Don't boycott Petronas pump stations

By Tuesday, June 17, 2008 11 No tags Permalink 0

An e-mail has been circulating calling on the public to boycott Petronas stations and its products. I did received this email so many times.

?Any form of boycott will only hurt the station owners, the small and medium-seized enterprises that supply the stations with their products and the shareholders of Petronas Dagangan ? many of whom are pensioners,? – Tan Sri Mohd Hassan Marican.

My point of view, if we boycott Petronas product we are most likely getting from foreign vendor which will increase outflow of currency and further squeezes our ringgit. I dont think boycotting the petronas station will get back the petrol and diesel subsidise. They earn more on their crude sales.

Lets think of it..


The email:

Tolong baca sampai habis*. buah fikiran yg sangat baik*. mari kita renung dan fikir fikirkan*kemudian kita lakukan.

Idea daripada orang-orang yang kerja kat PETRONAS – price control Idea yang sangat menarik? Tapi adakah ianya berkesan?

Nampaknya menjelang tahun depan harga petrol akan menghampiri RM 4.00. Mahu supaya harga petrol turun? Kita perlukan satu tindakan bijak dan bersepadu. Philip Hollsworth menawarkan idea bagus ini.

Ianya LEBIH BERKESAN berbanding kempen “jangan beli petrol pada hari tertentu” yang dilakukan pada April atau Mei lalu. Syarikat minyak hanya akan mentertawakan sebab mereka tahu dengan tidak membeli petrol, kita akan menyusahkan diri sendiri. Ia lebih menyusahkan pengguna sendiri berbanding penjual.

Tapi, tak kiralah dari siapa idea ini yang mencadangkan pelan yang benar-benar berkesan. Sila teruskan membaca dan ambillah bahagian dalam rancangan ini.

Mengikut kenyataan dari negara-negara pengeluar minyak anggota OPEC harga seliter petrol adalah semurah 89 hingga 95 sen sahaja. Tetapi syarikat syarikat pembekal minyaklah yang mengaut keuntungan besar dari situasi sekarang ini.

Kita sebagai pengguna perlukan tindakan agresif untuk ‘mengajar’ mereka bahawa PEMBELI juga ada kuasa untuk mengawal harga, bukan penjual sahaja.

Dengan harga petrol yang naik begitu tinggi sekarang ini, kita pengguna perlu bertindak segera. Satu cara yang disarankan untuk menurunkan harga petrol ialah dengan memberikan tamparan ‘market leader’ industri berkenaan, iaitu dengan tidak membeli petrol dari penjual tertentu. Ini dapat kita lakukan tanpa menyusahkan diri kita sendiri.

Ideanya begini :-

Untuk sepanjang tahun ini, JANGAN beli petrol dari TIGA SYARIKAT MINYAK TERBESAR DIDUNIA iaitu

1) ESSO/MOBIL
2) SHELL
3) PROJET

Tiga syarikat gergasi inilah yang sebenarnya mengawal harga runcit petrol dan mengaut keuntungan untuk diri mereka sendiri.

Jika mereka tidak merasa penjualan petrol mereka menurun secara tiba-tiba sedangkan pesaing mereka akan terus maju, mereka akan mula menurunkan harga. Dan jika mereka berbuat demikian yang lain akan turut serta. Tetapi, untuk kaedah ini memberi kesan, kita kena memberitahu berjuta pembeli ESSO/MOBIL,SHELL dan PROJET.

Ia sangat mudah dilakukan. Saya akan terangkan disini caranya:-

Saya menghantar mesej ini kepada ramai orang.Jika setiap kita menghantar kepada sekurang2nya 10 orang atau lebih (30 x 10 = 300)?

Dan 300 orang ini hantar kepada sekurang2nya 10 orang atau lebih (300 x 10 = 3,000)? dan seterusnya.

Sebaik mesej ini sampai kepada generasi penerima yang ke 6, ia sebenarnya telah disebarkan kepada lebih TIGA JUTA pengguna petrol. Sekali lagi, apa yang perlu anda lakukan ialah :

1) Menghantar mesej ini kepada 10 orang atau lebih, itu saja.
2) Berhenti dengan serta merta membeli petrol dari ESSO/MOBIL, SHELL dan PROJET.

Itu sahaja…..

Berapa lama ia akan berlaku? Jika setiap kita menghantar email kepada 10 orang dalam satu hari, semua 3 JUTA orang akan dapat dihubungi dalam masa 8 hari sahaja.

Saya cabar anda, jangan sangka anda tiada kuasa, bertindak secara bersama. Ia pasti akan membuahkan hasil.

Jika anda terima sar ana n ini, sila sebarkan email ini.
TOLONG KEKALKAN KOMITMEN ANDA SEHINGGA MEREKA TURUNKAN HARGA DALAM LINGKUNGAN 80 SEN SELITER.

Mudah saja, anda cuma perlu…….
1. Forwardkan email ini kepada kawan-kawan dan kenalan,
2. Beli petrol dari PETRONAS , dan CALTEX sahaja ….. jauhi diri anda dari stesyen petrol ESSO/MOBIL, SHELL dan PROJET.

11 Comments
  • Zol
    June 17, 2008

    …good idea….
    (hish.. jgn ketawakan orang.. tak baik…)

  • waliz
    June 17, 2008

    tak kuasa lah i….

  • syam
    June 18, 2008

    ayarkk! aku adalah pengguna minyak shell… kat sini stesen minyak plg dkt adalah shell. klu nk pakai petronas, kene jln lagi 22 km. mn boleh thn

  • nadzim
    June 18, 2008

    aku ada penah dpt email pasal boycott petrol station tapi bukan petronas.

    aku sependapat dgn sedara eddyra kita mengenai boycott2 nii. kalau dah geram sgt nak boycott2 nii, boycott laa sykt2 luar/asing. sykt msia jgn boycott sbb ia akan menguntungkan org bukan msia. betul kata eddyra, nanti ringgit kita jatuh nilainya.

    beli lah minyak petronas atas dasar keranamu malaysia. masalah harga minyak naik adalah masalah global. masalah subsidi turun adlh masalah local. kita leh bertindak secara global mahupun local, cuma kene bertindak mgikut cara yg betul

  • eddyra
    June 18, 2008

    tapi aku lebih suka isi minyak kat shell.. hehe

  • Zol...
    June 18, 2008

    aku tak penah boikot petronas…walaupun dikelentong idup-idup dgn peraduan Kemerdekaan 50 Tahun Petronas …rasa aku minyak Shell ada lebih ummmph…

  • sipuri
    June 18, 2008

    alamak! kereta saya tak pernah dimasukkan minyak petrol selain daripada shell. errr..tak patriotik ke tu kiranya?

  • wwp
    June 20, 2008

    amat bersetuju, fikirkanlah kalau kita beli petrol shell, setiap liter kita pump kerajan kena bayar pampasan kepada shell, tapi kalau kita beli petronas kerajaan tak perlu bayar pampasan kerana itu minyak kita sendiri.

    kalau nak boycott, boycott lah minyak mat salleh.

  • titan
    June 28, 2008

    ntah. aku pun dah biasa isi shell. Petronas kat tempat aku jauh kene jalan..

  • Jet Lee V6
    September 17, 2008

    Hmm.. inilah hasil merdeka 51 tahun… malas nak btindak, biar org lainlah, sayang duit padahal tak kaya jugak. Belum minta angkat pedang berperang, cuma isi minyak yg di keluarkan oleh negara dan bangsa sendiri !!

    Belajar tinggi, cakap pandai, tapi hampehh.. Shell, Esso, Caltex, BP & Projet tu sape? Anak yahudi.. Rothman, PallMall, Horse, dll.. tu pong Yahudi !!

    Kalu takat terjerit2 macam berok tepi jalan konon akulah islam, budak berhingus yahudi ketawa sampai tkencing tgk apala banggangnya matematik korang. Depa takyah jerit2, hantar memorandum, bakar bendera, baling batu… depa buat iklan baguih2 brg2 depa, mu org la berebut mcm esk nak kiamat.

    Pandanglah kdepan..hasil selepas tindakan kita. Cucu kita selamat tak..? Iblis musuh no 1, no 2 YAHUDI dan no 3 Pengkhianat @ Pengecut Negara, Bangsa dan Agama. Jatuh ekonomi kita, jatuhlah negara kita dan kemana kita…?????? Takut masjid jadi muzium.. fikirlah.. Petronas bukan bapak aku punya tapi negara aku, bangsa aku, agama aku..

  • eddyra
    September 17, 2008

    true my friend.. its true.. kadang-kadang kita ni berfikir tidak selari dengan apa yang sepatutnya kita fikirkan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *