Fesbuk oh Facebook

By Monday, August 30, 2010 12 No tags Permalink 0

Giler.. walaupun ada yang menyatakan Facebook support Yahudi tapi layan jugak.

  1. More than 400 million active users
  2. 50% of our active users log on to Facebook in any given day
  3. Average user has 130 friends
  4. People spend over 500 billion minutes per month on Facebook

(Statistic from facebook.com)

Adeh.. dulu Myspace, lepas tu Friendster, sekarang ada Facebook, ada pulak Tagged.. lepas ni tak tahu lah apa pulak. Bercerita tentang facebook ni, bukan saja budak-budak sekolah rendah bahkan budak umur 1 tahun dah ada facebook. Bayangkan rajinnya mak bapak (biasanya mak dia lah) habiskan masa layan facebook. Mak satu account, anak kecik satu account. Bapak pun ada satu account, biasanya ada bapak yang tak add bini dia pasal takut affair yang lama-lama muncul kembali kah kah kah..

Anyway, facebook ni walaupun dikatakan ada kaitan dengan Yahudi sebenarnya ada benefit yang kita boleh gunapakai. Walaupun electric tu bukan orang Islam yang reka namun tak salah kalau kita memanafaatkan nya. Sama juga dengan facebook ni, ada kebaikannya juga. Kawan-kawan yang dah 30 tahun tak jumpa pun tetiba-tetiba muncul bro.. itu yang rasa macam tak percaya tu.

Ex classmate sekolah menengah, classmate masa di U tu jangan cakap lah confirm ada account punya. Itu pun kalau ada masa nak layan benda ni. Boss aku pun ada facebook account.. wakil rakyat pun ada, menteri pun ada, perdana menteri pun ada. Cuma bergantung kepada agenda masing-masing, kalau mat rempit mungkin dia nak bercerita apa yang ada dalam kepala dia pasal motor dia, awek kelabu asap nak share cara-cara buang anak, ahli politik bercerita pasal politik dan pergerakan mereka. Facebook ni actualy mengambarkan life kita. Post gambo kereta baru, gambo anak-anak terima hadiah, kalau perempuan pulak bercerita pasal anak-anak, pasal laki main golf, hari ni masak apa, cerita gi saloon rambut, langsir baru.. adehhh pompuan.. macam tu je lah tak pernah berubah.


Aku pun ada satu facebook account, cuma bukan active user lah. Kekadang jer online search member-member masa kecik atau pun tengok siapa yang nak add aku. Orang yang aku tak kenal batang hidung biasanya aku tak accept sebab rasa takde privacy. Aku ada blog eddyra.net ni pun dah banyak membebankan aku sebenarnya cuma pandai-pandai aku je lah untuk handle nye.

Blog atau facebook ni actually expose diri kita pada public bro, apatah lagi kalau blog ni di registered menggunakan mycard, melainkan free blog macam blogspot. Salah guna bahaya juga. Sama juga dengan facebook ni, gambar muka pun ada, kadang-kadang ada yang letak hp number sekali tu.. silap tulis makan diri.

Berbalik kepada facebook ni, kalau dah ramai sangat links tu, maka ada peluanglah untuk bertemu kembali kawan-kawan dan lawan lama. Dan sudah tentu ‘mereka’ yang terdahulu pun berkemungkinan akan kita jumpa di alam maya ni termasuklah scandal-scandal lama masa sekolah menengah, di kolej atau pun anak-anak yang korang buang di dalam tong sampah 15 tahun lepas. Hmmm..

Di group aku sendiri pun jelas sangat contoh couple lama bertemu kembali setelah 15 tahun berpisah, muahahaha.. tapi masing-masing dah berkeluarga lah. Entah apa yang dia orang rasa tak tau la pulak.. tak kuasa nak tanya la kan.. macam aku ni tak de lah nak terjumpa sapa-sapa pun maklum lah dulu aku tak bercouple kann.. facebook aku pun siap add wife aku lagi ..

Itu lah facebook, ada yang boleh buat duit, ada yang pasang ads, ada yang offer itu dan ini, network sana sini. Tu pasal sampai yang offer body untuk duit di facebook. Gilo..

Apa-apa pun, atas kebijaksanaan masing-masing untuk membahagikan masa. Hari ni siap ada integrated facebook application dalam handphone, jangan kata masa dalam meeting, dalam jamban pun boleh reply.. “I tengah berak..”

Teringat aku dulu masa IRC mula-mula sampai di Malaysia, giler jadi budak-budak sekejap duk layan chatting.. lepas tu upgrade lagi cantik, keluar mIRC, lepas tu YM pulak.. semua tu memerlukan masa.. dan banyak lah masa yang dihabiskan di depan pc untuk chatting berbanding buat kerja lain, siap menangis depan pc lagi broo.. Sebab tu lah banyak company yang banned application facebook, chatting semua ni..

OK .. selamat melayan facebook!

12 Comments
  • ayu aima
    August 30, 2010

    apa nama abg eddy di facebook? nak add nie..

  • THeEdge
    August 30, 2010

    huahuahua…nasib baik la dh lepas tahap menagih, 100 hari je..

  • jenjeng
    August 30, 2010

    salam, aku pn mcm org lain jgk nk try peluang kt offshore. aku pernah keje kt megasteel sdn bhd, banting, s’gor. selama 2thn sbg mekanikal technician (crane), aku punya department handle lbh kurang 22 biji crane (overhead crane) paling besar 280 tan. aku bereti pn sbb samb. diploma. skrg x keje.. dh byk apply tp lgsg x dpt. harap keberkatan bln ramadhan ni, bw peluang u aku. wmhazlie@yahoo.com.

  • nuwa
    August 30, 2010

    facebook ni ada baik dan buruknya. pandai2 la mcm mana nak guna,
    tapi jangan terlalu over sgt.. kan..

    kat ofis aku, time lepas keje ja baru di ‘open’,
    selain dari tu.. mmg tak bleh akses.

  • azfar
    August 31, 2010

    bro saya fresh graduate geology….boleh bntu saya cari pekerjaan dlm oil and gas x?skrunk susah giler nk dpt kerja bang..plss bntu saya

  • eddyra
    August 31, 2010

    azfar.. apa-apa hal buat resume dulu.. itu 1st step.

  • Remi
    September 1, 2010

    Salam,Rajin pulak nulis blog,bulan pose ni keje x bnyak eh,

  • azfar
    September 1, 2010

    encik eddrya boleh bg email x?saya nk send resume saya

  • eddyra
    September 1, 2010

    AZFAR,
    eddyra.net@gmail.com ..
    tapi maaf saya buat masa ini saya stop dulu kerja-kerja amal submit resume orang lain.. so busy lah.. maybe next time.

  • azfar
    September 1, 2010

    owh yeker..hmmm xperlah saya rasa mcm course yg saya ambil nie susah nk dpt krjalh bro…bnyk dh mintk xda juga…one more thing bro saya nk tnya da x website yg leh kiter tau pasai job2 vacancy tok freshy mcm saya nie

  • rina
    September 1, 2010

    salam …saya dok merayau rayau ..jumpa la blog ni …just to share some information ..trend kat mesia ni since awal tahun ni ..Jan to Sept biasanya project byk run …but start September ..sesetengah comp starting hiring dah for next year project ..experience saya la selama keje dlm O&G ni …nak penetrate into this field mmg susah for freshies… most of local malaysian companies prefer hiring fresh grads ..lower salary and will stay longer ..compared experience yang suka lompat lompat …hehhehe…yang penting CV mesti buat selling CV ..so bila interviewer baca dia berminat … …klu berani ..jump or apply terus ke MNC company kat mesia ni yang bersepah sepah …just login in to their web and apply ….regardless of wherever the job , project or position , mesti berani ….telinga mau tebai 3 pat inch….especially when u r applying operation department …

  • shafarulz
    October 8, 2010

    hahahaha..mirc ek?..teringat budak2 nih suka main “flooding”..kalo pasal facebook nih..erm,banyak yang salah guna..skang pun da ade kes terbaru pukul kawan baik sebab facebook..alahaaii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *