Fesbuk oh Facebook

Giler.. walaupun ada yang menyatakan Facebook support Yahudi tapi layan jugak.

  1. More than 400 million active users
  2. 50% of our active users log on to Facebook in any given day
  3. Average user has 130 friends
  4. People spend over 500 billion minutes per month on Facebook

(Statistic from facebook.com)

Adeh.. dulu Myspace, lepas tu Friendster, sekarang ada Facebook, ada pulak Tagged.. lepas ni tak tahu lah apa pulak. Bercerita tentang facebook ni, bukan saja budak-budak sekolah rendah bahkan budak umur 1 tahun dah ada facebook. Bayangkan rajinnya mak bapak (biasanya mak dia lah) habiskan masa layan facebook. Mak satu account, anak kecik satu account. Bapak pun ada satu account, biasanya ada bapak yang tak add bini dia pasal takut affair yang lama-lama muncul kembali kah kah kah..

Anyway, facebook ni walaupun dikatakan ada kaitan dengan Yahudi sebenarnya ada benefit yang kita boleh gunapakai. Walaupun electric tu bukan orang Islam yang reka namun tak salah kalau kita memanafaatkan nya. Sama juga dengan facebook ni, ada kebaikannya juga. Kawan-kawan yang dah 30 tahun tak jumpa pun tetiba-tetiba muncul bro.. itu yang rasa macam tak percaya tu.

Ex classmate sekolah menengah, classmate masa di U tu jangan cakap lah confirm ada account punya. Itu pun kalau ada masa nak layan benda ni. Boss aku pun ada facebook account.. wakil rakyat pun ada, menteri pun ada, perdana menteri pun ada. Cuma bergantung kepada agenda masing-masing, kalau mat rempit mungkin dia nak bercerita apa yang ada dalam kepala dia pasal motor dia, awek kelabu asap nak share cara-cara buang anak, ahli politik bercerita pasal politik dan pergerakan mereka. Facebook ni actualy mengambarkan life kita. Post gambo kereta baru, gambo anak-anak terima hadiah, kalau perempuan pulak bercerita pasal anak-anak, pasal laki main golf, hari ni masak apa, cerita gi saloon rambut, langsir baru.. adehhh pompuan.. macam tu je lah tak pernah berubah.


Aku pun ada satu facebook account, cuma bukan active user lah. Kekadang jer online search member-member masa kecik atau pun tengok siapa yang nak add aku. Orang yang aku tak kenal batang hidung biasanya aku tak accept sebab rasa takde privacy. Aku ada blog eddyra.net ni pun dah banyak membebankan aku sebenarnya cuma pandai-pandai aku je lah untuk handle nye.

Blog atau facebook ni actually expose diri kita pada public bro, apatah lagi kalau blog ni di registered menggunakan mycard, melainkan free blog macam blogspot. Salah guna bahaya juga. Sama juga dengan facebook ni, gambar muka pun ada, kadang-kadang ada yang letak hp number sekali tu.. silap tulis makan diri.

Berbalik kepada facebook ni, kalau dah ramai sangat links tu, maka ada peluanglah untuk bertemu kembali kawan-kawan dan lawan lama. Dan sudah tentu ‘mereka’ yang terdahulu pun berkemungkinan akan kita jumpa di alam maya ni termasuklah scandal-scandal lama masa sekolah menengah, di kolej atau pun anak-anak yang korang buang di dalam tong sampah 15 tahun lepas. Hmmm..

Di group aku sendiri pun jelas sangat contoh couple lama bertemu kembali setelah 15 tahun berpisah, muahahaha.. tapi masing-masing dah berkeluarga lah. Entah apa yang dia orang rasa tak tau la pulak.. tak kuasa nak tanya la kan.. macam aku ni tak de lah nak terjumpa sapa-sapa pun maklum lah dulu aku tak bercouple kann.. facebook aku pun siap add wife aku lagi ..

Itu lah facebook, ada yang boleh buat duit, ada yang pasang ads, ada yang offer itu dan ini, network sana sini. Tu pasal sampai yang offer body untuk duit di facebook. Gilo..

Apa-apa pun, atas kebijaksanaan masing-masing untuk membahagikan masa. Hari ni siap ada integrated facebook application dalam handphone, jangan kata masa dalam meeting, dalam jamban pun boleh reply.. “I tengah berak..”

Teringat aku dulu masa IRC mula-mula sampai di Malaysia, giler jadi budak-budak sekejap duk layan chatting.. lepas tu upgrade lagi cantik, keluar mIRC, lepas tu YM pulak.. semua tu memerlukan masa.. dan banyak lah masa yang dihabiskan di depan pc untuk chatting berbanding buat kerja lain, siap menangis depan pc lagi broo.. Sebab tu lah banyak company yang banned application facebook, chatting semua ni..

OK .. selamat melayan facebook!