Offshore

Solat Jumaat ketika di offshore

Salam tuan-tuan, Ada pertanyaan sekiranya kita yang bekerja di offshore sana tu terpaksa meninggalkan solat Jumaat, apa hukumnya. So aku embed di sini jawapan Ustaz Azhar Idrus sebagaimana yang pernah ditanyakan oleh seseorang. Ini merupakan jawapan dari beliau.

Aku Field Engineer Part 1

Salam uols, Topic kali ni memang langsi sikit ya. Lain-lain orang kalau nak baca, baca je tiada sekatan cuma aku fikir agak boring untuk korang baca. Sebab aku sendiri boring sebenarnya nak menceritakan tentang career aku ni bro. Aku tujukan topic kepada semua adik-adik U di luar sana yang banyak hantar CV dan bertanya pasal kerjaya abang ...

Nak kerja offshore.. nak jadi helper, rigger & scaffolder.

HELPER OK tuan-tuan, Position paling simple dan paling mudah nak apply. Akademic qualification tak perlu tinggi, takde sijil sekolah pun takpa. Course untuk position ni pun takde. Kalau nak kerja di offshore, perlu ada: Safety course. Manakala kalau nak kerja di plant perlu ada: NIOSH card. Kalau sekadar nak jadi helper di fabrication yard, tak perlu apa-apa, ada IC dah ...

Nak kerja offshore..

Salam, Pe citer..? Ramai nak kerja di sector oil and gas, dan ramai yang specific kan pada bekerja di offshore. Aku tak tau lah kat mana di dalam blog aku ni yang korang nak aku perincikan lagi. Banyak dah aku ceritakan, sampai dah jadi cerita roundabout, pusing pusing tempat yang sama. Tapi still ada yang tanya ...

Makan angin di Tapis A Platform.. part2

Lupa nak cakap awal-awal, purpose aku ke Tapis A kali ni adalah untuk site survey. Exxonmobil instructed company aku untuk survey PM9 and GAM deck punya physical condition. Amik gambar, amik measurement, prepare site specific procedure (SSP), prepare workpack, prepare execution plan dan prepare itu dan ini.. Orait.. Oleh kerana aku sampai tu dah lewat petang, maka ...

Makan angin di Tapis A Platform..

18th March 2010 Chopper sepatutnya pukul 10.45am dari Kerteh Helibase tapi nama aku dan beberapa crew yang lain takde dalam booking list. Itu perkara yang biasa berlaku, jangan marah-marah. Walaupun kita datang seawal 6.00am tapi chopper kita pukul 2.45pm, be cool bro.. orang gi offshore biasa kena gini. 2-3 hari ke Kerteh Helibase tapi kena bounce ...

Platform Shutdown..

Oil and gas platform ni sentiasa berhadapan dengan keadaan semulajadi seperti ombak besar, cuaca di offshore yang tidak menentu, air laut dan udara masin dan beberapa faktor lain yang membawa kepada corrossion, structure crack pada platform structure. So mana-mana structure dan piping yang dah teruk ni perlu di tukar dengan yang baru. Macam kereta jugak ...

Engineers required at MSET, Kemaman.

My old friend is now looking for the following candidates: 1- Project Engineer (Piping, structural and vessel) 2- Welding Enginer MSET Engineering Corp. Sdn. Bhd Kawasan Perindustrian Kerteh, 24300 Kerteh, Kemaman, Terengganu Attn: General Manager (Wan Zabidi Wan Dagang) www.mset.com.my Please send your updated resume to wanzabidi@mset.com.my or you can contact him at this number 019-9531509, En Wan Zabidi (GM) Do not forget to include ...

Job opportunity with PETRONAS Carigali Sdn Bhd

Alhamdulillah.. a few months after the technical interview and phone interview. I received a phone called from somebody at Petronas Carigali. He asked if I like to join Petronas Carigali bla bla and bla. I asked what is the offered position, location and also bla bla bla. Make it short lah, the pre-offer letter will be ...

Chopper jatuh, naik boat ke Seligi A.

Cerita ni berlaku sekitar 2007 di mana chopper Super Puma yang membawa 21 orang crew telah jatuh dan terputus di bahagian ekor berhampiran dengan platform Tapis Bravo, Exxonmobil. Sebahagian besar dari crew tersebut adalah pekerja di company yang aku sedang bekerja ni. Aku malas nak comment panjang-panjang hal ni sebab ini melibatkan Exxonmobil, MHS dan ...