekeping card. Bentuk dan sizenya kurang lebih seperti card credit tu jer. Apa ada dalam card ini aku tak tau secara detail, itu perlu tanya dengan tukang process card ni lah. Di hadapan card ni ada tulis ‘Offshore Safety Passport’ dan nama kita.

Di belakang card ini, ada BOSIET expiry date, medical expiry date dan full name kita.

So apa pentingnya smart card ni.. OK tanpa smart card ni anda tidak boleh ke pergi mana-mana Petronas platform. Smart card ini adalah passport anda untuk ke ofshore. Sama macam international passport, kalau takde passport maka kita tak boleh ke oversea.

Bagaimana nak apply Petronas smartcard.

  • Medical check-up
  • Anda perlu menjalani medical check-up di mana-mana approved Petronas clinic. Test rabun warna ke tak, telinga OK ke tak, cholesterol level, X-ray buah dada keh keh keh, urine punya status dan banyak lah yang dia recordkan. Dulu aku failed hearing test.. untuk pengetahuan anda, hearing test ni perlukan concentration sebab tu test ini dibuat dalam bilik yang tertutup dan sound proof, anda akan dipakaikan headphone dan apa yang anda perlu buat ialah tekan panel button bila terdengan bunyi tut tuut tuut .. bunyi semakin slowwww…. aku failed yang ni bro. Cap ayam betul, telinga tak dengar kata.

  • BOSIET certificates
  • Hari ini dipanggil BOSIET atau Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training. Dulu orang sebut offshore safety courses je, payah nak sebut panjang-panjang. Minimum courses yang diperlukan ialah:

    • Offshore Safety,
    • Sea Survival,
    • HUET with EBS,
    • First Aid &
    • Fire Fighting / Self Rescue

    Ini sahaja courses yang diperlukan bro, harga course ini di TSTC, Kemaman ialah RM1,980.00. Course selama 3 hari. Sila visit website untuk schedule, course price dan lain-lain course kalau berminat. Lain-lain tempat, aku tak pasti tapi sila check lah untuk kepastian. (I am not affiliated with Terengganu Safety Training Centre TSTC)

    Aku suka gi course ni sebab aku boleh off handphone selama 3 hari, takde gangguan dari sesiapa. Macam cuti 3 hari lah. Cuma ada satu perkara yang membuatkan aku rasa malas nak gi, pertama kena terjun ke dalam kolam setinggi 15 kaki, kedua kena lalui saat-saat helicopter terbalik dalam air.

    Peringatan: Medical check-up report mesti dibawa sebelum menjalani BOSIET.

OK tuan-tuan, selamat terjun dan selamat minum air kolam, jangan lupa ajak kawan-kawan sekali. Air kolam banyak tu. Makan minum selama 3 hari di tanggung kalau di TSTC. Lain-lain tempat aku tak pasti.

Petronas Safety Passport – yang lama punya

Selesai saja course 3 hari tersebut, course center akan serahkan certificates tu pada kita. Walau bagaimana pun ini bergantung juga kalau company yang bayarkan kita perlu tunggu company settlekan payment baru lah dapat certificates tu.. kalau sendiri bayar, hari terakhir course kita akan dapat certificates tu. Kalau ada duit lebih tu elok buat sendiri, certificates tu kita punya, kalau company yang buatkan, maka company akan simpan certificates tu dalam almari. Biasa macam tu lah.

Sekarang kita sudah ada BOSIET certificates dan medical check-up report, nak dua perkara je lagi iaitu sekeping gambar dan ic copy. OK kita list kan semula perkara-perkara yang diperlukan untuk memohon Petronas smartcard:

  • Medical check-up report
  • BOSIET certificates
  • IC Copy
  • Gambar passport size – 1 keping.

Dah boleh apply smartcard ke? Masih tak boleh bro.. sebab? Sebab kita tak kerja dengan company yang ada contract dengan Petronas Carigali Sdn Bhd? Petronas Carigali tak akan keluarkan smartcard pada orang persendirian. Kalau ada tu kira special case sangat la tu. Sebab itu lah wujudnya company di luar sana yang provide service dengan bayaran antara RM200.00-RM250.00 untuk keluarkan sekeping smartcard ni. Salah tu bro.. dan ada company yang diambil tindakkan kerana sediakan service ni. Apapun bagi aku OK jugak ada service macam ni, sekurang-kurangnya dapat juga smartcard, kalau takda payah la jugak kan.

Kalau kita tidak bekerja dengan oil and gas company, untuk apa kita apply smartcard ni? Tak ada keperluan pun. Andaikata ada company offer kita kerja di offshore, company tersebut akan apply card untuk kita for FREE.. tak payah bayar sesen pun.

So, dah ada BOSIET ni nak buat apa tapi kalau tak dapat ke offshore? Ada ke takde BOSIET ni bukan penentu anda akan dapat kerja di offshore, akan tetapi kalau ada BOSIET maka peluang anda lebih cerah. Sebab? Sebab anda sudah ready berbanding orang lain yang perlu menjalani course terlebih dahulu. Kebanyakan company hari ni prefer candidate yang dah ada BOSIET, kalau aku jadi tokey pun aku malas nak sponsor dia orang ni, entah-entah naik 1-2 trip dah blah masuk company lain.

Itu saja lah sedikit sebanyak panduan untuk mendapatkan Petronas Smartcard ni, cerita ni tak habis sebab smartcard tak dapat ke tangan kita kan. Takpa bro, dapatkan kerja dulu, nanti orang opis tersebut akan apply kan untuk anda.

Oil and gas job vacancies

By Thursday, August 30, 2012 35 No tags Permalink 0

I received this job vacancies via email:
——————————————————–

Saya ada dpt info job vacancy.. Kalau ada kawan2, tolong inform yer..

1. Iran Project

a. Engineers
Any discipline with 4 years experience in Oil & Gas.
Offshore experience is preferable. Few positions available.
Project duration : Long contract (more than 2 years)
BOSEIT is a must

2. Thailand Project

a. Crane Operator
Offshore experience is preferable. 2 positions available
Project Duration : 1 year
BOSEIT is a must

b. Rigger Scaffolder
Offshore experience is preferable. 30 positions available
Project Duration : 1 year
BOSEIT is a must

Please submit CV to fazri99@yahoo.com
or contact Fazri 019 – 219 6174 for detail.

Best regards,
Fazri Idris
019.219.6174

Selamat Hari Raya

By Friday, August 17, 2012 9 No tags Permalink 0

Wish you a very happy and peaceful Aidilfitri to you and all muslims brothers and sisters around the world. May this year’s Aidilfitri give you all the happiness and joy of this world. Hope that the blessing of the Al-Mighty be with you all the time.
Amin.