Aku Field Engineer Part 3

By Friday, January 27, 2012 59 No tags Permalink 0

v. Workpacking
Nama lain bagi workpack ialah proposal, atau nak mudah lagi kita sebut quotation. Workpack ni consist of technical workpack and commercial workpack. As a field engineer in this construction, we need to combine all these 4 items, manpower, equipments, material and consumable and convert them to money. Engineer need to make money as well dik.

Kenapa perlu ada workpack?
Sebelum kita mendapat sesuatu tender atau contract dari client i.e Petronas, Shell, Exxon etc, kita perlu participate dalam tender exercise. Kita perlu submit kepada mereka technical dan commercial proposal, so client akan evaluate proposal ni. Once client approved, dan award contract pada kita, kita perlu execute project tersebut. Itu sebagai basic lah.

So how to prepare the workpack?
All items above, manpower, equipments, consumable and material must be listed out.

1. Materials
Setiap project mesti ada drawings, tak kiralah GA drawings ka, P&ID drawings ka, ISO drawings ka atau pun sketch drawings. Kalau tak ada drawings, kita perlu produce drawings. Dari pada drawings tersebut, kita akan derive semua material untuk sesuatu project. Ini lah yang dipanggil Material take off (MTO), masa sekolah dulu di sebut Bill of Materials, sama la nih benda nya. So, camana nak derive material ni? Kena belajar dan kenal fabrication and installation drawings. Ini pun akan mengambil masa yang lama untuk betul-betul master dalam bab drawings.

2. Manpower
How many riggers? How many welders? How many scaffolder are required to complete the project? To solve this, we need to prepare the jobcard.

3. Jobcard
Jobcard is time spent by a worker on each job. So kita kena detail satu persatu task yang worker ni perlu buat. Panjang nak cerita ni dik.. tapi at the end kita akan tahu berapa ramai worker yang kita perlu, dan berapa lama masa yang di ambil untuk complete kan project kita. Once kita dah tahu manning kita, secara automatic kita akan tahu equipments kita.

4. Project Schedule
Setiap project mesti ada schedule, kalau takde schedule maka project tu boleh jadi project haram jadah, sebab kita tak tahu samada project kita ni akan rugi atau untung. Senang nak track progress. Kalau pandai Primavera will be advantage, kalau boleh buat guna MS Project pun sudah bagus, tapi kalau yang cap ayam tu guna MS Excel je haha. Project Schedule ni bagi sesetengah client is a must, kalau client yang kerek musti akan tanya hari-hari pasal schedule ni. Walau pun schedule ni biasanya planner atau scheduler yang buat, tapi as a field engineer you should know how to produce it and read it as well.

5. S-Curve
Ada jobcard mesti akan ada schedule dan mesti akan ada S-Curve. Kena belajar lah how to do it.. senang je kalau tau

6. Site Specific Procedure SSP
SSP ni, site specific procedure ialah written procedure untuk kita buat sesuatu job. Dan ini lah yang akan membezakan kita sebagai engineer dengan supervisory level kita yang berpengalaman 20-30 tahun di offshore tu. Imagine we are going to replace one big vessel at offshore platform. We need to know many things about this vessel, the weight, size, other specifications, crane access, pull in pull out, sling size, chain block size, temporary access and macam-macam lagi lah. No way out but we as a engineer have to face this. Your supervisors are not authorized to produce this procedure bro, the procedure must be written by field engineer. Tak kira lah macamana nak tahu cara dan procedure tersebut, kita mesti kena buat, kena pergi visit offshore, discuss dengan supervisors dan lain-lain dicipline. Not an easy job, and it will risk your life too :p

——————————————

Ok lah bro, once kita dah ada 4 items di atas, maka kita akan tahu berapa cost project kita, 1 juta? 10 juta? atau RM775.00 je :)

Well, workpack kita akan di challange oleh client representative. Satu situation yang agak mencabar, basically client ni suka slash dan remove kita punya duit dari proposal kita, betul la kan kita nak buat duit banyak, dia nak cut cost.. so here we apply our negotiation skill lah. Dan di sini pun boleh berlaku isu corruption antara client and contractor. Aku biasa hadapi hal ni, ‘eddy aku nak 20K‘ atau ‘bagi aku laptop satu‘ … itu biasa bro. Ni cerita lama lah.. bukan di Malaysia, di Mongolia :p itu tak masuk lagi bab client suruh bayar KFC sebab nak celebrete birthday sendiri.. wakakaka pengikis punya client!! Birthday sendiri pun suruh contractor bayar kan..

Bila workpack dah approved by client, atau tender dah appraised, we as the engineer who prepare the workpack, need to execute the project ler.. so start from purchasing the materials, request manpower pool from manpower department, meeting with fabrication supervisor, with client and other parties..

Client akan melalak setiap hari, bertanya kan progress. Apa progress untuk hari ni, apa plan for tomorrow dan bermula lah hidup kita akan sentiasa menerima call dari client, supervisors, suppliers, boss even from GM bertanya kan tentang project progress and issues. Yang best lagi kalau Dato yang empunya company akan directly call boss kita andai ada fuck-up hahaha.. biasa la tu bro.

Daily progress kena up date pada client. Kalau tak, client akan bising dan pot pet pot pet.. nasib tak baik akan ada email melayang layang sampai ke top management, pedih la telinga. Kalau dapat client representative yang bagus, alhamdulillah la, tapi kalau dapat client representative yang cap ayam dan bengong memang nasib lu la bro, ada jenis client representative ni yang kejar KPI, kejar nama dan pangkat.. berlagak nak mampus especially budak-budak engineer yang baru join client, macam haram bro peel mereka ni.. berlagak nak mampus sumpah seranah orang lain padahal knowledge ZERO! Kerja pun tak pandai mana, tapi bab maki hamun, sumpah seranah, hantar email perghh macam dah 30 tahun punya experiance bro.. Aku tengok senior engineer dia orang biasa-biasa je, professional dan cool jer.

Selama aku berhadapan dengan client reps ni, Exxonmobil lah yang paling good dan professional, mungkin sebab experience mereka lah. Mudah dan tak banyak hassle.

Ok la adik-adik semua, apa yang aku tulis di atas ni berdasarkan pengalaman aku selama menjadi junior engineer, field engineer, operation engineer, base manager, workpack engineer dan project coordinator. Positions nampak tak sama tapi bagi aku takde banyak beza, sama je yang aku kena buat dari 1997 – 2012. Ada orang yang mampu bertahan, dan ada yang awal-awal lagi blah. Once we involve in this field, we already changed our life bro.. 24 jam perlu ON handphone and make ourselves available kalau perlu ke office, yard atau offshore. Offshore/onshore tu adalah national interest (petroleum la maksud aku), need to produce more oil and at the same time to protect the natural environment. So untuk menghadapi 2 keadaan tu, client akan push their partners/contractors to help them. Itu lah ceritanya..

Good Luck!

Aku Field Engineer Part 2

By Friday, January 27, 2012 2 No tags Permalink 0

3rd step – learn, learn and learn
Adik-adik semua, untuk pengetahuan semua, subjects/syllabus yang korang belajar di sekolah dan di U korang tu tak semuanya pun akan di apply masa kerja. Lain lah kalau nak jadi cikgu atau lecturer mungkin banyak lah yang kena buka buku semula.. tapi jangan lemah semangat pulak, study tetap kena study dik untuk diri sendiri.

i. Tools and equipments
OK sebagai junior engineer, masih green kata boss aku dulu, aku slow-slow belajar untuk bekerja. Belajar kenal equipments for fabrication, equipments untuk installation. Ada 1001 jenis tools dan equipments dalam construction ni dikkk.. yang mana satu welding machine, air compressor, generator, cutting torch, air tugger, spanners, chain block etc. Setiap satu equipment tu bermacam-macam types dan specificationnya, di mana nak guna dan bila nak guna dan bagaimana nak operates nya. Kena tahu semua tu, walau pun kita mungkin sepanjang career tak sekali pun akan operate benda tu.

Sebagai welder contohnya, for sure mereka tahu menggunakan welding machine. Tip top mereka ni duk weld pipe dan structure, mereka memang pro dalam welding. Secara practicalnya, memang mereka boleh buat dan kita sebagai engineer ni pada kebiasannya tak mampu nak challange mereka. Kenapa kita perlu tahu sedangkan kita tak akan operate welding machine? Sebab kita engineer, engineer tak boleh jadi bodoh dan diperbodohkan oleh orang lain. Dalam career kita nanti, kita bakal berdepan dengan suasana di mana hanya ada kita yang akan berhadapan dengan sesuatu masalah tu.. dan kita sebagai engineer perlu selesaikannya, bukan orang lain, bukan welder kita dan bukan orang bawahan kita. Kena ingat tu dik.

ii. Fabrication materials
Aku juga belajar dari zero, kenal materials for fabrication. Yang mana satu studbolt, yang mana satu nuts. Studbolt ada berbagai size, material type, thread etc. Dah tau studbolts kena tau pula spanners pulak, spannar pulak dari sekecil-kecil spanner hingga lah sebesar pengayuh sampan tu. Bayangkan. Semua material aku kena tahu, pipe size, pipe rating, pipe materials, pipe entah apa kejadah lagi. Fittings untuk pipe, flanges, elbows, olet, access fittings dan 1001 jenis, type dan specification of that materials bro..

iii. Manpower
Perlu tahu apa job description untuk rigger, welder, fitter, NDT technician, blaster painter etc. Part ni tak payah sangat, banyak turun visit kat site cepat sikit faham.

iv. Consumables
Kalau masa sekolah dulu, lecturer sebut indirect material. Ni la benda nye dik.. electrode, sand paper, paints materials, grinding disk, cutting disk etc. Berlambak-lambak nak kena kenal dan ambil tahu. Sekarang ni pun, aku sendiri kadang-kadang tanya anak buah nama barang-barang ni.. hehe teruk betul.

4th step – Apply your knowledge
Untuk pengetahuan adik-adik di luar sana, process belajar tentang 4 perkara di atas memang mengambil masa, bukan satu malam atau satu tahun. Aku sendiri sampai hari ni tak tamat belajar pun lagi, ada je benda baru dalam industry ni. Yang penting, kena teruskan belajar dan tanam sikap ingin tahu, jangan menyombong yang kita ni seorang engineer. Banyakkan habis masa duduk dengan construction dan fabrication crew tu, interview mereka dan tengok cara mereka bekerja. Memang dia orang tengok kita sebagai fresh engineer ni, berbulu la, tapi thats what we have to accept it.. dulu aku pun gitu jugak lah.. kena kelentong tu biasa ler.

Aku Field Engineer Part 1

By Friday, January 27, 2012 7 No tags Permalink 0

Salam uols,

Topic kali ni memang langsi sikit ya. Lain-lain orang kalau nak baca, baca je tiada sekatan cuma aku fikir agak boring untuk korang baca. Sebab aku sendiri boring sebenarnya nak menceritakan tentang career aku ni bro.

Aku tujukan topic kepada semua adik-adik U di luar sana yang banyak hantar CV dan bertanya pasal kerjaya abang korang nih. Aku tau adik-adik semua agak keliru dengan nama-nama positions engineer ni. Masa abang korang ni abis study dulu pun tak tau nak join field mana sebab masa buat degree dulu pun sebab ikut orang je, tengok ramai geng amik Manufacturing Systems Engineering, aku pun ikut jer. Last-last ruginya rasa sebab tak amik Mechanical Engineering. :(

According to Petronas, Shell and Exxonmobil punya requirement, an engineer should hold a Bachelor of engineering in any related engineering field. Meaning to say no degree no engineer position, akan tetapi sesetengah company tak kisah sangat pasal degree holder ni, kalau dah over experiance pun boleh jadi engineer. Kalau ada degree penuh kat dinding tapi cara kerja macam budak sekolah menengah tak ada guna juga kan. Ramai geng aku yang ada diploma tapi dapat position engineer, dengan syarat dah berpengalaman luas dalam field dia tu la. Most diploma holder hanya setakat jadi assistant engineer.

Position Field Engineer ni, sebenarnya terlalu umum. Field engineer ni pecahan dari main engineering fields.

There are 4 main engineering fields.

  • Civil
  • Mechanical
  • Electrical
  • Chemical

Maknanya ada position field engineer di civil engineering field, field engineer di mechanical engineering field dan seterusnya. Kalau nak huraikan lagi, setiap field tu ada project engineer, QA&QC engineer, commissioning engineer dan sebagainya. Lain field lain lah job descriptionnya. So kena confirm dulu nak gi arah mana, nak jadi electrical engineer ke (sebaiknya electrical and instrumentation lah), atau nak jadi chemical engineer ke, QA&QC ke dan sebagainya. Kalau dah ada pilihan, grab it dan jangan pandang belakang congkak lagi, tapi kalau rasa tak selesa buat pilihan baru. Kalau nak buat sales, boleh jadi Sales Engineer.

OK bro, field engineer ni mostly works at job sites and spends fewer hours di office. Itu sepatutnya, tapi aku tengok tak jugak lah. Aku sendiri pun banyak masa duk depan pc dalam opis je memanjang. Satu kajian rambang, about 90 percent of field engineering positions are filled up by males while females ni about 10 percent jer. Kebanyakan perempuan kurang nak jadi ‘real’ field engineer disebabkan kebanyakan work area dipenuhi kaum lelaki. So kalau di offshore tu, kalau ada engineer perempuan, nampak macam janggal sikit walaupun perkara ni tak salah dan memang dah lama pun berlaku pun.

Ada yang menulis,

“The ideal engineer is a composite … He is not a scientist, he is not a mathematician, he is not a sociologist or a writer; but he may use the knowledge and techniques of any or all of these disciplines in solving engineering problems.” – N. W. Dougherty, 1955

Tanggapan orang ramai terhadap engineer ni, seseorang yang boleh menyelesaikan masalah dan mencari solution untuk masalah tersebut. Aku setuju dengan mindset ni, tapi untuk mencapai tahap problem solving and finding solutions ni tak semua engineer mampu buat. Aku secara peribadi malas dan tak mampu nak fikir pasal masalah-masalah ni, aku lebih suka orang lain yang selesaikan tapi aku yang buat solution he he he..

OK adik-adik, berbalik kepada Aku Field Engineer ni, banyak perkara yang nak kena hurai di sini. Tapi untuk kali ini aku tumpukan kepada career aku sebagai Field Engineer, bagaimana nak mula dan apa kesudahannya. Untuk lain-lain engineering position, insyallah lain kali kita discuss.

1st step – obtain your degree
Secara ringkas, apply mana-mana engineering course di university atau mana-mana kolej. Nak apply business atau science course atau apa-apa course sekalipun, pun boleh tapi dibimbangi berhadapaan dengan kesukaran di kemudian hari. Sebab, pengalaman member sendiri yang dari business stream, Shell tak recognized dia sebagai engineer. Sebab dia ni degree in Business. Kalau kita tengok dalam advertsiment memang biasa dia orang requested ‘any related engineering field‘ .. perasan tak.

CGPA tu biarlah cantik sikit, walau pun masa job interview CGPA ni bukan lah perkara yang berharga sangat, kecuali fresh engineer yang nak apply kerja di Petronas. Lain-lain company tak kisah sangat lah pasal CGPA ni, aku sendiri pun cukup-cukup makan je :p

2nd step – apply your position
After graduated, menganggur lah dulu suruh mak ayah tanggung.. then apply lah mana-mana company yang relate dengan oil and gas construction. Oil and gas construction company ni terlalu banyak dik. Kalau nak apply dengan client seperti Petronas, Shell, Exxon etc pun boleh, tapi kalau nak follow cara aku pun sila kan. Aku bermula dengan Shapadu Engineering and Services Sdn Bhd, tahun 1997. Ini lah tempat kerja aku yang pertama dalam oil and gas. Position masa apply tu Junior Engineer.. cap ayam bro.. :)

Serba sedikit mengenai company Shapadu Engineering and Services Sdn Bhd, company ni involve in onshore and offshore construction yang dimiliki oleh Dato Shahrani Abdullah (Allahyarham). Ketika tu company ni banyak terima contract/project dari PCSB dan Exxonmobil (dulu Esso), workforce yang ramai dan merupakan sebuah company yang ketika itu paling top di KSB, Kemaman, Terengganu. Lagi pun masa tu contract lain masih belum diwujudkan lagi, atau masih belum diawardkan pada lain-lain contractors. So boleh dikatakan ramai lah supervisors yang bertaraf otai di situ, ketika itu.

Happy New Year my friends, Happy New Year !

By Sunday, January 1, 2012 8 No tags Permalink 0

First post of 2012.

I want to thank to everyone for all support, comments and e-mails because all of these helped me improve eddyra.net. Although I haven’t had too much time to blog last year I’m sure I will find more time for it in 2012.. Hmm.. a lot of good and bad things happen over the last 12 months, some I regret, some I don´t…

I am going to give up smoking for my new year’s resolution this time. It’s been my new year resolution for each of the last 15 years. :p

I would like to wish all of you a Happy New Year and hope that 2012 brings us much success and prosperity in all your endeavors.