Kerja di offshore : Position yang ditawarkan

By Wednesday, August 29, 2007 565 No tags Permalink 0

Salam..

Di topics yang lalu aku ada menceritakan basic requirement untuk mereka yang berminat untuk bekerja di offshore. Oleh kerana ada yang menghantar email bertanyakan apa lagi lepas tu, itu dan ini, maka aku sukacita meneruskan topic offshore ni. Kali ini berkenaan dengan position yang ditawarkan di offshore platform.

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore.

Helper - kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping. Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni.
Estimated Salary : RM40.00-RM50.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger – Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai.
Estimated Salary : RM80.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger Scaffolder – Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik. Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness.
Estimated Salary : RM80.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Fitter - Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder.
Estimated Salary : RM90.00-RM130.00, offshore rate, 12 hours working time.

Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Post ni boleh tahan, kalau banyak “lesen” boleh buat duit banyak. Lesen ni datangnya dari Welder Qualification Test (WQT) .. haaa translate la sendiri, memang dah gitu term nya. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.. wahaha.
Estimated Salary : RM100.00-RM300.00, offshore rate, 12 hours working time.

Blaster – Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke.. mana-mana lah. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Painter – Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu. Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Electrician – Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform.
Estimated Salary : RM100.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Instrument Fitter – Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung.
Estimated Salary : RM90.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Crane Operator – Operate platform crane.. huii kena ada course ni, kalau boleh bawak crane di onshore belum tentu boleh bawak crane di offshore.
Estimated Salary : RMxx.00-RMxx.00, offshore rate, 12 hours working time.

Roustabout -
Roughneck-
Derrickman
Driller/Assistant Driller
Toolpusher -
Storeman -
Mud Logger -
Production Operator -
Maintenance personnel -
Divers-
Catering staff -

Professional posts – Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:

Geologists and Geophysicists
Reservoir engineers
Drilling engineers
Petroleum engineers

Kelayakkan untuk berkerja di offshore
Berminat bekerja di offshore?

Kalau berminat boleh lah apply dengan mana-mana company kat bawah ni. List yang ringkas namun nilah regular players kat sebelah Kemaman ni. Ada banyak lagi offshore company.

Vastalux Sdn Bhd
Work Location : Kemaman, Labuan.
Di Kemaman, currently ada contract dengan Petronas Carigali Sdn Bhd selama 5 tahun. Construction and painting job activities.
Website: www.vastalux.com.my/site/index.php
Email : enquiry@vastalux.com.my

Sarku Engineering Services Sdn Bhd
Work Location : Kemaman, Terengganu.
Currently ada job dengan Exxonmobil under FCB037 contract, Topside Major Maintainance – construction and painting untuk 5 tahun. Boleh lah apply untuk position dari rigger, scaffolder, fitter, welder,blaster painter. PMT pun boleh apply, workpack engineer, draughtman, technical clerk etc. Now company ni under Sapura.
Website : http://www.sarku.com.my
Email : hr-sarku@sarku.com.my

Intraline Resources Sdn Bhd
Work location: Kemaman.
Now di Kemaman project under DPD Exxonmobil untuk hook up and comissioning exxonmobil platform. Duration, 5 tahun.
Tell : 03-7880 4410
Fax : 03-7880 4710

Ramunia Fabricator Sdn Bhd
Work Location : Kemaman dan Teluk Ramunia,
Banyak job dengan Talisman

TJ Oilline Sdn Bhd
Work Location : Kemaman,
Contract dengan Talisman dah nak expire. Boleh cuba apply.

Sime Offshore Sdn Bhd
Last job dia orang buat ialah huc di Guntong E, Exxonmobil platform.

Shapadu Energy and Engineering Sdn Bhd
Location : KSB, Kemaman.
Sekarang ni job pun dah kurang, buat masa ni rilex dulu dan tak perlu apply lah.

Lain-lain company ialah seperti Geowell, Schlumberger, Weatherford, Anadrill,Tioman dan banyak lagi lah. Semua service company ni susah sikit nak join sebab kebanyakkan positionnya perlu ada pengalaman. Kalau nak join mungkin boleh tetapi start dari bawah lah.

565 Comments
  • bayan
    August 29, 2007

    alahai,saya baru tercari-cari dan terfikir suasana kerja seperti en. eddyra. ingin menulis cerpen berlatarbelakangkan kerja offshore…ermmm..mohon link ke blog saya ek. tq

    • yazis
      December 28, 2011

      Hai boleh kenal x?

      • amirul
        March 4, 2012

        Salam,tumpang tanya.boleh saya tau mane untuk dapatkan form utk register utk bekerja di offshore atau e-mail dimana saya boleh bertanyakan soalan atau menghantar resume,dll..harap dapat balas dekat e-mail saye ye cik.eddyra..tq

  • eddyra
    August 29, 2007

    aduhaii.. nak buat cerpen offshore pulak. Saya jadi hero ekkk..

    • asrul
      January 11, 2012

      ok laa tu edyyra..kau jd hero..aku nak gak jadi heroin hahahahah

  • Shah OSJ
    November 23, 2007

    yo bro, rate kerja offshore ni , yg estimated salary ni hang tak cakap, rm40-50 by per day ke atau hours?

    thanks

  • eddyra
    November 23, 2007

    perday bang (12 hours) excluding OT, terima kasih bertanya, nanti aku edit.

    Contoh : RM90.00-RM100.00 perday.

    • mansor
      September 16, 2011

      Kepada sesiapa yang tahu kat mana ada jawatan sebagai document controller di area kemaman..harap bgtau
      wny9420@gmail.com

    • ting ching foo
      November 1, 2013

      saya belum kena panggil kerja lagi nie.sedang tunggu.saya dah ambil course certificate offshore .saya mau masok kerja offshore…

  • khidir
    January 22, 2008

    offshore ni luas field dia.kapal kapal offshore support vassel pun terlibat ngan ofshore gak.so cerita la skit pasal apa tu kapal ssv(straight supply vessel),crewboat,ahts(anchor handling vessel),standby vessel,utility vessel,survey vessel..thank u for information tentang offshore.walaupun aku dah lama berkeliaran ngan kapal kat pelantar pelantar tapi position atas pelantar aku blur trus.

  • eddyra
    January 22, 2008

    khidir,

    Apa yang aku focuskan kebanyakkan pada construction group kat atas sana nu.

    Sesekali ada juga bersembang dengan crewboat, kawan-kawan yang kebanyakkannya dari kaum Iban ni, banyaklah cerita-cerita tentang pengalaman mereka di atas boat / workboat / suppy boat tu.

    Insyallah, aku cuba ceritakan serba sedikit. Terima kasih atas komen.

  • cyborgx
    February 4, 2008

    huh….lama dah aku cari site yg mcm nih…aku sbnrnya mmg minat nak keja offshore…cuma aku takde sijil sijil course.yg ade pun seaman card aje…hehe..nak ambik safety course tu perlu duit jugak..aku mane ade duit nak amik….tapi form tu aku banyak dah amik..boleh ke isi form tu aje tanpa safety course?.. kalau satu satu kompeni tu boleh uruskan untuk aku ambik safety course tu n lepas tu potong gaji bayar…aku nak jugak

  • ricky robert
    February 25, 2008

    sekiranya sesorang lepasan diploma in nursing boleh minta di offshore?

  • lea
    February 28, 2008

    en eddy, kalau ade position untuk civil and structural eng, tlg2 la khabarkan…tq.

  • firdaus
    February 28, 2008

    BRO..kalau ada kekosongan untuk cleaner kat offshore pun inform kat sini yer

  • firdaus
    February 29, 2008

    bro…please help me. tadi mimi OAG kol saya untuk interview. company tu bagus x? explain sikit pasal company tu..

  • eddyra
    February 29, 2008

    Go to their website : http://www.oag-group.com, and figure it out.

    I dont have any idea about this company, tak pernah deal before this. Maybe others can share it here.

  • firdaus
    February 29, 2008

    oh ok tq.nak pergi test market hehe…

  • firdaus
    March 7, 2008

    sapa2 yg ada diploma engineering, cgpa above 3.00, apply technician kat hr@oag-group.com / call mimi-0321661068 atau berminat kerja kat coal-fired power plant? post resume (TECHNICIAN)to JIMAH POWER SDN BHD LOT 1.1, 1ST FLOOR, WISMA ANTAH, CHANGKAT SEMANTAN, DAMANSARA HEIGHT, 50490 K.L. Basic rm1700,elaun rm250, 5days working.

  • Yazid Ibrahim
    March 25, 2008

    offshoreplatform.blogspot.com
    Blog ni ade kene mengena ngan u tak bro.?
    Macam dah lama tak update jer…. kat malaysia ker tu….
    Nampak kat gambar ada ANDP-B … nama platform ker tu… remote platform kata nyer

  • eddyra
    March 25, 2008

    offshoreplatform.blogspot.com bukan saya punya website.

    ANDP-B Angsi Drilling Platform Bravo . Ini Petronas Angsi Development Project punya.

    Di platform biasanya client lebih menggunakan nama platform yang berakhir dengan ABCDEFGH

    Seligi Alpha
    Seligi Bravo
    Seligi Charlie
    ….. Seligi Golf etc. Biasanya Alpha ialah MOTHER PLATFORM, means that main platform lah, yang BCDEF semua tu adalah sattelite platform, platform kecik.

    Kalau disebelah petronas, Bravo biasanya MOTHER Platform.. Duyong Bravo dan Dulang Bravo ialah MOTHER PLATFORM.

    • yasir
      March 14, 2012

      Selamat pg.. Sy nk tanya ada tk no tel syarkat offshore yg nk pakai pekerja.. Sy dh ada kos boset.. Klu ada nie no tel sy. 019 3959133. Sampai skrg xdpt kerja lg..

  • azian
    March 27, 2008

    hai, morning.. lama dah minat kat kejer offshore ni tapi tak pasti lah orang pompuan sesuai atau tak.. so nak tanya ni, orang perempuan boleh ke kejer kat offshore..?

  • eddyra
    March 27, 2008

    Boleh cik azian, boleh apa salahnya. Macam yang saya ceritakan di dalam blog saya ni, entah entry yang mana satu .. kaum perempuan pun ada bekerja di offshore, tetapi bilangannya tidak ramai.

  • ala
    March 28, 2008

    o……..ingat kan xade gorl yang keja kat sane en eddy…………..erm tentu best kan kerjaya 2…..tegok rate gaji pun lumayan berbanding keja kat darat nie…………..mentaliti kena kuat ye……ok en eddy nati kita jupe lagi k……………salam…..

  • firdaus
    April 2, 2008

    KALAU XDA ORANG DALAM , HR BOLEH CARI ALASAN YG XMASUK AKAL kat RESULT MEDICAL TOLAK MENTAH2 JE WALAUPUN LEPAS INTERVIEW UNTUK MASUKKAN KRONI2 DIORANG. SUWEYYYYYY

  • yuzs
    April 16, 2008

    blh en. edry bagi alamat company offshore yg ada di sarawak sabah dan labuan.. saya kat kuching ni. tq

  • yuzs
    May 12, 2008

    macam dah active je forum ni

  • jaja behh
    May 18, 2008

    en.Eddy , i love reading your posts esp on offshore , find it enlightening n interesting. Look forward to reading more posts on this.
    so it seems that Kemaman is like ‘org minyak’ town eh en.eddy? eheheheehe

  • jaja behh
    May 18, 2008

    just added ur URL in my fotopages. :-) sesenang jenguk eh. arigato

  • amoi
    June 19, 2008

    just nak tau requirement utk jd fitter atau instrument fitter

  • eddyra
    June 20, 2008

    amoi aaaa..
    Fitter dengan instrument fitter tak sama. Fitter dalam piping dan structural ni buat kerja fit-up sebelum welder datang sambung weld pipe.

    Instrument fitter ni instrumentation punya kerja, banyak berkaitan dengan tubing, instrument fitting, valves etc.

    Basic requirement sama jer macam trades lain, nak ada safety passport, sihat tubuh badan, bla bla bla macam aku tulis dalam entry basic requirement ke offshore lalu.

    OK ka amoi, terjawab ke tak. Kalau tak sila beritahu ok.

  • eddyra
    June 20, 2008

    [quote comment="3244"]just added ur URL in my fotopages. :-) sesenang jenguk eh. arigato[/quote]
    terima kasey

  • farhan
    June 20, 2008

    bro rasa2 mana yg baik MISC atau petronas…sya dpt twaran interview MISC and masuk ke INSTEP..bagi pendapat??

  • lan da' cikapot
    June 21, 2008

    Hi eddyra,

    Dgr skali nama macam awek.., tgk gambar rupanya laki laaaaa. Nak tanya sikit?, Instrument tech and instrument fitter lainkan. Biasanya offshore ada berapa level untuk post tech? n then berapa estimated salary utk post instrument tech?

    Salam,

    Lan Da’ Cikapot

  • lan da' cikapot
    June 21, 2008

    Bro Eddyra,

    Offshore di exxonmobil, E&I tech dia separate or combined?

  • farhan
    June 21, 2008

    eddry tlg bagi pendapat…

  • farhan
    June 21, 2008

    eddyra lolong la bg pendapat…blur ni..

  • eddyra
    June 21, 2008

    [quote comment="3669"]bro rasa2 mana yg baik MISC atau petronas…sya dpt twaran interview MISC and masuk ke INSTEP..bagi pendapat??[/quote]
    farhan,

    MISC atau petronas?
    MISC scope of work apa? Petronas INSTEP nanti keluar jadi apa? Adik kena study 2 benda ni dulu. Tengok prospect dia. Petronas tu sendiri terlalu besar. MISC nak join kapal ka nak buat kapal?

    Then you decide.

  • eddyra
    June 21, 2008

    [quote comment="3674"]Bro Eddyra,

    Offshore di exxonmobil, E&I tech dia separate or combined?[/quote]

    Separate. Biasanya electrician buat kerja electrical jer, instrument kerja instrument. Kalau E &I engineer combined lah. Kat sana di panggil I&E.. bukan E&I.. terbalik dengan petronas .. haha

  • Solo
    June 22, 2008

    Salam Eddy,

    love reading your stories and quite interested in working offshore.
    I have heard of a post “mechanical supervisor”. Nak tau lebih detail scope atau job description supervisor ni macamana eh?
    Berminat nak apply la Eddy.

  • eddyra
    June 23, 2008

    [quote comment="3689"]Salam Eddy,

    love reading your stories and quite interested in working offshore.
    I have heard of a post “mechanical supervisor”. Nak tau lebih detail scope atau job description supervisor ni macamana eh?
    Berminat nak apply la Eddy.[/quote]
    Mechanical Supervisor, which one ni. Client side of contractor side. Scope of work antara client and contractor tak sama.

  • solo
    June 23, 2008

    [quote comment="3697"]

    Mechanical Supervisor, which one ni. Client side of contractor side. Scope of work antara client and contractor tak sama.[/quote]

    Alahmak, maaf le Eddyra, tak berapa arif tapi nak bertanya.
    Kalau sebelah client side apa scope dia yer?

  • eddyra
    June 23, 2008

    Mechanical Supervisor sebelah client lebih kurang cam ni, sorry lah tak detail. Kita tak pernah jadi client.

    Beri work task pada anak buah, repair and maintain machinery, equipments, installation spare part, overhaul, planning operational and maintenance procedures, SUPERVISE kerja anak buah, log book, record bla bla bla.. apa-apa saja yang berkaitan dengan mechanical.

    Compare to maintenance supervisor and construction supervisor.

  • solo
    June 23, 2008

    Wah.. kira detail lar tuh, boleh tahan juga Supervisor nih. Macam keje engineer kat kilang lar pulak.
    Banyak paperwork juga eh…
    Anyway, thank you. Dah dapat dah gambaran scope kerja dia.

  • hasan
    June 24, 2008

    Bro,
    Exxonmobil ada berapa bnyk platform ek? Mana yg paling baru?
    Biasanya, rotating equipment atas satu2 platform tu bnyk x? Cthnye pump, compressor. Bukan ape, cuma nak bandingkan dgn equipment yg ada kat onshore plant samada complicated sgt ke atau equipment yg simple n easy maintenance.

    Kalau kat onshore ni mmg bmacam jenis equipment.

  • eddyra
    June 24, 2008

    Hasan,

    Exxonmobil ada 42 platforms in 17 fields di Terengganu. Lain-lain tempat di donia wallahuaklam tak check lagi.

    Apa yang ada di onshore plant ada juga di offshore platform. Pump, compressor, fire water, water maker, turbines, generator.. vessels banyak lagi lah.

  • lan da' cikapot
    June 25, 2008

    hi bro..,

    kalau dah duduk kat tgh laut tu…, kita dah terpisah ngan dunia darat ker? it’s mean no astro and telephone and internet? sorryla tanya soalan macam nie.

  • eddyra
    June 25, 2008

    di dalam entry aku yg lain ada aku cerita pasal life di atas platform tu.

    Astro ada, video ada, karaoke ada, gym ada, snooker ada, ping pong ada, main 400 pun boleh. Kalau di exxonmobil platform nak call awek ka, wife ka hari2 no problem.. bawak ring-ring card banyak2 sikit. Kalau terlupa bawak card tu pun, kat atas sana ada orang jual.

  • pali
    June 27, 2008

    selain INSTEP ada tak tempat2 training lain utk keje offshore? kalo ada bleh bagi tak?

  • eddyra
    June 28, 2008

    pali, saya tak pasti kalau ada tempat lain selain INSTEP. Kalau nak kerja sebagai crew boat ada, tapi bukan kerja atas platform ya. Kerja untuk supply boat, vessel, work boat, barge etc untuk platform.

  • hardy
    June 29, 2008

    sekarang nie bdk instep byk laku,syarikat yang ada share ngan petronas to 80% ambk bdk instep.Tak kira la petrochemical plants ke,chemical ke oil gas ke offshore ke seme bdk instep.

  • eddyra
    June 29, 2008

    [quote comment="3765"]sekarang nie bdk instep byk laku,syarikat yang ada share ngan petronas to 80% ambk bdk instep.Tak kira la petrochemical plants ke,chemical ke oil gas ke offshore ke seme bdk instep.[/quote]
    terima kasih hardy kerana berkongsi info.

  • ise
    July 1, 2008

    aku da lamer da amik safety course tapi da brape byk aku anta resume, xde yg pggil pun.. last2 aku keje kt petronas penapisan, 2 pun painting.. aku nak sgt keje offshore tapi da blurrrr sesgt.. aku ni spm pown hanchusss… mtk pendapat….

  • eddyra
    July 1, 2008

    [quote comment="3808"]aku da lamer da amik safety course tapi da brape byk aku anta resume, xde yg pggil pun.. last2 aku keje kt petronas penapisan, 2 pun painting.. aku nak sgt keje offshore tapi da blurrrr sesgt.. aku ni spm pown hanchusss… mtk pendapat….[/quote]
    Memang ramai yang berminat nak bekerja di offshore tetapi sampai sekarang masih belum berpeluang.. yang pernah bekerja di offshore pun masih ada yang dah lama tak ke offshore.

    Pendapat saya, kalau dah sampai ke tahap begini, carilah seseorang yang boleh membantu. Pakai cable kata orang ..

    Offshore kalau boleh nak semuanya orang lama, tak mahu orang baru seboleh-bolehnya. Aku dah masak sangat dengan hal ni..

  • ise
    July 2, 2008

    2 yg problem 2.. mmber sndri pn xnk tlg… kt plabuhan kuantan xde ker yg mcm sarku?

  • Pali
    July 3, 2008

    alo Eddyra

    Saya baru je grad dlm lulusan Chemical engineering(Bsc) teringin nk kerja di offshore..
    Tapi masalahnye byk nk experience..
    boleh x Update company mane2 yg nk ambil Fresh Graduate..supaya saya dpt jejak masuk dlm industry oil n gas..(kalo ad kwn yg boleh bantu)..tq

  • eddyra
    July 3, 2008

    [quote comment="3840"]alo Eddyra

    Saya baru je grad dlm lulusan Chemical engineering(Bsc) teringin nk kerja di offshore..
    Tapi masalahnye byk nk experience..
    boleh x Update company mane2 yg nk ambil Fresh Graduate..supaya saya dpt jejak masuk dlm industry oil n gas..(kalo ad kwn yg boleh bantu)..tq[/quote]
    Aikk apasal Bsc? Tak ke BEng? Apa-apa lah..
    Ada juga yang hantar vacancy untuk engineer yang saya terima thru email.. tapi banyak nak yang experiance..

    Chemical engineering bukan halangan untuk ke offshore.. saya sendiri pun bukan dari mechanical engineering. Kalau ada nanti saya update.

  • zul
    July 10, 2008

    salam..
    aduh ..tak de kerja lagi ke…
    ingat nak jd fitter …
    bru biz sijil…
    dapat ke??

  • zul
    July 10, 2008

    macam mana nak ..msuk instep..

  • shahrul
    July 11, 2008

    Salam…

    saya BEng Chem Eng.. bulan 12 ni insyaallah grad..
    skang nie tgh intern lagi kat local company (HSE consultation)

    just nak tanyer… if sy amek BOSET pakai duit sendiri sedangkan sy belum ada keja lg
    kira cam advantage ker?
    Sebab if yer, sy cam nak invest la dulu (amek pakai duit sendiri)
    tp sebab 2k and paling takut if amek boset, yet x der keja..
    susah la… tolong komen yer, TQ

  • manntia
    July 19, 2008

    Bro Eddyra.

    Position Equipment Engineer kat company yg memiliki dan mengendalikan Hydraulic Workover Unit (HWU) ini apa workscope diaorang yeak..

  • eddyra
    July 19, 2008

    Kalau tak silap dia orang panggil snubbing unit ehh? Aku takde gang dari workover la nak tanya wahaha.. nanti kita gali.. ni banyak relate dengan drilling rig operation ni..

  • Zaim
    July 22, 2008

    [quote comment="2446"]KALAU XDA ORANG DALAM , HR BOLEH CARI ALASAN YG XMASUK AKAL kat RESULT MEDICAL TOLAK MENTAH2 JE WALAUPUN LEPAS INTERVIEW UNTUK MASUKKAN KRONI2 DIORANG. SUWEYYYYYY[/quote]
    ni hr kt ne? oag group company ke?

  • wan
    July 24, 2008

    x da keja yg senang sket ka kat offshore tu

  • eddyra
    July 27, 2008

    [quote comment="4127"]x da keja yg senang sket ka kat offshore tu[/quote]
    ada-ada.. utility team.. kemas katil, mop lantai..

  • manntia
    July 30, 2008

    [quote comment="4146"]Vastalux Sdn Bhd :
    Currently ada contract dengan Petronas Carigali Sdn Bhd selama 5 tahun. Construction and painting job activities.

    Sarku Engineering Services Sdn Bhd :
    Currently ada job dengan Exxonmobil under FCB037 contract, Topside Major Maintainance – construction and painting untuk 5 tahun.

    Intraline Resources Sdn Bhd :
    Now di Kemaman project under DPD Exxonmobil untuk hook up and comissioning exxonmobil platform. Duration, 5 tahun.
    [/quote]
    Bro Eddyra
    Secara amnya ler :-
    1. List of company ngan contract tu duration dia 5 tahun start dari biler n abis biler yeak?
    2. Kalu contract abis…Client continue or tukar contractor?

    Sajer Survey2

  • manntia
    July 30, 2008

    FCB037…. Contract tu aper? FCB?
    DPD Exxonmobil… DPD?

    Macam soalan2 bodoh jer yg ditanya… Tapi tak per… Sila2… Bro Eddyra

  • manntia
    July 30, 2008

    “Exxonmobil ada 42 platforms in 17 fields di Terengganu”

    Bro dah abis tour semua platform2 tu ke?..Kalau ada gambar platform2 tu..bertambah
    berseri2 ler blog Bro nie…

  • eddyra
    July 30, 2008

    [quote comment="4189"][quote comment="4146"]Vastalux Sdn Bhd :
    Currently ada contract dengan Petronas Carigali Sdn Bhd selama 5 tahun. Construction and painting job activities.

    Sarku Engineering Services Sdn Bhd :
    Currently ada job dengan Exxonmobil under FCB037 contract, Topside Major Maintainance – construction and painting untuk 5 tahun.

    Intraline Resources Sdn Bhd :
    Now di Kemaman project under DPD Exxonmobil untuk hook up and comissioning exxonmobil platform. Duration, 5 tahun.
    [/quote]
    Bro Eddyra
    Secara amnya ler :-
    1. List of company ngan contract tu duration dia 5 tahun start dari biler n abis biler yeak?
    2. Kalu contract abis…Client continue or tukar contractor?

    Sajer Survey2[/quote]

    manntia,
    1- Sarku Engineering Services Sdn Bhd
    Contract FCB 037 akan tamat pertengahan 2010. Start June 2005

    2- Intraline Resources Sdn Bhd
    Contract also end mid 2010

  • eddyra
    July 30, 2008

    [quote comment="4190"]FCB037…. Contract tu aper? FCB?
    DPD Exxonmobil… DPD?

    Macam soalan2 bodoh jer yg ditanya… Tapi tak per… Sila2… Bro Eddyra[/quote]
    FCB 037, DPD semua tu nama contract..

  • manntia
    August 5, 2008

    Thanks for the Info…Bro

  • azmir
    August 5, 2008

    sy ada degree dlm petroleum chemistry..apa agak2 bidang yg leh sy dpt?

  • azmir
    August 5, 2008

    teringin nk kije offshore..hehe

  • eddyra
    August 5, 2008

    [quote comment="4284"]sy ada degree dlm petroleum chemistry..apa agak2 bidang yg leh sy dpt?[/quote]
    Join process.. mintak process engineer..

  • eddyra
    August 5, 2008

    tambah sikit lagi.. jadi Mud Engineer pun OK apa.. search Kota Mineral Chemical KMC, now under SCOMI woww..

  • eddyra
    August 5, 2008

    [quote comment="4285"]teringin nk kije offshore..hehe[/quote]
    nak sangat ke kerja offshore? Jumpa bini / awek 2-3 minggu sekali.. hahaha kalau boleh tahan tak pa.

  • manntia
    August 6, 2008

    Bro Eddyra..

    Apa komen bro tentang statement “Oil boom is likely to last until at least 2014″.

  • azmir
    August 6, 2008

    [quote comment="4294"]tambah sikit lagi.. jadi Mud Engineer pun OK apa.. search Kota Mineral Chemical KMC, now under SCOMI woww..[/quote]

    hmm..camne nak apply?ada x email ke alamat ke??mcm susah je nak masuk klu xda org dalam..

  • azmir
    August 14, 2008

    any vacancy on chemist or lab technologist.. plz emel me.. azmirsafuan@yahoo.com

  • johari
    August 19, 2008

    Bro…

    Ada tak kerja yang melibatkan radiation (x-ray…samada natural atau man-made) kat offshore ni?…

  • pesal
    September 12, 2008

    eddyra,
    blh x saudara tolong update list vacancy jobs yg ada (offshore).

    tq

  • zan.alstom
    September 12, 2008

    asskm saudara..

    saya lulusan politeknik dalam sijil kejuruteraan mekanikal,pengalaman kerja 6tahun dalam power plant (coal fire & Gas turbine), post Operation technician (mengendalikan turbine gas,steam turbine n boiler termasuk jg water treatment plant). jg mempunyai 2nd grade boilerman driver & ICE driver.Saya amat berminat untuk menyertai offshore. apakah jawatan yang bersesuaian dengan kelayakan dan pengalaman saya. harap saudara dapat membantu. jika ada nama company yang bersesuain.

    ini email saya : Ly_anie@yahoo.com
    mohamad-kharizan.mohamad-ghazali@power.alstom.com

  • eddyra
    September 13, 2008

    aduhai ramainya.. macam kat pejabat buruh la pulak.. insyallah aku jawab satu-satu..

  • eddyra
    September 13, 2008

    [quote comment="4414"]Bro…

    Ada tak kerja yang melibatkan radiation (x-ray…samada natural atau man-made) kat offshore ni?…[/quote]
    jawapannya : ada.. antara company yang aku boleh listkan di sini, Velosi Sdn Bhd. Cuba contact dia orang. Good luck.

  • hakk
    September 17, 2008

    Pakcik Eddyra, nak tanya la.. production trainee tu keje camne? Keje dia awal-awal macam helper ke? kang kalau perform orait, ada la jadi something else ke..

    Satu lagi la.. apa beza Pipeline Engineer dengan Piping Engineer? sorang inspection/selalu site visit .. sorang lagi calculate pipe stress, etc ke?

  • eddyra
    September 17, 2008

    hakk..
    Production TRAINEE.. nama pun trainee kan.. freshie la tu dik. Buat itu buat ini, belajar itu belajar ini.. ikuttt jer apa abang senior suruh buat / cakap.. nak ilmu memang lah gitu dik. Lepas setahun dua, biasanya ada target lah.. lepas tu dia dah boleh run the show sorang diri.. title trainee dah takde so jadi ler production crew .. gitu lah lebih kurang.

    Pipeline Engineer dengan Piping Engineer?
    Piping engineer ni engineer yang tahu, reti bahasa, tahu selok belok mengenai piping fabrication. Pipe ni sendiri ada banyak categories, carbon steel, stainless steel, low carbon, A333, duplex, GRE, CuNi bla bla bla.. piping banyak specification, thickness, schedule pipe, joining method, what pipe spec for what process, piping metallurgy pun kena amik tahu.. ada satu lagi Structural engineer, biasanya seseorang engineer tu pukul 2 title sekali gus, piping and structural engineer, kalau tak.. rugi dik. Piping ni sendiri terlalu banyak nak kena tahu.. termasyuklah pipe fitting, erection material bla bla bla..

    Pipeline engineer ni biasanya deal dengan piping yang SUDAH di joint tadi. Kat mana nak lay pipe tu, bagaimana nak lay pipe, method untuk install pipe, pipe stress bla bla bla.. inspection.. underground pipe, underwater pipe, gas pipeline .. ni lebih kepada management sikit lah, teory banyak dari practical..

  • hakk
    September 17, 2008

    ty, pakcik reply laju, Alhamdulillah.

    Piping engineer, siap ngan c&s title.. ngan msds skali yer, siap ngan blaja process sket-sket utk piping spec.. Mm, mmg best.. insya’Allah boleh, step by step..

    Trainee mcm keje mcd / giant jadi trainee, lepas seminggu dua diorg lepas jadi cashier etc, kan? Tapi dlm o&g diorg suh 2 tahun min.. Insya’Allah boleh.. Amin..

    Nak tanya lagi leh?

    Plant designer / layout & arrangement; piping c&s engineer punya kerja sekali ke? kalau nak ke situ, apa yang kena ada? selain drpd bab skill computer 3d/cad.

  • zan.alstom
    September 17, 2008

    Plz answer my question bro…

  • zan.alstom
    September 17, 2008

    bro,

    u th tak tentang GE Oil & Gas, this company ok tak..
    apa job scope dia

  • eddyra
    September 17, 2008

    zan.alstom, sabar .. kalau saya slow nak menjawab tu bukan tak nak jawab tapi kena buat research sikit lah.. haha saya bukan tahu serba serbi.

    Kerja kat Power plant, run turbine etc ni.. kalau di offshore ada juga kerja-kerja ni, kalau tak salah err.. apa nama company tu.. crew dia biasa buat service.. nanti saya ingat saya beritahu… oh OK Rolls-Royce (M) .. dia orang jaga turbine compressor untuk exxonmobil platform. Cuba-cuba lah.

    GE Oil and Gas ni international company.. saya tak pernah deal dengan company ni.. btw cuba gi kat website dia..

    http://www.geoilandgas.com/

  • zan.alstom
    September 18, 2008

    Emm..Thank you..

    mcm b/ground saya ni boleh ke saya joint Production technician kat offshore..mcm kat exxonmobil ke talisman ke..kat neuwfield kee..

    apa2 lah jawatan yang bersesuaian..boleh listkan nama company..

    tima kasih..

  • olen
    September 24, 2008

    hi eddyra

    saya ada anak buah ni
    mmm SPM pun pangkat 3
    tp i tak nk la dia terkontang kanting without kije
    boleh ke apply offshore ni?

  • eddyra
    September 24, 2008

    [quote comment="5066"]hi eddyra

    saya ada anak buah ni
    mmm SPM pun pangkat 3
    tp i tak nk la dia terkontang kanting without kije
    boleh ke apply offshore ni?[/quote]
    Takde SPM so far OK je takde masalah..
    Good luck,.

  • beegees
    September 27, 2008

    hallo brader eddyra….sy fresh graduate ade degree mekanikal.ade x vacancy for trainee engineer sbb sy x de background study dlm oil n gas ni.

  • eddyra
    September 27, 2008

    [quote comment="5105"]hallo brader eddyra….sy fresh graduate ade degree mekanikal.ade x vacancy for trainee engineer sbb sy x de background study dlm oil n gas ni.[/quote]
    halllo beegees wassup..
    dah lama i tak monitor oil and gas vacancy ni.. but cuba buat research .. ada tu cuma tak jumpa ..

  • farah
    October 6, 2008

    Salam Bro

    Saya grad dlm lulusan B(Eng) Electrical Engineering majoring Power n High Voltage bermiinat nk kerja area o&g..da register byk gak company o&g ni.. tp tgk kebanyakkan nk experience.. experience yg ada x cukup lew..
    skrg ni buat Trainee Engineer bwh program INSEP, tp bidang Semiconductor laa.. memandangkan keje susah betul nk dpt, hampir staun da..bulan 12 ni abih, tp biasa la company besau2 camni, melayu cam terpinggir je.. nak jadi ape tatau pasni.. hehe

    kalo ada vacancy utk Fresh Grad update la yek.. slmt ari raye.. wsalam

  • eddyra
    October 6, 2008

    Industrial Skills Enhancement Programme INSEP eer…. aduhai dik kekadang memang ler dia orang ni nak experience people sebab malas nak train.. cuba lagi yer.

  • farah
    October 7, 2008

    [quote comment="5183"]Industrial Skills Enhancement Programme INSEP eer…. aduhai dik kekadang memang ler dia orang ni nak experience people sebab malas nak train.. cuba lagi yer.[/quote]
    insyallah.. pasni nk jadi ape plak tatau.. jadi cikgu pun kena training setaun gak.. jadi pelakon xyah training da la.. haha
    owh.. kalaulah pak lah dpt menolong org melayu bekerja di sektor swasta kan bagus.. nk masuk gov. org lama x pencen lagi, kena pakai cable la..kalo org yg xde cable n org dlm cam kami ni cemana..kasihani la kami..xkn nk jadi petani lak study cam nk gila…. adess..

  • firdaus
    October 7, 2008

    farah….u punya CGPA berape?

  • Pali
    October 7, 2008

    Bro eddyra

    Terlebih dahulu sy nk ucapkn tima kasih sbb listkn name company O&G seperti diatas sbb sy baru je dpt bekerja sbg planning eng..dlm salah satu company contract tu..
    sy n fresh lg..dan kalo di offshore sy dipanggil planner..
    boleh x bro eddyra brief ckit scope keje sy sbb sy pun blur2 lg sebenarnye..tq

  • eddyra
    October 8, 2008

    [quote comment="5197"]Bro eddyra

    Terlebih dahulu sy nk ucapkn tima kasih sbb listkn name company O&G seperti diatas sbb sy baru je dpt bekerja sbg planning eng..dlm salah satu company contract tu..
    sy n fresh lg..dan kalo di offshore sy dipanggil planner..
    boleh x bro eddyra brief ckit scope keje sy sbb sy pun blur2 lg sebenarnye..tq[/quote]
    Pali.. ni mesti kerja dengan HUC fabricator under umbrella contract ni.. Shapadu, Vastalux, Dayang.. tak pun Kenchana err.. hehehe..

    OK Pali tau ka MS Project? atau pun Primavera..? Programme untuk buat planning la ni.. kalau tau thats good.. kalau tak tau payah sikit la.. err payah banyak lah..

    Manhours tau tak? Manhours ni masa yang di ambil oleh crew offshore untuk siapkan sesuatu job atau task.. dari helper, rigger sampailah welder fitter scaffolder tu semua.. so manhour kena tau estimate lah antara plan dan actual.. OK?

    Sebagai planner, kena plan start to finish work task.. kena monitor plan date dengan actual date.. kalau delay, why delay kena monitor la.. berapa hari delay? Ada long lead item tak? Berapa dia punya delay.. bla bla bla…… semua kena masukkan dan jadikan sebagai schedule.. itu sebab kena tau programme tadi.

    Alah mudah je program tu.. jangan bimbang…

    Bila nak start fabricate? bila nak load out.. bila nak install? Bila nak hand over.. bila nak demob? Semua tu kena discuss dengan general supervisor, platform supervisor bla bla bla.. ingat satu.. KALAU PLANNING FAIL… FAIL LA PROJECT DIKK.. ingat tu..

  • chaom
    October 12, 2008

    salam brother ,

    saya nak tanya bagaimana pula dengan elaun jika bekerja di offshore,boleh saudara terangkan serba sedikit ,sebagai conth helper..berapa gaji boleh dapat jika dimpurkan gaji harian dengan elaun ..

    Baru nak tahu tentang offshore

    terima kasih

  • eddyra
    October 12, 2008

    chaom..
    Gaji harian macam saya tulih di atas.. 12 hours start pukul 6.30 am sampai 6.30 petang.. lebih masa akan di kira overtime.. elaun apa dik? Biasanya tidak ada elaun.. melainkan company besar ada la elaun, job bonus, completion bonus, bonus hari raya etc..

    Elaun ni biasanya kalau orang office yang bergaji bulan yang gi offshore, dia tak de gaji gi offshore cuma dapat elaun, RM50- RM100 sehari gitu lah lebih kurang.. tapi dia ada gaji tetap..

    Jelas ka tak jelas?

  • uddien
    October 12, 2008

    saye ni fitter dah lama jd fitter, mau lah kerje di offshore. kalau ade jobs, posting aku yee….Thnk. Wassalam

  • chaom
    October 13, 2008

    [quote comment="5279"]chaom..
    Gaji harian macam saya tulih di atas.. 12 hours start pukul 6.30 am sampai 6.30 petang.. lebih masa akan di kira overtime.. elaun apa dik? Biasanya tidak ada elaun.. melainkan company besar ada la elaun, job bonus, completion bonus, bonus hari raya etc..

    Elaun ni biasanya kalau orang office yang bergaji bulan yang gi offshore, dia tak de gaji gi offshore cuma dapat elaun, RM50- RM100 sehari gitu lah lebih kurang.. tapi dia ada gaji tetap..

    Jelas ka tak jelas?[/quote]

    ok …thanks for the info

  • key ell
    October 14, 2008

    bang,saya ni operator crane kat yard.offshore punya licence crane level bape dah ble keje.semua crane kat offshoe bleh operate

  • manor
    October 14, 2008

    [quote comment="5292"][quote comment="5279"]chaom..
    Gaji harian macam saya tulih di atas.. 12 hours start pukul 6.30 am sampai 6.30 petang.. lebih masa akan di kira overtime.. elaun apa dik? Biasanya tidak ada elaun.. melainkan company besar ada la elaun, job bonus, completion bonus, bonus hari raya etc..

    Elaun ni biasanya kalau orang office yang bergaji bulan yang gi offshore, dia tak de gaji gi offshore cuma dapat elaun, RM50- RM100 sehari gitu lah lebih kurang.. tapi dia ada gaji tetap..

    Jelas ka tak jelas?[/quote]

    ok …thanks for the info[/quote]

    that mean helper only get rm 560 for 2 weeks offshore.if we calculate helper get rm40/perday 12 hour without take any OT.

    it i am correct ?
    please advice

  • eddyra
    October 14, 2008

    manor..

    construction crew (contractor side) normally 3 weeks offshore..

  • manor
    October 16, 2008

    hi brother…

    my friend have a Chargeman certificate A1 ..but only have 10 years exprience building maintanance….can you send me a company that have any vacancy for electrical work at offshore for example service the switch gear..etc …or can send his resume to you ?

    thanks …

  • faiz
    October 19, 2008

    mcm mna plak dngn welding inspector??
    nk ambik kursus pe??

    sy bru abis spm nk ambil kursus pe?
    dan dimana untuk welding inspector job?

  • fatimberlake.blogspot.com
    October 21, 2008

    Salam,

    Sy fresh graduate dr Polytechnic, Dip in Mech Eng (Power Plant) CGPA 3.9

    Selalu buat keje rough2 ni start lps SPM dulu, asik main minyak je

    Ada any vancancies in this oil & gas from any company?

    Position ape-ape pon bleh, trainee ke ape ke redah je

    Kindly please email me at 10DJL05F026@gmail.com

    Takpon post je kat cni bleh jugak org lain view

    Thanks

  • someone
    October 21, 2008

    salam brother ,

    nak tanya sikit boleh x :)
    1) Lepas habis ikut program PTP1 kat petronas, ape peluang pekerjaan yang boleh kita
    dapat(dimana mereka2 ini akan ditempatkan)…
    2) Apakah peluang pelajar2 instep n adakah keputusan peperiksaan menentukan
    pekerjaan mereka apabila mereka keluar nanti…
    3) Linkungan gaji kalau bro boleh sertakan sekali :)

  • fatimberlake.blogspot.com
    October 21, 2008

    Salam,

    Ya saya pun ingin mengetahuinya sebab saya pun de apply

  • MIN
    November 2, 2008

    [quote comment="5471"]mcm mna plak dngn welding inspector??
    nk ambik kursus pe??

    sy bru abis spm nk ambil kursus pe?
    dan dimana untuk welding inspector job?[/quote]
    ambik kat TATIuc kat KEMAMAN. kursus inspektor welding (WI). Ruane TATI.

  • WAI
    November 4, 2008

    Hi,brother

    Saya pun sama bro,
    apply untk INSTEP (PTP2) tapi x pasti dengan kerja nya.

  • taha
    November 6, 2008

    kebnykkan lepasan dip yg masuk instep selalu nye jdi position per kat offshore or onshore? leh tak cdngkan position yg related ngn electrical n electronic..

    thanx…

  • nuar penang
    November 10, 2008

    akum kak dyra..boleh sy panggil akak kot noo..dipendekkan cita..sy dulu ikut kapal pipeline as a welder,tp poblemnya la ni..kapal yang sy ikut tu..jobnya dah kurang,sy ingat nak join mana2 kompeni offshore yg nak pkai welder dlm masa terdekat ni..semua dokumen2 serta buku pelaut semua sy ada..akak bleh suggest tak dekat kompeni mana sy bleh apply?

  • Mat syah
    November 11, 2008

    [quote comment="5912"]akum kak dyra..boleh sy panggil akak kot noo..dipendekkan cita..sy dulu ikut kapal pipeline as a welder,tp poblemnya la ni..kapal yang sy ikut tu..jobnya dah kurang,sy ingat nak join mana2 kompeni offshore yg nak pkai welder dlm masa terdekat ni..semua dokumen2 serta buku pelaut semua sy ada..akak bleh suggest tak dekat kompeni mana sy bleh apply?[/quote]

    hehehe…tu bukan akak la nuar…eddyra tu bro la..Jgn mare noo bro eddyra…
    Adios…

  • eddyra
    November 11, 2008

    awww.. ! wahaha..
    nuar.. sapuracrest tengah cari workers untuk job di Miri, dan Labuan..

  • emmy
    November 11, 2008

    nak tanya soalan..
    macam mana nak mohon buat latihan industri di schlumberger?
    dan apakah kriteria yang diperlukan?

  • eddyra
    November 11, 2008

    [quote comment="5918"]nak tanya soalan..
    macam mana nak mohon buat latihan industri di schlumberger?
    dan apakah kriteria yang diperlukan?[/quote]
    gang-gang schlumberger yang ada baca blog ni boleh komen sikit tak.. ujang ka, suti ka, boss suti ka hahaha.

    Terima kasih.

  • -azrie-
    November 12, 2008

    arghhhhh…..kalau atuk ada kje kat offshore …senang dpt kot…
    janji line cable 33kv/132kv…mesti dpt punye…

  • mohd
    November 14, 2008

    check out vacancies at http://www.sikomsupplies.com register your email to receive enewsletter…

  • william
    November 20, 2008

    bro.. minta senarai company offshore di sarawak

  • firdaus
    November 26, 2008

    bro…
    tanye sikit..
    ape skop kerja tecnician mechanical kat offshore? (client site)

  • firdaus
    November 28, 2008

    bro…
    tanye sikit..
    ape skop kerja tecnician mechanical kat offshore? (client site)

  • ffendi
    November 28, 2008

    bro2 sekalian try sapuracrest….gaji bulan fresh grad 2900 ade yg dpt 3+++(ni pon baru jerk review kalau tidak masa aku masuk 1600 jerk)….gaji monthly x kacau walaupun ko x pg offshore…elaun kalau ke offshore 1++ per day depend experience(dngr crite nk review taun depan)….2++ per day(maybe)…..amacam masyuk x?….tp work schedule hectic gile…memenatkn, tak keruan, kurang planning dll…..office based punya personal asyik ckp gaji offshore based bnyak…..setimpal kot ngan keringat yg menitis diatas deck(survey vessel,FPSO,barge and etc)/platform(production rig,drilling rig and etc)….peace

  • alien Petronas
    November 29, 2008

    bro ffendi, ada contact mail sapura tak? aku nak foward resume ni..

  • lea
    November 30, 2008

    enche eddy…sy nk luahkan kekecewaan sy ni..huhu.. sy telah menolak offer to be a civil eng kat KSB minggu lepas..act its not my intention to reject the offer, tp disebabkn keadaan tempat keje sy skarang…huhu…sy kena bg notis 3 bulan, or else pay my 3 month salary..mane la nk cekau 3 month salary skarang…wawawa…i was offered by my super senior, he was looking for a female civil eng…huhu..betape sy nk masuk kat KSB tu enche eddy..sedih sangat….kontrak keje sy kat sini abis bln 5 thn depan, senior sy janji kalu de lg, dia akan panggil sy..huhu..doakan akan de tempat kosong lg tuk sy dlm KSB…sedihnye sy…….

  • lea
    November 30, 2008

    [quote comment="6320"]bro ffendi, ada contact mail sapura tak? aku nak foward resume ni..[/quote]

    En. Razlan Abdul Rahman
    Head, Human Resources Department
    SAPURACREST PETROLEUM BERHAD (45631-D)
    Level 6, Sapura@Mines
    No. 7 Jalan Tasik, The Mines Resort City
    43300 Seri Kembangan, Selangor, MALAYSIA

    Fax Number : 03-8656 7933
    Email : hrd@sapuracrest.com.my

    …kalau leh membantu..

  • ejal
    December 2, 2008

    alo bro… just nak tanye skit… apeer skop keje junior vessel planner? sbb aku dpt intervie w ni… nak tau gak pekebende tu..

  • eddyra
    December 2, 2008

    Vessel yang mana satu ni bang? Detail sikit.

  • eddy
    December 3, 2008

    http://www.sikomsupplies.com kot

  • mohd
    December 17, 2008

    kpd kwn2 apa khaba. ak grad dlm mechatronic. skrng search utk tecnician electric @ intrument kt oil&gas. kalau sape2 blh tlg sentkn ke mohdhamdi87@yahoo.com ejh tu ;)

  • haro
    December 25, 2008

    FYI,

    sarku tengah cari org so rajin2 la send resume kt sane ek..
    alamat…cari sendiri laa

  • jis
    December 26, 2008

    Kepada en eddyra n kwn2 lain, ada ke keje bkaitan dgn bidang IT utk offshore nih, kalau ada mcm mana nk minta ye??

  • matshah
    December 28, 2008

    aku dah pernah pegi interview dengan exxonmobil di hotel istana K.L beberapa bulan yang lalu. Jawatan yg ditawarkan Instrument & electrical technician.
    tapi malangnya aku tak lepas step ke 2 interview. kecewa betul aku.
    Ada 3 step kena lepas masa interview
    1) UJIAN BERTULIS – ada enam paper semuanya. Ujian bertulis ini mengikut piawaian antarabangsa, maksudnya kat negara mana pun, (Afrika-Asia-Amerika), pun sama je ujian bertulisnya. Aku lepas ujian ni..
    2) UJIAN ORAL – ada 2 orang panel yg akan bertanya bermacam2 soalan. Aku tak lepas step ini.
    3) UJIAN TEKNIKAL – tak tau macamana sebab aku tak lepas step 2.

    Sesiapa yang berjaya lepas step ke 2, akan disuruh tidur bermalam di Hotel Istana, kerana UJIAN TEKNIKAL akan berlangsung keesokkan paginya. Segalanya ditanggung, makan dan bilik hotel 5 bintang.

    Yang menariknya, semua orang yg datang interview Exxonmobil tu semuanya dibayar tambang perjalanan pergi dan balik, walaupun tak berjaya dalam ujian bertulis. Orang yang dtg dari luar selangor mendapat RM 150.00. Orang yg dalam negeri selangor dapat RM 100.00 dan orang yg duduk K.L dapat RM 50.00 jee…

    Puhh.. kaya betul Exxonmobil ni.., kalu kerja dengan dia lagi banyak masyuk.. tapi malangnya aku tak lepas ujian ke 2.

    email aku : myprima@myportal.my

  • jis
    December 28, 2008

    exxonmobil mmg kaya raya, heheh. post tu ada kaitan dgn IT gk ke bro matshah?

  • matshah
    January 1, 2009

    Post IT aku tak tau la.
    Masa interview tu hanya post Technician je.
    Hari pertama untuk post Mechanical technian,
    Hari kedua untuk post Electrical & Instrument Technician.

    Exxon mobil selalu akan keluar post kat akhbar The Star. Selalunya pada hari sabtu. Nasib la kalu terjumpa iklan dia tu.
    Rajin-rajin la beli The Star pada setiap hari sabtu.

  • firdaus
    January 1, 2009

    matshah
    apa skop kerja as mekanikal technician kat exxonmobil er…???

  • jis
    January 1, 2009

    hmm, mcm tu ke bro mat shah, anyway thanks for the info ye

  • matshah
    January 4, 2009

    To firdaus Said:
    Mana le aku tau ape-ape skop kerja kat sana…, aku pun tak keje kat sana lagi.. , 2nd step interview pun tak lepas.
    Tak pe .. tahun ni kalau ada keluar iklan exxonmobil dalam akhbar The Star, aku nak nak apply lagi.., pergi datang interview pun dapat duit, sape tak nak…

  • fairuz
    January 11, 2009

    salam.. nak mintak tolong bagi opinion pasal kerjaya offshore/hydrographic surveyor dlm oil n gas nih..then, company mane yg recruit offshore/hydrographic surveyor nih..coz i’m so interested to join offshore…

  • aku
    January 13, 2009

    eddyra,mcm penah aje tbaca pasal blog yg sbijik gak.. m’b bdk tu copy blog ni kot n paste kat blog dia..hehe.. >>http://www.rumahpanjai.com/profiles/blogs/kerja-ba-offshore-position-ke

  • zan
    January 13, 2009

    job kt miri n labuan tu nak pkai position apa yang sapuracrest cari..blh tolonh listkan..

  • UT~Man
    January 22, 2009

    salam..
    comel ar blog nie.. aku kije offshore/onshore as ut/welding inspector..
    now kat offshore algeria/sepanyol dgn company saipem italy..
    Gud luck for sape2 yg br nk kije offshore at the same times oil n gas..

  • frogman
    January 29, 2009

    as.kom bro saya suka baca blog ni….lu mmg hati mulia..suka tlg org.

  • E&I
    February 5, 2009

    Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..

  • ayien
    February 10, 2009

    saper2 berminat keje kt Offshore ( co. oil n gas ) , aku ader bebrape post utk di isi..yg berminat leh le kol 017-3704742
    Local company & Overseas
    Immediate Vacancy

  • kaMI
    February 15, 2009

    post aper je yg ader… detail please

  • Juragan
    February 18, 2009

    [quote comment="5199"][quote comment="5197"]Bro eddyra

    Terlebih dahulu sy nk ucapkn tima kasih sbb listkn name company O&G seperti diatas sbb sy baru je dpt bekerja sbg planning eng..dlm salah satu company contract tu..
    sy n fresh lg..dan kalo di offshore sy dipanggil planner..
    boleh x bro eddyra brief ckit scope keje sy sbb sy pun blur2 lg sebenarnye..tq[/quote]
    Pali.. ni mesti kerja dengan HUC fabricator under umbrella contract ni.. Shapadu, Vastalux, Dayang.. tak pun Kenchana err.. hehehe..

    OK Pali tau ka MS Project? atau pun Primavera..? Programme untuk buat planning la ni.. kalau tau thats good.. kalau tak tau payah sikit la.. err payah banyak lah..

    Manhours tau tak? Manhours ni masa yang di ambil oleh crew offshore untuk siapkan sesuatu job atau task.. dari helper, rigger sampailah welder fitter scaffolder tu semua.. so manhour kena tau estimate lah antara plan dan actual.. OK?

    Sebagai planner, kena plan start to finish work task.. kena monitor plan date dengan actual date.. kalau delay, why delay kena monitor la.. berapa hari delay? Ada long lead item tak? Berapa dia punya delay.. bla bla bla…… semua kena masukkan dan jadikan sebagai schedule.. itu sebab kena tau programme tadi.

    Alah mudah je program tu.. jangan bimbang…

    Bila nak start fabricate? bila nak load out.. bila nak install? Bila nak hand over.. bila nak demob? Semua tu kena discuss dengan general supervisor, platform supervisor bla bla bla.. ingat satu.. KALAU PLANNING FAIL… FAIL LA PROJECT DIKK.. ingat tu..[/quote]

    Saya dah ada pengalaman 6 tahun buat planning guna software Primavera Project Planner P3 n sedikit task dlm Microsoft Project. Masalahnya sumer projek2 yg saya buat adalah building i.e. MOF, Wisma Tani, IJN, KUIM. Dgn pengalaman camni, Sapura leh reject tak? Planner buat plan kat Onshore (The Mines) ke atau Offshore? Kna travel x? Brpa plak basic salary n allowance2 lain yg patut letak sebab construction nyer basic salary lebih rendah compare to OnG (dgr citernya)? Sy nyer backgrd BEng Civil UTM.

  • ChOrDoT
    February 23, 2009

    Hallo bro….aku bru lpas gred diploma engineering electronik..klu aku nk keje kat offshore,company ape yang aku perlu mintak??lps tu position ape???

    email me: mohdarif_trg@yahoo.com

  • haseo
    February 24, 2009

    salam,

    keja kapal la br tau cabaran mcm mane dgn ombaknye,keja selama 3bln,,haha,try dlu br tau

  • joe_congo
    February 25, 2009

    Eddy nak tanya,,, tahun lepas Sept aku ada gi interview Petronas Carigali kat Marriot Hotel KL,,then lepas 2 minggu ada dia email akan proceed ke 2nd interview,, tak tahu bila nak panggil lagi ,, Cuma nak tanya manalau tau mu ada kawee org petronas,, memang dia akan panggil jugak k janji manis mu je….

    sorry Eddy kawee nak tau jj

  • Muhammad N
    March 3, 2009

    [quote comment="5471"]mcm mna plak dngn welding inspector??
    nk ambik kursus pe??

    sy bru abis spm nk ambil kursus pe?
    dan dimana untuk welding inspector job?[/quote]

    welding inspector perlukan CSWIP 3.1..rujuk ke website CSWIP..
    before ambil course CSWIP 3.1,perlukan experience sebagai Assistant Inspector selama 2 tahun..welding inspector job ada kat Velosi Sdn Bhd..

  • ZYRA
    March 4, 2009

    Salam..nak tanya supervisor safety and healthy level 3 tu tahap macammana..and ade ramai tak girls yg jd safety and healthy supervisorr..jwb k

  • zyra
    March 4, 2009

    ramai tak girls yg jadi supervisor safety and healthy..kalo pompuan mcmana keje drg..ke duk office je..huhu

  • Mancisbatang
    March 4, 2009

    Salam bro.
    e-mail ye kalu ader 0 kat opsore wat mase ni…..xperiense aku 3 yrs chemicals company plus 2 yrs petrochemicals.skang tngah kije lagi kat petrochemcals.Nak rase angin laut la…aku minat mancing..leh mancing tak kat atas tuh???huhu…

  • Mancisbatang
    March 4, 2009

    [quote comment="7464"]Salam bro.
    e-mail ye kalu ader 0 kat opsore wat mase ni…..xperiense aku 3 yrs chemicals company plus 2 yrs petrochemicals.skang tngah kije lagi kat petrochemcals.Nak rase angin laut la…aku minat mancing..leh mancing tak kat atas tuh???huhu…[/quote]
    mancisbatang@yahoo.com-lupe nak attach tadi

  • shaqeel
    March 18, 2009

    bro…company oil and gas kt k.l byk tp ble tolg bg address tak..?
    bleh saya apply…
    tp english tak power…

  • ajaxxmullys
    March 19, 2009

    salam eddy. . .ada tau pape contect talisma tak. .atau memana drilling company yg ada job tuk deck crew(roustabout)drill crew pun xpe(roughneck). .bg je email dowg. . .ajaxxmullys@yahoo.com.. . . .dan rig2 umw jgk kalau ada tahu. .tq

  • duwe
    March 20, 2009

    askum brader eddyra……saya ni student mechanical engineer ukm akan abs bulan 5 ni….bleh x saudara bagi list name company yang ade vacancies utk fresh graduate n scope keje mechanical engineer kt platform tu…..bnyk yg x fhm oooooo

  • Anwar
    March 31, 2009

    Hai, saya dah buat persediaan awal untuk bekerja di offshore. Bidang khusus saya ialah air traffic assistance (radio operator) dalam perkhidmatan TUDM. Pengalaman dalam bidang berkaitan melebihi 15 tahun. Saya mempunyai kelayakan Restricted Operator Certificate (ROC) dan telah menjalani kursus Basic Offshore Safety & Emergency Training (BOSET). Kedua-duanya saya ambil di Akademi Laut Malaysia (ALAM), Melaka baru-baru ini. Sekarang saya merancang untuk mengambil kursus SHO di NIOSH pula.

    Anyway kat blog eddyra.net ni tak ada pula cerita pasal job radio operator di offshore. Bagaimana nak apply job tu? Adakah melalui third party companies? Kalau melalui third party companies, please kalau ada senarai syarikat yang berkenaan tolong mail pada saya atau paparkan di ruangan ini. Terima kasih.

  • hasanG
    April 1, 2009

    Salam boh,
    Nak menyibuk skek, lama x jenguk blog mung nii..
    Mu ada info2 pasal lobang keja utk gemusut nyer projek? Level2 kuli cap ayam utan je kalo ada.. level2 kuli cap AYAM EMAS macam mung dok yah laa.. dok setaraf ngan set2 aku..

  • eddyra
    April 2, 2009

    hasanG..
    Aku harap soalan ni ialah Gemusut – Kakap project lah..
    SapuraAcergy baru je dapat contract.. besar value project ni.. cuba lah riki riki boh..

  • byed
    April 2, 2009

    akum.. mintak tolong sape2 yg ade pengalaman interview bersame SapuraAcergy.. harap share2kan la di sini…

  • hasanG
    April 5, 2009

    [quote comment="7711"]hasanG..
    Aku harap soalan ni ialah Gemusut – Kakap project lah..
    SapuraAcergy baru je dapat contract.. besar value project ni.. cuba lah riki riki boh..[/quote]
    Boh,
    Last 2 weeks ada advertisement dlm The star, yg aku ingat la, satu page dia nyer iklan, tajuk besar dia “discover passion”, tp tak bubuh nama co, cam agency je, tapi mention big player dalam O&G, service provider untuk marine, O&G, FPSO, maintenance n bla2.. Kod job tu GKA, aku pikir Gemusut nyer la, itu agak2 mu tau tak co ape??

  • ftfsdwe
    April 5, 2009

    sapura crest

  • matshah
    April 6, 2009

    2 minggu lepas ada keluar iklan EXXONMOBIL kat akhbar thestar . ko orang ada tgk tak?
    Post yg ditawarkan ialah I&E technician, Mechanical Tech, dan Operation Tech.
    kelayakan hanya Diploma dan setaraf dengannya sahaja.

  • ytbryy
    April 6, 2009

    trainee exxon..provided training..2yrs training..offshore at ganu b0hhh

  • Fadil
    April 7, 2009

    Salam
    saya lepasan SPM duduk di SHAH ALAM, saya berminat kerja sebagai Helper, saya perlukan pendapat dan cadangan dari bothers sume, harap boleh membantu saya yang dah nak mati kering takde duit, maklum lah ekonomi gawat kerja sikit kena buang tak paham saye, saya berharap sangat2 bantuan . sekiat terima kasih

  • nana
    April 16, 2009

    abg eddyra update la sket blog neh..wat yg latest di atas mcm 2009 n then bawah2 taun2 yg b4..payoh nak cari..tp ade jumpe blog yg tiru ayat en eddyra.byk gak dia tiru..huhuhu

  • MOHD RIDUAN BIN ABDULLAH
    April 22, 2009

    [quote comment="679"][...] yang berminat untuk mengetahui cara-cara untuk mendapatkan peluang bekerja di offshore. Sila lihat di sini untuk lihat position yang di [...][/quote]

  • matshah
    April 28, 2009

    Ada tak sesiapa yang dah dapat panggilan interview exxonmobil??

  • eddyra
    April 30, 2009

    [quote comment="7813"]abg eddyra update la sket blog neh..wat yg latest di atas mcm 2009 n then bawah2 taun2 yg b4..payoh nak cari..tp ade jumpe blog yg tiru ayat en eddyra.byk gak dia tiru..huhuhu[/quote]
    tiru ke? adehh belasah je lah nana..

  • azhar
    May 2, 2009

    [quote comment="7946"]Ada tak sesiapa yang dah dapat panggilan interview exxonmobil??[/quote]

    sy ade dpt panggilan intview kt exxonmobil tuk post wellwork supervisor…nape ye ? tp…nk tau gak job scope wellwork supervisor tu camne ek ? ade ade sesape bole tlg bgtau ?

  • alien
    May 3, 2009

    Saya akan join Exxon bermula esok.. yahoooooooo….

  • matshah
    May 3, 2009

    [quote comment="8068"]Saya akan join Exxon bermula esok.. yahoooooooo….[/quote]

    sesiapa ada dapat panggilan interview untuk post E&I technician dalam bulan ini ?

    aku dah apply , tapi tak de panggilan lagi.

  • rakong
    May 3, 2009

    mintak tlg korang sume,ade sape berpengalaman kerja@deal ngn otec kemajuan?aku ade interview ngn diorng 14/5 ni.projek diorang ni ngn gas turbine je ke or ade bisnes lain?cr2 dlm internet xde.

  • rien
    May 4, 2009

    geli ati la plak when baca al d coment.eddyra,u sound educated n wise.r u realy a helper jer…coz ur reply in english r realy gud man…bes i baca bout fpso life.i just ada pengalaman sailing gan tankers.keep up ur trimendious job man.

  • azhar
    May 4, 2009

    bro eddyra…ade tau ka job scope well work supervisor kt exxonmobil ?

  • job hunter
    May 5, 2009

    [quote comment="8069"][quote comment="8068"]Saya akan join Exxon bermula esok.. yahoooooooo….[/quote]

    sesiapa ada dapat panggilan interview untuk post E&I technician dalam bulan ini ?

    aku dah apply , tapi tak de panggilan lagi.[/quote]

    aku pun ade apply E&I technician, tp x dpt2 lg panggilan..hu hu..sabar2..

  • manntia
    May 5, 2009

    [quote comment="8068"]Saya akan join Exxon bermula esok.. yahoooooooo….[/quote]

    Hai Alien…Kluar Petronas masuk Exxon…all the best…

  • job hunter
    May 7, 2009

    [quote comment="8068"]Saya akan join Exxon bermula esok.. yahoooooooo….[/quote]

    tahniah…

  • hezrond
    May 7, 2009

    bro,aku dpt tawaran kat TUN AHMAD SHAH OIL & GAS ACADEMY tapi xda sponser mcm mana nak cri sponser gan company oil &gas ni blh minta sponser takk

  • alien
    May 8, 2009

    [quote comment="8114"][quote comment="8068"]Saya akan join Exxon bermula esok.. yahoooooooo….[/quote]

    Hai Alien…Kluar Petronas masuk Exxon…all the best…[/quote]

    he he he.. rezeki bro.. berlipat gaji dia bagi.. walaupun masih lagi contract, kawan tetap accept, atleast kawan dapat boss mat saleh yang bermatlamat.. Enviroment Kerja american company tak sama langsung dengan kerja petronas.. tak sia2 kawan join exxon.. harap2 dapat la sambung contract nanti as boss dah mention nak bagi peluang naik permanent kalau perform extraordinary..

  • firdaus
    May 10, 2009

    weh…aku pun baru join talisman
    hahahaha…
    exxon punye elaun laut brape?

  • job hunter
    May 12, 2009

    [quote comment="8184"]weh…aku pun baru join talisman
    hahahaha…
    exxon punye elaun laut brape?[/quote]

    Mcm mane ko apply Talisman…hu hu…

  • firdaus
    May 15, 2009

    ko masuk la website dia. dlm tu ada alamat ofis kat kl.
    pastu ko pos la resume

  • pencari kerja
    May 17, 2009

    Bro, aku ni chemist keje kat gomen. Aku memang amik petrol chemistry dulu. Aku dah keje dekat 5 tahun dah. Boring tak mencabar. Sebelum ni aku keje R&D engineer kat satu kilang. Dapat gomen aku berenti. Dah keje gomen ni aku rasa bosan plak. Aku rasa aku punya skil dan juga bakat aku tak berkembang. Aku nak sesuatu yang baru. Ko agak bro, ada lubang keje kat offshore ni. Aku registered chemist under Institut Kimia Malaysia

  • NAZRI96
    May 26, 2009

    [quote comment="8243"]ko masuk la website dia. dlm tu ada alamat ofis kat kl.
    pastu ko pos la resume[/quote]

    saya nak tanya la exp xde tapi bosiet dah ambk thn lepas tp lah ke apply kat talisman 2?

  • syamsul
    May 29, 2009

    [quote comment="2446"]KALAU XDA ORANG DALAM , HR BOLEH CARI ALASAN YG XMASUK AKAL kat RESULT MEDICAL TOLAK MENTAH2 JE WALAUPUN LEPAS INTERVIEW UNTUK MASUKKAN KRONI2 DIORANG. SUWEYYYYYY[/quote]

    medical yg mcm mn tu mksd ko..???diaorg tolak..???

  • syamsul
    May 29, 2009

    sapa2 yg dpt keja exxonmobil utk postion mechanical techinian trainee..???
    bg th lah ape yg diaorg mintak pas lepas stage ketiga..aku ari tu dh lps stage 3,dia ckp kn tunggu 2 minggu…so suspen lah plak…dl aku dgr cerita pas stage 3,dia bg medical form..sekrg lain plak…first stage,apptitude test.ada 5 set soalan.pastu interview face to face,2 panel…stage 3, kn amik englist test yg international utk communiation…btl2 mencabar tu….tp Alhamdullilah lps stage 3..sekrg berdebar tunggu berjaya ke tak…

  • calon roving gang
    May 29, 2009

    [quote comment="8383"]sapa2 yg dpt keja exxonmobil utk postion mechanical techinian trainee..???
    bg th lah ape yg diaorg mintak pas lepas stage ketiga..aku ari tu dh lps stage 3,dia ckp kn tunggu 2 minggu…so suspen lah plak…dl aku dgr cerita pas stage 3,dia bg medical form..sekrg lain plak…first stage,apptitude test.ada 5 set soalan.pastu interview face to face,2 panel…stage 3, kn amik englist test yg international utk communiation…btl2 mencabar tu….tp Alhamdullilah lps stage 3..sekrg berdebar tunggu berjaya ke tak…[/quote]
    Halo cik samsol,
    Napa gitu gaya pulak? Time aku dulu x cam tu.
    Ko org ada skill test x? 113 soalan dlm masa 3 jam? Aku intake 29. 4 bulan berasap bontot dok instep.
    Jd cam ayam daging’ semua dibagi. Cukup masa kena gulai.. Hahaha..
    Ko tgu je la. Ada rezeki ada la. Percaya ckp aku, x ada kronisme dlm proses ni. Klo ko fail iq test,lupakan hajat nak leja exxon. Medical fail pun ko bole lupakan. Klo ko experience bagus, related ngan keja, insyallah ada peluang. Tgu je la..

  • Hadie Syafiq
    June 1, 2009

    hai..sy xde spm skolah smpai Form 3 je boley amik welder tak??sy betul2 minat tentang welding..kt mne nk nk amik lesen Welder Qualification Test (WQT) ??tlg replay k..ni number phone sy 0133090906

  • syamsul
    June 3, 2009

    to calon roving gang ..

    o…tp thn nie mcm tu plak…skill test..???dia ada 5 set soalan..mcm2 lah soalan dia..consultant mat salleh mn x yg jaga..ko msk intake thn nie ke..???aku tgh suspen lah nie tunggu result…medical staright ke..??sbb ada yg ckp diaorg x consider..risau plak aku..aku pakai spek plak tu..ok ke..??tkt dia x bg plak..huhuhu…ko dh gi offshore..??elaun offshore brapa..??

  • calon roving gang
    June 15, 2009

    [quote comment="8454"]to calon roving gang ..

    o…tp thn nie mcm tu plak…skill test..???dia ada 5 set soalan..mcm2 lah soalan dia..consultant mat salleh mn x yg jaga..ko msk intake thn nie ke..???aku tgh suspen lah nie tunggu result…medical staright ke..??sbb ada yg ckp diaorg x consider..risau plak aku..aku pakai spek plak tu..ok ke..??tkt dia x bg plak..huhuhu…ko dh gi offshore..??elaun offshore brapa..??[/quote]
    Ko pkai spek berapa tebal pon, atau x pakai, kalo sengal kilang kicap pun x mahu amik keja. Kalo ko kaki ganja atau mat pet, ko boleh lupakan la. Mat rempit? lg bole, sbb mat rempit ni kdg2 dia org kreatif, bagus dlm problem solving.. Elaun dia bg 1150/month. yg penting bila keja jgn malas. X tau tanya, jgn geli nak pgang benda2 kotor, nama pun mekanik, nak keja bersih n dok dlm aircond, jadi tuan doktor. Be friendly ngan semua org, dari galley hand, set2 kontraktor n semua yg ada kat atas sana tu. spjg pengalaman aku ni, smoker biasanye mudah dpt kwn, tp tgk jenis org gak. Kalo non smoker tp jenis kecoh mulut, mudah gak. Yg pnting jgn sombong. Setiap org kat sna tu bgtung satu sama lain. Klo kena marah, buat selenga je la, adat org baru. Sbnrnye keja offshore ni x berat mana, lg teruk keja darat, base pd exp aku la, cuma paperwork lebih. Tang cuti tu yg best. Solid 14 ari kat umah.
    Apa2 pun good luck.. Be ready kena buli ngan set2 senior.. Hahahaha.. Indah kabar dari rupa.. nanti ko tau mana intan mana kaca, jgn ko menangis kat tepi tangga, menunggu chopper x kunjung tiba.. Huhuhu..

  • ithjq vemiryjiqj
    June 15, 2009

    yo roving gang!!!agree wit u!!!
    super puma copper

  • jimie
    June 16, 2009

    ellow syamsul..tahniah sbb ko dpt exxon..aku mtk tp x dpt..bleh x ko bg tips2 skit cmane ko buat smpai dyeorg pilih ko kje kat citu?huhuh..

  • syamsul
    June 16, 2009

    to jimie…

    mana dapat lagi lah…exxon ni byk peringkat.sekrg br sampai medicalp.pastu ada pae lg entah.pastu br shorlisted.mmg completed lah…

    Tip??rs nyer confident aje..ko apply exxon,pastu ko gi interview x?

  • calon roving gang
    June 16, 2009

    [quote comment="8609"]to jimie…

    mana dapat lagi lah…exxon ni byk peringkat.sekrg br sampai medicalp.pastu ada pae lg entah.pastu br shorlisted.mmg completed lah…

    Tip??rs nyer confident aje..ko apply exxon,pastu ko gi interview x?[/quote]
    kepada semua yg berminat nak keja ngan exxonmobil, ni untuk technician level je la yek, setiap tahun bermula 2008, akan ada intake setiap tahun. Exxon dah sign MOU ngan instep (5 yr) untuk training budak2 bru. So sesiapa yg missed peluang tahun ni, try next year. Ada satu pesan dr aku, pls take note, sgt penting, polish yr english to those yg tak brapa fluent bila bckap atau menulis. Ingat tu!!!
    Ni aku dpt tau dr panel intvw ari tu, dia org ckp hancur english candidate2 yg dtg ari tu.. Biar x de exp, tp comm skill mesti nak bagus.

  • ithjq vemiryjiqj
    June 16, 2009

    yo roving gang..bgus r lu…lec instep ke?hehe
    exxon pnye material training laen ckt dr ptnas…
    direct drp exxon..xda nk copy2 material petronas ne boh..

  • calon roving gang
    June 17, 2009

    aku staff esso daaa.. Tp ada cita2 gak nak jd lecturer instep. Hehehhe.. Keja lama2 kat atas platform tu mcm2 sakit bole kena.. Hihihihihihi.. Kena parkison la, kanser rahim la, ooops, ada ke org jantan kena sakit camtu? hari2 pegang benda haram, pegang babi.. Kat darat mana ade keja cam ni..
    Training material exxon mmg special designed by consultant.. Instep provide cikgu je.. Tp kdg2 material dr instep lg mudah nak paham..

  • jimie
    June 18, 2009

    emm….tq for the tips bro syamyul..aku x dpt pon inteview tu..hahaha..aku ade apply je tp xdela smpai ke pringkat inteview..tp bru2 ni aku ade dpt offer dr instep..blaja kat sane 1 thun…exxon amik x budak2 lepasan instep?

  • E&I
    June 18, 2009

    [quote comment="8627"]emm….tq for the tips bro syamyul..aku x dpt pon inteview tu..hahaha..aku ade apply je tp xdela smpai ke pringkat inteview..tp bru2 ni aku ade dpt offer dr instep..blaja kat sane 1 thun…exxon amik x budak2 lepasan instep?[/quote]

    mostly bdk2 instep ni byk yg petronas panggil..klau xsilap aku la dorg ni pn de contract gk cam bdk2 UTP yg dpt scholarship tu..

  • eddyra
    June 18, 2009

    [quote comment="8603"][quote comment="8454"]to calon roving gang ..

    o…tp thn nie mcm tu plak…skill test..???dia ada 5 set soalan..mcm2 lah soalan dia..consultant mat salleh mn x yg jaga..ko msk intake thn nie ke..???aku tgh suspen lah nie tunggu result…medical staright ke..??sbb ada yg ckp diaorg x consider..risau plak aku..aku pakai spek plak tu..ok ke..??tkt dia x bg plak..huhuhu…ko dh gi offshore..??elaun offshore brapa..??[/quote]
    Ko pkai spek berapa tebal pon, atau x pakai, kalo sengal kilang kicap pun x mahu amik keja. Kalo ko kaki ganja atau mat pet, ko boleh lupakan la. Mat rempit? lg bole, sbb mat rempit ni kdg2 dia org kreatif, bagus dlm problem solving.. Elaun dia bg 1150/month. yg penting bila keja jgn malas. X tau tanya, jgn geli nak pgang benda2 kotor, nama pun mekanik, nak keja bersih n dok dlm aircond, jadi tuan doktor. Be friendly ngan semua org, dari galley hand, set2 kontraktor n semua yg ada kat atas sana tu. spjg pengalaman aku ni, smoker biasanye mudah dpt kwn, tp tgk jenis org gak. Kalo non smoker tp jenis kecoh mulut, mudah gak. Yg pnting jgn sombong. Setiap org kat sna tu bgtung satu sama lain. Klo kena marah, buat selenga je la, adat org baru. Sbnrnye keja offshore ni x berat mana, lg teruk keja darat, base pd exp aku la, cuma paperwork lebih. Tang cuti tu yg best. Solid 14 ari kat umah.
    Apa2 pun good luck.. Be ready kena buli ngan set2 senior.. Hahahaha.. Indah kabar dari rupa.. nanti ko tau mana intan mana kaca, jgn ko menangis kat tepi tangga, menunggu chopper x kunjung tiba.. Huhuhu..[/quote]
    muahahahahahhah kau buat aku tergelak berguling-guling.. tu diaaa org lama offshore sudah comment..

  • roving gang
    June 18, 2009

    lama x lama la boh, baru lg sbnrnye, tp dah bole baca n nampak idup kat atas pelantar besi tu.. Org lama ni biasanye dia ade ego skek, maklom la, serombong dah hitam sikit kan.. Kita org2 bru ni nak kena ikut angin la.. Tp aku puji otai2, terutama yg dah nak pencen, sgt2 friendly n kdg2 level tingtong dia org cam x tepikir aku dibuatnye..

  • ithjq vemiryjiqj
    June 20, 2009

    [quote comment="8624"]aku staff esso daaa.. Tp ada cita2 gak nak jd lecturer instep. Hehehhe.. Keja lama2 kat atas platform tu mcm2 sakit bole kena.. Hihihihihihi.. Kena parkison la, kanser rahim la, ooops, ada ke org jantan kena sakit camtu? hari2 pegang benda haram, pegang babi.. Kat darat mana ade keja cam ni..
    Training material exxon mmg special designed by consultant.. Instep provide cikgu je.. Tp kdg2 material dr instep lg mudah nak paham..[/quote]

    xpegang pig bro,lunch pig ade r…hohoho..
    bi-di pig,hehe

  • ex-instep
    July 5, 2009

    testing…

  • ex-instep
    July 5, 2009

    [quote comment="8157"]bro,aku dpt tawaran kat TUN AHMAD SHAH OIL & GAS ACADEMY tapi xda sponser mcm mana nak cri sponser gan company oil &gas ni blh minta sponser takk[/quote]
    mcmna nak apply tun ahmad shah academy 2??..gua bru hbis instep..mcm x da hrpn keja ja ngan petronas..dpt onshore lg 2..sedih2…

  • ex-instep
    July 5, 2009

    instep skrg dah ada ptp3 utk diplma punya..tp 1st intake ni dorng ambik just 30 lbh org ja..tnya y? test market dlu..sedih kn..budak2 instep kena wat product instep…pratus dpt keja skit sngat la…ambik ramai2 tp position yg ada skit…tp sapa2 nak diploma free bleh la apply instep ptp3 2,dpt elaun lg..tp nak hrp 100% dpt keja jgn la..

  • ex-instep
    July 5, 2009

    [quote comment="8815"][quote comment="8157"]bro,aku dpt tawaran kat TUN AHMAD SHAH OIL & GAS ACADEMY tapi xda sponser mcm mana nak cri sponser gan company oil &gas ni blh minta sponser takk[/quote]
    mcmna nak apply tun ahmad shah academy 2??..gua bru hbis instep..mcm x da hrpn keja ja ngan petronas..dpt onshore lg 2..sedih2…[/quote]
    dgr2 d tun ahmad shah academy 2 ada budak2 under sponser shell n misc…mcmna nak dpt 2??

  • acak
    July 6, 2009

    nk tanya…
    klu nk wat praktikal(ojt) kat kompeni 2 bleh x???
    sye amek cos gas paip fitter kat ilp miri..
    lagi 1 sem g nak abis..

  • arrul
    July 9, 2009

    saya senang kerja di offshore, tp sertifikat smaw 6g coz bisa ga”

  • khairy
    July 13, 2009

    bro aku berminat kije kat offshore,jadi helper pun jadilah..bole cite tak serba sedikit keperluan sblm gi offshore mcm kursus yg patut ambil dll.

  • bintang
    July 17, 2009

    hye eddyra..
    sy teruja gle bkk blog ni..minat la keje2 camni..erm..nk tny ckit..ad ke pmpn ya tlibat ngn kerja offshore ni??sy skunk form5..study course mechanical kt tknik..cita2 nk msok ALAM..tp xtau cmne nk apply/ap klayakan utk msok sne..ble story ckt x??buntu da ni..

  • shin_chan
    July 18, 2009

    [quote comment="4293"][quote comment="4284"]sy ada degree dlm petroleum chemistry..apa agak2 bidang yg leh sy dpt?[/quote]
    Join process.. mintak process engineer..[/quote]
    [quote comment="8262"]Bro, aku ni chemist keje kat gomen. Aku memang amik petrol chemistry dulu. Aku dah keje dekat 5 tahun dah. Boring tak mencabar. Sebelum ni aku keje R&D engineer kat satu kilang. Dapat gomen aku berenti. Dah keje gomen ni aku rasa bosan plak. Aku rasa aku punya skil dan juga bakat aku tak berkembang. Aku nak sesuatu yang baru. Ko agak bro, ada lubang keje kat offshore ni. Aku registered chemist under Institut Kimia Malaysia[/quote]

    ..chemistry graduate always welcome one..one of former gomen chemist now works as head lab Shell Miri.contractors like schlumberger also got lab in their malaysia hq in menara rohas perkasa..also can apply there.other vendors like champion tech,nalco aso u can apply.offshore and downstream O&G use a lot of chemical treatment every where in the world.multi billion industry woo but seldom publicise maaa.

  • mr.fendi
    July 21, 2009

    hello bro..

    kalau dari nursing buleh x masuk kije kt offshore..
    maksud aku ad tak job position untuk bidang nursing??

  • goff
    July 22, 2009

    saya benar2 berminat nak keja kat offshore nii .. sya tamat spm jer tp ada pengalaman bahagian welding dan wireman..siap dgan ada surat pengesahan sya penah bekerja sebagai welder dan wireman …sya nak minta tlg bagaimana tu…send my email elbaaggofran@yahoo.com and my no phone 0178302601

  • goff
    July 22, 2009

    keja apa2 jak.. yg penting sya keja kat offshore lg pun sya dah besa keja bahagian lasak2 ni…pekerja sebagai helper pun boleh…

  • bedu
    July 22, 2009

    salam..
    tak sangka lak ak terjupe blog ni, banyak info menarik
    post ni pn dh setahun berlalu, harap abg eddrya sudi lg bls komen kt sini

    abg eddyra, tolong bagi suggestion kat aku
    ak mmg minat giler2 nk keje dlm offshore ni
    tak kesah ar keje ngan petronas atau kapal
    janji kt laut..hahaa
    sblm ni ak ada try apply ngan offshoreworks company, tapi tiada respon sampai skrg

    utk pengetahuan, ak baru je abih blaja
    ada degree elctronic computer, pointer tu rendah. Below 2.5 je
    Blh tak eddrya bagi satu jln yang terbaik utk ak nk dptkan keje dkt offshore?
    apa yg harus ak buat sbg permulaan??

  • doremon
    July 23, 2009

    hi bro…kalau der kejer ong yg bro tau bgla tau sy..bukan per sy der soang member ni cian dia dh 3 bulan nganggur cr kejer…wat ms ni derla pg temuduga tp xda lg panggil mana2 keje..ari tu dier der wat praktikal kat petronas sg.udang melaka bhg drilling…belajar bidang mechatronic..act result dier takla teruk 3.5…cian tengok dier smp sekrg nganggur…pastu terbaru ni dier dipanggil temuduga kat bangi syarikat oci energy..tak tau bgus ker tak..dia main apply jer..tp untk tranee jer dulu…tak taula der rezeki ker x…bro penah dgr tak syrkt ni kalau leh citerla cikit

  • aku budak engineer
    July 23, 2009

    aku baru jer graduate diploma dalam bidang civil engineering. ada chance tak aku nak masuk keja offshore..?

  • gurl_x
    July 24, 2009

    tumpang tanya, well service keje dia camne ek. gaji ok x?

  • goff
    July 26, 2009

    sya tamat spm jak. sya ada safety course, card cidb bahagian wiring. pengalaman bekerja sebagai welder dan wireman, ada surat pengasahan… bagaimana tuu ahh nak apply.. sya benar2 berminat keja kat off shore…. my email… elbaaggofran@yahoo.com dan my handphone 0178302601

  • rosli ms
    August 1, 2009

    [quote comment="679"][...] yang berminat untuk mengetahui cara-cara untuk mendapatkan peluang bekerja di offshore. Sila lihat di sini untuk lihat position yang di [...][/quote]
    kawan berminatlah bro..send lah something ok

  • epu
    August 3, 2009

    bila la nak naik laut nie…dh sebulan lebih duk darat…apa kata eddy adjust naik kat miri plak ker…mana tau ader rezeki…epu ader diploma mechatronics…tp naik laut baru nie buat vessel cleaning as a rigger…lantak la…asal keje kan…adjust eddyprojek best..kalau dpt kontrak 2 3 thyn best jugak..

  • kamal
    August 4, 2009

    [quote comment="7094"]Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..[/quote]

    sape ni?ad bt keje kat andp-d?e&i?

  • kamal
    August 4, 2009

    [quote comment="7094"]Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..[/quote]

    sape ni?ad bt keje kat andp-d?e&i?[quote comment="6803"]salam..
    comel ar blog nie.. aku kije offshore/onshore as ut/welding inspector..
    now kat offshore algeria/sepanyol dgn company saipem italy..
    Gud luck for sape2 yg br nk kije offshore at the same times oil n gas..[/quote]

    hello bro …bg la tips nk keje offshore kat oversea…minat sgt…tp blum jmpe lg mane2 kabel yg bleh tlg aku…

  • kamal
    August 4, 2009

    SALAM….SAPE2 YG ADA BLEH TLG AKU????AKU BMINAT SGT NAK JOINT OFFSHORE KAT OVERSEA…CUME XDA LOBANG2 LG LA…

  • wan dewa
    August 19, 2009

    salam…aku minat sangat nak kerja kat offshore tapi aku xde lubang.aku ada sijil basic scaffolding nga niosh,green card cidb dan dip kej awam…aku ada pengalaman keje 2 tahun kat tg langsat port.jadi supervisor buat cargo jetty dan berth.sape2 leh tlg aku kol aku key..no tel 0179415128

  • noorsham
    August 20, 2009

    to all….ada sapa2 tau…kekosongan jawatan paltform crane operator…project dah nak abis…cam x de keja je lepas ni…

  • noorsham
    August 20, 2009

    [quote comment="9140"][quote comment="7094"]Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..[/quote]

    sape ni?ad bt keje kat andp-d?e&i?[/quote]

    kumang cluster tu bila siap…?

  • hadi
    August 20, 2009

    bro…sy nk sgt keje offshore, dulu ambik sijil mechanical eng. kt institut petronas tp xde lubng nk msuk offshore nie…kalo bro leh tlg, sy nk msuk website atau refer mn utk try mgisi jwtn nie…skg sy keje jd welder kt kilang besi..dh msuk 4 thun dh..

  • penyu_pmens
    August 23, 2009

    bro ada tak keje2 maintenance kat offshore nh?

  • shahir
    August 31, 2009

    salam…saye ade dip in biznes…kje dh 3 thun dlm bidang finance gaji pn baru rm2000+/-.
    saye mmg tringin nk kje offshore sbb kt kg saye ade bdak sorg nih dh pkai skyline R34 sbb kje offshore…dier spm jer & xdak qualification ape pn..so saye nk tanye ar kut ade pluang utk saye jd cm mamat tuh sbb saye tringin nk ubah idup saye skuarge…

  • myfault
    August 31, 2009

    pastikn niat yg baik2.hehe
    slamat mncuba

  • fazer
    September 2, 2009

    assalammualaikum….

    aku kat sini ada sijil perakuan kebolehan malaysia dalam bidang engine drive pengalaman dah 4 tahun dlm keje ni.sekarang ni aku nak cari keje kt tmpt lain .ade sape leh tolong aku dapat kan keje sebagai engine drive…keje kt laut pun xpe..013 40240691

  • fazer
    September 2, 2009

    [quote comment="9375"]assalammualaikum….

    aku kat sini ada sijil perakuan kebolehan malaysia dalam bidang engine drive pengalaman dah 4 tahun dlm keje ni.sekarang ni aku nak cari keje kt tmpt lain .ade sape leh tolong aku dapat kan keje sebagai engine drive…keje kt laut pun xpe..013 4020691

  • Mac
    September 4, 2009

    Ade sape2 yg pernah kerja sebagai wireline maintenance technician kat UZMA Group? Nak tanye sebab next saya ada interview post ni dan saya pulak boleh dikatakan zero knowledge kerja offshore ni. Wireline technician tu kerja nye apa sebenarnya? Dengar nak kena pass IQ test baru proceed interview..betul ke> Susah ke?
    Thanks for help.

  • shahir
    September 6, 2009

    [quote comment="9360"]pastikn niat yg baik2.hehe
    slamat mncuba[/quote]
    niat baik la ni nk tlg kuarge…ngn gaji skang xckup nk tlg kuarge…harap ade jln penyelesaian…

  • akbar
    September 8, 2009

    sy lepasan TATI dlm bidang NDT tech..
    bole saudara emelkn sy peluang2 pekerjaan yg ada sbb skang sy tgh keje dgn company di pasir gudang tp tgh attend projek di pelabuhan kuantan..
    harap dpt rekomen company2 yg bagus sbb skang sy tidak dpt habuan yg stimpal…
    time kaseh

  • KZ
    September 11, 2009

    [quote comment="9140"][quote comment="7094"]Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..[/quote]

    sape ni?ad bt keje kat andp-d?e&i?[/quote]
    KUMANG CLUSTER LABUAN KE??…aku ingat bintulu….wellhead platform dah sail out dh..selalunye platform sail out brape lame??…menghitung hari nk g offshore

  • KZ
    September 11, 2009

    [quote comment="9265"][quote comment="9140"][quote comment="7094"]Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..[/quote]

    sape ni?ad bt keje kat andp-d?e&i?[/quote]

    kumang cluster tu bila siap…?[/quote]
    Dijangka tahun depan kot….die pnye mother platform xsiap lagi…tp wellhead dah sail out

  • KZ
    September 11, 2009

    Salam,
    Aku tgh pk2 nk tukar kerja nih…nak memperkembang kan ilmu aku…ade lubang kosong x kt memane company client..E&I ke?Technical Service ke?Project eng ke?..kontak2 ah aku kt killz2@yahoo.com. All the best dalam memenuhi cite2 korang..aku baru cek cn http://www.oag-group.com/oil%20and%20gas%20vacancy.htm…try2 ah apply..moge2 dibulan ramadhan yg mulia ini rezeki kite bertambah murah..all the best

  • jaay
    September 18, 2009

    helloooo…kte ni nak cri keje kat maner2 offshore…blh tk korang tlg carikan maner2 ada???

  • gerudi
    September 19, 2009

    salam…saya nk tanya ttg company yg buat kerja2 drilling sng ckp kerja downstream untk oil n gas nie..ada tak kekosongan..oh ya saya merupakan baru ja grad bulan 5 dalam BEng Sumber mineral…klau ada hantaq kt email k…terima kasih…

  • toba'ah
    September 23, 2009

    [quote comment="9473"]salam…saya nk tanya ttg company yg buat kerja2 drilling sng ckp kerja downstream untk oil n gas nie..ada tak kekosongan..oh ya saya merupakan baru ja grad bulan 5 dalam BEng Sumber mineral…klau ada hantaq kt email k…terima kasih…[/quote]

    drilling upstream kan bro?

  • Effel Valentine
    September 23, 2009

    Selamat petang encik Eddyra..apa khabar..Saya Effel Valentine dari kuching Sarawak sangat beerminat dan ingin memohon jawatan kosong dalam mana2 organisasi2 sama ada on shore atau pun off shore sebagai seorang pegawai keselamatan dan kesihatan (Safety and Health Officer).Buat masa ini saya sedang menjalani kursus certificate in Safety and Health Officer di Kuching. Jangka masa tamat kursus tersebut adalah pada tahun depan bulan dua. Ini kerana empat bulan adalah untuk kursus dan dua bulan lagi adalah untuk praktikal di mana2 company offshore. Selain memiliki certificate dalam Safety and Health Officer, saya juga memiliki diploma dalam Business in Management dan baru sahaja menamatkan pengajian pada tahun 2008.
    Jadi, saya berharap saudara dan saudari especially encik eddyra akan membantu saya untuk bekerja di offshore dalam bidang Safety and Health Officer.Terima Kasih…

  • mus
    September 24, 2009

    salam…keje ut man ade x?
    company mana ade vacancy?

  • gerudi
    September 25, 2009

    [quote comment="9488"][quote comment="9473"]salam…saya nk tanya ttg company yg buat kerja2 drilling sng ckp kerja downstream untk oil n gas nie..ada tak kekosongan..oh ya saya merupakan baru ja grad bulan 5 dalam BEng Sumber mineral…klau ada hantaq kt email k…terima kasih…[/quote]

    drilling upstream kan bro?[/quote]
    Ntah upstream kot..saja ja boh bg nampak gempak..hehe

  • E&I
    September 26, 2009

    [quote comment="9433"][quote comment="9265"][quote comment="9140"][quote comment="7094"]Platform Angsi yag terbaru ANGSI-D dah pun siap di laut..kwn baru trun wt keje E&I kat sana utk fire and gas systems..next year KUMANG CLUSTER kt area labuan..[/quote]

    sape ni?ad bt keje kat andp-d?e&i?[/quote]

    kumang cluster tu bila siap…?[/quote]
    Dijangka tahun depan kot….die pnye mother platform xsiap lagi…tp wellhead dah sail out[/quote]

    KUMANG dah banyak kali delay..
    banyak lai platform nak naik cam GEMUSUT KAKAP, KINABALU, TANGGA BARAT..
    tapi baru ni aku de dengar la tak tau betul ke tak BHP nak buka platform baru kat area labuan tu..

  • jo
    September 29, 2009

    [quote comment="6803"]salam..
    comel ar blog nie.. aku kije offshore/onshore as ut/welding inspector..
    now kat offshore algeria/sepanyol dgn company saipem italy..
    Gud luck for sape2 yg br nk kije offshore at the same times oil n gas..[/quote]

    projek xder sgt ker skrg ni kawan??kay P.G xder just mmhe je ade,kencana projek india je…kat ganu???ader ke job WI RInak pakai org??

  • Faizal
    September 29, 2009

    Saya ade pengalaman keja hampir 20thn dlm bidang maintenance majoring in Plumbing & piping. Ade job utk jawatan maintenance x?

  • Azrul
    October 7, 2009

    salam..
    sy ade diploma in electronic computer engineering…ade x position yg sesuai utk my course…
    position IT ade x?

  • engineer officer
    October 8, 2009

    [quote comment="9039"]tumpang tanya, well service keje dia camne ek. gaji ok x?[/quote]

    xok syg..nanti u tercabut lutut…haha

  • izzat
    October 8, 2009

    hai

  • izzat
    October 8, 2009

    assalamualaikum… eddyra saya tengah mencari kerja dalam bidang oil & gas sekarang nie … buat masa sekarang saya dah berkerja di satu syarikat oil & gas di shah alam .. sebelum ini saya ada ambil sijik kejuteraaan elektrik petroleum … kalau ader peluang bagi tahu k.. selamat hari raya semua.. :)

  • lee
    October 14, 2009

    bro..keje firewatch xde ke?ble tggalkan info pasal keje firewatch kat offshore?

  • lee
    October 14, 2009

    bro,saya dah 2thn lbih bekerja sbg firewatch dlm plant petronas kerteh secara freelance,sijil saya cefs responce(petronas cert) dan sijil safety fire watch dari jambatan bomba malaysia,agak2 saya dapat x bekerja di offshore..saya nak kahwin,sbb tu nak cuba nasib main platform plak..

  • mije
    October 15, 2009

    salam eddyra…sbgai safety officer or safety supervisor ade tak?
    susah tak nak dapat?saya bru jer attend course SHO tpi lum exam lagi…terima kasih.

  • mije
    October 18, 2009

    tolong lah jwab bro eddyra,hehe

  • shuhaimi
    October 20, 2009

    salam bro…ada ke peluang jadi radio operator dioffshore apa kelayakan yang dikehendaki?

  • andy lee ak seman
    October 21, 2009

    [quote comment="679"][...] yang berminat untuk mengetahui cara-cara untuk mendapatkan peluang bekerja di offshore. Sila lihat di sini untuk lihat position yang di [...][/quote]

  • fara
    October 23, 2009

    Hi,
    2 taun lepas sy pernah dpt offer dr vastalux sbg design equipment engineer (kalo x silap)..then sy tolak..sy amik job mechanical engineer di RnD company. masa tu br abis belaja…
    Skang ni cam menyesal sgt pasal i lepaskan peluang untuk keje dlm bidang ni..so, sapa2 yg dpt peluang untuk join, just pegi je..x kisahla kalu other company offer lag tinggi pun..just pegi je..as long as we can gain the experience…i wish i could turn back time..

  • mehmet ali
    October 23, 2009

    hai,

    sape ade nampak kucing saye bernama tompok, tengah ari tadi die xblk mkn nasik lg tu, kang masuk angin perot pyh plak..sori, iklan jp..huhu..

  • eddyra
    October 24, 2009

    kucing tu ada nampak tadi, dia ikut awek mana tah….

  • mehmet ali
    October 24, 2009

    haha..akhirnya cik eddyra bls gak aku nye komen, mst dorg jeles ni. tu la, byk sgt soklan, klu saya pening gak nk jwb prtnyaan tu sume, xgtu..huhu..

  • jaay
    October 28, 2009

    hey there…i’m looking for any offfshore vacants…i dun care if i start from the bottom…any post (OFFSHORE) will do…it’s the experience i want…mail me at fetrizal@yahoo.com.my.

  • muffler
    October 28, 2009

    Hai, en.eddyra saya ada satu pertanyaan. Saya lepasan politeknik kuching sarawak, jurusan Sijil Kejuruteraan Elektronik (Petroelum) macam mana saya nak apply keja kat offshore nie? Sangat-sangat berminat untuk memasuki bidang ini sebab tu ambil kursus ni kat Politeknik selama 2 tahun.

    Adakah saya perlu masuk INSTEP ambil sijil 2 tahun? lecturer kata Sijil saya nie lebih awal sebelum sijil dari INSTEP tuk lepasan SPM diadakan. Jadi dia kata yang akan dipelajari sama.

    saya dah banyak kali hantar resume kat mana2 syarikat O&G ni tapi respon dari saya keluar dari politeknik sehingga sekarang masih belum ada satu jawapan untuk menerima saya interview ataupun bekerja.
    pengalaman pulak hanya 6 bulan praktikal sbg juruteknik elektrikal.

    harap en.eddyra dapat beri cadangan.

  • syndra
    October 28, 2009

    Kalo perempuan bole x keja utk offshore ni?

  • GADISpulauLUV1
    October 29, 2009

    knp pula pmpuan tak boleh syndra…. byk kwn me yg pmpuan pun keja offshore… but u kna ada education in this field or pengalaman or ada ambil course yg ditawarkan misalnya drpd SMTC or NIOSH…. yg pntg msti ada SEA SURVIVAL course.. kalu dpt ambil course jd inspector pun ok…. welding inspector or painting inspector… my fren pmpuan filipino working as painting inspector with shell pun ada… gaji mmg kaw2 la…

  • skytrooper
    October 30, 2009

    Salam bro,

    Berapa basic gaji utk engineer kat sapuracrest?
    ade elaun laen cam housing atau car allwce?
    Offshore elaun berapa?
    Besenya sekali naik bape hari kt platform?

    Regards

  • eddyra
    October 30, 2009

    kena mintak tolong orang sapuracrest jawab ni :P

  • skytrooper
    October 30, 2009

    Hehe..klo bro eddyra tau pon bleh gak gtau…
    Bgus x utk org baru kje ngn sapura ni?

  • Kadayan Sibuti
    November 1, 2009

    Ada jua bini2 atuk karaja di laut hah, aku pikir laki2 saja. Masa’ aku karaja offshore tahun 82 di Labuan masa atuk inda di banarkan bah. Mana tiak si addyra atuk batah indak ada komen. Suka ku mambaca blognya atuk mbari gali hati.

  • Kadayan Sibuti
    November 1, 2009

    [quote comment="9724"]salam bro…ada ke peluang jadi radio operator dioffshore apa kelayakan yang dikehendaki?[/quote]

    Skrang ni Technotrend, Miri tengah cari Offshore Radio Operator utk Shell tutup 3.10.09
    cba search.

  • Kadayan Sibuti
    November 1, 2009

    [quote comment="9899"]knp pula pmpuan tak boleh syndra…. byk kwn me yg pmpuan pun keja offshore… but u kna ada education in this field or pengalaman or ada ambil course yg ditawarkan misalnya drpd SMTC or NIOSH…. yg pntg msti ada SEA SURVIVAL course.. kalu dpt ambil course jd inspector pun ok…. welding inspector or painting inspector… my fren pmpuan filipino working as painting inspector with shell pun ada… gaji mmg kaw2 la…[/quote]

    Salam, dekat mne nak mbek course painting inspecter tu, brape byar? t ksih

  • Kadayan Sibuti
    November 1, 2009

    [quote comment="9942"][quote comment="9724"]salam bro…ada ke peluang jadi radio operator dioffshore apa kelayakan yang dikehendaki?[/quote]

    Skrang ni Technotrend, Miri tengah cari Offshore Radio Operator utk Shell tutup 3.11.09 tel: 085-430436
    cba search.[/quote]

  • eddyra
    November 1, 2009

    Kadayan Sibuti terima kasih bah..

  • syndra
    November 2, 2009

    TQ! Gadis pulau coz answer my question, tp kn kalo seseorg tu ade kelulusan dalam diploma kejuruteraan elektronik ape yg keja yg di tawarkan utk course tu pula…

  • lang
    November 2, 2009

    Bro, nak masuk offshore joint saipem offshore macam mana ya??

  • eddyra
    November 2, 2009

    uiiii.. banyaknya soalan yang aku tak sempat nak jawab :)

    • syuieb
      October 1, 2011

      saya nak sangat kerja ni jadi helper pun boleh..labour lagi boleh

  • skytrooper
    November 2, 2009

    Hehe..budak baru blaja mmg tggu otai jawab..thanks in advance bro

  • muffler
    November 2, 2009

    aku tak diterima untuk masuk INSTEP.. :( so sad…(using SPM leaver)
    tp aku still ada sijil…walaupun sijil kejuruteraan elektronik (petroleum) nmanya…
    tapi masih tak de peluang keja kat onshore or offshore sbg technician… :(
    im good in technical tp exp tu blm ada lg…
    help help help…

  • bekok c
    November 3, 2009

    kawe loni prektikal nga PMO….sem last instep,ada gi bekok charlie bln poso bru ni….best sgt

  • botak_segamat
    November 4, 2009

    a’kum bro tanya skit kalo aku nak keje kat off shore nie cane nak mohon ek,ko xle ylg aku ker ,aku nie org susah jadi nak mohon keje nie kalo dpt,kalo ko bole tlg adk=just kan aku ko call aku kat no ni k 0172578185,tolong bro aku harap sgt keje nie tapi aku takde sijil apa2…..

  • azli
    November 19, 2009

    Salam bro…aku nk tnye ni..aku blajar kt ranaco skang ni…amik course deck rating…ko agak2…kt mane aku leh apply job after aku finish study?tolong aku yer bro…time kasih..saya budak baru belajar…hehe….

  • Kindaichi
    November 22, 2009

    Hello,

    Nak tanya sikit pasal kerja as wireline technician kepada sape2 yg pernah atau sedang bekerja dalam bidang wireline. Aku baru dapat offer kerja sbagai wireline technician kat labuan tapi masih blur apa sebenarnya tugas dan responsibilities tugas wireline tech ni. Jadi harap2 sape2 dpt enlighten me about this jobs scope dan career path.
    Thanks!

  • bambang irawan
    November 22, 2009

    tolong kalou ada informasi untuk kerja offshore khususnya yang di platform
    info kesaya ya
    pengalaman dari kapal pesiar sebagai cabin steward selama 4tahun semua dokumen masih hidup dan ada us visa
    saya berharap dapat join di lokasi amerika atau eropah
    untuk posisi steward dan messmen
    makasi bagi yang mau membantu informatinya

  • Nazri
    November 23, 2009

    Assalamualiakum
    Ade x kekosongan keje fitter.kalo ade,tlg la bgtau

  • zuera
    December 27, 2009

    salam…leh x kalau de vacancy kerja di offshore e-mail kan pd sy..adik sy da lama menggangur…de course tp pluang kerja xde…tolong ye…nurzurainizamohmad@yahoo.com.my

  • suhaime
    December 27, 2009

    salam…..
    i’m suhaime 35,from sg.petani kedah.
    -17th years in service,repair and maintenance HVAC
    -lookig for a job as maintenance/facilities tech.
    -wiring , switch board control stater,overhoul water pump.
    -kalau ada vacancy pls email me at miehte@yahoo.com.my
    -ok thanks so much

  • fauzi
    December 31, 2009

    bang bang keje roustabout mcm mane?
    e-mail kasi kt saye – ususKambing@yahoo.com

  • faradilla
    January 7, 2010

    Saya nak tanya sape2 yg tahu @ ade pngalaman interview sbg chemist kt exxonmobil x? Saya dipngil untk interview di port dickson refinery. Nk tnya interview ade bnyk step ke? mksud sy ade ‘face 2 face interview’ /group interview ke? pastu ade ke kene buat any practical?thanks..

  • andy lee ak seman
    January 8, 2010

    saya nak mta kj kat offshore,,,tpi saya belum safety kos,,ada tak company yang hendak taggung kos.kalau ada tolong emil kt saya andyaulia83@yahoo.com.my

  • E&I
    January 9, 2010

    memang dah jadi tanggungjawab setiap company memberikan kursus keselamtan kepada semua pekerja seperti yg termaktub dalam akta keselamatan dan kesihatan pekerjaan. PPE pun company kena sedaiakan dalam kod amalan JKKP. Tapi bergantung pada tugas dan bidang kerja seorang pekerja.

  • fendi
    January 11, 2010

    ader vacancy contract & permenant staff offshore work.?..xkesah la aper2 post pn..kalo ader post e&i tech pn ok gk…experiance onshore jer..but BOSET card aku ader..plz info vacancy kt cni…

  • gramanda_aspada
    January 14, 2010

    bole saya tahu apa yg dimaksudkan dgn roustabout?
    kerja roustabout macam mana?

  • gramanda_aspada
    January 14, 2010

    takde sorang pun yg bole bg tau keje roustabout T_T sob sob…

  • Fakharulzaman B.Zahri
    January 19, 2010

    [quote comment="679"][...] yang berminat untuk mengetahui cara-cara untuk mendapatkan peluang bekerja di offshore. Sila lihat di sini untuk lihat position yang di [...][/quote]

  • khairil
    January 20, 2010

    ape beza bst ngan bosep

  • ong
    January 20, 2010

    hai.. nak tumpang tanye, saye nak apply industrial training pada bulan terdekat ini..nak tanye adeka company offshore akan mengambil saye?

  • slayerr
    January 21, 2010

    salam..nak tanyalah..sy ada bsc in civil engineering..ada 3 thn work expoure tpi dlm structural engineering..dah lama menganggur coz last job on contract basis..agak2 ada chance ke dlm offshore ni?? start dari trainee pun xpelah..klu ada lubang, infom2lh yer..xkisahlh sapa2 pun…

  • Jai
    February 1, 2010

    morning.
    bro,ade x website untuk keje seafarer?

  • wazmie
    February 6, 2010

    salam. nak tanya. saya skrg amik petroleum eng kt utp and nex sem will be going for internship. sekarang ni tengah nak apply2 la tp tak tau nak apply kat mane. kao refinery nye tempat, sesuai tak utk bdk2 yg amek PE nih. nak apply yg bhgn upstream ke downstream? or bhgn service and provider? huh pening2

  • pai
    February 13, 2010

    salam. Ada sorang kawan sekarang tengah menanggur. So nak tanya kelayakan pendidikan untuk kerja HELPER dan DRIVER SPM ka? Sekiranya guna kelayakan untuk PMR boleh ka? Kekosongan ni terbuka sampai bila?

  • rizam
    February 21, 2010

    to all my friends,kalo ada apa2 info berkaitan jawatan kosong di offshore tlg email ek..tapai_76@yahoo.com

    thanks

  • mr tomat
    February 24, 2010

    salam…yo bro.sy dh hampir 1 year amk course padestal crane,siap ngan survival course lg..haha..mmg sy x ad pgalaman ttg crane offshore,onshore ada la dlm 5 thun.rsenya x la tlalu byk sgt beza antara crane offshore n onshore..resume dah bpuluh campeny dah anta,tp satu pun x sangkut,bolos terus..haha..maklumla org x ad pgalaman..masalahnya brape lame org yg ad pgalaman akn trus nk kje.?.tmpe ad plapis yg bru..haha kelab bola sepak kampung pun ad pelapis..hehe… lg satu nk tye bro.. sy byk gak mbr kje offshore dlm bdg yg lain..dorg kate klu x ad cable ssh byk bkn skit.haha. klu ad cabel stakat pgalaman 3 bln pun dh ble naik offshore,,sedare mare atau rakan senegeri la kate kn.. haha..cme nk btanye je bro…betul ke cm2…haha

    • rozaihan zaini
      January 29, 2012

      salam…bro.sy bru je amik course padestal crane level 2. mobile crane level 2. .pengalaman onshore mobile crane 16th. 10th bawak 20tan. 6th bawak 45tan smpai skr.klo ada mne2 compeny nak cari operator crane mesej sy / 0137438067 trma ksh.

  • iqbal
    March 1, 2010

    saya berminat untuk mendapatkan khidmat cik untuk mendapatkan chief diver klas 1 untuk bekerja di bawah syarikat saya. call 0173916557. urgent!

  • matnoor
    March 3, 2010

    korang rasa mn lebih byk dpt keja utk bdk lpasan diploma mechanical? instrument? atau process? mn yg lebih byk dpt peluang keja dlm bidang oil & gas ni?

  • samad
    March 4, 2010

    assalamualaikum kwn2…
    aku ni bila dh pening xde keje baru le menggelabah..aku ade xperience dlm building construction hampir 3 taun..n aku ade dip in civil eng & degree in building surveying..baru2 ni aku dh dibehentikan keje sbb com dh xde pojek..so aku harap kwn2 dlm ni terutamanya abg eddyra bley tlg aku bg post ape yg sesuai untuk aku apply dlm onshore @ offshore..keje dari bawah semula pun xpe..sbb aku dh pening sgt dah..

  • keli
    March 10, 2010

    salam..nak tanye la..
    keje offshore x leh bwk handphone ker?

  • Muhamad Syafiq
    March 13, 2010

    [quote comment="8"]alahai,saya baru tercari-cari dan terfikir suasana kerja seperti en. eddyra. ingin menulis cerpen berlatarbelakangkan kerja offshore…ermmm..mohon link ke blog saya ek. tq[/quote]
    [quote comment="10127"]memang dah jadi tanggungjawab setiap company memberikan kursus keselamtan kepada semua pekerja seperti yg termaktub dalam akta keselamatan dan kesihatan pekerjaan. PPE pun company kena sedaiakan dalam kod amalan JKKP. Tapi bergantung pada tugas dan bidang kerja seorang pekerja.[/quote]

  • faizal
    March 14, 2010

    smakom…..bro ade tk keje ksong tuk cook…

  • syahir,baiee
    March 22, 2010

    aslamuakum…….blh bgi alamt ka…offshore di sarawak n sabah ne??? ku nk try jugak la…ini email aku…. baiee4774@yahoo.com……nu nk try apply welder la..ku dah buat sea survival da..n lesen wlder pun ku ada….p diorang nk cable jugak ka…

  • Met
    March 28, 2010

    salam..saya mempunyai course dalam bekerja offshore dan baru habis training dan amat memerlukan pekerjaan..sekiranya ada mana-mana company offshore yang memerlukan khidmat saya sila email saya di methina10@yahoo.com atau Velvetina04@yahoo.commsaya akan menghantar resume segera kepada syarikat utu.thanks

  • mrs F
    March 30, 2010

    samekum……nie sape2 la yg xberumah la nie,ce try tpon no nie ada kot mah sewa….0199865685 or 0192377404…..30,03,10 trikh d istihar.pndai2 la kowng…

  • mr F
    March 30, 2010

    koowang ……leh tlg x?ak nie ad jgk member sowang….bru je lpas pratikal bhgian marine engineering,,,diploma..tp yang mjdi maaselahnya….xthu mane tempt yg same waktu dganye untuk mtak kerja……lau ad trusss…msg or call beliau 0133558810.male

    • ZACK
      October 31, 2011

      Aku rasa kau patut try apply marine cmpy dkt ksb like as alam maritam,offce dia dkt admin B klu x silap lah

  • mrs F
    March 30, 2010

    rmh 2 area kemaman,kg besut lupe nk ckp.

  • azlan
    May 11, 2010

    bagus kerja kat instep..basic pun dapat RM6000….semua apply kat website…mesti dapat..takpi siapa cepat dia dapat…hahahaha

  • Zul PJ
    May 17, 2010

    Hi nama saya Zulkiffli saya dari PJ…utk bekerja di offshore peninsular ni YA MEMANG BETUL KALAU XDE KABEL SEBESAR BALAK SUSAH LA NAK MASUK..TERUTAMANYA NK LAWAN ANAK JATI TERENGANU…saya pernah ke offshore tapi di Gulf of Aden Yemen ikut TOTAL saya di bawah technip malaysia.saya sebagai CRANE OPERATOR OFFSHORE BARGE.saya ada boset sea survival saya ada pedestal crane level 3 dari BV ada paspot dr OGP TOtal..tapi baru2 ni saya pergi itw di hadal crane semua xlayan semua xsama kata mereka disini petronas requirment dia lain la apala bla22…ada lubang blhla Crane operator blhla email saya aprilia_my_bike@yahoo.com expirien offshore 2tahun onshore 5tahun..

  • Syed fadzil
    May 26, 2010

    Salam, saya mencari jawatan sebagai pembantu IT di Offshore company atau KSB di area kemaman. Saya berpengalaman 2 tahun dalam bidang IT sebagai Technician, IT Asssitant dan Programmer. Boleh hubungi saya di sedkonz@gmail.com

  • wanchik
    May 29, 2010

    Wahaha, nak jadi welder offshore ea.. apa org kampung panggil?.. juruteri.. wahahaha.. WQT kalau utk projek offshore, memang maut gile.. larat ke nak grind pakai grinder hercules (bapok grinder), mau2 terus tbelah paip 6G utk WQT nanti.. Dapat kan la lesen 6G and 6GR (aku geram tol kat IKM, tak pernah ngajar camne nak teri 6GR, sampai kat projek, mula terpinga2 camne nak wat 6GR..).. test susah ckit skang ni, nak2 kalau ada 3rd party.. menangis wooo.. org pack nak wat WQT.. rajin2 la usya lam tenet.. kot2 ada peluang untuk mana2 fresh graduated WELDER yang teringin nak naik offshore.. kawan dah bersaraaa… lalalala, ngah nak amik CSWIP 3.1 je la ni.. muahahaha

  • sogosan
    June 1, 2010

    aduhhh…lama sangat nie dah mengangur…susah betul nak masuk lubang kerja yang berkaitan dgn kapal nie…rasa menyesal pun ada berhenti compeny lama…sesiapa kesian..tolonglah…

  • matshah
    June 1, 2010

    Salam.. saya nak berkongsi pengalaman interview dgn exxonmobil bulan 5 lepas. Biasanya Exxon akan mula keluarkan iklan jawatan kosong untuk pada bulan Feb atau Mac dalam akhbar The Star.
    Anda kena isi borang online di dalam website Exxonmobil dan hantar segala resume, cover latter dan sijil yg ada. Di dalam borang online tersebut, ada diminta mengisi segala butiran pengalaman kerja anda dalam bahasa inggeris. Jadi kemahiran menulis dalam bahasa inggeris adalah dimestikan.., kalau tak mahir menulis bahasa inggeris, mintak tolong pd yg mahir..,
    Lepas hantar, tunggu panggilan telipon dari pihak HR exxonmobil dalam masa 2 minggu. Biasa dia akan tanya berapa tahun pengalaman kerja dan jawatan sekarang. Apabila anda terima panggilan telipon kali pertama…, bersedialah untuk menjawab dalam bahasa inggeris. Ceritakan jawatan anda sekarang dan tugas-tugas kerja anda. Kalau anda gelabah.. cuba siapkan script dari sekarang.
    Kalau ada berjaya…, biasanya HR akan telipon lagi dan panggil untuk datang Interview , biasanya bulan 5. Tempat interview biasanya di Hotel 5 bintang kat KL. Tahun ni interview dekat Hotel Berjaya Times Square Resort. Tahun lepas kat Hotel Istana.

    • eddyra
      June 4, 2010

      matshah..

      terima kasih kerana sudi berkongsi di sini bro..

  • matshah
    June 1, 2010

    Interview Exxonmobil ada 3 test,
    (1), IQ Test – ( ada 6 paper soalan bercampur 3 jam) , Kalau sesiapa yg lulus paper IQ Test ni…, akan pergi ke peringkat seterusnya. Jika tak berjaya…, akan disuruh balik…,
    Kepada yg berjaya IQ Test ini akan disuruh duduk bermalam di hotel. segalanya ditanggung. Makan dan hotel. Free aje.
    (2) English Test – dia akan pasang Radio.. lepas tu soalan berpandukan pada suara pada radio itu… kemahiran mendengar adalah perlu. Paham soalan dan jawab baik baik.. Kertas jawapan A,B,C,D je.. pangkah je mana yg perlu.
    (3) Oral test – Hari kedua – Jawab la baik baik. Biasanya dia akan tanya pasal pengalaman kerja anda sekarang. Dia tak akan tanya pasal offshore kerana dia pun tahu anda tak ada pengalaman offshore.

  • ray
    June 1, 2010

    matshah..
    ko dah dpt ke exxon tu..??

  • KZIE
    June 2, 2010

    ALOOO KAWAN
    NK BERTUMPANG TYE NIE
    SAPE D KEJE KT JIMAH ADVENTURE
    NK BRPE BASIC N BENEFIT TOK TECHNICIAN R

  • E&I
    June 3, 2010

    Sape yg de recommendation by PIC lagi senang dpt masa interview dgn EXXON tu..ni pun PIC sndri yg bagi tau..sebab kebanyakan yg dapat semua atas recommendation..

    • eddyra
      June 4, 2010

      hahaha.. betul betul betul..

  • kamal
    June 4, 2010

    E&I ko keje ngan company mana? … Ada sesiapa yg interview ngan exxonmobil tu hari……?, dah dapat jawapan masuk ke belum..? kawan aku ni aaa… duk menunggu jawapan ni… tak sabar rasanya, katanya…., tak de jawapan lagi…..

  • eeiihh
    June 5, 2010

    Salam…
    saya pun ada pegi jugak la i’view dgn exxon bln 5 hari tu… soalan IQ test dia pun ‘boleh thn’ jugak la.. tp sampai skrg dok tgh tggu ‘panggilan rezeki’ tak mai2 lagi..hehe nak tanya sket.. PIC tu apa maksudnya…?

  • thomas anak rasau
    June 13, 2010

    dlu saya bljr di ikm kuching kursus welding.saya pandai welding tapi belum ada sijil 6G.company boleh panggil kerja kah.

  • Jawatan Kosong
    June 16, 2010

    Apa JawatanKosongKerjaKosong.com tawarkan?

    Terlalu banyak websites menyebarkan jawatan kosong, kerja kosong, jawatan kerajaan. Tetapi kebanyakkannya sudah lapuk dan tidak terkini. Ataupun anda terlambat untuk melihat iklan tersebut dan terlepas peluang.

    Jangan sia siakan potensi diri anda untuk mendapatkan pekerjaan terbaik. Daftarkan diri anda dengan JawatanKosongKerjaKosong.com. Kami akan menghantar iklan kekosongan pekerjaan dengan segera kepada anda. Update secepat mungkin kepada anda.

    Daftar Sekarang

  • Ridho
    June 20, 2010

    saya mau nanya ..
    kalau di Offshore ada untuk Laboratorium gak … soalnya sekarang saya kerja di Perusahaan Migas dan dapat di Laboratorium …
    Offshore adalah cita cita saya .. makanya saya sangat ingin kerja di Offshore ..
    terima kasih

  • matshah
    June 22, 2010

    ye la… dah sebulan exxonmobil tak panggil panggil lagi.., tak tau le dapat ke idak

  • ayie
    June 23, 2010

    eddyra,lau lpasan spm,position yg mne ag leh apply???cuma helper ke or yg lain pown bleh??
    nk apply cm ner???
    teringin laa..

  • azliya
    June 23, 2010

    salam,

    saya dari lepasan ijazah kejuruteran kimia dan sekarang masih mengganggur. harapan tinggi sekiranya eddyra dapat emmbantu saya dalam hal ini..plz contact me : 019-9232987 n my emel azliya85@gmail.com

  • badut welding
    June 25, 2010

    Salam bro, saya tertarik dgn keja offshore ni atas sebab gaji yang lumayan. Namun jika orang seperti saya ni yang hanya tahu welding kreta dan besi2 ( guna welding gas dan elektirk ) boleh atau layakkah kalau nak memohon kja d offshore? klau bab2 masak2 untuk pantri offshore pun saya boleh buat jugak jika ada jawaatan tukang masak. umur saya dah nak masuk 31. Boleh lagi ker? Makasih atas penerangan bro. kalau dapat masuk kja kat offshore saya akan carik bro blanja makan nanti.

  • supervisor
    June 27, 2010

    Bro..aku ni nk sgt keje offshore..tp aku tau buat vessel jer..ada diploma welding, tp x ada 3.1inspector….mtak bro tlog bg jalan ckit blh…

  • saturation diving
    June 27, 2010

    ramainya nk keje offshore.bila dah kat offshore bru tahu laa life camne..

  • matshah
    June 29, 2010

    yes.. aku dah dapat panggilan exxonmobil as instrument & electrical technician. Bulan depan kena gi daftar kat INSTEP tranning 4 bulan. Ada tak sesiapa lagi yg dah dapat panggilan dr Exxon?

  • tiqa shah
    July 9, 2010

    salam…
    en eddyra keje utk chef xde ke???i mean tukang masak utk offshore xde eyh???if ade sila bg tau yea…sy sgt2 lah berminat…
    terima kasih

  • POK WAT
    July 14, 2010

    kalau tukang masak try petroserve atau deli.. nie yang base utk offshore kat belah trganu

  • rhys
    July 17, 2010

    salam bro eddyra..sy ni grad form instep cos production..sy pn ada dip in mechanical..sy ada skill autocad setahun lebih..kalo ada lobang keja dlm mana2 company o&g leh ar tlg ejas..x kesahla company contractor ke, client ke,..janji ada keja..
    tima kasey..

  • zam
    July 25, 2010

    salam..
    aku nak apply kje kt KSB, cmne ye..klu bg resume ata trus kt KSB org ckp ssh nk msuk,so cmne??pkai pos ke?aku dah da pngalaman hmpir 5 thun, dan da diploma mekanikal, aku nk kje kt offshore plak..x leh ejas k ke aku x…pape hal email je kt alamt aku ni.

  • hazry
    July 27, 2010

    salam, saya bekas pelajar dari kolej swasta…untuk pengatahuan saudara dip saya agak baik lebih kurang 3.85 mengambil dip teknologi mekanikal gas..namun kelulusan utk MQA masih gagal kerana saya 1st intake….saya telah banyak menghantar resume,tetapi tidak ada maklum balas…soalan saya..
    1)adakah kerja dalam bidang offshre memilih graduan ipta o ipts?
    2)jika tidak,bagaimana caranya untuk memohon jawatan di offshore…helper pon x apa…kerana mahu mula dari bawah…
    3)apakah yang diperlukan untuk bekerja di offshore selain mempunyai dip o ijazah?

    terima kasih…

  • nani
    July 29, 2010

    amat berguna especially untuk saya sampaikan kepada student2 yang berminat bahagian ini.. thank u kepada penulis..

  • Noorzaira Abdullah
    July 29, 2010

    Boleh tolong saya bagi contoh resume dalam BM tak….rakan saya sangat berminat nak minta kerja kat offshore ni..tapi tak tau macam mana nak buat resume terbaik.

    • kijo offfshote
      November 29, 2012

      Bro eddy tlong gk ejah kijo kto..smbt la dk umah ni

  • eddyra
    July 30, 2010

    kebanyakan resume dalam english dik.. buat je dalam english.

  • norman
    August 2, 2010

    boleh x bro eddyra bagi contoh resume dlm BI..terima kasih

  • nisha
    August 3, 2010

    bro eddyra..
    sy ada seorang member yg blaja smp form 3 jer..tapi byak experince dalam keje Pipeline Inspection..pernah bekerja ngan byk company salah satunya shapadu…tapi dia cuma kontrak jer..abis projek dah xda keje…
    ble bro tlg cari company yg keje permenant…x kisah mana2 company…
    hope to hear from u soon..tq bro

  • mohd maizan ismail
    August 4, 2010

    salam allz.. i need a job in oil and gas..
    have an experience in construction project with sum of value abour RM500million.
    currently iam a jr. planning engineer@planner,,
    did have any job that suitable for me in o&g hehe..
    email me…. thanksssssss…jann_sinky@yahoo.co.uk

  • sharifah
    August 11, 2010

    slm….

    sya nk tahulah skop untuk job kat offshore sebagai executive logistic….
    oil & gas….camane ek job dieorg nie..?

    boleh inform kt saya x?

  • cassandra
    August 13, 2010

    hai..sy nak tnya,,ada tak shell ambil industrial staff nurse?bcoz i nak apply for that..if ada..can u send the HR add to my email..TQ.

  • IN
    August 13, 2010

    Salam saudara Eddyra..saya diploma holder dan pengalaman kerja selama lebih 5 tahun. 4 tahun sebagai tech dan berikutnya saya sebagai jurutera hidraulik. untuk pengetahuan saudara saya pernah buat servicing work dan project dengan company seperti AME(Allied Marine & Equipment), MS Herkules, Favelle Favco dan baru ni SARKU. Semua job ni saya terlibat dengan hidraulik. Selain itu juga saya terlibat dalam design seperti Drawing(AutoCAD & INVENTOR) semuanya berkaitan hydraulic schematic & mechanical layout dwg. Saya tengah mencari peluang untuk bekerja dengan company oil & gas including marine company. Ada peluang yang terbaik tak..

  • IN
    August 15, 2010

    adakah pengalaman saya layak dan ape jawatan sesuai kat offshore tu..

  • Zaliey
    August 18, 2010

    Salam En.Eddyra,Saya Zaliey dari Ganu kite 31thn ,just nak minta opinion skit.. saya pernah involve dalam gas pipeline (onshore only ) +-6 years tapi more to contract basisla.. so skrang duk ingat2 nak cuba & terus concetrate dalam NDT environment.. ok ke tak??. . for de 1st ni br nak attend course apprecitaion.. kalau ada rezeki nak cont’ study in Radiography Int.. En.Eddyra ada mana2 contact ke.. maksud saya andainya lepas kedua2 course tu.. peluang tu senang or sebaliknya to get de job.. tq.

  • eddyra
    August 18, 2010

    zaliey.. saya bagi hint ok .. cari mana-mana company yang ada contract besar dan lama.. TMM ke, HUC ke, biasanya memang pakai lah NDT ni.. cuba jengok mana-mana 3rd party inspection company..

  • Zaliey
    August 19, 2010

    Thanks for de info En.Eddyra..InsyaAllah saya cuba..maybe after mywife deliver my ‘rezekianak’ this 2010 raya akan attend both course tu..moga rezeki en.eddyra pun dipermudahkanNya dengan sentiasa memberi guide pada orang2 sperti saya ni..kalu ade ape2 lagi i’ll let u know..& tq.

  • Zaliey
    August 19, 2010

    ..Thanks again from Zaliey & family..ada kmungkinan En.Eddyra kenal ke bro Ahmad Faizal Kadir ex Petronas..skrang join RasGas Qatar..Salam tuk semuala.

  • tasha
    August 20, 2010

    assalammualaikum bang, nk tyner sket.. husband sy ni nk cube lah rezki klu ader dlm bidang ni tp die cume lepasan SPM dan cumer ader pengalaman sebagai despatch jer tok selama 8thn.. kitorang dah de 2 ank, tu yang nk carik rezki lebih sket tu.. agak2 ade harapan ke??

  • eddyra
    August 21, 2010

    tasya.. semua orang ada peluang untuk bekerja di offshore ni, cuma bergantung kepada apa kebolehan yang dia ada, pengalaman, academic atau apa-apa yang boleh menyokong dia untuk mendapat tempat di sana.. cable besar pun penting juge..

  • eddyra
    August 21, 2010

    Zaliey.. gud luck bro.. gud luck..

  • Zaliey
    August 22, 2010

    InsyaAllah..moga dipermudahkan urusan dlm mgharungi khidupan duniawi+ukhrawi..Thanks En.Eddyra.

  • Mr.dafi
    August 22, 2010

    salam, bro ada x jawatan utk tkg masak (cook)? apa syarikat nk pakai org and reqirement nya?

  • tasha
    August 24, 2010

    so cmner nak apply??

  • erin
    September 1, 2010

    matco ada vacancy tak? kol me..
    now dah nak complete start up dgn sarawak shell berhad
    call me 0197203944
    boleh kol lepas 10/9/2010
    now at offshore

  • nell
    September 11, 2010

    bang, gaji tuk scaffolding inspector brapa? n ada vacancy tak utk post tu?

  • alattas
    September 14, 2010

    salam eddry…
    1st.. slamat hari raya aidilfitri….
    acctually aku nak tanye tentang peluang kerja yang melibatkat IT dalam dunia oil n gas. aku ade banyk gak wat research ttg technology software yg diaorg pakai like GIS (geographic information system), PSM (petroleum system modelling), drilling technology also used software tools and so on…. Yg aku confius skang sume ni under which one dept? have specific IT or software dept in oil n gas industry? If have what the name of the dept?? or all this thing handle by 3rd party company? ble bagi aku idea x? aku nak try apply la yg berkaitan but nama position pon aku confius nak letak ape.. haha… kebanyakan vacancy yg diaorg bukak xde pon nak minx pasal specialist software or IT… so ble tlg bg info based on ur working experience?? klu bole tlgla email kat aku asap at faizal_alattas@yahoo.com or syed@mstb.org. for ur info aku hanya ade experience in IT and software and now working at Malaysian Software testing Board… saje nak bertukar angin ke dunia software in oil and gas..
    wassalam….

  • Mohd Hafizuddin
    September 19, 2010

    akum tumpang tanya.. safety kat offshore ade job x?
    ade sape tau company kat KSB.. apply for safety promoter

  • Ismail
    September 21, 2010

    Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

    Boleh tolong bagi company offshore kat sibu,sarawak tak..Saya nak apply untuk kerja kosong pipe fitter ataupun welder..boleh tolong cari ke untuk saya…

  • alattas
    September 23, 2010

    salam eddry…
    1st.. slamat hari raya aidilfitri….
    acctually aku nak tanye tentang peluang kerja yang melibatkat IT dalam dunia oil n gas. aku ade banyk gak wat research ttg technology software yg diaorg pakai like GIS (geographic information system), PSM (petroleum system modelling), drilling technology also used software tools and so on…. Yg aku confius skang sume ni under which one dept? have specific IT or software dept in oil n gas industry? If have what the name of the dept?? or all this thing handle by 3rd party company? ble bagi aku idea x? aku nak try apply la yg berkaitan but nama position pon aku confius nak letak ape.. haha… kebanyakan vacancy yg diaorg bukak xde pon nak minx pasal specialist software or IT… so ble tlg bg info based on ur working experience?? klu bole tlgla email kat aku asap at faizal_alattas@yahoo.com or syed@mstb.org. for ur info aku hanya ade experience in IT and software and now working at Malaysian Software testing Board… saje nak bertukar angin ke dunia software in oil and gas..
    wassalam….

  • Jan
    September 24, 2010

    Salam bang…nak tanya, pernah keja di MegaSteel sbg QA Engineer? Sy tgh search kat yahoo tadi…tiba2 jumpa bloq abang…mcm ada link dgn megasteel…tu pasal tanya ni… saya nak tau sana keja apa ja Job dia? seronok ka?
    Kalau mcm sy keja bhg QA/QC-manufacturing field, ada harapan jg ker nak join offshore?

    TQ!

  • aidil
    September 24, 2010

    ade tmpt x?
    syarikt ni ape name ye en. eddyra??
    sy pljar politeknik..
    ambil jurusan electrical engeniring
    tlong btau ye…
    sy ksntukan mse…

  • PALY
    October 5, 2010

    SAYA NAK APPLY KEJE UKANG MASAK OFFSHORE…ADA PELUANG X???PLSSSS….

  • MOHD ASYRAF B MOHD SHOKRI
    October 6, 2010

    I’M A FRESH GRADUATES FROM RANACO MARINE SDN BHD, I’VE CERTIFICATE SUCH AS M-BOSET FROM TERENGGANU SAFETY TRAINING CENTRE AND MUCH MORE. HOPEFULLY, I CAN GET A FEEDBACK FROM YOU.

  • Wahab
    October 13, 2010

    Akum abg leh x bg mna2 email tuk kerja offshore..
    nk cuba2 apply..
    nie resume saya..

  • pok wat
    October 13, 2010

    alfa meli nak pakai cook,utility… try call 098591810

  • roslimie
    October 14, 2010

    eddy ra camner nak col u kau dok maner kemaman ker

  • eddyra
    October 14, 2010

    roslimie,
    hp takde la bro hehe..

  • cikgu
    October 17, 2010

    askum eddyra
    aku dulu belajar diploma mekanikal.pas abes dip msuk instep.alhamdulillah sekali try dpt msuk instep.org len bkali2 x dpt msuk.aku dpt course proses batch jan 2009. praktikal kat petchem.MTBE MALAYSIA di kuantan.tp harapan hancur……..x dpt keje smpai la ni.psl msuk instep pun x de satu OPU pun nak sponsor.puas aku try apply company len sebut je ape name company.tanjung offshore,ramunia,conoco philips,kencana petro,chevron,talisman,schlumberger,ranhill,exxon,even shell pun aku sapu gak hantar resume.tapi hampeh…….base pd kwn aku(roomate mse instep) yg baru ni dpt interview exxon utk g platform pun die ckp
    exxon amik dak2 unikl n poli shah alam je…hampeh tol…..psl ade link ngan company exxon.ari tu OPU petronas ade bukak gak,OPTIMAL,VCM,PPT,ngan PFK.tp jgn harap la kalo aku nak dpt.kalo aku bkan ganu kite.lupekan hajat meninggi langit la..PFK pun dah ready ngan dak trainee diorang ri tu gak.aku pun dah tekanan gak ni pk pasal upstream &downstream pnye O&G keje ni…ape x laku ke dip ngan sijil aku ni…aduyai…..
    kalo ade kable besar pokok balak kan best. tp kne tahan telinga la kalo dpt msuk…

    sape2 yg bley tolong aku………please la reply……x tahan dah aku keje ngan oleo chem company org cine ni

  • bazarkt
    October 17, 2010

    Salam en eddyra. Kawan saya ada kerja kat offshore dan balik 2 minggu sekali. Tiap-tiap malam dia online samada di FB atasu YM. Soalan saya, di offshoree ni ada internet ke? sebab ada orang kata kat offshore tiada kemudahan sepetri itu. TK

  • Zahar
    October 17, 2010

    Salam semua,

    sekarang saya sedang mencari manpower untuk projek maintenance painting di Bekok-C.

    1- Rigger
    2- Painter (IMM Cert)
    3- Welder
    4- Fitter
    5- Scaffolder
    6- Mechanic

    Sila emelkan resume anda ke : mnazhar.hassanusi@acessb.com.my / boleh hubungi 09-8631434 (HEM).

    Terima kasih,

  • eddyra
    October 17, 2010

    Zahar.. KSB punya company ni..

  • patz
    October 18, 2010

    halo bro…sy baru tercari-cari mcm mana nk kerja offshore ni…sama ada nk pelantar minyak atau kelasi kapal…dimanakah tempat yg saudara rasa bagus untuk sy ambil trainning…sy ada tgk 2 tmpt ni..ranaco.edu dan pelita academi…mana yg sesuai..course apa yg sesuai diambil…harap bro blh bls ya…tq

  • Lan SABAH
    October 19, 2010

    Salam Bro….
    awal bulan oct nie carimin dgn prumatech ada keluarkan iklan tuk exxon mobil…position sebagai production tech & mechanical tech…sya ada apply dan kena replay tulis daily rate /day…sya ndak tau brapa nak minta?rate d sabah ngan semenanjung berbeza…..

  • hamizan nanO c
    October 20, 2010

    aku baru je lepas blk ckp( cakerawala). tq kt nano c coz ajk team aquasis g sane. xde job lain plak ke?

  • adri
    October 22, 2010

    halo semua
    saya kepengen masuk ke dunia oil & gas nih…ada yang bisa bantu saya gak ? apa yang harus saya lakukan? ngambil sertifikat apa dan dimana?
    saya lulusan D3 mesin, kalo ada yang mau masukin saya lewat referensi saya akan sangat berterima kasih…..lokasi saya di jakarta

  • Jayzie
    October 22, 2010

    bang, keja Radio Operator takde ke bang..and mcm mane salary?

  • Jayzie
    October 22, 2010

    bang,

    Satu lg nak tanya…Radio Operator kat Platform macamana nak apply? Company mana satu yg supply Radio Operator (Manpower) ke platform?
    Aku ada GMDSS cert. dan dah keja lebih kurang setahun setengah kat Drilling Rig.

  • mr malmsteen
    October 24, 2010

    Salam bro eddyra…. aku dah 11 tahun in oil and gas….. start with gas pipeline, plant piping …… byk aku buat job for PGB, OGP, murphy…..since dah at managerial level (construction manager), semua sapu bersih… piping, mechanical, pipeline, tank etc, tp kat plant ….. aku punya job semua onshore…….. so ingin bertanya, with my background (onshore CM), apa post boleh apply for offshore???

  • lie
    October 29, 2010

    eddyra leeh tlng aku cri keje kt ofshre dh lama tp xdpt2
    safety pasprt tgal 1year lg

  • TamanRashidahUtama
    November 9, 2010

    Bro..nk tanyerlah..kalo dh keje selalu belayar, keje atas kapal as a engineer assistant, kalo nk keje offshore, post apew yg suitable eh.. n kalo orng kapal n balik keje kt darat, post apew yg sesuai eh…

  • James Janting Ringgau
    November 9, 2010

    I have been working with PETRONAS Dagangan Sdn Bhd as a Depot Supervisor as from 2nd September 1980 untll my resignation on 15th October 1999, then I joined Assar Chemicals Trading Sdn Bhd as a Marketing and Operation Executive based at their Central Oil Distribution Terminal in Tanjung Manis, Sarawak, Malaysia as from 13th September 2002 until the above company ceased operation on 27th September 2010. Currently I am still jobless and should there is a vacancy arise in the near future which is relevant to my qualification (Form 5 – GCE in 1982) and previous work experience, I should be most grateful if you would kindly call me for interview. My telephone contact number is 019 – 8665455. Thank you.

  • are-pieh
    November 13, 2010

    alow brow…ad kje ksong x untk scafolding??sy eractor scafolding singapo..

  • babe
    November 23, 2010

    uiiiiiiiiiiii ramainyerrr org nk kijer offshore,aritu g opis my husband,tengok berkotak2 resume org hntar,itu belum lagi termasuk yang call hp,
    mintak kije,..tapi husband i pilih org gak,tapi saya tgk sumer badan kecik2 jer,xder la yang tinggi2 besar2 sgt..adik i yang xder spm pon husband i boleh tolong rekemenkan,janji mau rajin kijer jah..
    tapi dier byk rekemen org2 yang susah.

  • Zac
    November 23, 2010

    Lama dh nk tgu kerja di platform…ha,peh xdpt2 boset dh ada pedastel crane level 3 dah ada dr (tstc)Bureau Veritas..mungkin lumm ada rezeki aku org selangor..so susahla nak lawan market org demo ganu kito…

  • amirol azery
    November 24, 2010

    babe,,
    u leh tolong i x…i nak sangat keje offshore ni..

  • amirol azery
    November 24, 2010

    babe,,
    u leh tolong i x…i nak sangat keje offshore ni..amirolazery@rocketmail.com

  • eeiihh
    November 24, 2010

    bro… lu mintak la kat Allah… doa bnyk2… merayu kat manusia tak dpt apa de… kalau ada rezeki ada la…..

  • mat jam
    December 3, 2010

    salam…
    cubala usha2 kat well services company mcm schlumberger, halliburton, bj, bakerhughes dan yg lain2 (malas aku nk sebut, banyak)…bukan ape, aku dah naik muak tengok sampai level2 tech, operator keje kat m’sia pun nk kena ambik dari uk lah, aussie lah, uganda lah mcm kat sini takde org nk keje…semua company tu wat keje kat offshore juga, cuma more to exploration, drilling, well optimization, wireline, coiled tubing dan blablabla…aku pun lepasan spm je tapi takdir rezeki aku kat sini, hire terus htr oversea training balik je keje round the globe bulan2 tala tak kurang dari lima angka complete package lagi….tip aku mcm ni je, english mesti goreng hangit punye dan aktif jgn sekali2 pasif, paper tu dah kire second thing….3, 4 minggu lepas pun aku tgk ada company2 ni adv kat the star tak tau la ada candidate ke tak, selamat mencuba tapi jgn ingat pok ya kg chabang yg wat interview sbb aku pernah kecewa tgk lima org budak politek balik bodoh mcm gitu je sbb tak blh nak goreng baik punye wahahah….kebanyakan cronism mmg dorg tak amal so mcm bro eeiihh ckpla, kalo ada rezeki ada la tu…….tapi kena usaha la……

  • saiful
    December 4, 2010

    salam…memanjang aku call no opis tak dapat je…apa kes?

  • HAFIZ
    December 13, 2010

    SALAM..SYE NIE NK SGT KJE KT OFFSHORE..SUSAHLH NK TLONG ADIK2 BSEKOLAH PUN KDANG2 SYE SENDIRI XMKN..DPT JDI PROCESS TECH KT EXXON,SHELL OR BHP KER JDILH..DPTLH BANTU ADIK2 BSEKOLAH..KLAU ADE KSONG CL 0122250501 MNERLH TAU RZEKI HUHU

  • Rock
    December 16, 2010

    sy nk sangat kerja kat offshore kalau ade peluang kerja sila hubungi sy di no 0172941905 sebagai semi skill @ helper

  • azkishiyamamotor(bukan nama sebenar)
    December 19, 2010

    salam… banyak org berminat ngan keje offshore ni.., bagus…, yg penting ENGLISH mesti mau improve seboleh bolehnya…,

  • sitikus
    December 20, 2010

    mau kirja offshore mesti mau brani mati lah,, ada berani,,mental mesti mau kuat,,gaji belakang kira

  • nasrul
    December 20, 2010

    aku plajar kolej ranaco kemaman
    aku nk taw klu aku nk join bdang offshore…ape yg dier nk?
    n pointer brpe?
    aku xksh pn kje bhgian pe…sbb aku pnye pointer bwah 3…
    aku tkut aku dh abis practkal ni…aku xdpt twaran kje kt mne2 pn…tlg aku yerk…klu ade, tlg email kt aku nasrul_hakimie@ymail.com

  • ROY ROMIE RABONG ANAK JUGAH
    December 27, 2010

    Dear Sirs,

    I would like to apply for position as an Air Diver/Commercial Diver in your organization.

    My qualification for they above post are as follow:
    i. ADAS Part 1,2 and 3,
    ii. Open Water Diver (SCUBA) – PADI
    iii. Offshore Survival Certificate

    I am a Malaysian, age 30 years old.

    Please find herewith my CV and Certificates for you perusal.

    I am available to commence work immediately and I do hop your available jobs.

    Thank You,

    Regards,
    Roy Romie Rabong Anak Jugah

  • berd ryhim
    December 29, 2010

    slm,nk tnya,skiranya ssorg tu lpasan dip kejururawatan,dia blh apply x tuk jd team medic kat offshore@onshore?….n then mcm mna cara nk apply?

  • SHAHIR
    December 31, 2010

    slm, nk tanya… leh bg tips ttg manual repair air compressor,genertor yg kbiasaan kat offshore.

  • mencari
    January 3, 2011

    ASKUM…. sy nk tnya dkt mane ade lubang keje untuk welder offshore…… sy dah ade lesen 6gsmaw.6gtaw.6gC… mboset n niosh dah ade…… tp masih mencari untuk job welder… xdpt welder… helper atau rigger dah ok buat sementara waktu….. plzzzzz tolong bgthu… mengharap sgt dapat keje offshore… wasalam

  • mencari
    January 3, 2011

    x salah kan tolong sesama manusia yang mahu mencuba nasib……..

  • qc
    January 13, 2011

    hi..saya ann fadilina.sy skg keje di mmhe sbg QC subcont..tp sy mencari-cari pluang di yard lain.Berpengalaman selama 3 thun sbg QC structure dan skg beralih ke HVAC mechanical…so law ade mane2 yg nk pki QC bole emel saya.
    ann_fadd@yahoo.com

    thanks and regards

  • EVO 7
    January 16, 2011

    penat la gang keje kt offshore..
    huhu..

  • ian
    January 21, 2011

    kalau ada diploma senibina boleh apply ke?apa yang sesuai dengan sijil ni..draftman ade ke?

  • mek
    January 24, 2011

    hello keja qc ada kee?

  • shah
    January 29, 2011

    cri jwtn utk scaffold supv/inspctor.cert-intermediate.

  • shah
    January 29, 2011

    salam bro..kwn tnghcri jwtn utk scaffold supv/inspctor.cert-intermediate.

  • ahmad asri
    February 3, 2011

    salam, nk tnye ni..position ape yg sesuai utk seorang pelajar yg bru abis graduate from UTP under petroleum engineering (major in petroleum drilling)..

    • mizwan
      February 16, 2011

      production line

      • mizwan
        February 16, 2011

        kenapa susah sangat nak joint ……. company sebelah borneo……… shell

      • ahmad asri
        August 26, 2011

        pipeline n wireline?

  • Robert
    February 7, 2011

    bleh tanye sikit? cam mane nak apply kat company based of semenanjung? saye ade lesen untuk radio operator..dah satu tahun dapat tapi tak pernah dapat keje pun sedangkan lesen sah dari akademi laut malaysia..boleh tak tolong post keje O kat u punye site sini?

  • taufiq
    February 13, 2011

    salam…kalu keje2 office mcm clerk tu agak2 brape rate???bukan apa qualification spm jek..
    kat sana ada internetkn??

  • firdaus
    February 26, 2011

    akum sume…xde keje kosong ker sebagai o.s traning..kos sume aku dh ade..boset,bst,ringging sume dari alam…tlg la yer..pape hal call k.. 0176551189

  • sawing
    March 11, 2011

    hi..bro.edyra..
    saya dari sarawak.nak tanya tentang kewujudan PEMAS OFFSHORE LTD.Coz , i received job offer and contract aggrement hari ini . Last week , my brother received benda yang sama.Bezanya , saya apply position mechanic and my brother apply position rigger.Yang aneh nya, walaupun position berbeza tapi salary yang dia orang bagi sama.macam tak percaya je tengok gaji dalam pound sterling.Satu lagi bro, kalau buka laman web PemasOffshore Ltd akan keluar Yu Chiew Metal kat Johor , bro…Please reply.

  • sawing
    March 11, 2011

    hi,bro…edyra
    saya nak tanya how to apply job kat sime darby coz saya dengar sime darby have derrick barge puterisime 786 ? Please reply

  • tinggom
    March 20, 2011

    saya mencari pekerjaan dalam bidang rope access level 2 (welder 6G)..ada tak kekosongan…terima kasih

  • ana
    April 2, 2011

    salam bang….
    nk tye….mcm mne plk dgn jwtan SHO kt offshore???
    ade di pruntukkan x?

  • ahmad zahid
    April 15, 2011

    salam..
    bang saya pelajar jurusan logistic & supply chain mgt..
    ada sijil rigging & sligging,Basic Safety Training dan Tanker Familization,
    boleh ker bekerja di Offshore?Dalam bahagian apa yg sy boleh ditempatkan?

  • jOHN
    April 26, 2011

    saper yang dpt interview exxon bulan mac haritu dah dapat panggilan ke…

  • wan
    April 29, 2011

    bro eddyra….saya ade masalah cket
    sye ade dip je .then ade instep gak…..tp x dpt keje ngan mne2 OPU
    PERONAS,so sye try oleochemicals…ade experience setaun lebey je….
    bleh x info mane2 keje kosong.x kre la mane2 pun.upstream ke down stream ke…asalkan oil and gas……dah x tahan masuk oleochemicals ni…..
    then btol ke gulf petroleum nak wat plant kat PD N9.takut jd mcm kat kedah je.info pleaze……………………..

  • jempol....
    May 2, 2011

    haha..wan…ader wan…petrolpam kat teluk gedung indah….ko try la apply….oil n gas gak….hehe…

  • jempol....
    May 2, 2011

    sabar wan….ado la 2..kito sesamo mintak gulf peroleum nnti…den org 1st ko second la….haha…

  • wan
    May 4, 2011

    la NCK ade………celake ko……..aku tgh sedey ni…….tau la dpt makhostia…….sedap dah…..kwn ni je merana….

  • wan
    May 4, 2011

    john…..tu jempol dah dpt medical check up skali dah tu…..tp x pgil2 …..hajat nak tukar blm jd honda civic dah tu

  • zuarxpdc
    May 21, 2011

    aku bahagian recruitment daily workers offshore ngn onshore ni..tp nk yg experience la..^_^

    • Azizun
      June 4, 2011

      Salam Zuar…aku nak sangat keje kat Offshore atau Onshore ni. Ada degree mekanikal utm. Pengalaman Kerja 12 tahun pengajar mekanikal kat IKM jer…boleh ke mintak? call aku 0125411090 atau email azizunnusdin@yahoo.com. Tolong aku please…

    • munir
      June 5, 2011

      assalam zuar.boleh x bagi email sebab aku nk hantar CV .

  • Cik Lin
    June 7, 2011

    Syarikat kami telah dilantik oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) untuk membangunkan Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (NOSS) dalam bidang:

    1. Dek Rating (Tahp 1-3)
    2. Watchkeeping Officer (Tahap 4-5)
    3. Derrickman (Tahap 1-3)

    Sekiranya pihak tuan mempunyai kepakaran dan berminat menjadi panel pembangun bagi NOSS tersebut, atau ingin mendapatkan maklumat selanjutnya sila hubungi saya di nombor:
    010-3158151 (Cik Lin)

    International Islamic Research Academy Sdn. Bhd.

    Terima Kasih… :-)

  • lucas anak peter
    June 17, 2011

    halo bro..nak mtk pendapat ckt la….aq minat kerja2 offshore ni,skang nie aq dh apply mtk kursus kat ranaco amik fiberglass boat builder,boleh jgk ke apply kat offshore klau dh dapat sijil ni??? thx bro..

  • faizal
    June 18, 2011

    salam bro…aku nk tny skit la psl job kat offshore ni..
    aku skang bkhdmt ngn tldm dlm kpkrn teknikal khususnya elektrikal…
    dah nk tamat pkhdmtan…leh apply ker job ni…
    pnglman kat laut mmg ade la coz dok kpl…
    plz info

  • faizal
    June 18, 2011

    lg satu aku ade dip teknologi dr utm…leh gn pki ker

  • zul
    June 19, 2011

    nk jeje opshor leh tak

  • samueil
    June 19, 2011

    Assalamu’alaikum bang.saya skrang tgah blajar kat utp ambk kos elektrik & elektronik.just nak tau ja pngalaman dari abang.
    1) kat offshore, kebanyakan jurutera elektrik kt sne, petronas memang ambik dari budak2 utp ke.
    2)just nak tau jgk skop kerja yg mostly dpa lakukan kat sne mcm mane.
    3)dan nak tau engineer elek gaji untuk fresh grad brapa dan boleh cecah sampai brapa and demand budak elektrik ni tinggi tak utk kerja kt offshore.
    4)last one, ada peluang tak utk grad dr elec eng utk dhantr petronas kerja ke luar negara contohnya abu dhabi ke dan apa requirement dia.terima kasih bang.keep in touch 4 future benefits.

  • sazali
    June 19, 2011

    qc welding inspector ada x?

  • zool
    June 19, 2011

    nak jeje opshoree,nak jeje opshoooreeee

  • zharif
    June 25, 2011

    salam,
    skrg ni rate keje kat offshore masih same lg mcm kat ats tu ke?

  • azizul joe
    June 26, 2011

    lau ad keje kosong sya nk keje …boset semua sya dah ad ..lau ada keje call sya ,,,0199304010….ape2 keje sya terima je

  • adi
    June 29, 2011

    ape keje boley dpt if ade 4th class COC???
    need info..huhu
    0136539622

  • adi
    June 29, 2011

    salam…
    if ade 4th class COC boley dpt keje ape??
    need info…

    0136539622-adi

  • kartik..
    August 4, 2011

    hi der,syer kartik,wat mase ni keje kat sime darby pasir gudang.sbagai piping supervisor.(project management team)..skrg tgh wat project ONGC process platform.der i tgh cari kejer onshore ataupun offshoredi dalam Malaysia ataupun overseas..kalau ade job,pls foward to me…dis is my contact:017-7934308

    • nabil
      August 12, 2011

      helllo….bro kita stu projek ongc la..:)

  • zainal kb
    August 11, 2011

    bro edy… aku dapat offer later dari company Kejuruteraan Samudra Timur Berhad KSB sbg TMS technician offshore personnel masalah nya aku xtahu ape itu TMS.. so lau boleh aku nk info skit pasal TMS bleh x?? tq

    • nabil
      August 12, 2011

      assalam bro zainal..aku nk tnye sikit la..mcm mne ko apply kat kejuruteraan samdra timur berhad aku dh bnyak kali apply x de feedback lal,tolong2 sikit2 y

  • man or
    August 14, 2011

    salam,ade sape2 boleh bantu tuk dptkan kje sbgai operator kren kt offshore,sy de lesen kren tp lom dpt kje tetap lg…sblom ni kje kapal tangker n kapal supply,so skrng nk ubah bidang duk kt offshore plak…klu ade info2,kongsi2 la ye .matnor-0137189356.

  • syaz
    August 16, 2011

    salam..

    saya sedang mecari crew untuk position :

    1) General Supervisor – pengalaman dalam oil n gas harus lebih dari 10 tahun, pernah menjadi General supervisor 5 tahun…

    2) Instrument Technician – wajib ada Diploma@ cert in Engineering, pengalaman dalam oil n gas 10 tahun, pernah menjadi Instrument Technician 8 tahun..

    3) Rigger Foreman – wajib ada CIDb card, 10 tahun dalam oil n gas, pernah menjadi rigger foreman selama 3 tahun

    4) Rigger Scaffolder 1 – wajib ada CIDB card,sijil Scaffolder Tubular Level 1, 3 tahun in oil n gas dan pernah menjadi rigger scaffolder selama 3 tahun..

    5) Rigger Scaffolder 2 – wajib ada CIDB card,sijil Scaffolder Tubular Level 2, 5 tahun in oil n gas dan pernah menjadi rigger scaffolder selama 3 tahun..

    6) Rigger – 3 tahun in oil n gas dan pernah menjadi rigger selama 3 tahun..

    7) Scaffolding Foreman – wajib ada CIDB , sijil CIDB Tubular Scaffold Erection Level 3, 5 tahun in oil n gas dan pernah menjadi scaffolding foreman selama 3 tahun..

    8 ) Scaffolder – wajib ada CIDB TUbular Scaffold Erection Level 2, 3tahun dalam oil & gas, pernah menjadi scaffolder selama 3 tahun

    projek ni projek baru.. client Exxonmobil… projek 4 tahun woo..contract setahun…huu~ kalau tak cukup pengalaman mmg dorang susah nak approve…kalau sapa2 yang dah ada pengalaman mcm kat atas dan sedang mencari kerja boleh emel resume dekat saya..

    syaz _ iss@hotmail.com… pastikan emel sekali BOSET TRAINING, MEDICAL REPORT ( nak yang complete) & SAFETY PASSPORT..kalau tak ade semua tu client tak nak approve….

    • STONE COOL
      September 20, 2011

      POST NI MASIH OPEN TAK BRO?

    • ZACK
      October 31, 2011

      syaz,

      nak tanya ada peluang kerja dak utk logistic & supply chain?aku ade diploma nk try gak keje dkt offshore

    • kasyah
      December 8, 2011

      salam bro..company ambe supply brg ke laut..cth nye valve,cat n mcm2 lagi la..jika berminat blh call 0145061062(kasyah)…@ email ke qarsyah@gmail.com..

  • Shahrul Akmal
    August 22, 2011

    Salam Ramadan
    Dh masuk tahun ke 4 aku beraya kt laut, rindu sangat nak sembahyang raya kt daratan, tapi apakan daya…dah tugas, sesekali terpikir nak berhenti kerja offshore, tp bila fikirkan pasal gaji dan tanggungan yg ada sekarang (rumah, keta & sebagainya)…hasrat berhenti terus aku lupakan… itulah offshore life. Dh hampir 10 tahun aku kerja offshore. Bermula dari catering, crane operator project (hook-up dan commissioning), Production crane operator, Storeman Crane operator, Drilling crane operator dan alhamdullilah rezeki allah…skrg ni Asst Barge Eng. Jack up rig. Kerja drilling x sama macam platform, sebab semuanya nak cepat…takut downtime. kadang2 , makan pun x sempat. Drilling rig ada mcm2 bahagian, Drilling Crew, Marine Crew, Catering dan service company.
    1- Drilling crew ada Floorman, Derrickman, Pumpman, Asst. Driller, Driller dan Toolpusher .
    2- Marine Crew ada Painter, Roustabout, welder, Asst Crane operator, Crane operator, Asst Barge Eng dan Barge Master / Eng.
    3- Catering ada janitor, roomboy, cook dan camp boss.
    4- Service company mcm2 ada seperti Mud eng, cementer eng, centrifuse eng, wireline, MWD eng, geologist, mud logger dan lain2.
    No1 kat drilling rig ialah company man iaitu client. No2 OIM Rig(officer installation manager). seterusnya ada medic, radio operator, materialisman, safety officer.

    kalau join Drilling dan Marine crew, bak kata baju selalu basah ngan peluh. Sekarng banyak Drilling Rig masuk Malaysia sebab harga sewa drilling rig jatuh (Jackup-Rig). semua supervisor kerja tetap ngan Transocean Drilling seperti Crane operator, Materialisman, Asst driller, Asst barge, safety officer, driller, barge master.,Toolpusher dan OIM. semua supervisors rotation 28/28
    Yg lain2 under main power supply. hampir semua company rig kt malaysia ni ambil Bayong resources (miri, sarwak) sbg main power supply untuk Rig bermula dari catering, drill crew dan marine crew, medic, radio operator dll. Rotation 28 hr kerja 14hr cuti. Dgr2 citer bayong dh abis orang terutamanya drilling crew.

    Sesiapa nak apply ngan Bayong resouces, ni address : No. 2072, 1st Floor, Jalan Cattleya 2, Piasau Industrial Area,
    98100 Lutong, Miri, Sarawak
    Telephone : 6 085 – 656991
    Telephone : 6 085 – 656997
    Fax : 6 085 – 656990

    Skrg Rig aku ada kt labuan sampai bulan Nov, drilling semarang platform (petronas), pastu towing ke Thailand untuk drilling chevron platform. Dulu kerja platform, 14hr pun terasa lama, maklumlah hari2 bukak mata, warna biru jer ada, warna hijau x kelihatan…time hari nak balik tersengih sampai ke telinga (sebab nak jumpa bini) , skrg 28hr keje…mencabar dari segi mental, fizikal dan zahir …..kepada yg baru nak join offshore….selamat mencuba..jgn putus asa…insyallah

    • micheal
      August 25, 2011

      salam bro sharul, aku dah beberapa kali cuba mintak kerja offshore kat Bayong resouces..cuba hantar borang keluar masuk pejabat bayong dah menjadi perkara biasa bagi aku, malangnya tak pernah di layan..akhirnya borang tinggal borang interview pon tidak…aku sggt kecewa, so, sampai sekarang aku tak pernah percaya yg memohon melalui kelayakan dan borang TIDAK AKAN BERJAYA..akhir sekali aku terpaksa menggunakan orang dalam iaitu kawan bapa aku memandangkan bapa aku bekas perkerja Bayong Resouces (asst.drill) jadi dia ada kenal dgn operation manager..( mat saleh) sampai OM itu sendiri yg datang kerumah dan menawarkan kerja kat aku cuma tinggal nak hantar beberapa dokumen kat pejabat Bayong utk pengurusan..sehinggalah aku menerima panggilan dri pejabat Bayong ingatkan ada sedikit harapan rupa2, Perempuan celaka yg kerja kt opis Bayong cakap.. kekosongan itu telah di isi….dri sumber yg aku terima rupa2 nya dia mengambil saudara maranya sendiri utk jawatan tersebut…sekian~ utk pengetahuan saya memiiki Dip. HSE(utm) jawatan yg aku minta waktu itu ialah Electrican.( dgn sijil dn 7 thn pengalaman)

      • Shahrul Akmal
        August 25, 2011

        Cuba apply lg ngn OM tu…sebab byk kekosongan skrg ni…..jgn putus asa….

        • ZACK
          October 31, 2011

          sahrul,mcm mna peluang dlm logistic & supplychain kawan ade diploma excutivedri UUM nk try gak dkt offshore klu ade

    • boy
      December 6, 2011

      salam bro shahrul akmal.. sy org labuan.. saya skarang freelance offshore.pengalaman 3 thn offshore 2 thn onshore..slma ni sy dh try transocean byk kli tpi takde rezki..klu blh sy nk mintak tlg bro guna org dlm skit la .. takpe klu kat darat dulu.. sy nk blajar2 dulu ambil pgalaman kat company yg ada drilling n.sbb sy btl2 bminat bro.sy mintak tlg sgt2 contact saya num 01112659681…

    • DEXTER MANAI
      February 10, 2014

      ABANG….BOLEH TUMPANG TNYA…SKARANG NIE SAYANSEDANG BLAJAR LEVEL 3 DLAM KURSUS WELDING…SKARANG NIE SAYA BINGUNG BAGAIMANA LEPAS SAYA ABIS MANA SAYA MAHU MNCARI COMPANI WELDING..

  • nanez
    August 22, 2011

    salam….nak tanya ni….sy ada dapat tawaran fibreglass boat builder dekat ranaco marine sdn bhd…..ape skop kerja nya?dan dimana peluang pekerjaan tu?
    ___mintak tanye pendapat…

  • wan
    August 24, 2011

    askum bro..
    sye student ranaco dlm bidang offshore engineering,ia berkaitan struktur dan pipe line..bolehkah sya untuk bekerja bahagian field atau maintanance,walaupun itu bukan bahagian saya,.??

  • amiee
    September 6, 2011

    saya sdang usa kerja kt offshore tpi ; tiada pnglman n cose lg …..
    ada x sesape ada edea nk wk cm ne…
    lu ada sespa bieh ejes ..g thu lh ; kwan serba boleh ..

  • faizal
    September 10, 2011

    bos aku memang berminat dgn kerja offshore ni.sekarang ni pn aku kerja jadi agen perka[alan..tapi aku tak ada certificate offshore ni,so bos boleh tolong saya tak untuk dapatkan kerja offshore ni?

  • HF
    September 23, 2011

    MATERIALS MAN REQUIRED IN QATAR, FULL TIME ROLE WITH WELL ESTABLISHED COMPANY.

    Must have experience working with an Oil and gas Company, looking for about 4 years in the field as a guid line.

    Very Urgent…..

    ON SHORE CRANE OPERATORS ALSO REQUIRED IN QATAR, FULL TIME ROLE WITH WELL ESTABLISHED COMPANY.

    Must have experience working with an Oil and gas Company, looking for about 4 years in the field as a guid line.

  • yana
    September 28, 2011

    kalau perempuan senang tak dapat keje ni… minat gile kerja ni… tp.. tahu susah nak dapat.. sya diploma engenrring…regulation and control.. kalau la dapat kerja ni kan best.. mcm mane sya nak.. mohon ???

    • alwis
      October 17, 2011

      yana..klu diploma engineering yana try mintak haliburton,handal atau schlumberger kat fasa 2 telok kalong kemaman tu..yg tu company drilling dan crane kat offshore..biasenye ade sijil tinggi2 je org apply ctu..cubalah nasib..

  • sub zero
    October 17, 2011

    siapa yg nak kerja kat kemaman dlm bidang oil and gas cuba check page kemaman atau bandar chukai kat facebook..ctu ade org info ttg job yg kosong..cubalah nasib..klu nak kerja kat onshore@darat perlukan niosh..klu kat offshore/laut perlukan niosh,safety course,medical check up dan smart card..perlu hadir kursus dulu..tp baik cari pengalaman kat darat dulu masuk plant..ok bye semua…

    • !!!!!!!
      October 19, 2011

      x de pon bro..kwn dh cri..dah…

  • air ting
    October 17, 2011

    kerteh tu tmpt proses..kat telok kalong chukai ni bertapaknye ribuan company..byk job tak kira darat atau laut..rajin mencari dapat la kerja..

  • tajan
    October 17, 2011

    salam, encik eddyra…ada x jawatan kosong bagi welder kat ofshore company miri,sarawak.kalau ada tolong info n email saya at tajansweet@yahoo.com. k thanks ya..

  • rokiah
    October 21, 2011

    salam…company diatas semua amik bedak prtikal tak..in business

  • ima
    October 21, 2011

    salam,ada tk keja 2 dip in nursing kat offhore labuan..mcm mn nk apply?please email 2 me the answer..tq

  • ain
    October 27, 2011

    salam.eddy, saya baru lepas interview schlumberger untuk stage 2…untuk position field engineer..saya nak tanya,ada ker perempuan kerja post ni kat real work kat malaysia ni??

  • eddyra
    October 27, 2011

    ain.. ramai sangat lah perempuan schlumberger kerja di offshore tu.

    • panjang
      November 14, 2011

      salam bro eddy can i ask u some question?
      u stay platform mne?i’am from cendor-MOPU platform..nice to meet u,arwah i crane operator Dulang B

  • nini
    October 28, 2011

    keje offshore dgn seafarer sama ker…???sy tgh usha2 job sbg seafarer tp tak tau ade ke idak position utk perempuan…

  • Gabriel
    October 29, 2011

    How to apply?

  • ejul
    October 31, 2011

    bro,sye dha amek seasvivel course,dan skang tgh cri comp yg hired man power.sye amek elec-mech maintenance lvel 1-2.compny mne tgh crik org yg xdew offshore xperience skang?

  • kina
    November 1, 2011

    love this post

  • Hilmi
    November 2, 2011

    saya sedang mencari kerja blaster tau pape dgn kelulusn saya, spm,bst,erp,bfa. 0145090894

  • pian
    November 8, 2011

    der nk tnye compeny pe yg bt service valve kt ofshore?

    • kasyah
      December 8, 2011

      company ambe supply valve,cat and anything offshore want…blh call 0145061062 n bncg,..

  • sha@max
    November 29, 2011

    wah bgus ni… aku tak da keja..leh bgi aku keja… aku sebagai welder 1g hnga 6g… 6gc.. 6gr..dgn selulus… kalau blh bgi aku laa gak.. ni no aku 0138961964

  • c kecik
    November 29, 2011

    keja bosun dak de ke ?

  • nadhirah leo
    December 8, 2011

    hi.
    nak tanya kepada sesiapa yang mengetahui. :)
    ade tak ape2 keje offshore untuk perempuan yang takdelah berat mane, tp takdelah ringan sgt. i really am interested in working in this field. kalau ade, tlg inform and bgtaw ye? please. bantuan anda amat diperlukan dan dihargai. thx a lot. kalau tak keberatan, email dekat mamam_sokmo@yahoo.com, atau msg di facebook. nadhirah leo. thank u. :D

    • Rosallyda Mexda
      December 11, 2011

      nadhirah leo:..kalu nk pegi offshore..kena ada course…hehe..nadhirah dah ada course blom ni..kalu xda..jom ah kiter buat sama2..minat jgk nk rasa dunia offshore ni cam ner

      • nadhirah leo
        December 13, 2011

        hye rosallyda, a,ah. sal course tu taw. belum ade la. cuz nak make sure ade jawatan tuk perempuan dlu baru nak buat course. ade ke tak jawatan yg best2 kat offshore tuk perempuan tu ye ? kalau ade, jum. :)

  • nadhirah leo
    December 13, 2011

    hye rosallyda, a,ah. sal course tu taw. belum ade la. cuz nak make sure ade jawatan tuk perempuan dlu baru nak buat course. ade ke tak jawatan yg best2 kat offshore tuk perempuan tu ye ? kalau ade, jum. :))

  • lifesaverhamzah
    December 29, 2011

    en addy.

    nak tanya, husband I applying for trainer for reservoir management course at sikomsupplies Miri. trainer utk apa ye?I pun kurang faham..

  • Widah Teo
    January 16, 2012

    Askum…blh tanya..ada kerja untuk position kerani…
    n apa syaratnya ya?….mohon reply…Tq vry much

  • Ahmad Hilmi
    January 20, 2012

    Salam kekawan sekalian,

    Saya memerlukan painter/blaster/scaffolder/helpers untuk kerja plant di Kimanis, Sabah dan kerja kapal yard di Pasir Gudang, Johor.

    Painter – 60 org
    Blaster – 50 org
    Helper – 80 org
    Scaffolder – 40 org

    Sekiranya berminat boleh email ke camoustars@yahoo.com, Rate boleh refer post diatas oleh en. eddyra.

    Detail company akan diberikan selepas menerima resume atau CV.

    • muhammad nasri
      January 21, 2012

      to ahmad hilmi.. salam cik sy brmnat nk join kerja kapal yard di pasir gudang.. saya ada mi-boset yang masih aktive..saya dah emailkan resume sy di camoustars@yahoo.com..jika ada perkembangan tlng lah email kan pada sy.

    • iwan
      January 31, 2012

      salam…encik Ahmad Hilmi….blh sy thu nama company yg encik katakan diatas?

    • yasir
      March 14, 2012

      Salam sy dh ada kos boset dan medical.. Sy nk apply kerja kt sabah n labuan.. Ni no tel sy.. Sy nk sgt offshore kt sana.. 019 3959133

  • mekong
    January 31, 2012

    bro taw x sarku engineering at MIRI ape main bisnes die?

  • c Jali
    February 8, 2012

    assalam bro.. masi ada job utk back weld ke… bb sy baru balik dr iran skrg tak de keje lg ni.. so lau ada mana2 job email saya kembali: ocjali@yahoo.com
    wassalam.

  • shaharil
    February 10, 2012

    salam..saya minat sangat2x keje2x offshore ni,sbb mse tgl kt miri dlu,ada jiran keje offshore kt brunei darussalam tp,under shell lah. Skrg sy b’keje sbgai welder d petronas research engineering,tp jawatan contract lah. Blh tak bgtau mcm mna cranya nk join offshore?

  • Micetian
    February 11, 2012

    kalau blaja kos ‘ chemical hons chemical engineering and technology in process ‘ dpt peluang kerja jwtan apa kat offshore?

    • Micetian
      February 11, 2012

      *Bachelor (hons) chemical engineering and technology in process ‘

  • kamal
    February 20, 2012

    We need urgent resume candidate which interested to work as following position :

    1) Welder (10 pax)
    2) Fitter (10 pax )
    3) Riggers/Firewatcher
    4)Helper

    Valid Bosiet @ M-boset, offshore medical certificate n smart card petronas carigali

    Interested party who fulfill the above requirements ONLY, kindly shoot yr Cv to
    offshore.oilandgas@yahoo.com

    • yasir
      March 14, 2012

      Salam.. Sy dh ada kos boset.. Mcm mana nk apply.. No tel sy 019 3959133.. Ty.. Sy xdpt lg kerja.. Tolong en ya..

  • Anas Rahman
    February 21, 2012

    Hello Eddyra,

    Saya ada dua soalan. Mcam mana dgn peluang kenaikan pagkat/tukar peranan. sbgai contoh boleh ada tak peluang seorang Helper menjadi seorang Rigger Scaffolder slps beberapa tahun bekerja?

    Ada x syarikat yang sediakan latihan untuk Helper?

  • mohd sharani anuar
    February 27, 2012

    salam semua..nk tahu dkt offshore ade x jwtn QC Inspector blasting painting…kalu ade vacancy bleh x htr email dkt sy..shazie81@gmail.com

  • areb
    February 28, 2012

    wasalam…cuba mhon dgn HHI ( hyundai heavy industry)…barge hyundai2500 mgkin ade nk pakai

  • hafiz
    February 28, 2012

    aku ade tgk harian metro hari ni.
    Shapadu Energy & Engineering Sdn Bhd ade wat temuduga terbuka kat JTK cawangan Kemaman,Dungun dan KT pada esok dan lusa.(29.2. dan1.3.)
    Post untuk
    1) Rigger/scaffolder foreman.
    2)Rigger/Scaffolder.
    3)Fitter Foreman/Fitter.
    4)Welder(Piping/Sturctural).
    5) QC Inspector(Piping/Structural).
    6) Blaster/Painter-foreman.
    7)General Supervisor.
    8) Material Coordinator. Untuk post General Supervisor dan QC Inspector kena emeil ke norizam@shapadu.com.my
    Ni semua untuk offshore punya. intebiu start pukul 9pagi hingga 2 petang…. good luck to all…….

    • eddyra
      February 28, 2012

      Cakap kat Norizam tu, eddyra kirim salam :p

      • Afham
        March 8, 2013

        salam.. bro nak tnye.. saya skng nih tgh blajar lgi kt instep under OPU dari SKO, trade mechanical & inspection.. 2 mggu lgi diorang akn hntar saya pi kursus BOSEIT.. agak2 lpas grad ade chance x nk keje ngn diorang? kalo xde rezki, minx ngn company len agak2 bpeluang x? slalunye saye tgok kbanyakan company nk org yg bpengalaman 5-6 taun.. INSTEP ni nnti OJT pon bru 6 bulan jeee, camne nak dpt kn pngalaman smpai 5-6 taun tu ek??

  • halim
    March 3, 2012

    salam,blh x sye nk thu di mne2 syarikt tngh nk pkai orng,?

  • wan
    March 5, 2012

    salam bro.. Dah lama baca post2 bro kt sini.memg menarik n tertarik.. Aku br dpt keje kt scomi sbg mud engineer..bleh cite x skit ape job scope dia dlm bhs y mudah nya.dh stadi sket kt pakcik google tp kalo dpt tau info dr bro lg bgus..tq bro..pas2 brape eak offshore elaun?

  • yasir
    March 14, 2012

    Salam sape yg kerja offshore blh rekmen syarikat tk.. Sy dh ada kos boset.. No tel sy 017 2776764.. Mintak tlg sgt2.. Xdpt kerja lg..

  • yasir
    March 14, 2012

    Sy harap sgt2 sape2 yg boleh tlg sy.. No tel sy 019 3959133.. Sy dh ada sijil boset.. Xdpt lg kerja.. Nk naik offshore..

  • zahar
    March 15, 2012

    Saya sedang mencari pekerja pekerja untuk bekerja di offshore terutama di jawatan blaster/painter dan scaffolder.

    Untuk memohon, sila emailkan resume anda ke :
    mnazhar.hassanusi@havengroup.com.my
    09-8631434

  • khairul
    March 16, 2012

    salaam zahar….

    sy ngan kwan2 sy mmg tgh cri keje kt offshore skang ni bahagian blaster n painting…
    019 – 4662991..ni no tepon sy..

  • fini
    March 25, 2012

    Salam.. ade tak mana2 company nk pakai kerani atau pun admin.. saya ade pengalamn dalam bidang IT.. ni email saya.. fini_nadia@yahoo.com.. mintak tolong bgtau kalu ade sape2 tau.. terima kasih..

  • Fazwandy
    March 25, 2012

    Salam, mencari pekerja machinist millwright utk projek PRR-2 di GPP3, Paka, Terengganu…pengalaman sekurang-kurangnya 5 tahun dan mahir dalam kerja2 balancing & alignment pump base (laser @ manual). Kontrak atas schedule projek. Berminat boleh hubungi office Frontken Bumimaju 09-868 1242 atau email resume pada saya fazwandy@frontkenbmaju.com….kerja start hujung bulan 3, 2012….

  • zam
    April 2, 2012

    salam.nk cari habitat technician ade x kekosongan dan jgk rigging n sliging.klu ade hubungi saye.013-9012091

  • apis
    April 4, 2012

    salam,bos. aku minat betul la keje offshore, skrng aku ade bosiet safety passport dgn seamen book yg aku buat pakai duit sendiri tp sampai skrng aku x dpt lg keje kt offshore. blh bg tips x? interview dh brseoah aku pegi.

  • sha
    April 6, 2012

    Salam jumaat,
    we’re looking for medics and safety officers for offshore assignment. Pls send CVs to shahermy@gmail.com or call 017-2255246.

    yg lain pun boleh hantar CV juga.

  • bro
    April 29, 2012

    bro ada kerja kosong bahagian teknikal di ofshore ke?

  • Ika Gous
    May 11, 2012

    bhgn admin clerk ade x kt offshore?

  • SALLEHUDIN
    June 8, 2012

    salam,ade xkerja kosong dalam bahagian ndt,,xray mpi n sebagainya,,saya ade pengalaman dalam bidang tu,,,tapi sijil xde,,,kalo ade nak guna owg mcm saya nie bagi tau yae,,,salam

  • SALLEHUDIN
    June 8, 2012

    email saya jsentul2001@gmail.com…0142979337

  • fendi
    August 3, 2012

    salam…sebelum masuk offshore wajib ambil krusus???nak ambil krusus mcm mana????

  • mohd.haziq hadi
    August 8, 2012

    as’salam.saya baru lagi bekerja dalam bomba ni..lebih kurang 5 bulan termasuk kursus selama 4bulan setengah..mcmna saya nk apply bomba petronas???lagi pun petronas kimanis sabah dah nak buka…

  • mohd.haziq hadi
    August 8, 2012

    as’salam,saya sebelum ni pernah masuk giat mara kursus building maintenance dalam kursus tu ada 4 pecahan:
    > asas binaan banggunan 6 bulan
    > asas elektrik 2 bulan
    > asas kimpalan 2 bulan
    > asas penyaman udara 2 bulan

    boleh ka saya apply kerja kat petronas email sya di chefhadi91@yahoo.com

  • Muhd Aliff
    October 5, 2012

    saya ada spm jer umur 28thn bleh apply keje offshore ker

  • Kursus Online
    October 31, 2012

    Ilmu adalah titian manusia meningkatkan kualitas hidupnya. Gairah belajar adalah milik pribadi berkualitas :)
    Thanks atas tulisannya Bro!

  • Hosting gratisan
    October 31, 2012

    Wah, gagasan yang sangat membuka pikiran. Memang ada banyak cara menuju Roma. Jika ada yang mudah dan lebih murah, ngapain ambil yang sulit lagi mahal ;)

  • win
    May 16, 2013

    Abg,mcm mana mau ambik s
    afety course?

  • shanice
    May 17, 2013

    i habis spm 2 tahun lepas.i ada 3 kredit je dalam spm but i interest nak bekerja sbg offshorre??jadi course apa patut saya ambil.pliz email to me

  • ilhan
    May 26, 2013

    salam.sya cuma ada sjil basic scaffolding by instep dlm bidang nie.cmne nk apply gna sjil tu.ajar sya cara nya.

  • mr Z
    June 15, 2013

    Salam ..

    Bro saya memerlukan pekerjaan sebagai fitter ada pengalaman dari tahun 2009 sekarang menganggur last project 2012.Ada info untuk job fitter??

  • aida
    June 25, 2013

    salam saudara,saya ada seorang anak saudara yang ingin bekerja sebagai helper di offshore.beliau tidak memiliki spm atau apa2 sijil perkapalan.tapi dia tekad untuk berusaha keras dan membawa diri bekerja di laut.ada apa2 tips atau mcm mana cara untuk dia dapat kerja kat laut.atau ada apa2 jawatan yg paling bersesuaian untuk dia tak? boleh tak email kan pada saya apa step yg perlu dia buat supaya dia dapat kerja di laut.

    segala maklumat dan kerjasama dari anda amat dihargai.tqvm
    aida.aiman@gmail.com

  • wan khairul aznan
    July 2, 2013

    salam/salam sejahtera…. saya nak cari keje medic/medical di pelantar minyak/offshore ……sesiapa yang mempunyai maklumat atau tahu kat mana ada keje kosong atau mana-mana syarikat yang perlukan pekerja….hubungi saya….HP 019-9087846/ email: 019-9087846….tq

  • Ahmad Zaki
    September 5, 2013

    hello all…saya nak cari kerja dekat offshore…bahagian instrument technician… baru graduate diploma (BETC)…pengalaman kerja onshore ada dalam 1 tahun 4 bulan..and hope so you all boleh tolong… jumpa dekat facebook… hehehe

  • Jehz191
    October 7, 2013

    Salam Company – company besar offshore dan onshore.. Sy ade niosh / cidb card / cert firewatch…ade tak keje bahagian Firewatch untuk onshore??? Pengalaman 1 tahun lebih.. Mechanical/semiskill pun ok jugak kalau kena dengan harga… kalau ada tolong kongsi – kongsi la ye….majula sesama melayu…ni nombor fon sy 014-5126501 dan email sy (jehz69@gmail.com)

  • asyraf
    November 13, 2013

    salam..macam mana nk jadi radio operator?saya pernah bekerja catering di EMEPMI Platform selama 2 tahun n nk try g kursus R.O…macam mana caranya?berapa lama n berapa bayarannya?

  • akmal
    January 1, 2014

    Nak kata real macam tipu.tapi kalau tak cuba terasa rugi pulak jana duit RM900 sehari tanpa modal.Assalamualaikum semua..daripada berFB tak ada hasil,baik berFB yang ada hasil.saya ada nak mmperkenalkan satu program dari US yang boleh membuat pendapatan sampingan.Free register,tiada apa2 bayaran dikenakan.Tiada tipu muslihat (kalau tipu pun bukan kita rugi apa2 pun)….tak perlu cari orang,tak perlu jual barang dan kerja sikit2 je..Syarat kelayakan: Anda ada Facebook dan tahu komputer sikit2.Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member.Lepas register terus dapat upah USD 25 bersamaan dengan RM 80.00 lebih kurang.Dah tu anda akan dapat link anda sendiri. Dah,apa lagi??copy link anda @copy terus semua ayat saya ni and paste kat facebook @ apa2 sahaja yang anda tahu macam tweeter &sebagainya.setiap org yang open link anda,anda akan terima ganjaran sebanyak USD 10 @RM30 lebih kurang.Mudah kan!!!Duit anda boleh pilih samada duit masuk account terus @ cek akan dipos terus ke rumah.Kalau dah faham &nak register sila click http://bit.ly/1kZATIc

  • ARIFIN ABDULLAH
    January 3, 2014

    saya sedang mencari kerja offshoer,dengan berpegalaman dari pada 08/may/1999-18/o4/2013,project:shell,pattronas,dan exxonmobill,terakhir di,teluk A,dan tapis Q,terenganu water,kalau ada kerja pipe/structure,fitter boleh call saya di +06-0167534029,masih valid Mis Boset dan medical.

  • Goodgame empire hack tool
    January 4, 2014

    Effective Clash of clans Secrets – A Background

  • isyahrul
    January 8, 2014

    Saya mencari kerja sebagai helper utk offshore jika ada kekosongan.sila bagitahu saya di e-mail terima kasih.

  • ipin
    January 20, 2014

    cita-cita memang nk ke offshore. tpi lesen welder dri TWI pun bru ada 3G. pengalaman jadi fitter pun tak lama. ada sesiapa boleh tolong sy tak? hmm

  • amir
    February 27, 2014

    Klau blaster ni dy blast metal surface? Mcm mne tu?

  • azmanem
    September 25, 2011

    bang gaji storeman cam mane lak….

  • Zack
    December 21, 2011

    Tuan

    saya nak tanya ada x kerja kat offshore kerja2 admin dan accts atau semua kerja2 acct dan admin harga di ofis shj. tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *