Tips memilih waktu untuk anak lelaki dan perempuan.

By Wednesday, November 28, 2007 16 No tags Permalink 0

Aku ada berjumpa dengan seorang doctor dan bertanyakan tips untuk mendapatkan anak lelaki atau perempuan. Katanya, orang lelaki menghasilkan 2 jenis sperms, kromosom X (female) kromosom Y (male).

Kromosom Y (male) ni lebih kecik, lebih lemah tetapi lebih laju dari saudara dia kromosom X (female) yang lebih besar, lebih kuat dan tetapi slow.

Tips ini hanya untuk kaum wanita yang mempunyai kitaran period yang tetap, kalau berubah-ubah tu mungkin susah nak apply. OK tengok calender di bawah ni.

OK katakan period isteri tu bermula pada 7hb setiap bulan, dan biasanya haid akan stop selepas 7-8 hari, kebiasaanya lah. Jadi mengerjakan isteri seawal dia abis period kebarangkalian untuk mendapatkan anak perempuan adalah lebih besar kerana di waktu ini ovum isteri hanya menerima kromosom X, iaitu perempuan. Menurutnya lagi, ini lah masa yang sesuai untuk mendapatkan anak perempuan, so masa ini juga lah kalau mengerjakan isteri tu shoot dalam goal, jangan tersasar luar goal. Kalau tak bercita-cita nak anak perempuan shoot luar goal la bang.. Tak yah la aku nak elaborate lebih-lebih kan..

OK selepas hari yang ke 15, masuk hari yang ke 16 mengerjakan isteri di waktu ini lebih besar kebarangkalian untuk mendapatkan anak lelaki sebab selepas hari ke 16 ovum isteri hanya menerima kromosom Y, iaitu lelaki. Pastikan dalam goal.. kuikuikui.

Patutlah kedua-dua anak aku tu perempuan .. hehehe.

Walau bagaimana pun kita serahkan segalanya kepada Tuhan. Kita hanya mampu merancang dan berangan-angan. Petua, tips dan semuanya itu hanyalah sebagai sebahagian dari usaha dan ikhtiar kita sebagai hambaNya.

Selamat mengerjakan.

16 Comments
  • melayubuntu
    November 28, 2007

    erm..ptt la ramai bayi prempuan yg lahir…suami xtahan lepas cuti 7 hari kot…hahahah

  • eddyra
    November 28, 2007

    [quote comment="894"]erm..ptt la ramai bayi prempuan yg lahir…suami xtahan lepas cuti 7 hari kot…hahahah[/quote]

    hahaha possible possible .. bak kata AR Tompel.

  • fatiah
    November 29, 2007

    Penjelasan nye salah!It has got to do with the ovulation timing (release of ovum). If intercourse is 4-5 days b4 ovulation, chances of getting girl is great cuz the weak Y male chromosome which is shortlived will be dead by day of ovulation. The egg released at ovulation lives for 24-48 hrs only. So intercourse a day b4 ovulation or the most 48 hrs after,good chances of getting boy cuz Y sperm swim faster than the female x sperm. Tuan rumah-Jgn marah, komen dibenarkan delete atau edit kalau dianggap tak sesuai.

  • eddyra
    November 29, 2007

    no problem puan fatiah, i wrote what i’ve been told. Your comments are welcome and dont worry about it.

  • ucu
    November 29, 2007

    uhuhu.. dah dapat sepasang, Alhamdulillah~ pandai encik suami shoot… ehehehe

  • eddyra
    November 29, 2007

    ucu.. wahh cantik la tu. Ada setengah orang sederet anak lelaki, dan setengah yang lain sederet anak perempuan. Yang selang seli pun ada..

    Yang syoknya tengok sederet anak lelaki tu, rumah dia orang macam tongkang pecah hahahah.

  • waliz
    November 29, 2007

    kak fatiah ni boleh jd professor la…saya kagum dgn akak..walaupun duk rumah je tp otak jalan…mesti akak ni dulu smbody kan?

    errr eddy..sory ya..sembang2 org pempuan…hehehe

  • ucu
    November 29, 2007

    uhuhuhuu bro, yg no 1 abang, no 2 gurl.. tapi adik lagi mapiau dari abang.. tetiap ari bbsitter cakap adik buli abang… =))

  • eddyra
    November 29, 2007

    cikgu waliz ala biasa la tu, kaum ibu kalau jumpa gang abis ler lupa semua..

  • fatiah
    November 29, 2007

    Bleh jd professor, he..he..Jadi Mak Bidan lagi sesuailah. Pengalaman ibu anak 4 Waliz, tak heranlah kalau pat ni dpt kalahkan Tuan Eddyra ngan doktornye. Kita dulu blajar dgn Cigu Ros aje.

  • merpati
    June 28, 2008

    a’kum…
    just nak mntk tlg. bleh translate kan ke bhs melayu x statement k. fatiah (29 November 2007). coz saya kurang jelas la.

  • Aishya
    September 1, 2009

    I didnt understand about goal and luar goal. And about pandai shoot ngan x. Bkn sng je ke nak pancut? Goal maksudnya pancut dlm ke?

  • gurlcool
    December 30, 2009

    [quote comment="9368"]I didnt understand about goal and luar goal. And about pandai shoot ngan x. Bkn sng je ke nak pancut? Goal maksudnya pancut dlm ke?[/quote]
    of course la goal tu mksdnyer dlmmmm…. huhuhuuu….

  • gurlcool
    December 30, 2009

    oh yea… btl tu kak fatiah ckp tu bole x trnselit kn dlm bhsa malay… sy pun kureennggggg paham skt dlm bhs inggeris/mat sallh nieee.. huhuhuhuu…

  • shima
    January 25, 2012

    salah tu,,terbalik..bahaya..

  • MAKSKS
    February 23, 2012

    BEGITU TAK LEH PAKAI LANGSUNG, TIPU BELAKA, SATU PUN TAK KENA, NAK KENAKAN AKU LG ADALAH….KAHKAH…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *