Baju sekolah yang seksi

Kisah bermula apabila PKPIM vice-president Munirah Bahari melaporkan baju berwarna putih sangat jarang untuk dipakai oleh pelajar perempuan menyebabkan ada daya tarikan di situ.

The white blouse is too transparent for girls and it becomes a source of attraction, and that it could encourage rape, sexual harassment and even premarital sex?. – Munirah Bahari

OK.. sejak aku mula-mula sekolah sekitar 1979, aku pakai seluar pendek biru manakala awek-awek pakai uniform skirt paras lutut. Zaman-zaman belum bersunat tu takde yang menyetimkan pun sehinggalah hidayah Allah sampai ke sekolah aku sekitar 1983 barulah ada awek-awek yang pakai baju kurung putih dan kain biru gelap. Lelaki pulak masih berseluar pendek namun pemakaian seluar panjang adalah digalakkan. Memandangkan darjah 5-6 masa tu bulu dah nampak kat kaki. Ustazah masa tu pakai anak tudung jer.. Zaman jahiliah betul.

Masuk sekolah menengah, pakai seluar panjang warna hijau taik lembu, manakala awek-awek pakai baju kurung putih berkain biru muda, non muslim pakai skirt biru muda paras bawah lutut. Manakala prefect akan pakai skirt hijau dan kemeja hijau muda.

Ini part yang setim ni.. Pasai apa pasal kain putih tu memang agak transparent, kalau tak control mata memang boleh nampak bra kat dalam atau bayangan spender awek tersebut. Sebab tu lah zaman persekolahan dulu masa spot check memang ada check awek-awek semua tu pakai kain dalam atau tidak. Aku tak tahu lah dia orang check tak samaada pakai coli atau tak.. hehehe.

Ada jugak yang nakal letak cermin atas kasut, kasut betul-betul dia park bawah skirt awek tu sebab nak skodeng apa-apa yang patut.. entah apa yang dia orang nak skodeng, skodeng warna spender agaknya.

Kalau awek-awek yang tak pakai tudung, maka tersembul bukit bukau dan gunung-ganang mereka, yang gedik sikit memang tak butangkan leher baju kurung cekak musang tu. Kalau pakai tudung tajam tu (orang panggil tudung tikam eh?) from side view masih boleh nampak bukit tu. Awek-awek yang perihatin lebih suka labuhkan tudung mereka sampai ke pinggang, yang ni no komen but to me its better la.

Sedih juga bila terbaca kritikan pedas yang di lemparkan Sister in Islam, NGO lain dan beberapa pihak tertentu kepada Munirah Bahari ni. Beliau hanya memberikan pandangan beliau, bukan memberikan arahan atau peraturan baru pun kan. Apa lah salahnya dengan pandangan tersebut. Bagi aku pandangan Munirah Bahari ni berasas walaupun tidak semua kejadian rogol, sexual harassment berpunca dari kain unifom yang transparent tu. Kalau awek tu pakai baju gelap sekali pun tapi tergedik-gedik, gatal situ sini, kambing tengok pun setim.. betul tak.

Nak salah uniform tu 100% pun, dah berapa puluh tahun dah pakaian tu dipakai di Malaysia. Dulu-dulu bab sex ni tak lah kecoh macam hari ni, gambar porn susah nak dapat, video blue pun payah, jangan kata menatang henpon yang ada kamera, henpon pun tak wujud lagi.. internet pun takde lagi. So kecenderungan untuk melakukan adegan-adegan seperti meraba, merogol dan sebagainya tu tidak melampau. Takde masa tu awek-awek yang pakai baju body fit ketat dari pinggang sampai atas, kalau aku describe karang buruk pulak bunyinya. Kalau ada pun masa tu memang kedengaranlah anak kurang ajar, budak rosak, takde akhlak, anak siapa la tu dan macam-macam lah. Sebab apa takde, sebab takde pengaruh luar yang masuk ketika itu untuk mengiklan kan baju-baju seumpama itu.

Sebab tidak banyak pengaruh, sebab takde internet yang bila salah click jer keluar aksi blowjob macam hari ni, sebab tak de gambar-gambar iklan yang stim, hari ni model sabun mandi sambil baring pun boleh terpampang kat roundabout. Jadi lelaki tidak di pengaruhi atau didesak oleh keadaan untuk membuatkan dia orang ni melakukan kerja-kerja bodoh tapi best tu.

Keadaan semakin berubah, sedikit demi sedikit movie luar masuk ke Malaysia, kissing and hugging adalah normal di negara mereka so kita terima hakikat itu adalah sebagai budaya mereka dan akhirnya kita sendiri rasa itu sudah menjadi perkara biasa kita tengok di TV. Betul tak. Dah tak nampak canggung. Masyarakat kita boleh terima.

Majalah luar masuk, tunjuk model dia orang pakai baju body fit, pakai skirt nampak peha nampak brand spender. Pelik aku, bila tengok dalam catalogue jual bra dan seluor dalam pun mesti guna model orang, nak jual bra ka nak jual apa.. Sama juga dengan baju body fit tu, hari ni merata-rata tempat boleh tengok awek bertudung pakai body fit ni. Dah tak nampak janggal dah, Sebab apa, sebab masyarakat dah boleh menerima permandangan seperti itu.

Internet masuk, email masuk, gambar porn masuk ke Malaysia yang kolot ni. Click jer boleh tengok apa-apa yang nak tengok. Cerita lucah bahasa Melayu bersepah-sepah di internet. Datang pulak technology 3G, camera henpon, bluetooth ke Malaysia.. habis, abis hancur. Dunia tanpa sempadan, dah takde border dah.

So apa kesannya? Minat, berahi, stim, semua ada. Teori ada, movie ada, cerita lucah ada, movie dalam kebun kelapa sawit ada, movie awek tudung ada, macam-macam gambar ada. So ini menjadikan kita lelaki khususnya didesak, rasa tercabar, rasa stim, rasa cenderung dan di dorong untuk maju setapak lagi.

Kalau zaman dulu kekurangan bahan api, sekarang siap dengan tukang cucuh api. Awek-awek sekolah hari ni pun sama naik dengan movie lucah, cerita lucah, sama gatal dengan lelaki.

Bila berlakunya semua ni, dalam kepala bebudak sekolah ni dah penuh sex. Tengok model iklan sabun rasa nak melancap, tengok video awek dalam kebun kelapa sawit teringat pulak kat awek cun kat sekolah dia, so bila tengok awek sekolah pakai pakaian nipis nampak bra nampak kesan spender rasa nak pegang, nak peluk dan rogol dan macam-macam lah lepas tu.

Bagi aku ini adalah kesan kecanggihan technology dari sudut negative. AKu tengok sebelah negative, aku tak nafikan kebaikannya OK.

Jadi bila dah jadi cam ni, masyarakat perlu stop sekejap dari fikir pasal politik. Fikir apa nak buat untuk mencegah masalah social ni menjadi semakin teruk. Perlu kah kita lakukan sesuatu untuk membendung hal-hal ni takut-takut jadi semakin serius. Bagaimana dengan anak cucu kita 20 tahun akan datang, free sex macam bebudak sekolah kat US dan UK ka? Nauzubillah. Dulu aku dah puas tengok depan mata, bebudak primary school kat sana berpeluk cium kat depan public. Puak-puak tu lahir anak haram ratus ribu setiap tahun.

So kalau ada tangan yang mampu mencegah tu, cegahlah. Ada kuasa yang boleh merubah keadaan, ubahlah.