Aku Field Engineer Part 3

v. Workpacking Nama lain bagi workpack ialah proposal, atau nak mudah lagi kita sebut quotation. Workpack ni consist of technical workpack and commercial workpack. As a field engineer in this construction, we need to combine all these 4 items, manpower, equipments, material and consumable and convert them to money. Engineer need to make money as well ...

Aku Field Engineer Part 2

3rd step - learn, learn and learn Adik-adik semua, untuk pengetahuan semua, subjects/syllabus yang korang belajar di sekolah dan di U korang tu tak semuanya pun akan di apply masa kerja. Lain lah kalau nak jadi cikgu atau lecturer mungkin banyak lah yang kena buka buku semula.. tapi jangan lemah semangat pulak, study tetap kena study ...

Aku Field Engineer Part 1

Salam uols, Topic kali ni memang langsi sikit ya. Lain-lain orang kalau nak baca, baca je tiada sekatan cuma aku fikir agak boring untuk korang baca. Sebab aku sendiri boring sebenarnya nak menceritakan tentang career aku ni bro. Aku tujukan topic kepada semua adik-adik U di luar sana yang banyak hantar CV dan bertanya pasal kerjaya abang ...

Happy New Year my friends, Happy New Year !

First post of 2012. I want to thank to everyone for all support, comments and e-mails because all of these helped me improve eddyra.net. Although I haven’t had too much time to blog last year I’m sure I will find more time for it in 2012.. Hmm.. a lot of good and bad things happen over ...