Cara-cara install Filezilla – Malay Version

FileZilla is a free and open FTP program yang boleh digunakan untuk meng’upload files from your computer to your website?s host.

Kenapa kita menggunakan FTP program, sebab kita nak upload static pages, images, and other information yang kita nak store dalam website kita. Contoh paling mudah sekiranya kita nak upload wordpress theme yang baru.

OK seperti biasa, cara-cara ini hanyalah panduan untuk mereka yang baru nak berkenalan dengan FTP, atau newbie lah. Master, sifu, otai-otai .. tumpang lalu.

Step 1

Go to Filezilla download page. Choose the latest stable punya. As of September 2007, the latest is 3.0.1

fzilla1.JPG

Step 2
Setelah download completes, run the .exe file. Accept license agreement and choose “I Agree” to proceed.

fzilla4.JPG

Tentukan di folder mana nak install Filezilla.

fzilla51.JPG

fzilla6.JPG

Click Finish

fzilla7.JPG

Now the installation dah completed. Go to desktop dan run Filezilla dan kita akan dapat lihat seperti image di bawah dalam Step 3.

Step 3

Click New FTP Site ( No 1)

fzilla8.JPG

Semasa anda set up hosting dulu, tokey hosting mesti ada beri FTP detail. So kita masukkan detail tu seperti di bawah ni.

3.1 Host : Masukkan ftp.yourdomainname.com
3.2 Port : Masukkan 21. Melainkan host yang hosting provider beri tu berlainan.
3.3 Servertype : FTP
3.4 Logontype : Normal
3.5 User : email yang hosting provider beri masa daftar dulu.
3.6 Password : password untuk email di atas.

Click OK. Lepas tu click connect.

fzilla2.JPG

Step 4

Bila kita dapat seperti image di bawah, maka kita dah berjaya configure Filezilla. So sebelah kiri Local Site ialah files yang ada di dalam computer kita, dan sebelah kanan Remote Site Window ialah files yang ada di website kita.

fzilla31.JPG

Cara-cara transfer files menggunakan FileZilla

Caranya mudah sahaja.

Bila FTP dah ada connection, navigate folders dan files dalam kedua-dua Local Site window dan Remote Site window. Kalau nak transfer sesuatu file, drag dan drop file tersebut dari Local Site ke Remote Site, paling senang double-click file dalam Local Site window tu. Mana-mana cara pun boleh bang..

Good Luck.