Petronas smartcard

By Sunday, September 2, 2012 68 No tags Permalink 0

Salam semua,

Ada sesiapa nak apply Petronas smart card ke.. mudah je bro, macam nak apply credit card ke? Tak pun, takde perlu hantar statement gaji semua tu. Gurau je, nak dapatkan card ni bukan la mudah, banyak perkara perlu dilakukan sebelum card tersebut sampai ke tangan kita.

Apa kebender nya Petronas smartcard ni.
Petronas Smartcard ni ialah sekeping card. Bentuk dan sizenya kurang lebih seperti card credit tu jer. Apa ada dalam card ini aku tak tau secara detail, itu perlu tanya dengan tukang process card ni lah. Di hadapan card ni ada tulis ‘Offshore Safety Passport’ dan nama kita.

Di belakang card ini, ada BOSIET expiry date, medical expiry date dan full name kita.

So apa pentingnya smart card ni.. OK tanpa smart card ni anda tidak boleh ke pergi mana-mana Petronas platform. Smart card ini adalah passport anda untuk ke ofshore. Sama macam international passport, kalau takde passport maka kita tak boleh ke oversea.

Bagaimana nak apply Petronas smartcard.

  • Medical check-up
  • Anda perlu menjalani medical check-up di mana-mana approved Petronas clinic. Test rabun warna ke tak, telinga OK ke tak, cholesterol level, X-ray buah dada keh keh keh, urine punya status dan banyak lah yang dia recordkan. Dulu aku failed hearing test.. untuk pengetahuan anda, hearing test ni perlukan concentration sebab tu test ini dibuat dalam bilik yang tertutup dan sound proof, anda akan dipakaikan headphone dan apa yang anda perlu buat ialah tekan panel button bila terdengan bunyi tut tuut tuut .. bunyi semakin slowwww…. aku failed yang ni bro. Cap ayam betul, telinga tak dengar kata.

  • BOSIET certificates
  • Hari ini dipanggil BOSIET atau Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training. Dulu orang sebut offshore safety courses je, payah nak sebut panjang-panjang. Minimum courses yang diperlukan ialah:

    • Offshore Safety,
    • Sea Survival,
    • HUET with EBS,
    • First Aid &
    • Fire Fighting / Self Rescue

    Ini sahaja courses yang diperlukan bro, harga course ini di TSTC, Kemaman ialah RM1,980.00. Course selama 3 hari. Sila visit website untuk schedule, course price dan lain-lain course kalau berminat. Lain-lain tempat, aku tak pasti tapi sila check lah untuk kepastian. (I am not affiliated with Terengganu Safety Training Centre TSTC)

    Aku suka gi course ni sebab aku boleh off handphone selama 3 hari, takde gangguan dari sesiapa. Macam cuti 3 hari lah. Cuma ada satu perkara yang membuatkan aku rasa malas nak gi, pertama kena terjun ke dalam kolam setinggi 15 kaki, kedua kena lalui saat-saat helicopter terbalik dalam air.

    Peringatan: Medical check-up report mesti dibawa sebelum menjalani BOSIET.

OK tuan-tuan, selamat terjun dan selamat minum air kolam, jangan lupa ajak kawan-kawan sekali. Air kolam banyak tu. Makan minum selama 3 hari di tanggung kalau di TSTC. Lain-lain tempat aku tak pasti.

Petronas Safety Passport – yang lama punya

Selesai saja course 3 hari tersebut, course center akan serahkan certificates tu pada kita. Walau bagaimana pun ini bergantung juga kalau company yang bayarkan kita perlu tunggu company settlekan payment baru lah dapat certificates tu.. kalau sendiri bayar, hari terakhir course kita akan dapat certificates tu. Kalau ada duit lebih tu elok buat sendiri, certificates tu kita punya, kalau company yang buatkan, maka company akan simpan certificates tu dalam almari. Biasa macam tu lah.

Sekarang kita sudah ada BOSIET certificates dan medical check-up report, nak dua perkara je lagi iaitu sekeping gambar dan ic copy. OK kita list kan semula perkara-perkara yang diperlukan untuk memohon Petronas smartcard:

  • Medical check-up report
  • BOSIET certificates
  • IC Copy
  • Gambar passport size – 1 keping.

Dah boleh apply smartcard ke? Masih tak boleh bro.. sebab? Sebab kita tak kerja dengan company yang ada contract dengan Petronas Carigali Sdn Bhd? Petronas Carigali tak akan keluarkan smartcard pada orang persendirian. Kalau ada tu kira special case sangat la tu. Sebab itu lah wujudnya company di luar sana yang provide service dengan bayaran antara RM200.00-RM250.00 untuk keluarkan sekeping smartcard ni. Salah tu bro.. dan ada company yang diambil tindakkan kerana sediakan service ni. Apapun bagi aku OK jugak ada service macam ni, sekurang-kurangnya dapat juga smartcard, kalau takda payah la jugak kan.

Kalau kita tidak bekerja dengan oil and gas company, untuk apa kita apply smartcard ni? Tak ada keperluan pun. Andaikata ada company offer kita kerja di offshore, company tersebut akan apply card untuk kita for FREE.. tak payah bayar sesen pun.

So, dah ada BOSIET ni nak buat apa tapi kalau tak dapat ke offshore? Ada ke takde BOSIET ni bukan penentu anda akan dapat kerja di offshore, akan tetapi kalau ada BOSIET maka peluang anda lebih cerah. Sebab? Sebab anda sudah ready berbanding orang lain yang perlu menjalani course terlebih dahulu. Kebanyakan company hari ni prefer candidate yang dah ada BOSIET, kalau aku jadi tokey pun aku malas nak sponsor dia orang ni, entah-entah naik 1-2 trip dah blah masuk company lain.

Itu saja lah sedikit sebanyak panduan untuk mendapatkan Petronas Smartcard ni, cerita ni tak habis sebab smartcard tak dapat ke tangan kita kan. Takpa bro, dapatkan kerja dulu, nanti orang opis tersebut akan apply kan untuk anda.

Solat Jumaat ketika di offshore

By Saturday, June 2, 2012 5 No tags Permalink 0

Salam tuan-tuan,
Ada pertanyaan sekiranya kita yang bekerja di offshore sana tu terpaksa meninggalkan solat Jumaat, apa hukumnya. So aku embed di sini jawapan Ustaz Azhar Idrus sebagaimana yang pernah ditanyakan oleh seseorang.

Ini merupakan jawapan dari beliau.

Aku Field Engineer Part 1

By Friday, January 27, 2012 7 No tags Permalink 0

Salam uols,

Topic kali ni memang langsi sikit ya. Lain-lain orang kalau nak baca, baca je tiada sekatan cuma aku fikir agak boring untuk korang baca. Sebab aku sendiri boring sebenarnya nak menceritakan tentang career aku ni bro.

Aku tujukan topic kepada semua adik-adik U di luar sana yang banyak hantar CV dan bertanya pasal kerjaya abang korang nih. Aku tau adik-adik semua agak keliru dengan nama-nama positions engineer ni. Masa abang korang ni abis study dulu pun tak tau nak join field mana sebab masa buat degree dulu pun sebab ikut orang je, tengok ramai geng amik Manufacturing Systems Engineering, aku pun ikut jer. Last-last ruginya rasa sebab tak amik Mechanical Engineering. :(

According to Petronas, Shell and Exxonmobil punya requirement, an engineer should hold a Bachelor of engineering in any related engineering field. Meaning to say no degree no engineer position, akan tetapi sesetengah company tak kisah sangat pasal degree holder ni, kalau dah over experiance pun boleh jadi engineer. Kalau ada degree penuh kat dinding tapi cara kerja macam budak sekolah menengah tak ada guna juga kan. Ramai geng aku yang ada diploma tapi dapat position engineer, dengan syarat dah berpengalaman luas dalam field dia tu la. Most diploma holder hanya setakat jadi assistant engineer.

Position Field Engineer ni, sebenarnya terlalu umum. Field engineer ni pecahan dari main engineering fields.

There are 4 main engineering fields.

  • Civil
  • Mechanical
  • Electrical
  • Chemical

Maknanya ada position field engineer di civil engineering field, field engineer di mechanical engineering field dan seterusnya. Kalau nak huraikan lagi, setiap field tu ada project engineer, QA&QC engineer, commissioning engineer dan sebagainya. Lain field lain lah job descriptionnya. So kena confirm dulu nak gi arah mana, nak jadi electrical engineer ke (sebaiknya electrical and instrumentation lah), atau nak jadi chemical engineer ke, QA&QC ke dan sebagainya. Kalau dah ada pilihan, grab it dan jangan pandang belakang congkak lagi, tapi kalau rasa tak selesa buat pilihan baru. Kalau nak buat sales, boleh jadi Sales Engineer.

OK bro, field engineer ni mostly works at job sites and spends fewer hours di office. Itu sepatutnya, tapi aku tengok tak jugak lah. Aku sendiri pun banyak masa duk depan pc dalam opis je memanjang. Satu kajian rambang, about 90 percent of field engineering positions are filled up by males while females ni about 10 percent jer. Kebanyakan perempuan kurang nak jadi ‘real’ field engineer disebabkan kebanyakan work area dipenuhi kaum lelaki. So kalau di offshore tu, kalau ada engineer perempuan, nampak macam janggal sikit walaupun perkara ni tak salah dan memang dah lama pun berlaku pun.

Ada yang menulis,

“The ideal engineer is a composite … He is not a scientist, he is not a mathematician, he is not a sociologist or a writer; but he may use the knowledge and techniques of any or all of these disciplines in solving engineering problems.” – N. W. Dougherty, 1955

Tanggapan orang ramai terhadap engineer ni, seseorang yang boleh menyelesaikan masalah dan mencari solution untuk masalah tersebut. Aku setuju dengan mindset ni, tapi untuk mencapai tahap problem solving and finding solutions ni tak semua engineer mampu buat. Aku secara peribadi malas dan tak mampu nak fikir pasal masalah-masalah ni, aku lebih suka orang lain yang selesaikan tapi aku yang buat solution he he he..

OK adik-adik, berbalik kepada Aku Field Engineer ni, banyak perkara yang nak kena hurai di sini. Tapi untuk kali ini aku tumpukan kepada career aku sebagai Field Engineer, bagaimana nak mula dan apa kesudahannya. Untuk lain-lain engineering position, insyallah lain kali kita discuss.

1st step – obtain your degree
Secara ringkas, apply mana-mana engineering course di university atau mana-mana kolej. Nak apply business atau science course atau apa-apa course sekalipun, pun boleh tapi dibimbangi berhadapaan dengan kesukaran di kemudian hari. Sebab, pengalaman member sendiri yang dari business stream, Shell tak recognized dia sebagai engineer. Sebab dia ni degree in Business. Kalau kita tengok dalam advertsiment memang biasa dia orang requested ‘any related engineering field‘ .. perasan tak.

CGPA tu biarlah cantik sikit, walau pun masa job interview CGPA ni bukan lah perkara yang berharga sangat, kecuali fresh engineer yang nak apply kerja di Petronas. Lain-lain company tak kisah sangat lah pasal CGPA ni, aku sendiri pun cukup-cukup makan je :p

2nd step – apply your position
After graduated, menganggur lah dulu suruh mak ayah tanggung.. then apply lah mana-mana company yang relate dengan oil and gas construction. Oil and gas construction company ni terlalu banyak dik. Kalau nak apply dengan client seperti Petronas, Shell, Exxon etc pun boleh, tapi kalau nak follow cara aku pun sila kan. Aku bermula dengan Shapadu Engineering and Services Sdn Bhd, tahun 1997. Ini lah tempat kerja aku yang pertama dalam oil and gas. Position masa apply tu Junior Engineer.. cap ayam bro.. :)

Serba sedikit mengenai company Shapadu Engineering and Services Sdn Bhd, company ni involve in onshore and offshore construction yang dimiliki oleh Dato Shahrani Abdullah (Allahyarham). Ketika tu company ni banyak terima contract/project dari PCSB dan Exxonmobil (dulu Esso), workforce yang ramai dan merupakan sebuah company yang ketika itu paling top di KSB, Kemaman, Terengganu. Lagi pun masa tu contract lain masih belum diwujudkan lagi, atau masih belum diawardkan pada lain-lain contractors. So boleh dikatakan ramai lah supervisors yang bertaraf otai di situ, ketika itu.

Nak kerja offshore.. nak jadi helper, rigger & scaffolder.

By Monday, November 28, 2011 214 No tags Permalink 0

HELPER
OK tuan-tuan,
Position paling simple dan paling mudah nak apply. Akademic qualification tak perlu tinggi, takde sijil sekolah pun takpa. Course untuk position ni pun takde.

Kalau nak kerja di offshore, perlu ada:

  • Safety course.

Manakala kalau nak kerja di plant perlu ada:

  • NIOSH card.

Kalau sekadar nak jadi helper di fabrication yard, tak perlu apa-apa, ada IC dah kira OK dah. Yang penting boleh mendengar arahan dengan baik, rajin dan fit tubuh badan. Tugas-tugas helper, sesuai dengan namanya iaitu membantu kerja orang lain. Tolong angkat pipe, angkat barang-barang, sapu sampah atau apa saja yang di suruh oleh work leader. Ada juga helper yang diletakkan di bahagian hydrotest, jadi helper hydrotest, jadi helper untuk material receiving. Macam-macam lah. Kerja mudah jer bro.

Abis waktu kerja boleh blah cenggitu je dan tak payah fikir esok nak buat kerja apa atau esok plan nak buat kerja apa. Simple je. Takde nak fikir pasal kerja dah.

Bagaimana nak apply, gi kat mana-mana company yang ada buat fabrication work ni, apply je position ni. Kalau ada kosong, nanti dia akan panggil untuk interview lebih kurang je. Company akan beri coverall, safety helmet, safety shoe dan goggle.

Kalau dah pro sikit tu, dah lama dah kerja di yard tu, slow talk la dengan company, cakap dengan dia orang nak cuba kerja di offshore pulak lah. Kalau ada rezeki tu, ada lah. Maka kebiasaanya company akan suruh buat safety passport, samaada company tanggung atau tanggung pembiayaan sendiri. Kalau company tanggung 100%, biasanya company akan pegang certificate dan passport, takde peluang lah nak lari ke company lain.

Kalau langsung takde pengalaman di fabrication yard tapi nak lompat terus sebagai helper di offshore sana, pun boleh juga. Kalau dengar ada mana-mana company nak pakai helper di offshore tu, cuba usahakan dengan walk-in interview, atau suruh kawan-kawan recommended kan. Lagi mudah kalau ada geng yang kerja dengan client, suruh dia slow talk dengan contractor tersebut, lagiiii laju..

Boleh juga kalau nak jadi helper kepada company selain dari fabrication & construction ni, mungkin dengan drilling company, wireline.. tapi mungkin syarat tambahan tu ada seperti simple exam etc. Tapi, basic kerjanya ialah, membantu kerja orang lain. Anyway, position helper ni boleh lah di katakan sebagai permulaan yang terbaik untuk bekerja di di yard atau pun di offshore sana.

RIGGER
Rigger ni ‘taraf’ nya atas sikit dari helper tadi. Dan gajinya pun sedikit lebih dari helper, dan yang membezakan position ini adalah pengalaman. Kalau setahun dua lamanya jadi helper, cuba-cuba lah ‘adjust’ dengan leader, upgrade jadi rigger pulak. Tak kan selamanya nak duduk di takuk lama kan. Biasanya kalau company yang perihatin pasal kebajikan anak buah, insyallah dia orang akan buat penilaian dengan baik.

Untuk jadi rigger, atau nak pohon position rigger ni ada beberapa syaratnya. Kalau kita tengok syarat sah untuk jadi rigger I under company Shell, perlu ada 3 tahun pengalaman jadi rigger, di mana 1 tahun pengalaman di offshore, rigger II perlu ada 5 tahun pengalaman, di mana pernah bekerja 3 tahun di offshore. Pengalaman saja tidak cukup, perlu ada rigging and slinging course.

.. tapi itu syarat yang termaktub dalam contract lah, akan tetapi adakalanya tidak lah se strict itu boh.. first timer pun ada jadi rigger di offshore.

Secara kesimpulannya, untuk jadi rigger di offshore, perlu ada:

  • Safety passport
  • Rigging & Slinging course

Kalau di plant, seperti di Paka nun.. perlu ada.

  • Rigging & Slinging course
  • NIOSH card

Kerja sebagai rigger ni, lebih kurang kerja macam helper tadi juga. Tapi macam aku kata lah, pengalaman membezakan antara keduanya. Work leader beri arahan yang simple dan rigger sudah tahu apa yang perlu dia buat. Work leader dah tak perlu supervise sangat kerja mereka, sebab mereka ni dah berpengalaman. Ada yang jadi rigger sampai 15 tahun di offshore sana tu, work leader cakap sepatah je dah tahu apa nak di buat. So far takde di kalangan mereka ni yang berumur belasan tahun atau awal dua puluhan.


Bayangkan rigger perlu mencabut semua stud bolt tu.. manually.

Otai-otai ni, bagi mereka offshore adalah life mereka. 2-3 minggu bahkan sampai sebulan tak jumpa daratan adalah perkara normal. Tak tengok anak, tak peluk bini selama di offshore, bayangkan ini sudah berbelas tahun bahkan berpuluh-puluh tahun mereka hadapinya.

15 tahun lalu, masa aku mula-mula berjinak dengan offshore, aku masih green lagi. Masa tu, dia orang ni dah berbelas tahun di kerjaya tu. Susahnya kalau tengok cara mereka kerja, nak call anak bini hanya 5 minit sahaja dibenarkan dan pada hari-hari tertentu sahaja. System email dan internet masa tu pun belum tip top macam hari ni. Yang syok tengok, mereka ni cekal, tabah dan mendengar arahan dari ketua mereka, sebab tu mereka ni boleh bertahan lama. Tak ada alasan tak boleh buat, mesti boleh buat.

Mungkin disebabkan keadaan persekitaran kerja, mereka ni agak deber sikit kata orang ‘klate’. Mungkin juga sebab tok guru-tok guru mereka dulu dari kalangan mat salleh, so mereka memang lasak. Masa aku mula-mula sampai di offshore dulu, memang aku dibuli kaw-kaw lah.. fresh engineer baru pertama kali naik offshore tu bang.. alasan mereka, nanti kalau aku dah jadi boss nanti, aku akan ‘ketuk’ kepala mereka pulak..

Malangnya, hari ni suasana tu dah semakin pudar bila golongan old timer ni ramai yang dah uzur, tambahan pula kemasukkan golongan muda belia secara mendadak di offshore menjadikan ketidak-seimbangan ini berlaku. Manakan tidaknya dalam satu team hanya ada beberapa orang lama dan selebihnya merupakan golongan muda yang baru nak kenal offshore. Apatah lagi dengan undang-undang baru, safety itu safety ini, procedure itu dan ini menjadikan kerja semakin slow. So keadaan ini menjadikan progress kerja yang tidak menarik. Nak kena ajar satu persatu cara-cara membuat kerja kepada yang golongan baru. Maka timbullah sok sek sok sek tak best bekerja dengan golongan baru ni, dah lah perkakas kerja pun tak kenal, nak kena ajar lagi.

So nasihat aku lah kepada golongan muda yang excite sangat nak kerja di offshore tu, paling kurang pun kena lah kenal parkakas kerja dulu, tau serba sedikit cara-cara kerja. Dalam resume memang boleh kelentong punya, tapi masa interview dah boleh tahu samaada ada pengalaman kerja atau tak. Cuma tak syoknya kalau dah sampai di platform kena maki je sebab tak tahu buat kerja. Jangan bimbang, takde baru tak akan ada yang lama ok..

Cara nak apply, sama dengan helper di atas tadi.

SCAFFOLDER
Position scaffolder ni, kerja dia orang ialah memanjat pipe atau beam atau mana-mana tempat yang boleh dipanjat. Pipe 2″ diameter akan digunakan untuk membuat temporary access platform sehingga orang lain boleh berjalan dan membuat kerja dengan selamat. Memang kerja ni agak merbahaya kalau dibandingkan dengan rigger dan helper tu. Rigger atau helper akan berdiri di bawah sambil menghulur pipe, scaffolder akan menyambut pipe dari tempat yang tinggi, di bawahnya terdapat structure yang tajam atau pun lautan yang dalam. Camana aku nak explain ekk.. tengok gambar ni je lah.

OK kalau nak bekerja sebagai rigger scaffolder ni, perlu ada scaffolder course. Kalau dah ada course ni maka dah boleh gi offshore jadi scaffolder ke? Tak semudah itu lah, berbalik kepada pengalaman tadi juga lah. Ada certificate course setebal 1 inchi pun takde gunanya kalau takut nak buat overboard scaffolding, macam dalam gambar di atas tu. Nak dapat kan sijil ni amat lah mudah, gi kat tempat course tu, bayar duit. Lepas tu ada theory, ada practical tak lama lepas tu dapat lah sijil tu. Mudah kan..

Secara kesimpulannya, untuk jadi rigger scaffolder di offshore, perlu ada:

  • Safety passport
  • Scaffolder course

Memang ramai lah anak muda yang datang dengan sijil scaffolder ni, tetapi bukan semua mampu untuk jadi scaffolder yang bagus dan berani. So peringkat awal ni, aku nasihat kan slow slow jinakkan diri dengan tempat yang tinggi, kalau dah confident tu baru lah buat. Tapi kalau dapat work leader jenis ‘deber’ tadi, anda mungkin akan di suruh balik ke rumah pada hari itu juge..

Roger and out.

Nak kerja offshore..

By Monday, November 28, 2011 38 No tags Permalink 0

Salam, Pe citer..?

Ramai nak kerja di sector oil and gas, dan ramai yang specific kan pada bekerja di offshore. Aku tak tau lah kat mana di dalam blog aku ni yang korang nak aku perincikan lagi. Banyak dah aku ceritakan, sampai dah jadi cerita roundabout, pusing pusing tempat yang sama. Tapi still ada yang tanya itu dan ini, maaf tak mampu nak reply satu persatu bro.

Ada yang hantar email. Baru je dapat diploma. Nak kerja offshore sebagai welder. Aku tanya dah pernah welding ke sebelum ni, dia kata tak pernah. Adus.. ada yang datang walk-in interview di opis, katanya nak jadi General Supervisor. Bila di tanya pasal pengalaman, dia kata pernah jadi Supervisor di kilang tempat dia kerja. Bukan kita nak memperkecilkan harapan mereka untuk memilih bidang ni, tapi inilah kurangnya pendedahan dan sumber-sumber untuk mereka layari.

Untuk sekian kalinya, aku tulis sekali lagi bagaimana kalau nak kerja di tengah laut nun. Kali ni kita perhalusi sikit ok.

Di atas platform sana tu ada 2 categories, tuan rumah dan contractors. Tuan rumah ni biasanya client lah seperti Petronas Carigali, Exxonmobil, Shell, Hess etc. So dia orang ni tuan rumah kepada platforms di tengah laut tu. Kalau field tu kepunyaan Petronas Carigali, maka operatornya adalah staff dari Petronas Carigali juga. Field platform seperti Dulang, Duyong, Angsi etc merupakan contoh field Petronas Carigali. Tapis, Guntong dan Larut contoh field dari sebelah Exxonmobil.

Manakala category kedua iaitu contractor. Contractors ni adalah companies yang terlibat di dalam production oil and gas, sebagai partner untuk team-up oil and gas production ni la. Contractors akan di award contract untuk memastikan mereka boleh perform semua activities di tengah laut tu. Aku harap korang faham lah bahasa melayu broken aku nih.

Antara main contractors categories yang common di sector ini adalah seperti berikut:

  • Consultancy
  • Drilling & Well Services
  • Engineering
  • Environmental & Safety
  • Equipment Rental & Repair
  • Exploration & Production
  • Fabrication & Construction
  • Manufacturers
  • Pipeline

Kalau aku nak detail setiap satu rasanya terlalu panjang, so aku focus kan pada Fabrication & Construction je dulu, insyallah kalau umur panjang kita cerita yang lain-lain tu. Lagi pun kebanyakkan readers suka bertanya pada scope ni.

Fabrication & Construction
OK untuk category fabrication & construction ni, aku kecil kan pada scope minor onshore fabrication dan offshore construction sebab category ni pun boleh tahan besarnya.

Buat masa ni, antara companies yang terlibat dengan fabrication & construction di sebelah Terengganu ni adalah:

  • Shapadu Energy and Engineering Sdn Bhd
  • Kencana Pinewell Sdn Bhd
  • Pioneer Engineering Sdn Bhd
  • PFCE Sdn Bhd
  • Carimin Sdn Bhd
  • Coral Alliance Sdn Bhd
  • Hamdan Abdullah Sdn Bhd
  • Dayang Enterprise Sdn Bhd

Sebenarnya ada banyak lagi company yang buat onshore fabrication ni, cuma kena rajin bertanya sikit. Cuba-cuba lah bertanya dengan companies tu.

OK, onshore fabrication, secara simple dan mudahnya aku ceritakan sebagai kerja-kerja welding pipe besi. Bahasa kampung. Pipe besi dari sekecik 1/2 inchi sampai lah sebesar pokok balak akan di potong, kemudian di sambung-sambung dengan elbow, flange, olet dan sebagainya. Bukan saja pipe, plate besi juga di potong dan di welding.. kemudian bila dah siap, pipe dan plate ini akan di cat, bahasa kampung lagi. Ini lah blasting dan painting punya kerja. Bila dah siap, barang-barang ini akan di hantar ke tengah laut sana untuk di pasang.

OK setakat ini, kalau diperhatikan ada beberapa position yang ada:

  • Helper
  • Rigger
  • Rigger Scaffolder
  • Welder carbon steel, Welder Stainless steel, Welder CuNi etc.
  • Pipe fitter
  • Material Controller
  • QC inspector
  • Blaster
  • Painter

Makan angin di Tapis A Platform.. part2

By Saturday, April 3, 2010 29 No tags Permalink 0

Lupa nak cakap awal-awal, purpose aku ke Tapis A kali ni adalah untuk site survey. Exxonmobil instructed company aku untuk survey PM9 and GAM deck punya physical condition. Amik gambar, amik measurement, prepare site specific procedure (SSP), prepare workpack, prepare execution plan dan prepare itu dan ini..

Orait..

Oleh kerana aku sampai tu dah lewat petang, maka takde apa yang boleh aku buat untuk hari itu, turun bawah di galley, buat air, makan, smoke dan tengok astro..

Malam pun takde kerja, hanya buat work permit untuk site survey esok.

19th March 2010

Pukul 6.00am dah bangun, solat subuh dan turun bawah breakfast. Tepat 6.30am platform morning meeting pun dah start. Semua platform akan start meeting waktu ni, siap dengan teleconference dengan platforms lain.

Bermula dengan bacaan doa, UCUX, chopper and boat movement, yesterday achievement, work permit read out, floor comment, supervisor comment and last sekali PIC comment. Kalau semua OK meeting sekejap je, kalau ada issue panjang lah sikit meeting tu.

Okeh, setelah work permit dah di endorsed oleh platform punya authorities, baru lah boleh start kerja. Takde work permit maka tak boleh lah buat kerja. Nak deal dengan permit ni pun bukan perkara yang mudah lah, nak dapatkan sign dari dia orang pun ada banyak perkara-perkara lain yang mesti dia orang check terlebih dahulu, tak bleh belasah jer.. biasa lah kerja di tempat macam timing bomb punya tempat.. safety first bro.

Lebih kurang 8.00am, aku dan partner aku pun slow-slow melangkah ke tempat yang kita orang nak survey tu.. PM9 dan GAM deck. Adehh.. sakit mata aku tengok structure deck ni.. maklumlah platform pun dah tua, 30 tahun lebih dah usia platform ni.

Scope of work yang aku kena buat ialah, tukar deck yang lama ni dengan deck yang baru. Kacang jer.. akan tetapi ini bukanlah kerja macam robohkan reban ayam dan buat reban ayam baru.. masa aku jejak kaki di deck ni, aku rasa macam dah nak runtuh sangat dah.. adehh kalau buat filem Robocop pun cantik area ni.. he he he

Aku rasalah kalau first timer yang ke offshore memang tak de berani nak pijak deck ni.. adehh.. tapi walau bagaimana pun deck ni sebenarnya masih selamat untuk nak jalan-jalan atas tu, cuma tak bleh load heavy equipment jer.. runtuh le nanti.

Orait.. sessi photography pun bermula, ada ler dekat 800 pics yang aku snap.. pics ni penting sebenarnya untuk kita study di office nanti. Sebab aku gi sebagai surveyor jer bukan nak amik detail measurement pun, lebih kepada look look see see jer.. 3rd party consultant akan datang semula untuk dapatkan detail drawings, amik detail measurement dan detail itu ini. Aku tak layak buat sebab aku bukan engineering design punya consultant, walaupun aku rasa aku mampu buat, alah structure bukan payah pun.. lainlah kalau piping, sakit kepala wooo..

Duduk lah aku depan deck tu, dari pagi sampai ke petang.. cari idea macamana nak dismantle old deck tu, dan macamana caranya untuk aku install new deck. Nampak mudah jer tapi sebenarnya banyak masalah sebab di atas deck tu ada receiver. Receiver ni sensitif sikit, kena jaga macam menatang minyak yang penuh.. silap-silap boleh meletup platform bro..

Nak buat kerja-kerja welding di sini pun payah, tak boleh buat open burning macam di kedai apek buat grill rumah tu. Di sini kena buat di dalam khemah yang tertutup.. itu bahasa yang mudah di fahami lah, bahasa yang standard sikit, safe habitat house. Reason, untuk mengelakkan fire. Habitat ni satu equipment dan process yang cerewet dan cost nya boleh tahan lah mahal jugak.. welder dan fitter akan duduk dalam safe house habitat ni dan buat kerja dia orang.. adehh leceh punya kerja.. tapi memang requirementnya macam tu.

Okeh aku rasa site survey aku dah cukup dah. Esok boleh balik yahooo.. syok nyer. Entahlah aku memang tak suka gi offshore, tak best. Hairan aku tengok orang lain beria-ria sangat nak gi offshore ni..

So, nampak simple je task aku kali ni, tetapi balik office nanti banyak perkara yang aku kena buat.

  • Site Visit report
  • Buat report, recommendation, sketch dan brief methodology from site survey. Punya lah malas aku nak buat ni..

  • CRA – Construction Risk Assessment
  • Aku kena buat CRA. Apa risk yang ada masa nak construct deck tu nanti. Aku kena study potential risk, eliminate risk hinggalah kerja-kerja yang akan aku buat tu nanti tak akan mendatangkan keadaan yang tidak diingini seperti injury, fatallity atau pun damage to platform. Fikir, fikir dan fikir.. bila dah siap CRA, aku kena present depan Exxonmobil.. adehh..

  • Jobcard
  • Kena buat jobcard. Setiap task, bermula dari tool, equipment dan crew aku tiba di platform, aku kena buat job estimation. Berapa rigger nak pakai, berapa welder kena ada, fitter, scaffolder dan seterusnya lah. Setiap task yang dia orang bakal buat nanti di kira dalam hour, kemudian dapatlah total manhours. Hmm.. antara kerja-kerja yang aku rasa bosan nak buat.. kepala jadi saturated hahaha..

  • Planning and scheduling

  • Ni kerja planner, tapi planner takde. Dari jobcard tu, aku convert kan dia jadi schedule.. so client akan tau job ni punya duration. Ni pun satu kerja-kerja cap ayam yang paling aku tak suka, tapi.. buat jer ler bro..

  • Manpower and equipment estimation
  • Aku, yes, aku. Aku akan decide berapa ramai crew yang diperlukan untuk job ni.. dan berapa banyak equipments yang mesti aku hantar ke platform. Ada beratus ribu punya equipment yang aku perlu select.. gezzz….

    lagi…

  • Site specific procedure (SSP)
  • Aku kena write dalam bentuk procedure, bagaimana aku nak lakukan sesuatu kerja tu nanti dengan detail. Contohnya kalau aku nak cut structure tu, aku kena ceritakan bagaimana aku akan lakukannya step by step.. ni satu lagi yang leceh, macam buat essei SPM … lepas tu present pada client, dan macam biasa client akan challange aku.. lepas tu revise, lepas tu submit, revise dan submit sampailah dia orang pueh hati he he he..

  • Job safety analysis (JSA)
  • Ingat senang ke nak kerja di platform. Kena prepare JSA, apa hazard yang boleh ada ketika kita melakukan sesuatu kerja.. tulis ler dalam form.. boleh sampai berpuluh-puluh JSA kena buat.. aduhaii.. aku ler tu yang kena prepare tuhhhhhh..

  • Drawings
  • Bukan kerja rasmi aku, tapi aku kena study drawings, check lebih kurang dan pass to engineering design. Dia orang akan prepare shop drawings..

  • Execution Plan
  • Perkara yang PALING client nak tengok, camana aku punya methodology. Aku kena ceritakan bagaimana aku nak execute job ni from A to Z. Methodology aku ni akan menjadi working book, guide, arah tuju atau SCRIPT untuk crew aku buat nanti, kalau dalam script tu kata cut bracing, maka crew aku akan cut lah bracing tu.. kalau aku screw up kan script tu, maka boleh jadi screw up lah job tu.. hmmm.. payah kan kerja aku…

Itu lah lebih kurang kerja yang akan aku buat selepas balik dari offshore nanti.. meeting di sana sini, present itu ini, coordinate dengan group itu dan ini, at last keluarlah working workpack (proposal) aku setebal 2-3 inci … itu belum tentu akan di accept oleh boss lagi, boss review, kalau ada comment, revise lagi.. boss lain review lagi, revise lagi… baru lah sampai ke tangan client.. client review, ada comment, revise lagi.. aduhaiii .. bayangkan lah kerja aku nih..

Proposal aku appraised by client, yahoo.. boleh start kerja. Fabrication pun start, potong pipe potong structure dan fabricate apa-apa yang patut, hari-hari aku kena monitor. Pada masa yang sama, job baru pulak masuk, kena gi offshore lagi, site survey lagi di offshore sambil-sambil follow-up kerja di onshore.. fuyoo..

Balik ke onshore, kena plan bila nak mobilise equipment dan crew.. bila nak hire 3rd party services, bila nak buat safety briefing.. bila nak itu dan ini…

Letih bro.. bayangkan dari A sampai Z, aku run sorang-sorang jer..

Makan angin di Tapis A Platform..

By Sunday, March 28, 2010 9 No tags Permalink 0

18th March 2010

Chopper sepatutnya pukul 10.45am dari Kerteh Helibase tapi nama aku dan beberapa crew yang lain takde dalam booking list. Itu perkara yang biasa berlaku, jangan marah-marah. Walaupun kita datang seawal 6.00am tapi chopper kita pukul 2.45pm, be cool bro.. orang gi offshore biasa kena gini. 2-3 hari ke Kerteh Helibase tapi kena bounce tu pun biasa juga tu..

Sebelum kita nak ke offshore platform, especially yang first timer lah, korang perlu diberi taklimat oleh company korang, jangan belasah jer nanti sampai di offshore tak tau nak buat apa, tak tau nak tuju ke mana nanti.. at least first timer ni kalau buat pertama kali naik offshore perlu ada seseorang yang biasa ke offshore untuk guide dia. Kalau korang ni perempuan, jangan bimbang lah ramai ler nanti nak guide itu ini.. gezzzz..

Sesetengah company akan beri sticker “First Timer” untuk di lekatkan pada safety helmet.

Ok, sehari sebelum kita nak ke offshore tu, kita perlu settle kan apa-apa yang perlu supaya tak mengganggu kerja kita di offshore nanti. Urusan bank, court case ka, bill air bill air bill henpon ka kena settle dulu sebab chopper ni bukan mak bapak kita punya. Kadang-kadang ada juga baru naik 2-3 hari mintak balik sebab nak gi court lah, nak settle loan rumah lah..

Kalau yang ‘tu’ nak tau dah settle atau belum kita boleh tengok kat leher dia orang masa di helibase, kalau ada tanda merah tu.. yer la tu hahaha.. obvious bro hahaha..

Orait dude..

Antara barang-barang wajib yang perlu di bawa ke offshore ialah:

  • Safety shoe
  • FRC coverall – platforms Exxonmobil, no FRC = no work..!
  • Safety helmet
  • Safety goggle – beli la kat luar yang elok sikit, yang company korang issue free memang cap ayam
  • Safety passport

Andaikata salah satu dari barang-barang di atas tu terlupa di bawa, ada baiknya tak payah lah ke offshore, nanti kena perambat balik..

Antara barang-barang basic yang perlu di bawa ke offshore ialah:

  • Berus gigi + ubat gigi
  • Shaver
  • T-shirt – 2 helai sudah memadai
  • Kain pelikat – untuk yang bersembahyang
  • Track suit – untuk lepak lepas kerja dan masa tido.
  • Brief – sendiri mau ingat
  • Stoking – 1 pair dah cukup
  • Selipar – tak kan nak pakai safety shoe 24 jam.
  • Pad – errr .. untuk wanita, sana takde jual kak :)

Antara barang-barang basic yang TIDAK PERLU di bawa ke offshore sebab offshore dah sediakan:

  • Sabun mandi
  • Towel
  • Kain selimut
  • Bantal
  • Tilam
  • Sarung bantal serta bantal golek
  • Cawan dan pinggan
  • Sabun basuh – sana ada free laundry bro..

Antara barang-barang larangan yang di larang di bawa ke offshore. Kalau kita didapati membawa barang di bawah ni, panjang lah ceritanya..

  • Senjata api – Pistol, mesin gun, scud, kereta kebal etc
  • Alatan memancing – tapi di platform ramai yang memancing hahaha..
  • Dadah – especially ganja dan daun ketum, yang lain-lain tidak ketara sangat..
  • Lighter, Mancis – ada disediakan di platform.. tapi kalau rasa perlu bawa juga especially yang hisap pipe, camana nak seludup lighter bengkok tu.. fikir-fikir kan lah
  • Handphone – ada service simpan handphone di Kerteh Helibase.. RM5.00 satu henpon..
  • Minuman keras – segala jenis lah wine ka, beer ka, liquer ka..
  • Bahan-bahan lucah – pandai makan pandai simpan..

OK serba sedikit guide untuk first timer ke offshore.

2.45pm chopper yang aku naiki tu pun berlepas.. dapatlah tengok view bandar Kerteh dari udara.. abis bandar Kerteh tu.. nampak laut je lah selama sejam..

Lebih kurang sejam, nampak lah beberapa buah platform.. kadang-kadang kalau jarang ke offshore ni payah nak teka nama platforms ni.. adeh trip kali ni 2 jam baru sampai ke Tapis A platform.. pusing sana pusing sini pilot hantar passangers lain ke platform-platform lain dulu.. boring gila, dah la panas dalam chopper tu..

Sampai Tapis A, macam biasa lah safety briefing.. ambik head count tag dan small slip yang ada nama aku, no bilik, nama company aku dan brucker color.. kali ni aku dapat bilik 308, dekat dengan toilet, last trip bilik no 318 dekat dengan surau.. pagi-pagi dah boleh bangun subuh awal-awal kalau orang azan subuh..

OK trip kali best, sebab aku bawak SLR camera, ada zoom punya. Biasanya aku bawak camera cap ayam yang company punya, apa kelass.. Sebenarnya laptop dan camera tidak dibenarkan dibawa hand carry dalam chopper tapi aku cakap lah takut pecah ke apa ka.. pandai-pandai lah nak hidup..

(bersambung)

Platform Shutdown..

By Saturday, September 20, 2008 17 No tags Permalink 0

Oil and gas platform ni sentiasa berhadapan dengan keadaan semulajadi seperti ombak besar, cuaca di offshore yang tidak menentu, air laut dan udara masin dan beberapa faktor lain yang membawa kepada corrossion, structure crack pada platform structure. So mana-mana structure dan piping yang dah teruk ni perlu di tukar dengan yang baru. Macam kereta jugak lah, perlu tukar spare part, repaint, tukar tayar, exzos etc. Construction dan maintenance group lah yang biasa deal dengan semua ni.

Nak replace structure atau piping baru ni, kalau tidak melibatkan area yang di classified kan sebagai area yang merbahaya, kerja-kerjanya tidak lah menjadi masalah besar. Apabila ada structure atau piping yang nak ditukar tu melibatkan area yang merbahaya seperti wellhead area, riser etc, maka platform tersebut perlu di tutup kedai, dengan kata lain platform tersebut perlu di shutdown. Shutdown pun boleh turnaround pun boleh. Ketika shutdown, tidak ada productivity untuk hari tersebut, so oil and gas company akan ‘kerugian’ berjuta-juta ringgit. Bayangkan..

Kalau tak shutdown, platform akan berhadapan dengan masalah yang lebih serius, kalau shutdown pulak hilang productivity, apatah lagi time harga minyak yang sedang tinggi ni.. rugi ooo kalau shutdown. Nak tak nak kena shutdown..

Ketika platform sedang dalam shutdown mode ni, banyak kerja yang boleh dilakukan di area yang sebelum ini menjadi kawasan larangan.

Apa yang menarik, Exxonmobil akan shutdown platform Guntong complex sekitar mid October 2008, tentatively lah. Major job untuk shutdown kali ini ialah untuk menukar flare tip. Tau ka flare tip? Tu yang menyala api tu lah.. Kali ni flare tip untuk Platform Guntong akan ditukar dengan menggunakan chopper! Satu kerja yang merbahaya dan cerewet.

Apa yang paling penting ketika shutdown ialah planning. Kalau planning out, maka out lah shutdown tu.

Engineers required at MSET, Kemaman.

By Saturday, May 10, 2008 4 No tags Permalink 0

My old friend is now looking for the following candidates:

1- Project Engineer (Piping, structural and vessel)
2- Welding Enginer

MSET Engineering Corp. Sdn. Bhd
Kawasan Perindustrian Kerteh,
24300 Kerteh,
Kemaman,
Terengganu
Attn: General Manager (Wan Zabidi Wan Dagang)
www.mset.com.my

Please send your updated resume to wanzabidi@mset.com.my or you can contact him at this number 019-9531509, En Wan Zabidi (GM)

Do not forget to include in your email / conversation that you are referred by me, eddyra.

Job opportunity with PETRONAS Carigali Sdn Bhd

By Wednesday, April 30, 2008 65 No tags Permalink 0

Alhamdulillah.. a few months after the technical interview and phone interview.

I received a phone called from somebody at Petronas Carigali. He asked if I like to join Petronas Carigali bla bla and bla. I asked what is the offered position, location and also bla bla bla. Make it short lah, the pre-offer letter will be email to me.

I checked my email, yes there was the pre-offer letter which stating my name, the offered position, the name of the department, the basic salary and standard Benefits Package which part of the Employment Contract.

Location : KLCC … why must KL? I hate to live in KL mannn.

Anyway, this offer is subjected to the medical clearance by the Petronas Health Advisor and also the Security Screening result from the Malaysian Royal Police.

I need to revert to them my decision within ten (10) days from the date of that email. If I fail to respond within the deadline, they will deem that I do not accept the offer.

10 days… 10 days.. 10 days..

So how.. what is my decision?

Should I take it..
Should I not take it..
Should I take it..
Should I not take it..
Should I take it..
Should I not take it..

There is a lot of things in my head that I must think before I decide to take the challenge. I can say that the salary is much better than what I am getting now, the benefits, the position and the future are also much much better than current one. But why KL?

I am thinking of my kids. Yes my two notty daughters. They will only can see me once a week, or by fortnightly..

to be continued..