Jalan-jalan cari kereta

Mencari sesebuah kereta ni lebih kurang mencari calun isteri jugak kan, bukannya mudah. Apatah lagi kalau nak cari kereta second hand, macam cari mak janda la jugak kan. Kalau kereta baru tak de masalah sebab semuanya dari manufacturer, masih ada bau plastic lagi. Tapi kalau manufacturer tu Proton tak perlu lah check sangat, ada masalah punya. Paling-paling koman pun problem power window. Aku bukan tak patriotic tapi apa kejadah nak perabih duit atas nama patriotic..

Accident free
Kalau tengok dalam magazine musti ada tulis 100% accident free punya, tapi benarkah 100% accident free? Personally aku mungkin boleh terima kalau kereta tu digunakan di luar KL yang tak sibuk, pekan-pekan kecil umpamanya. Kalau kereta di KL paling-paling koman pun mesti ada straches, bumper kemek atau side mirror patah kena langgar di mat rempit.

Biasanya kereta kalau dah accident mesti masuk workshop punya, lepas tu repair, dan repaint. Memang mata kasar tak nampak dah defect tu. Paling kurang ajar kalau kereta tu kereta sambung, tapi hari ni sure tak lepas punya sebab sebarang transaction mesti melalui inspection di Puspakom, nampak kesan sambung tak pass punya lah melainkan hulur bawah meja. Beberapa tahun dulu kawan aku beli kereta second hand Honda Accord lampu berlian, siap dengan surat puspakom. Pakai 2-3 tahun JPJ tahan kereta dia dan bawak gi Puspakom, last-last kereta dia kena tahan sebab ada kesan sambung body.. tak ke sakit hati. Sampai hari ni case dia belum settle lagi.

Lady driver.. low mileage .. well kept
Haha.. lady driver? So what? Memang la bila lady driver ni kereta tu tak lasak, tapi biasa ke that lady tu check minyak hitam, check air battery, kenal ke dia bunyik engine kasar, timing belt tak tahu bila nak tukar etc.. personally aku tak akan terpengaruh dengan iklan macam ni. Lawak je lebih. Sama lah dengan low mileage pun dia orang boleh auta jugak, reset balik kemudian pilih nombor kecik apa susah. Well kept.. lain lah kalau kita kenal owner nampak dia park kereta dalam garage.. aku tengok kat used car pun siang malam bawah panas hujan.

Flood damage
Kalau banjir besar macam kat Johor 2 taun lepas, dan banjir-banjir semula jadi di KL tu berjaga-jaga lah takut-takut tersalah pilih dapat kereta yang dah tenggelam banjir. Memang susah nak check tapi kalau boleh bukak lah dashboard ka, bonet ka kalau-kalau ada kesan karat yang teruk, paling serius kalau karat kat electronic compartments macam computer box. Rasanya dealer tak kuasa nak layan permintaan kita nak bukak sampai gitu sekali.. koman-koman pun selak carpet tengok banyak tak air masuk ke dalam kereta ..

Service Records
Check samaada owner tu betul-betul maintain kereta tu, atau jenis macam lady driver tadi. Things to check is:

  • Minyak engine (lubricant oil) dan oil filter
  • Spark plug
  • Timing belt
  • Air cond
  • Minyak gear

Kalau orang yang betul-betul jaga kereta, dia akan ada service record ni.

Checklist

1- Suspension.. tekan kuat-kuat kereta dengar ada bunyi mengarut tak.. test drive bawak jenjalan kat bump.

2- Tires .. takut terkena tire korek punya. Lain lah kalau sukahati nak tukar baru.

3- Check the accessories, audio, air conditioner, alarm, headlights, signal and brake lights. CD player, CD changer biar betul-betul good working condition, bawak la CD ka, casette ka.. speedometer, petrol lid dan semua sekali kat meter box tu. Reverse camera, reverse sensor.

4- Engine.. dengar baik-baik ada bunyi kasar ka, bunyi piston bergesek ke.. kalau kasar tu baik cari lain lah. Kalau engine Vtec, especially Honda pastikan test kasi Vtec tu ‘terbuka’.. kalau vtec ada problem, sakit bang.. sakit. Sama jugak dengan engine turbo, kasi dengar relief valve tu berbunyi.. memang cerewet lah.

5- Doors – buka dan katup pintu berulang kali dengar solid ke tak, kalau solid tu mudah-mudahan tak sakit lah kereta tu.

6- Tukar gearbox mahal bang, check betul-betul.

7- Brakes- brake pad, kemudian check ada bunyi mengarut tak. Kalau test drive, buat emergency brake sekali. Buat jer, kan kita nak beli kereta tu.

8- Steering structure- Ambik selekoh tajam, check ada bunyik drive shaft ka, lower arm, upper arm, CV joint ka.. apa-apa lah.. kereta second hand memang banyak penyakit ni.

9- Power window – test semuaa sekali, kalau rasa nak hantar kedai selepas beli, ikut suka hati lah.

10- Interior – check roof, kalau gelap tu mesti owner dulu tu smoker punya lah. Seat boleh adjustable tak.., check ada kesan air hujan masuk tak.. ada panel ka, arm rest ka, coin compartment ka.. kasi bukak tutup semua.. mana tau ada yang dah patah ka.. dealer tak de masa nak cakap itu losak ini losak maaa.. jangan harap.

Itu antara check list yang biasa aku buat, tips dari kawan-kawan dan pomen kereta. Namun semuanya bergantung kepada nasib jugak lah kan. Nampak kereta lawa, baru cat, test drive OK .. bawak balik rumah tup-tup water pump rosak.. atau timing belt putus.. tak ke sakit hati..

Kalau hati dah berkenan, sila tanya ada warranty ke tak. Mana-mana part yang rosak tu mintak dia ganti terlebih dulu, biasanya dia orang ni layan jugak. Bergantung lah kalau yang jual as it is.. haram nak layan.

Satu case, aku ada called dealer ni.. tanya price sebuah kereta recond ni, dia cakap RM169K.. kemudian aku suruh member aku yang boleh berbahasa Cina entah lah Hokian ka apa.. tup-tup price jadi RM160K… 9K sudah less!! … hahaha tak pelik pun.

.. continue..