Blog sudah merapu

By Saturday, May 31, 2014 1 No tags Permalink 0

Salam all,
Rasanya dah lama aku tinggalkan blog ni. Sunyi sepi.. tau-tau blog ni kena hacked. Payahhh nak repair. Last option suruh hoster remove and reinstall from their side. Nasib baik ada back-up database.

Makan masa ni nak repair semula ni bohh..

6 years blogging..

By Saturday, August 17, 2013 17 No tags Permalink 0

Salam tuan-tuan,
eddyra.net blog turn 6 years yesterday. Maknanya dah 6 tahun aku duk menulis di sini. Tulis tentang cerita-cerita merapu, cerita-cerita bodo yang sudah pastinya aku syok sendiri. 6 tahun dengan entries yang boleh aku summary kan seperti di bawah ni.

  • Total (617)
  • Published (584)
  • Drafts (27)
  • Private (6)
  • Comments (11,880)

Aku dah published di blog ni sebanyak 584 entries. Banyak juga tu bro.. 27 entries aku dah tulis separuh jalan atau dah complete tapi tak di published atas beberapa sebab. 6 entries aku selamat di private kan atas alasan-alasan yang boleh membahayakan diri sendiri :)

Selama menjadi blogger nih, banyak issues yang aku dah tulis sampai aku sendiri tak ingat apa yang dah aku tulis.

eddyra.net sebenarnya sedikit sebanyak telah memberi kesan pada diri aku nih. Atas sebab-sebab penulisan di blog persendirian ni pun aku telah menerima call dari GM company aku bekerja ni. Aku diarah untuk tidak menulis atau menyiarkan apa-apa maklumat pasal project tertentu walaupun secara peribadinya aku tak sebut pun nama project tersebut. Sedangkan ini blog persendirian yang takde pun membawa logo mana-mana company atau pun pertubuhan.

Kedua, satu company oil and gas, big company telah menyuarakan hasrat untuk menyaman blog aku ni kerana dikatakan telah menyiarkan satu gambar platform minyak di sebelah Terengganu ni. Alhamdulillah setakat ni masih selamat, dan minta lah sampai bila-bila selamat bro.

Ketiga, HR sebuah company yang aku pernah bekerja pada masa tu telah menghantar sepucuk surat tunjuk sebab kenapa tindakkan tidak boleh dikenakan ke atas aku apabila blog aku ni secara peribadi meluahkan rasa tidak puas hati kepada management.. ingat tak issue GM cap ayam? kes tu lah.. nasib baik sempat resigned dulu bro wakaka..

Keempat, aku tak lagi boleh duduk menyuruk di depan laptop ni. Maknyanya ramai yang dah kenal aku di luar sana, kadang-kadang secara sengaja ada orang tegur aku, ‘eddyra.net tu mu punya kan’ .. kalau blog aku tu hanya menulis pasal hadis, hal-hal ugama etc rasanya tak malu lah.. tapi bila orang tengok aku secara depan-depan.. alahaii tak semengah mana punn dalam blog nampak macam bagus jer .. kih kih kih. Hmm.. kurang lebih 1200 viewers sehari bro, termasuk lah bot-bot search engine.

Kelima dan terakhirnya.. secara tak langsung aku dah jadi macam HR, atau tempat bertanya pasal oil n gas, siap hantar resume nak apply kerja. Terima kasih. Secara jujur, aku tak tahu semua pasa oil n gas bro.. sikit-sikit jer. Banyak email dihantar tanya tu tanya ni.. aduhh .. kalau ada masa aku layan, kalau tak email tu duk dalam inbox lah buat selama-lamanya.

blog1

Ada pengajaran yang aku boleh buat dari apa yang dah aku alami ni. Nak tulis apa-apa pun tulis lah asalkan tak menghentam kerajaan, tak cuit raja dan sultan dan hal ehwal ugama. Selama ni pun aku tak pernah tulis pasal-pasal tu pun kan, sikit-sikit ada lah. Dan, yang mesti aku hati-hati ialah apa bila aku bekerja dengan sesebuah company, maka secara ‘legal’ nya penulisan aku ni dianggap rasmi. Boleh kata gitu ke? Sebab, kalau aku kritik management di blog persendirian ni, maknanya management boleh mengambil tindakkan kalau ada orang report.. padahal setahu aku selama ni aku tak pernah sebut di mana aku bekerja dan siapa management aku. Entah lah bro, kadang-kadang issuenya orang tak suka pada kita so blog aku juga nak dijadikan issue.. blah la.

So.. apa way forward untuk blog cap ayam ni? Aku akan terus mengekalkan blog ini. Hari ni baru je bayar extension domain eddyra.net untuk setahun lagi. Aku akan terus menulis biarpun pada masa tu dah takde orang nak baca. Blog aku, ada aku kisah..

Kepada pembaca budiman, terima kasih kerana terus membaca blog aku ni. Jumpa lagi.

Happy New Year 2013

By Tuesday, January 1, 2013 8 No tags Permalink 0

Forget the pains, sorrows, and sadness behind. Let us welcome this new year with big smile. Thank you so much for the supports through last year and before. Hopefully this year things will be getting better and better for all of us, cheers!

Have a great and happy prosperous new year to all.

August 16, 5th year eddyra.net

By Thursday, August 16, 2012 22 No tags Permalink 0

August 16 is my actual blog anniversary, I have been officially blogging on and off since 2007.

Kalau diimbas kembali, first time aku diperkenalkan dengan internet ni sekitar 1995. Masa tu duk layan irc. Belajar sikit-sikit command-command dalam irc tu, lepas tu mIrc pulak muncul. Selepas mIrc tu memang aku tak active dah. Masa tu aku baru reti nak search Yahoo.. sesuatu yang baru bagi aku. Seingat aku masa tu Babyrina memang sohor di internet, kalau sapa-sapa masih ingat lah.

2002, buat pertama kali dalam hidup aku beli sebuah computer. Cap ayam jer, monitor tube yang gemuk tu. Beli dial-up modem dan prepaid Tmnet gambar Siti.. nak buat connection punya lah sakit hati. Bunyi modem dah la satu hal. Surfing slow macam siput, kalau boleh download 1mb tu kira suka sangat dah tu.

Dari hari ke hari, aku duk buka website tu dan website ni. Terasa nak buat satu personal homepage. Fail fail fail.. mana aku ada belajar HTML pun. Lepas tu cousin aku ajar basic HTML, maka jadi lah satu static homepage pakai free hosting bravenet. HELLO WORLD! Kemudian aku bercerita pasal seorang scandal lama aku di homepage aku ni. Siap ada lagu lagi. Lepas tu homepage tu hilang entah ke mana. So, itulah pertama kali aku ada sesuatu yang boleh aku publishkan di dunia internet.

Masa berganti masa sampailah tahun 2006.. masa tu kecoh sangat pasal google adsense, passive income dan macam-macam lagi. Aku rasa berminat nak buat satu website, atau homepage atau webpage entah aku tak tau blog tu apa pun. Google menjadi tok guru, so akhirnya aku memilih untuk membuat satu blog. Aku register di blogspot.com .

http://eddyra.blogspot.com merupakan blog pertama dalam hidup aku, tapi entah macamana blog tu terkubur macam tu jer. Lama juga lah aku rahsiakan blog tu dari pengetahuan dunia luar. Namun blog tersebut masih hidup sampai hari ini. Pada masa yang hampir sama, aku turut register satu blog di wordpress.com, maka jadilah satu blog lagi di http://eddyra.wordpress.com .. tapi blog wordpress ni mati macam blogspot juga.

May 2006, aku rasa nak buat blog, betul betul punya blog. Surf sana surf sini cari ilmu untuk adakan satu blog. So registered la dengan hoster Malaysiahoster.com. beli domain intaionline.com, dan hosting package RM60.00 setahun. Beli satu lagi domain oilgasfield.com dan ebookmatters.com sebab tamak sangat nak letak adsense ads. Merapu betul masa tu dok tengok website orang lain punya.. Aku rasa perlu ada bahasa Melayu blog, so aku beli satu lagi domain eddyra.net pada 16th August 2007.

So pada 16th August 2007 aku launched www.eddyra.net yang anda lihat sekarang.

Memang lah target aku nak adakan blog pada masa tu untuk adsense ads ni, tapi entah camana sekerat jalan je Google dan terminated aku, takpe lah bukan rezeki aku la tu. Semua domain yang lain dah aku terminate, dan tinggallah blog aku ni sampai hari ni.

Maka bermula lah aku dengan entry dan posting cap ayam aku. Kalau aku click semula tahun 2007 punya entry, aku sendiri rasa malu bro.. macam sampah punya entry. Cilok orang lain punya content pun ada kah kah kah..

Tahun berganti tahun blog aku ni terus hidup dengan silent readers yang tersendiri. Blog bodo aku ni terus berkembang dari hari ke hari dengan entry yang entah apa-apa. Secara tak langsung, blog ni dah jadi sebahagian dari hidup aku. Ada saja yang nak aku tulis, idea tengah banyak. Sehingga lah suatu ketika aku berperang dengan GM company lama aku, aku tulis juga dalam blog nih, sampai kena investigate dek HR. Panas sekejap. Title masa tu, “GM cap Ayam“. Namun, atas rasa bersalah pada diri sendiri, aku sendiri memohon maaf dari GM tersebut.

Tak lama, dalam tahun 2011 kawan aku sampaikan pada aku blog aku ni sedang disiasat dan akan di bawa ke court sebab ada di dalamnya kandungan mengenai sebuah platform di offshore sana nu. Menurut kawan aku ni, company tersebut rasa tersinggung apabila parti politik pembangkang menggunakan entry tersebut untuk menentang kerajaan. Aku tergamam seketika. Terkesima bro.. Tapi setelah aku baca balik entry tersebut, aku dapati takde apa-apa yang salah pun. Photos dalam tu pun photos dari website lain, bukan aku yang snap. Masa berlalu begitu je dan alhamdulillah sehingga kini takde apa-apa yang berlaku. Harap-harap takde apa-apa lah kan.. nak saman aku, mana aku ada duit berjuta-juta.

Blog aku ni pun ada pasang surut, kadang-kadang Ok kadang-kadang 2-3 bulan takde entry macam rumah puaka lah. Aku kekurangan masa nak update, tambahan lagi dengan workload aku nih.. busy bro. Selama 5 tahun ini,

  • Aku dah menulis sebanyak 570 posting
  • 11,249 comments.
  • 1,858,665 views all times.
  • Average 1018 visitors per day termasuk bots bodo.

Tak ada apa nak dibanggakan jika dibandingkan dengan blog orang lain. Blog aku blog cap ayam jer. Blog syok sendiri. Aku akan terus menulis di sini biarpun pada masa itu dah takde orang nak baca tulisan aku, ini adalah blog aku.

So selamat ulang tahun kepada blog aku ni, semoga terus hidup di World Wide Web.

New theme for my blog

By Wednesday, August 8, 2012 2 No tags Permalink 0

I have chosen a new simple theme for my blog. This is responsive theme which are flexible and resizable a website to fit any device mobile, smartphone, tablet etc.I am trying to integrate forum into blog so that readers can have a better discussion.

OK, readers can scroll up and down and even click around in this site to get an idea of how the new theme will work with the content.

3rd blog anniversary

By Wednesday, August 18, 2010 14 No tags Permalink 0

It is my 515th post since 16th August 2007..

It’s incredible how the time fly, after three years and 1,069,299 unique visitors, looks like was yesterday when I started this blog. If I said blogging has been very, very good to me, it would be no lie. Looking back on the early entries, I see some differences as I didn’t know what the hell I was doing.. I can’t believe how many stupid things I’ve made..

From the beginning, I had one idea in my mind, to write about my experiances in oil and gas, but.. I think it is very important for me to write about the different events, life, politic, sex etc.

Thanks for continuing to read my random thoughts. Thanks for all support and comments. I really enjoy keeping this thing and I hope you enjoy reading it! You are the real reason that keep me working on this blog..

Happy blog anniversary to me.

Blog temporary down..

By Saturday, April 24, 2010 5 No tags Permalink 0

Dear all readers,

This cap ayam blog will be down for maintenance. Please do not send any comments, it won’t work.

Thanks and Regards,

Eddyra My
Cap Ayam Blog Owner

Blog Temporary Closed

By Monday, November 16, 2009 8 No tags Permalink 0

Dear all,

My blog will temporarily be down for maintenance. My web hosting provider will move this website to another server.

Email from hosting:

Sorry to inform that your account has been cause the server overloading because it has been use server resource more than 70%, it is supposedly only allowed customer use server resources less than 10% for quad core xeon mean 40% for normal cpu. But your account has been use more than that. So we have to suspend it to prevent all our customers website down.

We are suggest change to semi dedicated server because of increasing of web users from your webs

here i attached with the print screen

Stay tune..

My blog is back online..

By Saturday, November 14, 2009 15 No tags Permalink 0

My blog is back online after a period of technical and personal setbacks.
Everything is fine? I have blogged for 2 years and will continue to do so for many more.

Thank you for your e-mail..