I am closing this blog

By Monday, November 17, 2014 0 No tags Permalink 0

I’m turning over a new leaf and closing down my blog.

BlogClosed-1

I’ve disabled comments on this post so I don’t have to keep dealing with the spam. If you need to contact me, please use any of the links at the footer..

Aku, Dia dan Pipe 32″

By Sunday, October 6, 2013 13 No tags Permalink 0

Salam bro,

Lama tak update. Apa cerita, takde cerita menarik pun.. life pun tak menarik hari-hari kebelakang ni. Dalam sehari ada 24 jam. 9-10 jam di tempat kerja dan selebihnya bersama anak bini. Setiap hari tak sabar nak balik rumah, letih bro minda lara nih. Mula start kerja hari Ahad dah rasa malas nak gi kerja.. masuk hari Rabu baru rasa yess dah nak Khamis dah.. Jumaat cuti, yahoo. Macam tu lah setiap hari akhir-akhir ni. Bosan bro.. apa yang tak kena ekk bro..

Adakalanya kita bersemangat, adakalanya kita tak de mood langsung dalam apa jua hal sekalipun. Betul bro ini lah lumrah orang-orang awam macam aku ni. Kadang-kadang terduduk aku kat smoking area, duk tarik asap rokok dalam-dalam fikir dalam kepala ni, camana nak buat ni.. camana nak buat ni. Downn.. rasanya sepanjang carrier aku ni, ini lah project yang paling menggigit bro.. position aku bagus, client aku bagus dan company aku pun bagus.. yang tak bagusnya, aku je lah. Apa aku nak buat ni.. apa nak buat ni.. macam puzzle bro..

jigsaw-puzzle

Dalam duk ngeleng-ngeleng kepala tu.. aku tahu Tuhan tak akan uji aku kalau aku tak mampu dengan ujianNya. Wahai Tuhanku, janganlah Engkau serahkan aku ini pada diriku, aku tidak mampu untuk uruskannya. Cewah..

Nampaknya aku ni macam dah fail di project ni, yes aku failed. Fail untuk manage project yang diamanahkan kepada aku sebagai senior engineer nih. Sebagai senior engineer ni bro, adalah ‘haram’ kalau slow, do silly mistake dan tak tahu. Senior engineer perlu well-versed. Bercakap pasal slow, yes slow apatah lagi masuk umur 40an ni banyak benda dah lupa dan process nak ingatkan semula tu kena lah belek semula fail-fail dan references lain. So sesekali member atau client tanya pasal simple technical question, terkelip-kelip gua nak jawab.

Memang lah dulu aku banyak duk kat offshore construction and maintenance punya style, dapat job pun simple-simple, pejam mata pun boleh buat punya lah. Tukar pipe 2″, paling besar pun 12″ tu pun dah kira ganas punya scope la tu.. alaa maintenance punya activity.. cap ayam je lah. Sekali gua masuk HUC project ni, bapak punya pipe bang.. 32″ pipe.. duplex SS pulak tu. Bukan aku takde pengalaman HUC project, masa di Exxon dulu pun aku joined HUC juga, tapi rilex jer layan structure work.. tapi ntah la bro, masuk project kali ni jadi mengong terusss..

Nak kata aku ni tak de experience, banyak dah tempat aku kerja, banyak dah project aku involved. Setakat tengok mode project tu, apa lah sangat.. sama je basic nya. tapi kalau tengok apa yang berlaku hari ni, experience yang aku ada selama ni rasanya memang tak layak pun aku duk di sini, maybe sebab dah takde orang sangat kut.. aku jer yang ada ha ha

abstract

Kalau disoroti kembali 6 bulan yang lalu masa hari pertama joined project ni, predecessor aku dah warning awal-awal sebelum aku terima offer letter. Project ni project sakit dan aku akan berhadapan dengan management yang macam ni dan client yang macam tu. Orang lain pun ada yang nasihat suruh aku fikir dua kali untuk join project ni.

Tapi, apa lah sangat dengan project sakit, project mana yang tak sakit? Selama aku kerja mana pernah ada project yang smooth flawless bro.. so kalau nak compare dengan managements yang aku pernah kerja sebelum ni pun tak pernah ada management yang perfect, so why not aku accept je kan.. salary pun ok, dan of course salary tersebut pun untuk aku face project sakit ni kan.. fair.

Hari ni cukup lah 6 bulan aku kat sini, takde hari yang orang Ganu kata ‘duk saje’.. kerja yang tak abis-abis dan kadang-kala sampai di bawa ke rumah. Orang suruh aku ke offshore, 3 weeks offshore dan 1 week rest, aku malas. Malas bro tua-tua ni nak duk tengah laut nu. Tapi kalau client suruh, aku takde pilihan kena gi jugak lah.

6 bulan, banyak yang aku belajar. Kalau dulu pandai suruh Foreman buat, sekarang alhamdulillah aku sendiri yang turun padang cari barang. Bukak kitab lama-lama, buat SSP tebal 1-2 inci siap dengan calculation this and that. Jadi la jugak kan. Dan kat sini jugak lah aku berjumpa dengan orang yang macam itu, orang yang macam ini dan orang biasa dan luar biasa sikapnya.. yang paling tak best bila berhadapan dengan orang yang rasanya dirinya terlalu hebat sampai aku rasa aku ni betul-betul di bawah tapak safety shoe Foreman.

safety shoe

Betul bro.. tapi tak apa lah aku pun bukan setahun jagung kat field ni. Masa aku tanya dia, dia jawab dengan penuh confident, tapi salah, aku ketawa je dalam hati. Kalau aku tak tahu, aku cakap aku tak tahu, dan aku akan cari jawapannya, tak la main belasah je kan..

Di sini juga aku berjumpa dengan senior client yang baik hati dan tak kedekut ilmu, semoga Allah sentiasa merahmati dia, dan juga seorang client engineer yang aku sentiasa respect, tapi sampai sekarang tak kahwin lagi kih kih kih … harap moto je beso.

Masuk company baru ni pun, ada pengalama baru yang kita belajar. Ada beza kita dengan staff lain. Sendiri mau ingat lah kalau contract staff project basis bro.. hari pertama dulu jejak kaki di sini, mak aii takut aku. Kita orang baru, macam kambing masuk kampung. Jacket kita kaler lain, jacket dia kaler lain. Pah gok orang tengok kita ni macam orang asing pulok, aku nok buat air kat pantry pun tunggu orang takde baru aku masuk.. kalau orang ada buat acara makan-makan selagi orang tak jemput aku tak akan makan bro.. sian aku. Walau pun dah 6 bulan aku kat sini, aku masih cam dulu la jugak, jalan tepi-tepi, duk jauh-jauh dengan team jacket satu lagi .. wakaka.

So apa yang akan berlaku seterusnya? Jalan je, April 2014 cukup setahun contract aku, andai diperlukan maka contract aku akan di renew. Andaikata penghujung tahun 2013 semua piping dah settle kalau client nak remove aku, terpaksa lah update resume dan jaja kat mana-mana company yang terima aku.

Kerja project basis gini lah bro..

Aku contractor, kau client..

By Wednesday, March 27, 2013 32 No tags Permalink 0

Salam 1 offshore.. pfffhhh…

Aku tak pernah bermimpi untuk engage dengan seorang client ni. Dia seorang perempuan, umur belum pun sampai 30 tahun, experience dalam bidang oil and gas construction ni baru 3-4 tahun. Masih lagi junior engineer di situ. Sebelum ni aku dah dengar banyak cerita pasal dia ni, seorang yang strict, stingy, celupar dan boleh tahan dia punya bekeng tu. Bagus lah tu, client mesti strict, mesti tegas tapi bagi aku kalau nak celupar mulut tu tak bleh la kan.. buruk sangat, apa tah lagi kalau dia tu seorang perempuan. Kalau bekeng tu, takpa, aku suke.. wakaka.

Ditakdirkan, dan aku rasa memang dah nasib aku untuk jaga dia punya project. Tak apa lah, kerja bro.. bagi aku tak kisah lah sapa-sapa punya project andaikata aku diberi kepercayaan, aku akan pikul amanah itu. Reputation dengan boss dan client tu penting, mesti cakap OK, dan mesti kena OK kan apa-apa issue sekalipun.. kalau tak OK mesti ada option lain untuk settle kan sesuatu issue tu. There will be no ‘I dont know’ .. itu aku lah. Aku kan contractor.

Berbalik kepada client representative ni, memang korang nak tau lebih detail kan pasal dia. Tak perlu kut, cukup lah aku cakap dia ni dah kahwin dan ada anak pun. Cantikkk.. putih seleput kata orang sebelah Tegganu ni. Cukup.

Mula-mula aku diberitau aku kena jaga dia punya project, berdebar juga bro gua kena engage dengan seorang perempuan. So far client aku kebanyakkannya lelaki, jadi takde masalah untuk aku deal, daily communicate atau nak bersocial di luar. Anyway aku anggap itu satu pengalaman berurusan dengan client perempuan.

Pandangan pertama, OK lagi lah lagi pun aku baru kenal dia. Call hampir setiap hari, email pun boleh di katakan sentiasa ada. Aku cuba sebaik mungkin untuk pelihara hubungan ini. Kalau dia miss call, aku akan call back. Kalau dia sent email, tak pernah aku tak reply, dan response aku sudah pasti NOTED atau aku akan tulis explanation sekadar untuk dia tahu. Boleh dikatakan juga aku sentiasa updatekan kerja aku pada dia, itu pun kalau dia tanya. Kalau dia tak tanya pun, aku update juge. Aku kan contractor wakaka..

Awal perhubungan tu, semuanya OK.. walaupun ada bunga-bunga api menyala tapi cepat-cepat aku tiup.. puhhhhh! Aku tolong padamkan. Reputation kena jaga bro.. yer rezeki di tangan Tuhan tapi kalau segaja nak cari pasal nak tutup periuk nasi sendiri, apa kejadah kan. Di pendekkan cerita, aku belajar untuk banyakkan sabar, tahan melayan karenah dia. Walaupun terpaksa bermuka-muka, terpaksa senyum dalam derita (wakaka..) aku tak pernah sanggah dia, sebab apa yang dia cakap tu adalah satu instruction seorang client kepada seorang contractor seperti aku. Aku kan contractor :)

Mungkin betul lah kata mat rempit, client is always right. Well bro, true. She shows me that the client is always fucking right.. walaupun benda yang dia suruh tu sesuatu yang poyo. Poyo ke, tak poyo ke, shes fucking right! … kadang-kadang aku mengeleng kapala duk fikir arahan poyo yang datang dari brain dia. Aku akur, aku buat jugak walaupun aku bengang giler. Camana lah dia ni boleh jadi engineer ekk.. takpa lah, aku pun dulu asalnya junior engineer jugak kan.

client

Fikir punya fikir patutlah mereka sebelum ni tak tahan dengan semek nih, banyak sangat dia punya karenah.. cuma aku nih boleh bertahan lagi sebab aku selalu mengalah dan jadi pak angguk. So, aku mesti lebih mengetahui dari dia, lebih updated dari dia dan lebih active dari dia. Kalau tak mesti aku kena sergah punya. Ada sekali tu aku spin explanation dia di email, tak perlu tunggu 1 jam, 2-3 minit je blekberry aku berbunyi terus dia fuck aku. Nak fuck semula, dah memang silap aku pun, telan je lah kan. Nak spin tak guna jugak, memang terang-terang aku silap. Macam budak kecik kena marah, diam sambil tunduk ke tanah. Naik jugak lah tekanan darah gua bro, tapi takpa lah aku spin tu pun sebab jaga nama company aku. Aku senjaga buat silap tu pun bersebab, sebab tak nak libatkan management dalam urusan tu. Aku explain kat boss pasal kes tu, boss faham, boss kata sabar je lah nak buat guana. Aku kan contractor.

Suatu hari, aku tak ingat date tu dia call. ‘You buat apa kat office hari-hari?’. Keras suara dia bro. Erkk.. tergamam gua bro, rasa macam nak luruh jantung. ‘You tau tak apa yang berlaku di site bla bla bla bla.. you ada masalah dengan multitasking ke?’ …. tengah-tengah panas tu berdesing telinga aku bro, tapi aku stay cool explain apa yang berlaku di site. Aku SMS boss aku pasal aku dah tak leh tahan dengan mulut dia ni, boss aku kata, sabar. Aku kan contractor.

Start dari kejadian tu, aku dah jadi tertekan dengan job aku ni. Pantang ada silap, mesti aku kena fuck kaw kaw.. benci sangat kat aku ke apa perempuan ni. Takpa, selagi aku boleh bertahan, aku layan je peel perempuan sorang nih. Andaikata ada peluang, aku akan fuck dia, tak berdendam tapi please show some respect lah, aku pun ada hati dan perasaan. Kalau lu seorang yang banyak experiance atau seorang yang firm dengan idea lu, wa akan tabik lu dan wa akan respect lu, wa akan terima kritikan dan makian lu secara proffessional tapi lu green la sis. Semua ini poyo. Ada jugak aku bertanya pada contractor lain yang berurusan dengan dia ni, rupanya dia orang pun kena fuck jugakkk.. memang dia ni kaki fuck orang pun. Technical fail.. nasib lah coverall kau warna kuning, orang tak lawan lu.

Masalahnya selepas kena maki hamun tu, esok lusa dia akan call aku, baik je suara dia.. stim je suara. Pedih tak abis hilang lagi, tak pa, aku terima call dan jawab baik-baik, aku kan orang dah berumur, dah tua kena lah tunjuk tauladan kepada dia kan.. tak rugi pun aku buat cam tu. Kalau takde issue, kita orang akan berbual baik-baik bagai tiada apa-apa yang berlaku, dalam hal ni dia memang professional, lepas maki aku, esok lusa dia akan call bagaikan lupa apa yang dia dah cakap kat aku sebelum tu. Aku terima dengan hati yang terbuka tapi tetap rasa berbulu. Aku kan contractor.

Crew aku pun satu hal buat peel, dah tau makcik tu cam tu pandai-pandai lah cover line, korang slow aku kena fuck, material tak sampai aku jugak kena fuck, korang lelebih sangat aku jugak yang kena fuck.. walhal bukan kerja aku pun nak check setiap jam korang duk buat apa kat sana.

Setahun pun berlalu.. banyak kenangan pahit dari manis, rata-rata opismate aku dan dia punya opismate tau ketegangan antara aku dan dia, tapi masing-masing tak timbulkan hal ni sebab dia orang pun sibuk dengan tasks masing-masing. Entah apa cerita-ceriti aku dengan dia di opis dia orang tu aku tak tahu, tapi kalau dikalangan opismate aku, memang dah maklum sangat stress yang melanda gua ni bro.. masing-masing menyepi kalau aku offer untuk ganti tempat aku, semua tak nak, semua tak sedia. Malas nak deal dengan makcik ni.. agaknya selagi makcik ni tak dapat hidayah selagi tu lah orang lain tak akan sanggup terima job aku ni. Kadang-kadang aku jeles dengan orang lain, dapat client representative yang senior, yang berpengalaman, yang cool dan very understanding. Aku? Semua tu poyo. Takpa, sampai satu masa, aku akan letak surat resignation, cari kerja dengan orang yang lebih professional dan berpengalaman.. baru best.

Masa pun berlalu, dari sehari ke sehari sehingga lah……. suatu petang, aku perlu present scope of work kepada end user. Dalam keadaan aku tak cukup tido untuk siapkan semua material semalaman sebelum tu, ditambah dengan beratus-ratus scope yang perlu aku buat dalam satu schedule, perempuan ni duk ganggu aku present. Kejap-kejap sanggah, kalau dia tau apa yang dia sanggah tu OK juga, ni technical pun tak reti, duk marah-marah dan komen yang bukan-bukan, sepatutnya lu back-up gua sebab work scope ni lu yang bagi, tapi gua yang survey, lu kat opis mana lu turun kat site sis.. panas gua bro. Secara tak sengaja aku sudah SOUND dia, depan client yang lain dalam meeting room tersebut. ‘Kalau you nak present, you present lah… payah lah kerja dengan dia ni.. dari dulu asyik marahhh jer, nak buat kerja pun payahhh..’ Sekali terpancul bro dari mulut gua, gua pun terkejut jugak camana gua boleh cakap cam tu.. takpa lah, dah lama sangat bengkak.

Sabar pun ada limit juga kan. Lu nak blacklist gua, lu blacklist lah.. memang oil and gas ni mak bapak lu punya. Gua tak dapat join next contract pun takpa.. so gua teruskan presentation gua, abis part tu gua terus keluar. Bengang giler.. gua nekad, gua akan cari kerja lain. Selagi gua dengan company gua sekarang, gua akan hadapi perempuan ni sampai abis contract. Hari-hari stress, balik rumah stress. Kadangkala bawak balik paperwork, buat kerja ngadap laptop sampai 3-4 pagi, adakala satu hari tak tido duk buat paperwork untuk client representative kesayangan aku ni.. kalau tak siap, esok aku kena fuck. Hari cuti pun gua kerja, siang malam pun gua ngadap dan layan kerja, wa betul-betul letih. Jumpa doctor setelah wa rasa selalu nak pitam, doctor sahkan wa dah hyperstress.. giler.

So, apa lu nak buat bila life lu dah miserable cam ni bro? Lu nak tunggu lagi ke? Wa wait no time, wa siapkan resume cantik-cantik. Alhamdulillah wa dapat offer, hari tu jugak client ni suruh join, tapi tak bleh la bro wa kena handover kerja wa pada successor wa kan.. masalah wa seorang pun tak sanggup terima task yang wa nak handover tu wakaka..

Anyway, itu lah pengalaman gua berhadapan dengan seorang client perempuan.. client tetap client. Dia nak sentiasa menang, biarkan dia.. Aku kan contractor :)

Bertemu Kembali

By Saturday, November 19, 2011 14 No tags Permalink 0

Salam semua.

Rasanya sudah terlalu lama aku abaikan blog ni, takde update langsung. Sejak balik ke Kemaman February 2011 dulu sampai sekarang ni hanya ada beberapa update jer itu pun sekadar geli-geli.

February hingga July, aku terlalu busy dengan kerja. Jadi superman dan stand-in untuk engineers lain yang belum report duty. Tak apa lah, aku lakukan semuanya demi company dan crew semuanya. Masuk kerja jam 8.30am, balik tak tentu kadang-kadang sampai 10 malam, itu biasa. Banyak workpack yang perlu aku siapkan, banyak lah pulak cengkadak yang clients nak.. dan banyak lah juge kelentong yang aku dah buat. Kalau jujur sangat, boleh mati sambil berdiri ler.

Bekok C MOPU dan restoration work akhirnya success. Walaupun aku tak involve 100% dalam project ni tapi aku rasa puas hati sebab project ini lah yang telah membuatkan kami semua kelam kabut dan tak dapat tidur malam. Project yang mendapat highlight dari Kabinet Malaysia bro, setelah Bekok C terbakar hari tu, gas supply dari platform ni terhenti. Maka supply gas untuk Malaysia menjadi berkurangan, itu sebab lah Petronas push giler-giler untuk siapkan project ni.

Hari ni, rasanya dah tak se busy dulu. Dah boleh balik awal dah. Tapi mungkin juga selepas ni akan bertambah lagi kesibukan itu apabila GM kata ada project baru nak masuk. BIG project la juga. Aku dan beberapa kerat engineers telah dipanggil untuk menerima assignment ini. Team yang ada sekarang perlu di expand menjadi 3 teams. Kalau offshore crew sekarang ada 200 at one time, maka next 3-4 month crew offshore perlu ada 600 orang.. kurang lebih gitu lah.

So, sapa-sapa nak kerja tu kena tunggu kalau-kalau nanti ada advertisement. Insyallah aku update nanti pasal peluang kerja tu.

1st May 2011

By Tuesday, May 24, 2011 17 No tags Permalink 0

Salam semua,
Akhirnya berjumpa lagi, setelah entah berapa lama aku tak menulis di sini.

11 February 2011 aku blah dari Teluk Ramunia setelah mendapat order dari GM. OK lah 3 minggu di life di Teluk Ramunia, cool dan rasa tak rugi aku habiskan masa di sana.

Aku perlu balik ke Kemaman segera untuk assist team yang baru nak di setup di KSB, Kemaman. GM kata tak lama, 2-3 bulan jer dipinjam kan sementara menunggu Paka punya project start. Aku tak kisah pun, asalkan boleh tido di Kemaman dan bangun esok pagi masih di Kemaman. Sian anak-anak aku woo..

Aku mendapat tahu, company aku ni dah dapat 5 years offshore maintenance contract dari Petronas, so OK la kan.. volume nya sudah tentu lah besar. Maka semakin busy la company aku lepas ni, dah secure 3 big contracts.

Berbalik kepada arahan GM aku tadi ni, maka pada 13 February 2011 aku report duty dengan task baru aku ni, yang menariknya aku berjumpa semula dengan former Project Manager aku. First day tu, masuk opis yang takde apa-apa. Opis yang dah lama tak di gunakan. Aduhhai.. memang contract ni kena start from scratch. Kalau buat organization chart, ada 3 orang je .. PM, aku, procurement officer dan manpower coordinator..

Seminggu lepas tu, team aku dah bertambah 2-3 orang lagi, opis masih lagi berterabur.. banyaknya nak kena settle sebelum team member lain masuk. Phone line, internet masih takde, air cond, lampu semua jem..

Semakin hari semakin busy, work order dari client berlambak-lambak masuk.. engineer untuk buat proposal pun tak muncul-muncul lagi, memang dah nampaknya aku yang kena buat semua tu. Yess memang betul aku yang kena buat.. kebetulan pulak May 2011 ni akan ada shutdown di TCOT, PM9 termasuk lah Bekok C restoration work, Bekok C yang terbakar last year tu la.

Client dah bising sebab PMT tak join lagi, nak tak nak aku ler yang ke hulu ke hilir represent company untuk meeting pasal kesemua shutdown meeting tu.. pagi meeting di Kerteh, petang meeting di TCOT Paka. Bayangkan.. kena prepare shutdown schedule, manpower loading .. kena prepare workpack untuk kesemua work order lagi.. tak cukup tido aku hari-hari duk siapkan semua tu. Paling awal tido time tu kul 2.00am sebab nya esok pagi-pagi dah nak kena submit. Err.. masa meeting di TCOT hari tu, aku bertemu semula dengan 2 bekas PM aku. perghh bayangkan keciknya dunia oil and gas Malaysia ni.

Sebulan ler jugak aku jadi superman, tapi macamana pun aku tetap comittted dengan order GM aku ni.. aku nak tolong jugak company Melayu ni naik. Abis semua hal aku kena masuk campur, manpower, logistic, procurement, PMT, personnel recruitment, management meeting dan semua sekali lah.. kalau aku tak buat sapa lagi nak buat.. aku memang kena buat, lebih dari duty aku sebagai Field Engineer dah.. tak kisah lah kan.

Berbalik pada 1st May, client nak Bekok C tu siap dan 1st gas dari Bekok C pada 1st May. Masa tu, Bekok C masih lagi down. Kesan dari Bekok C ni, supply gas dah effect satu Malaysia, bahkan dah jadi isu di cabinet menteri. So, company aku ni dipertanggungjawabkan untuk merealisasikan 1st May ni. Bayangkan betapa busynya opis aku, fabrication yard yang perlu menyiapkan hampir 8000 dia inch, hampir 700 spool lebih kurang, dengan keadaan opis dan PMT yang masih baru, dengan drawings fabrication yang blur, specification materials dan existing yang clashing, dan bermacam-macam hal yang timbul dengan isu tuan tanah, isu sub contracting.. semuanya itu perlu di settle kan dalam masa 2 bulan. bayangkan…. kalau big job macam HUC perlu preparation selama 6-12 bulan, bayangkan big task macam ni perlu siap dalam masa 2 bulan..

Nanti lah aku sambung.. letih + malas hehehe..

Aku di Teluk Ramunia

By Saturday, January 29, 2011 30 No tags Permalink 0

Salam,
Dah 2 minggu aku di sini. Kerja di dalam territory Sime Darby Engineering yard. Dulu yard di pernah dimiliki oleh Promet, kemudian Ramunia Fabricator, dan sekarang diambil alih oleh SDE. Kawasan yard ni memang luas, kalau takde basikal memang lenguh la nak berjalan kaki.

Keluasan kawasan yard ni, macam aku cakap tadi memang luas la bro, di tepi pantai pulak tu. So memang lah sesuai yard sebesar ini untuk fabricate structure yang besar seperti module platform, platform jacket dan pipeline yang panjang. Ada 3 locations je di semenanjung Malaysia yard sebesar ni, di Lumut, Pasir Gudang dan Teluk Ramunia.

Teluk Ramunia ni, kalau tengok dalam map, terletaknya di hujung peta Johor. Tapi tak lah dekat mana pun dengan Singapore cuma nampak dari jauh berbalam-balam. Satu kawasan yang agak terpencil dalam negeri Johor ni. Bandar besar yang paling hampir ialah Kota Tinggi, 1 jam perjalanan kurang lebih. Nak gi JB hampir 3 jam jugak tu.

Pada pendapat aku, kalau takde oil n gas di sini, kawasan ni mungkin hanyalah kawasan perkampungan nelayan, pelancongan dan TLDM punya base. Untuk mereka yang suka cari hiburan geli-geli, sorry ini bukan tempat anda.

Di sini sebenarnya tempat untuk mereka yang sukakan kedamaian tepi pantai. Tak jem, takde shopping complex. Bank ada 2 je iaitu Maybank dan Ambank. Nak pusing pekan koboi ni, tak sampai 10 minit je dah kira complete dah satu pusingan.

Ada satu perkara yang membuatkan aku suka di sini, iaitu masak asam pedas. Wowww.. Cakap pun tak guna bro. Memang faberet lauk aku selain masak lemak cili api ialah asam pedas Johor. Entah kenapa, mungkin kaitan aruah abah aku ni orang Johor maka aku suka masakan ni. So sepanjang aku di sini, boleh dikatakan tiap-tiap hari lunch time aku akan pekena lauk ni. Kepala ikan kaci atau siakap. Siap tambah nasik bro. Faberet kedai ialah di kedai Pak Idris di Kg Sungai Buntu. Siap jilat tapak tangan cakap lu. Kedai dia ada contact no, boleh call jam 11 pagi kalau nak book. Bayangkan.

OK lah, sebagai panduan kalau korang nak datang kerja kat sini. Sini cool. Tenang. Macam aku cakap tadi takde jem. Basic need boleh didapati di sini.. OK lah tu kan. Nak cari awek nak buat bini ka? Sini kurang la bro, gua sendiri tak nampak sorang pun. Mana ler dia orang menyorok, berhijrah ke JB kut? Entah-entah semua gi kat PRK DUN Tenang kut jadi puteri UMNO hehehe.. Lupa nak cakap, Sg Rengit ni di dalam Parliment Pengerang. Dulu Datuk Azlina jadi MP kan. Upsss apasal Johor ni ramai penyokong UMNO ekkk? Hairan gua.

OK lah serba sikit tentang life gua di sini. Aku stay di sebuah bilik hotel, yang sebenarnya tak boleh dipanggil hotel pun. Laundry tarak, coffee maker pun tarak. Adehh..

Pagi bangun gi kerja. Minum air mineral je. Ko bayangkan bro.. Drive dari hotel menuju ke yard. Smooth, takde jem langsung. Drive sambil pejam mata pun boleh.

Masuk opis, ada orang jual breakfast tepi pagar. Dalam opis pun ada jual. Makan je apa yang ada.

Hampir 2 minggu ni, aku duk assist closing document. Macam clerk pulak. Duk belek-belek document, drawings etc. Internet pulak takde, boss dah terminate sebab project dah nak abis. Boring giler.

Lunch time pecut gi cari kepala ikan masak asam pedas. Perghhh…

Kul 1.30pm masuk semula opis. Pukul 5.00pm blah. Kalau nak cakap yang betul, aku betul-betul kerja ada le 2 jam sehari. 6 jam tu aku tak tau aku buat apa. Smoking dan sembang-sembang. Best apa kerja macam ni.

Abis kerja pukul 5.00pm yahuu sukanya, tapi tak tau nak buat apa atau nak kemana. Serious tak tau, duduk di hujung dunia ni payah nak keluar dari kawasan ni. Paling dekat pun Kota Tinggi, sejam perjalanan lebih kurang.

Dah tak tau apa nak buat, naik bilik. Rilex tengok TV. Makan kat bawah. Naik bilik semula. Tengok TV lagi dan tido lah sampai esok pagi. TV punya channels banyak bro.. ada channels dari Indonesia dan Singapore. Hmmm.. Gitu lah life aku setakat ni. Sian kan..

Selagi engineering drawings untuk next project di Kemaman tu tak siap, selagi itu lah nampaknya aku akan bermukim kat sini. So plan nye gitu lah, once drawings dah siap aku akan move ke Kemaman semula. Alahai lambatnya.

Boss… wife aku dah membebel tuu….

Makan angin di Teluk Ramunia, Johor.

By Saturday, January 22, 2011 18 No tags Permalink 0

Salam,

Sebagaimana yang telah ditulis di dalam entry baru-baru ni, aku telah pun melangkah keluar dari opis di Megan Avenue 1, Kuala Lumpur setelah setahun lamanya aku dengan company tersebut. Sebenarnya, contract aku berakhir pada 16hb January 2011 dan company telah bermurah hati untuk meng-extend kan contract, tidak cukup dengan itu aku juga di counter offered untuk menjaga job di Kemaman.

Di sessi exit interview, aku menyatakan penghargaan kepada company yang sudi menerima aku seadanya, dan pada masa yang sama aku juga menyatakan aku nak quit adalah kerana nak balik duk dengan anak bini di Kemaman. Aku tidak ada apa-apa masalah dengan company ni, kalau ada rezeki di masa-masa akan datang, aku nak join semula.

So terima kasih banyak-banyak, opismate yang buat farewell lunch, siap dengan nasi minyak dan ‘good luck cake’ dari Secret Recipe lagi tuuu..

Di pendekkan cerita, maka aku handover semua kerja-kerja aku, apartment keys dan laptop. Takde outstanding dah. Drive la aku dari Wangsamaju ke Kemaman membawa semua harta-harta sepanjang aku duk di sana. Suke nya anak-anak aku. Takde yang lebih membuatkan aku tenang selain tengok anak-anak ada di depan mata.

17th January, 2011.. aku drive solo ke Teluk Ramunia, Johor. Perjalanan ke arah selatan. Hujan sepanjang jalan. Ini lah pertama kalinya aku ke Teluk Ramunia, selama ni aku hanya dengar dari cerita-cerita orang pasal Teluk Ramunia ni. Setelah bersetuju dengan offer yang di berikan oleh company baru aku ni, maka inilah task pertama aku, iaitu drive selama 6.5 jam dari Kemaman to Teluk Ramunia.

Tayar bergolek pukul 9.30am. 6 jam 30 min baru lah aku tiba di Teluk Ramunia, Sg. Rengit. Letih jangan cakap lah.. mak aii aku ingat bandar besar, rupanya pekan koboi jer. Tepi pantai. Banyak kapal-kapal besar kelihatan di tengah laut. Sebelah sana lah terletaknya Singapore, tapi tak nampak dari sini. Takde bangunan tinggi, takde pusat hiburan, takde shopping complex.. Pekan Sg Rengit ni kecik je, ada beberapa deretan bangunan kedai, padang bola.. aku tak tau lah camana nak sesuaikan diri dengan keadaan macam ni kemudian nanti.


Sime Darby Engineering Fabrication Yard, Teluk Ramunia

Pukul 4.00 petang, company rept bawa aku ke opis dan introduce pada semua opismate. This time, aku akan bekerja di fabrication yard lagi. Takda masalah pun, dah biasa kerja di yard ni. Aku di brief berkenaan dengan new task aku di sini. Paling lama pun, sebulan lebih jer kemudian aku akan dihantar semula ke KL, sebelum ditempatkan di Kemaman di mana aku akan menjaga satu project yang cukup besar, cukup besar bagi aku lah kann.. so nampaknya ini lah opis aku buat masa ni. No complaint at all.. kalau ada complaint pun simpan dalam hati tak bole tulis dalam blog, sebab.. sebab orang atas tau ini blog aku wakakaka..

OK lah.. ini first day aku, takde seorang pun yang aku kenal. Managers aku kenal ler, tapi managers semuanya duk kat KL. Tak kisah lah, aku ke sini pun dah end project dah, tunggu Cili Padi Development project ni abis je, lepas load out jacket ke Sarawak, abis lah kerja ni. Shell punya project bro.. Hmmm.. siapa sangka company yang akan install jacket ni nanti adalah company lama masa aku kerja di Miri dulu.. dan operation engineer yang akan monitor installation job ni pun, ex opismate aku juge. Small world bro..

OK lah, jam 5 petang, aku balik ke Sg Rengit di mana aku akan stay di sebuah hotel di sana. Aiii dah 2 tahun hidup aku macam ni.. solo sepanjang masa .. hotel yang aku dapat ni, aduhaii malas nak complaint, simpan dalam hati.. simpan sampai bengkak gitu.

Aku turun ke kedai berhampiran, kena kopi O dan tauhu sumbat 2 bijik, alamekkk rupanya kuah tauhu sumbat di sini ialah kuah kacang! Bukan kuah lada seperti di pantai timur. Sama lah, esoknya pun aku makan yong tau fu, adehh kuah kacang jugak ke….. sepatutnya kuah pedas sos lada tu kan.. takpa lah, lain padang lain belalang.. jangan complaint, simpan je dalam hati.

Malam pertama tu, adoyaii.. kul 10 malam pekan koboi ni dah mati.

Hari kedua, terima panggilan dari sebuah HUC company di KL, dia orang kata Petronas Carigali dah review CV aku, dan yang bestnya dah di APPROVED. Selanjutnya, HUC company tersebut offer kan aku $$$$$$ sebagai senior engineer di situ. Wahh.. lumayan ni.. so aku kena report duty di KL pada 5th February 2011. Workbase di KL, tapi fabrication and installation job di Labuan.. wahhh Labuan bah..

Hmmm.. kena fikir lagi ler..

Hari-hari terakhir di KL

By Wednesday, January 12, 2011 36 No tags Permalink 0

Salam,

Hari ni 12 Jan 2011, maknanya hanya tinggal 4 hari sahaja lagi aku di company yang aku kerja sekarang ni. Selepas ni aku akan menyarung coverall baru, kalau sekarang kaler orange akan datang ni insyallah kaler hijau gelap sikit. Mungkin lepas ni tak jejak kaki ke offshore lagi, dan tengok la lepas 2-3 tahun tu naik offshore semula. Tengok keadaan orang kata. Nak stay lama-lama dalam satu-satu company pun bergantung kepada keadaan juge kan.

12 July 2010 aku ditansfer ke Kolumpo ni, nak tak nak kena juga sebab arahan tu terlalu singkat dan takde buat apa-apa preparation, nasib baik la dekat je KL-Kemaman. Maka duduk le aku di KL ni sampai hari ni dah nak masuk setengah tahun, every weekend balik Kemaman, sampai aku tahu di mana ada lubang-lubang best dan jalan-jalan lurah sepanjang highway KL-Kemaman cewahh..

Cerita sikit apa yang aku dapat sepanjang aku stay di KL ni. Dulu masa aku di Miri aku dah story life di sana begitu dan begini. KL,agak contra dengan Miri. Di KL bermula sesudah Subuh, naik kereta then park bawah LRT Wangsamaju. Berasak-asak naik LRT, biasanya kena berdiri lah sebab seats semuanya akan penuh dengan orang-orang kurang upaya, jantan kabaret yang gagah perkasas pun duduk di seats OKU, bayangkan KL ni bro.. Syiok juga naik LRT especially kalau pepagi, harummm jer.. yang bengang kalau terpaksa berdiri tepi jantan kabaret yang masam.. tengik bro ketiak dia orang ni apatah lagi kalau mat black.. ptuihh..! Yang terpaksa tahan nafas bila bau kentut tu, tahan je lah..

Sampai di KLCC, berjalan lagi sampai ke Megan AVenue 2, Jalan Yap Kwan seng, haaa.. part ni yang best ketika berjalan ramai-ramai melalui depan KLCC, di tepi Avenue K.. satu pemandangan yang menarik dan menyegarkan mata di pagi hari bro, maka nampaknya lepas ni aku dah tak dapat tengok dah, tengok bontot kereta je lah lepas ni.

Masuk kerja jam 8.30am, buat kerja macam biasa sambil surf internet. Meja aku belakang sekali, paling belakang dengan pintu EXIT yang dikunci, wahh memang line clear untuk activities yang tak bermoral. Kalau bulan puasa dulu biasa la tido bawah meja time lunch. Maka duduk la aku ngadap laptop sampai petang, kalau takde meeting di Exxonmobil. Kalau ada meeting, berjalan ler dari Megan Avenue sampai Menara Exxon. 15 minutes jugak tu melalui KLCC..

5.30pm abis kerja, kalau tak banyak kerja aku blah terus naik LRT di KLCC, kalau hujan aduyaii seksa sungguh, nak bawak payung rasa girly sangat hehe.. nak drive malas terkepit dalam jem.Gitu lah routine aku, sampai je kondo masuk bilik bukak TV… baring-baring. Esok bangun, gi kerja lagi. Sabtu half day, chow balik Kemaman. Hujung bulan, gaji masuk. Dapat gaji serah pada bini. Upss… Maka genaplah setahun aku dengan company anak Tun Mahathir ni, setahun juga lah aku handle HUC tasks.

Best ke kerja dengan company aku sekarang ni? Hmmm.. kalau ditanya pasal ni, sudah pasti ada pro and contranya. Yang contra tu kita ketepi kan.. mana-mana company pun ada contranya.Aku berterima kasih kepada company ni yang mendedahkan aku kepada real HUC, approved Field Engineer position by Exxonmobil. Fully chargable to Exxonmobil, maknanya company bukan tanggung aku sebagai biawak hidup, client bayo bro.. sebab tu kalau nak cari kerja dalam mana-mana sector sekalipun, cari yang chargeable to client, ada value yang tersendiri. Company bukan boleh senang-senang nak terminate chargeable personel bro. Dan sebab tu lah, ada counter offer dari company ni untuk aku terus stay di sini, tapi bukan aku jual mahal, cuma aku nak balik Kemaman, duk dengan anak bini.

Dari sudut yang satu ni, engineers team aku di KL office ni terdiri dari Chineese and Malay, yang menariknya team ni bukan sahaja boleh bekerja dalam satu team, malahan boleh bergurau, makan sama-sama, smoke sama-sama.. and the best is there is no back-stabing. Biasa kalau company yang ada mix races ni akan ada ler yang poyo-poyo punya issue ni.. tapi di sini takde bro. Tu yang best team aku ni.. kul 3pm musti ada yang gi beli kuih muih dan makan ramai-ramai di opis.. lepas tu melalak dalam opis, abis part makan tu senyap je masing-masing ngadap kerja..

Soal dicipline at work, bosses (Chineeseman) serah kan bulat-bulat pada engineers, lantak kau lah kalau punch card merah ke, ngular sekejap ke.. as long as kerja siap, client tak bising dan no stupid issue. So, pada pandangan aku lah tak semua chineese tokey ni bersikap keras pada Malay seperti mana yang korang selalu dengar tu. So biasa lah kalau aku masuk opis jam 10.00am pun hahaha.. tapi benda-benda cam ni aku tak pernah la tulis dalam blog aku ni, dah nak blah ni baru boleh tulis sikit-sikit. Lagi pun, aku rasa staffs lain dah tau pasal blog aku ni cuma maybe mereka tak amik hal. Aku memang ada check IP memang banyak dari company aku ni.. facebook pun cam tu gak, aku tak add sorang pun di kalangan opismate aku, tak syiok la kalau orang tau kann.. dulu masa mula-mula tulis blog 3 tahun lepas tak sangka pulak sampai jadi macam ni, orang dah kenal. Kalau orang tak kenal best juga kalau nak tulis ikut suka hati, tapi dah jadi cam ni kena la control.. paling koman pun kena jaga hati wife, opismate dia pun duk follow juge cerita dalam ni.. so cerita-cerita sensasi tu kena sensor la kan..

OK sambung, our bosses here ni memang supportive, kalau kita dah nyawa ikan kena tiaw (biasanya dalam email), bosses ni akan back-up.. especially PM kita orang.. kalau kita shot pada client, dia akan back-up yang lagi power. Ini lah boss yang kita betul-betul respect bro.. sebab aku pernah kerja dulu, anak buah dah nak mampus, boss siap tambah tuba lagi depan client, haram kejadah sungguh.. Bosses kalau anak buah mereka fail, walaupun buah kita dengan buah dia tak sama, dia juga diangap fail bro.. kena ingat tu. Sama juga dengan client yang ‘jaga’ kita, kalau kita fail, dia tak boleh 100% salah kan kita, sebab dia juga fail monitor kita.

Satu case baru-baru ni, client hantar materials, then material coordinator recieved materials tu, masa nak fabricate baru tau material salah. Matco received based on PO, so accepted la kan.. dalam hal macam ni, client tanya aku why aku accepted material tu, aku sepatutnya reject lah, hahaha aku jawab balik why you sent wrong materials. Client is always client, and not always right bro, remember that.. ada masa kita boleh challange dia orang juga, anyway client reps aku semuanya baik-baik belaka.. dalam oil and gas ni tak boleh buat hal bro, kecik sangat industry ni, kalau sekali kena ban, payah la nak join semula.. ada dulu satu case corruption, sampai hari ni kena blacklist tak leh kerja dengan client xxx ni.. tapi puas hati lah dapat makan duit corrupts tu, ratus ribu jugak la dengar kata.. tapi tak sampai lah RM500 juta sebagai commission… ahaks..

So, macam tu lah.. lepas ni aku akan kembali ke Kemaman, insyallah. Kerja di darat pulak.. dah tua-tua ni malas la nak naik chopper lagi, takut jatuh haha.. apa-apa hal sekalipun kerja tetap kena kerja kan bro. Kalau kita renung-renung, kita ni (dunia hari ni) masuk darjah 1 nak kenal ABC kemudian masuk secondary school, masuk U keluar U dapat degree, lepas tu kerja. Kerja, kerja, kerja nikah beranak pinak sampai ada cucu cicit.. dah nak mampus baru berhenti kerja.. yang buat businnes tu businees lah dengan cara mereka.. pendek kata kita lahir ke dunia ni untuk bekerja, adat bekerja dapat duit, adatnya ada duit boleh lah teruskan kehidupan selagi malaikat tak cabut bateri kita..

Sampai ke hari ni, dah 5 companies aku dah join selama 15 tahun ni.. paling lama 5 tahun, paling sekejap 3 bulan.. yang 3 bulan tu memang company tu cap ayam punya company, project besar-besar, tamak pulak tu, gaji kuli tak nak bayar tapi pakai kereta siap ada emblem kuda.. alaa kuda tuuu.. last-last client tarik license company dia, doa kuli-kuli yang diperkenankan Tuhan agaknya la tu.. entah la bro, malas nak fikir pasal golongan corporate ni yang tak sadar diri ni.. selagi tak terkena istidraj Tuhan ni. Bukan orang corporate je, kita pun sama.

Jadinya macam tu lah, kurang lebih setahun aku di company ni, 6 bulan di Kemaman dan selebihnya di KL. Lepas ni tak tau lah camana nasib aku di company baru, harapkan esok lebih baik dari hari ini. Kalau lah rezeki aku memang ada di company tersebut maka semakin busy lah aku lepas ni travel sana sini, coordinate itu dan ini, new company and new tasks and of course new position title bro, tak de dah title engineer pada business card aku nanti..

Jumpa lagi bro..

Chronology peristiwa 2010

By Thursday, December 30, 2010 7 No tags Permalink 0

Salam,

2010 dah menghampiri penghujungnya dan selepas tu bermulalah tahun baru 2011. 365 hari telah berlalunya siang dan malam dan kita semua ni masih lagi bernafas sehingga hari ini. Banyak ler peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang 365 hari untuk dikenang sebagai sesuatu yang indah, atau untuk dilupakan dan menjadi kenangan pahit di tahun 2010.

Menyoroti kembali setahun yang lalu, bermula Januari 2010 aku kembali ke Kemaman setelah hampir setahun di sebelah Labuan dan Miri. Malas la nak ingat lagi cerita Labuan dan Miri tu, banyak sangat ceritanya.

17th January.
Aku joined new oil and gas company for HUC contract with Exxonmobil. Tukar position baru walaupun tasks nya sama dan tak banyak bezanya dari companies yang lalu. Hati memberontak sebab politikus management yang treat staff macam bebudak sekolah tadika. Cap ayam betul, company bagus tapi segelintir management ruler macam beruk dapat bunga.

February
Tak ada benda syiok yang berlaku sepanjang bulan ni. Tak berlaku cerita sadis sepanjang February 2010, ada Valentine day pun aku tak celebrate sebab hanya kutu-kutu je yang celebrate. Cumanya kalau di baca sebelah politik ni, ada 2 orang keluar parti PKR dan men declare kan diri mereka ahli parti bebas dan menyokong BN. Boleh gitu ekk..

March
Pun takde apa yang menarik sepanjang 31 hari di bulan March ni cuma banyak masa di habiskan di offshore. Life di company baru ni semakin mencengkam jiwa dengan protokolnya, dengan undang-undang kanggaro nye ler.. undang-undang paling cap ayam bila tidak di benarkan berada di pantry selain dari waktu break. Budak-budak tadika boleh lah kau nak titik bro..

April
Ahli rumah bertambah seorang, bibik Indon Jawa diambil untuk menjaga anak-anak aku. Bibik ni janda bro, anak takde, umur baru 22 tahun tapi body tak mantap la bro, banyak colestrol. Memang lah wife aku punya taste… adehh itu pun mau cerita kat sini ke.

May
Tempoh masa yang amat busy, gi KL every week untuk meeting dengan Exxonmobil dan presentation.

Cucukan jarum dari sebelah sana sudah mengenai boss aku, aku dah jadi mangsa politik kanggaro di parliment kanggaro cewahh.. mungkin sebab masa Ma aku ngandungkan aku dulu beliau tak minum air soya banyak-banyak so warna kulit aku ni tidak seperti warna kulit orang di sebelah sana.. cucuk punya cucuk, boss aku sudah termakan bro.. aku dah rasa bahangnya.

June
Perkhabaran yang tidak best, aku mungkin akan di relocate ke KL sebab client nak aku duk dekat dengan dia orang, senang nak meeting dan tak banyak abiskan duit dia orang .. agaknya lah. Aduhh aku baru je dapat kunci rumah baru, dah nak kena move to KL. Sian anak-anak aku ooo..

In June juga lah terjadi nya world cup 2010, tido pun tak lena, kerja pun merah mata ..

July
World cup masih berlangsung sehingga final on 12th July. Spain vs Germany. Spain champion.

July jugak banyak tarikh yang perlu aku ingati, antaranya birthday anak no 2, birthday wife and our anniversary. Bulan July ni banyak petabih pitih lerr.. :)

12th July
Secara rasminya aku menjadi warga kota Kolumpo bila aku terpaksa menerima perintah boss, position aku diperlukan di KL. So tinggal ler anak bini di Kemaman. Wah sadisnya, baru je moved to rumah baru dah kena duk KL. Di KL, company sediakan kondo di Wangsamaju, maka bermukim lah aku di sana sampai entah bila pun aku tak pasti cewah..

August
August datang lagi bro.. ingat August ingat la birthday aku. Takde apa yang menarik di hari ulang tahun Ma aku melahirkan aku di dunia ni.. makan ikan bakar jer. Aku pulak dah pesan kat wife, no birthday gift please hehe..

Ramadhan tahun ni pun bulan 8 juga.. so tahun ke dua aku berpuasa jauh dari anak bini. Bosan gila bila time sahur tu makan di kedai mamak bawah kondo.. situasi puasa di KL mengeringkan pahala puasa aku.. bila mata ni automatic duk skodeng awek kelabu asap pakai pakaian ketat time bulan puasa.. ohh tidakkkk.. sekali tengok tak sengaja tak apa.. dua kali tengok telan air liur la bro..

September
Aidilfitri, setelah sebulan berpuasa. Di sambut sederhana tetapi meriah.. ayat default.

September ini juga lah, Tuhan buka hati aku untuk terbaca tentang persoalan kehidupan dunia sebelum Nabi Adam dihantar ke dunia bumi. Selama ni, dah nak masuk 40 tahun aku ditipu oleh dunia bila aku sangkakan wujudnya zaman batu, orang-orang zaman batu hidupnya primitive, duduk dalam gua, pakai cawat dan sebagainya. Patut lah selama ni aku kadang-kala terfikir seandainya wujudnya puak2 zaman batu ni, masa bila pulak Nabi Adam ni turun, Baginda tak terserempak ke dengan puak-puak primitive ni.. lama betul persoalan ni duduk dalam kepala aku, lebih kurang di zaman aku di bangku sekolah menengah lagi tapi aku tak ada jawapan.

Dari sini lah berpunca nya aku mula faham apa itu freemason, illumminati, knight templar.. kaum bani Israel, yahudi.. wahhhh murni sungguh kegiatan aku habiskan masa di opis aku mendownload cerita tentang ni.. hehhe

Aku mula banyak membaca mengenai kehidupan para nabi, study salasilah nabi sehinggalah sampai ke keturunan Nabi Ibrahim.. bermula lah zaman bani israel.. bijak dan brillient nya di jadikan kaum Yahudi tu sehingga kini kita semua ni dah banyak sangat terpengaruh dengan israeliyat mereka tu.. jahil sungguh aku selama ni langsung tak tahu tentang semua hal-hal conspiracy ni.. termasuk lah selama ni aku duk tabik spring kat Osama Ben Laden.. rupa-rupanya beliau adalah CIA agent .. elehhh actually ramai lagi yang jahil dari aku hahahaha.. sorry just kidding bro.

October
Tragedi Oktober, harga rokok naik sampai RM10 untuk sekotak 20 batang, giler apa. Tak nak bagi aku hisap rokok pun jangan la naikkan harga sampai RM10..

October juge lah aku bertemu semula dengan kakak sangkut aku yang aku kenal 20 tahun yang lalu.. selepas dia nikah pada 1999, itu lah last sekali aku berhubungan dengan dia.. facebook punya pasal akhirnya kami berhubungan kembali, masing-masing dah berkeluarga, punyai carier masing-masing.. hmmm.. menarik juga sebab masing-masing saling mencari antara satu sama lain.

November
Life di KL semakin mencabar.. banyak abis duit bro.. 4 kali sebulan balik ke Kemaman, drive bro bukan naik flight.. slow-slow aku dah update CV dan sent to beberapa company lain. Hantar 5 companies, 4 ada responded. Wahh.. masih laku rupanya.

17th November
Aidiladha.. first time dalam hidup aku selepas berkahwin ni kena raya sorang-sorang di KL. Sadis sungguh, malam raya duk di kondo.. anak bini semua dah berlepas ke Kota Bharu. Layan TV sepanjang malam disusupi tabir raya dari masjid sesyen 2 Wangsamaju. Pagi raya bangun lambat, tak sempat nak solat sunat hari raya.. wakakakakka.. jahiliah betul. Pagi tu makan kedai mamak, tengahari kedai mamak, malam pun kedai mamak.. bayangkan bro hari raya makan kedai mamak jer.

December
Sebulan sebelum contract aku expire. Aku dah dapat job confirmation dari 3 buah companies. tapi takde offical letter lagi.. at least aku sudah boleh melepaskan nafas lega, Alhamdulillah.. boleh juga balik ke Kemaman semula dan stay closer dengan anak-anak and isteri. Next year, 2 anak aku masuk standard 1 and 2. Sian la Ummi dia nak handle semua tu.. so aku cuba sedaya upaya untuk balik ke Kemaman, dapat gaji sikit pun takpa asal anak-anak happy dan terjaga.. nak harapkan bibik pun buang karan jer, apa taknya siap boleh bergaduh dengan anak-anak yang nak tengok cerita kartun, dia nak tengok cerita indon.. apa kejadah malaun sorang ni..

December juga banyak yang leak bro.. wikileak.. aduhh panas bro.. kes bunuh Altantuya, kes liwat, kes menteri Malaysia rogol amah Indon.. panas-panas.. Teka-teki PR13 sudah bermula.. senang sangat nak baca politik Malaysia ni, bila sebelah sana timbulkan kes-kes panas, kes-kes zina, kes tangkap khalwat, yang tu kutuk yang ni, yang ni saman.. bila dah banyak sangat janji-janji manis nak bina tu nak bina ni, nak laksana project tu nak buat project ni.. bila sebelah sini dah buat convensyen dan keluarkan 100 hari agenda, well OK jugak agenda 100 hari tu, elok juga tunggu pihak sebelah sana komen, boleh kita check and balance bro.

Piala AFF suzuki berkesudahan Malaysia jadi juara untuk pertama kali dalam sejarah. Hmmm baru ada semangat nak tengok bola tempatan.. dah nak masuk 20 tahun dah bolasepak Malaysia ni macam cap ayam. Penghargaan boleh diberikan kepada penyokong Malaysia yang menggunakan laser di stadium Bukit Jalil tempohari, sebab Julia Perez pun nak melaser kan buah dada dia pada pemain skuad Malaysia.. keh keh keh murahan betul buah dada dia.. bukan mantap sangat pun, kalau bukak tu musti leper macam roti sardin mamak jer..

Dan begitu lah selama 365 hari sepanjang hidup aku untuk tahun 2010.. walaupun takde satu pun yang tersiar di dada akhbar at least aku boleh lah katakan life sepanjang 2010 ni tidak terlalu memberangsangkan.. banyak yang tak best dari yang best.. anyway bro live life to the fullest.. belasah je asalkan semuanya jalan..

So.. dah nak masuk tahun baru dah.. semoga hari-hari seterusnya akan lebih baik dari hari-hari semalam.

Aminnn…

1 person like this :)

I am leaving, again..

By Tuesday, December 14, 2010 24 No tags Permalink 0

eddyra

14th December 2010

Re: Request for early release

Dear Project Manager,

I realize that my contract of employment requires me to work until 16th January 2011, however I’d be grateful to be released earlier on 31st December 2010.

While I believe that I am moving for good reasons, I am sorry to leave, and I thank you for your support during my time with the company, which I have found enjoyable and fulfilling.

Please let me know the arrangements for handing back laptop, apartment keys etc, and handing over outstanding work and responsibilities.

Eddyra
Field Engineer – DU3744A2